A Samsung gyártja a Snapdragon 865-öt?

Koreai források szerint az EUV litográfiát használó, 7 nm-es node visszacsalogatta a Qualcommot következő generációs csúcsprocesszorának gyártására. A Note10-zel érkezhet a 7 nm-es Exynos.

Hirdetés

A Qualcommról mostanság Apple-lel való megegyezése és az FTC által való megrovása kapcsán lehetett hallani, és mindkét esetben licencelési politikája volt a főszerepben. A mobilrajongók persze jól tudják, hogy az amerikai félvezető óriásnak rengeteg mobil chipsetje van, igaz, azokat nem ő maga gyártja, hanem valamelyik partnere. A Snapdragon sorozat tetejét jelentő, 8-as família esetében ez sokáig a Samsung volt, a 855-ös, számos idei modellben fellelhető csúcslapka aztán mégis a TSMC 7 nm-es node-járól gördült le. A Samsung nem hogy partnert veszített a 7 nm-es versenyben, saját Exynos 9820-as lapkakészletét is a köztes 8 nm-es node-on kezdte el gyártani (ez található a Galaxy S10 famíliában), miközben fejlettebb, EUV litográfiát használó, 7 nm-es node-ját csiszolgatta.

A Galaxy Note10 egyik felhasználói koncepcióképe
A Note10-ben már akár újgenerációs SoC is felbukkanhat, de még nem a Snapdragon 865 (forrás: Ben Geskin)

Nos, ez utóbbi olyannyira készen áll a megrendelőknek, hogy mindjárt három felé teljesíthet a következő hónapokban. A Prohardver számolt be arról, hogy az NVIDIA következő generációs fejlesztései ezt a node-ot szemelték ki maguknak,most pedig a koreai TheElec kotyogta el iparági forrásokra hivatkozva, miszerint a Snapdragon 865-tel a Qualcomm visszatérhet a Samsunghoz. A harmadik szóba került megrendelő maga a Samsung: a Galaxy Note10 már ezt a node-ot használó Exynosszal mutatkozhat be, a pletykák szerint augusztus 10-én. Erről nem először hallani egyébként: a GeekBenchnél felbukkant egy universal9825 kódnevű lapkakészlet egy SM-N976B kódjelű Note10 jelölt teljesítménytesztjén – hivatalos nevén ez lehet az Exynos 9825. Azt pedig a PhoneArena tette hozzá, hogy az utóbbi mellett munkálkodhat a Samsung saját fejlesztésű 5G modeme.

Azóta történt