Műholdas kommunikáció lesz az iPhone 13 ütőkártyája?

Meglepő pletykával állt elő Ming-Chi Kuo, a gyakran helyes kéminformációkat közlő elemző.

Hirdetés

Legújabb körlevelében Ming-Chi Kuo elemző megjegyzi: az iPhone 13 család a Qualcomm X60 5G modem olyan egyéni változatát használhatja, amely támogathatja egy vagy több alacsony Föld körüli pályán működő műholdcsoport frekvenciasávját. Így az iPhone felhasználók a megfelelő országokban, szoftveres engedélyezés után beszélgetést folytathatnak és üzeneteket küldhetnek olyan helyekről is, ahol nincsen mobilhálózati lefedettség. Az elemzőnek tippje is van a potenciális szatellites partnerre: a Globalstar Inc., amely az n53 hálózati sávot kínálja éppen erre a célra, és amely már februárban bejelentette, hogy a jelzett frekvenciasávot a Qualcomm közelgő X65 5G modemje is támogatni fogja. Kuo úgy véli: ahhoz, hogy a felhasználók a gyakorlatban műholdas kommunikációt folytathassanak telefonjukról, a Globalstarnak eséllyel meg kell egyeznie a nagy szolgáltatókkal ennek levezényléséről, technológiai és költségoldalról.


Az iPhone 13 renderképe narancsszínben - Rendersbyian [+]

Idáig a hír, vagy is a pletyka, jöjjenek az érdekesebb kérdések. Például az, hogy vajon az iPhone 13 antennáinak teljesítménye elég lesz-e LEO műholdakkal való kétirányú kommunikációra, vagy meg kell toldani egy kiegészítővel – a mobiladat csere így is, úgy is jó eséllyel ki van lőve. A Globalstarnak földi átjátszó állomásból túl kevés van ahhoz, hogy azokkal kapcsolódjanak össze a telefonok, egy harmadik út valamiféle mesh hálózat lehetne. Létezik egyébként apró műholdas kommunikátor a piacon: a Garmin inReach Mini például mindössze 100 grammot nyom és az Iridium konstellációjával kommunikál szöveges üzenetek formájában, ám annak elég nagy az antennája, akárcsak az igazi műholdas telefonoknak. Egy SpaceX-féle Starlink terminál pedig igencsak méretes tányérral rendelkezik felhasználói oldalon, hogy az említett szolgáltatóknál jóval nagyobb sebességű adatkapcsolatot folytasson, mintegy 1500 műhold és tucatnyi átjátszó állomás közbenjárásával.

A Garmin inReach Mini műholdas kommunikátor és méretes antennája
A Garmin inReach Mini műholdas kommunikátor és méretes antennája (forrás: Garmin)

Így vagy úgy egyre sürgetőbb az Egyesült Államokban az alacsony Föld körüli pályán keringő, és egyre népesebb műholdcsoportok bekapcsolása a földi kommunikációba. Pár órája ért partot Louisianában az Ida hurrikán, katasztrofális pusztítást, áramszünetet és sok helyütt a vonalas és mobilkommunikáció kiesését okozva, és ilyenkor kapóra jöhet egy műholdas segélyhívó – már ha a jel képes áthatolni a vastag, nagy energiájú felhőrétegen. A ritkán lakott és emiatt hálózati lefedettséggel gyakran nem rendelkező térségek is profitálhatnak a dologból, ezt mi például CES túráinkon, a nevadai sivatagot járva tapasztaljuk.

A Starlink adóvevő tányérja, Dishy McFlatface (tényleg így hívják) meglehetősen nagy
A Starlink adóvevő tányérja, Dishy McFlatface (tényleg így hívják) meglehetősen nagy (forrás: Rappnews) [+]

Viszont elég sok a kérdés (és a MacRumors cikke után a szkeptikus hozzászólás), hogy az iPhone 13 pontosan hogyan folytatja majd a műholdas kommunikációt, milyen hőtermeléssel és fogyasztással, illetve mennyibe fog ez kerülni a felhasználónak. Itt jöhet a képbe egy amerikai tőzsdei dokumentum: az SEC-nek nemrég benyújtott formula szerint a Globalstar júniusban egy ismeretlen féltől 37,5 millió dolláros átutalást kapott, szinte biztosan a 2,4 GHz-es, 53-as 5G sáv elérése kapcsán. Hogy emögött az Apple, a Qualcomm, a szintén érdeklődő Nokia, Airspan, XCom vagy esetleg egy vagy több amerikai szolgáltató áll, nem tudni, viszont ha Kuo értesülései pontosak, az iPhone 13 bemutatója jó pár kérdésre hamarosan választ ad. Mondjuk arra is, hogy/ha a hír kacsa.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés