Műholdakkal csevegne a Galaxy S23

Szuperfényes kijelző, erősebb védőüveg és műholdas adatkapcsolat a pletykalistán.

Hirdetés

Nem kapcsolódik be a Samsung a Snapdragon 8 Gen 2-es buliba és jelenti be új csúcskészülékeit az év végéig bezárólag. Amikor viszont 2023 elején a Galaxy S23 család bemutatkozik, magasabb órajelű, exkluzív Qualcomm chippel teheti világszerte, illetve olyan extrával, amire hagyományos okostelefonból egyelőre csak az iPhone 14 és a Huawei Mate 50 Pro képes: műholdas kommunikációra. Az Iridium konstelláció 66 aktív műholdból áll, és alacsony Föld körüli pályán mozogva hoz globális telefonos és adatkapcsolatot arra alkalmas készülékekre – és most itt a polcról leemelhető okostelefon helyett gondoljunk műholdas telefonra, vagy olyan kommunikátorokra, mint a Garmin inReach.

Az utóbbi aktív előfizetéssel biztosít kétirányú üzenetküldést, pozíciómegosztást és SOS jelzést olyan helyeken, ahol nincsen földfelszíni lefedettség. Az iPhone 14 a Globalstar konstelláción keresztül képes kétirányú vészüzeneteket küldeni egyelőre Észak-Amerikában, a Mate 50 pedig a BeiDou csoport Message 3 protokollja felé tud SOS jelet küldeni Kínában, választ fogadni viszont nem. Láthatóan korlátolt tehát még a dolog, az olyan konstellációk pedig, mint a SpaceX-féle Starlink, egyelőre méretes vevőegységet igényelnek a gyors adatkapcsolathoz, és kell majd pár év, hogy egy efféle műholdcsoport mobilhálózatot szimuláló, kétirányú adatcserét kínáljon hatalmas antennák és speciális célhardver igénye nélkül.

A koreai ET News szerint a Samsung ugyanakkor kész saját riválisaira rálicitálni az Iridiummal összefogva: a kétirányú üzenetcsere mellett a Galaxy S23-ak akár kis felbontású képcserére is alkalmasak lehetnek. A kéminformációt persze egyik fél sem fogja megerősíteni, és arról sem esett szó, hogy ha már az adatcsere megvan, az Iridium hanghívás funkciója is elérhető lesz-e, illetve úgy egyáltalán a műholdas kapcsolat hol lesz opció és extra költségekkel jár-e. A forrás szerint a Samsung mindenesetre két éve dolgozik az ügyön, és a telefonba épített, extra antennák oldaláról is komoly előrelépéseken van túl. Az sem véletlen talán, hogy pont most lett a Qualcomm az S23 család (állítólag) egyedüli chipszállítója: az amerikai félvezető óriás szintén rajta van az okostelefonok műholdas kommunikációján.


A Galaxy S23 Ultra nem hivatalos renderképe (forrás: SmartPrix) [+]

Nem ez lehet a közelgő Galaxy csúcskészülékek egyetlen új trükkje: az S23 Ultra 1750-ről 2200 nitre növelheti a maximális, pontszerű fehér fénysűrűséget közvetlen napfényben, írja a SamMobile. Magyarul elképesztően világos lehet a panel odakint. Itt jegyeznénk meg viszont, hogy bár tél végi S22 Ultra tesztünkben odakint a panel tényleg remekül kivilágosodott, a melegebb hónapokban mi is tapasztaltuk, amit sok olvasónk jelzett: épp a közvetlen napfény hatására szabályozta le a fényerőt a rendszer, forróbb időben akár olvashatatlanra. Újfent az a kérésünk a gyártók felé a tovább növelt teljesítményű chipek után, hogy ne hangzatos, rekordértékű számokra, hanem következetes és kiegyensúlyozott működésre fókuszáljanak. Magyarul a hardver ne forrósodjon fel és fogja vissza drasztikusan valami szoftver az órajeleket, a kijelző pedig ne sötétedjen el egy kis kora nyári fénysugártól megrészegülve. Az S23 Ultra egyébként E6 LTPO 3.0 Super AMOLED paneltechnológiával, 120 Hz-es képfrissítéssel és 2000 Hz-es PWM fényerő szabályozással érkezhet, valamint megerősített védőüveggel, amely az iPhone 14 zafírkristállyal kevert védelmével vetekedhet. Új üveg takarhatja a hátlapi, 200 megapixeles főkamerával felvértezett lencsekollekciót is, még több fényt az optikákra juttatva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés