A chiphiány ellenére lelépte 2020-at tavaly a mobilpiac

A koronavírus első fázisa jelentősebben megviselte a mobileladásokat, mint az utána következő komponenshiány.

Nem volt egyszerű dolga a mobilgyártóknak az elmúlt két évben, mondjuk ez éppenséggel igaz az egész világra. Míg 2019-ben a Canalys felmérései szerint 1,37 milliárd (!) okostelefont szállítottak le, 2020-ra, elsősorban a lezárások és a vásárlási láz visszaesése miatt ez a szám 1,26 milliárdra esett vissza. Ez is jelzi azért, hogy nem jött el a világvége, és tavaly visszatért a gyártási és beszerzési kedv. Az 1,35 milliárdos szám 7%-os gyarapodást jelent, de idén is meg kell küzdeni komponenshiánnyal, szóval maradtak még gyártósori kérdőjelek.

A tavalyi év igazi vesztese természetesen a Huawei volt, hiszen a top 5 többek között a kárára erősített. Az első helyen a Samsung végzett (274,5 millió leszállított telefon, 7%-os éves erősítés), a másodikon az Apple (230,1 millió 11%), a harmadikon a Xiaomi (191,2 millió, 28%), a negyediken az Oppo (145,1, millió, 22%), az ötödiken pedig a Vivo (129,9 millió, 15%). Érdemes megjegyezni, hogy bár az Oppo eredményeibe a kutatócég beleszámolta a OnePlus adatait, a szintén BBK-s Realme lemaradt. Márpedig az Oppo és a Vivo eredményeit az ernyővállalat alatt összeadva megvolt a BBK-nak a piaci elsőség, és erre jönnek még rá a Realme számai.

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P50 Pro - emlékkép

    5G helyett öt kamera, Kirin helyett Snapdragon chip, Google helyett EMUI 12. Mire elég?

  • Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!

    15%-kal jobb üzemidőt hozott egy minimális vastagodás és néhány gramm plusz tömeg. Megjött a szenzoros képstabilizátor, kisebb lett a notch, duplázódott az alap tárhely, és a tavalyi modell nyitóáránál olcsóbb is az újdonság. Ez az iPhone megéri az árát!

  • Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni

    Apró frissítésként üdvözölhetjük a két alap S21-et, és bár van új hardver meg alapból járó 5G, az emlékezetünkben valószínűleg a töltőtlenség, a microSD-s bővíthetőség eltűnése és az AKG füles hiánya marad meg a csökkentett felbontású, 2021 eleji Galaxy eszközökből.

Hirdetés