Ezek voltak 2023 legnépszerűbb telefonjai a Canalys szerint

A sok iPhone között boldogan mosolyog két Samsung Galaxy A14 és a Galaxy A54 a tízes toplistán.

Az öt legnépszerűbb okostelefon 2023-ban az Apple iPhone-jai közül került ki, állítja a piacelemző Canalys, a top tízbe pedig három Android rendszerű okostelefon fért be világszinten. Nagy év volt 2023 az Apple-nek, hisz átvették a vezetést a legtöbb okostelefont eladó márkaként a Samsung előtt a globális piac 20,1%-át uralva, míg a Samsung szorosan ott van a nyakukban 19,4%-os részesedéssel másodikként. A harmadik helyen álló Xiaomi kissé visszazuhant, 12,5% a teljes piaci részesedésük.

Ha egyes modellek eladásait nézzük, akkor az Apple még jobb helyzetben volt 2023-ban a 34 millió darab eladott iPhone 14 Pro Max és 33 millió darab eladott 15 Pro Max okán. A harmadik legnépszerűbb készülék a vásárlók között a Canalys adatai szerint az iPhone 14 volt eladott 29 millió darabbal, de ugyanennyi gazdára talált még a 14 Pro változatából is. Ötödik helyen is iPhone áll, az immáron kétéves kort is betöltött 13-as modellből vélhetően a kedvezőbbre fogyott árcédula hatására 23 millió darabot adtak el.

2023-ban ezekből a készülékekből vették a legtöbbet világszerte
2023-ban ezekből a készülékekből vették a legtöbbet világszerte (forrás: Canalys) [+]

Hatodik helyen pedig megvan az első androidos versenyzőnk, a Samsung 21 millió darabot adott el a Galaxy A14 4G-ből, melyet közvetlenül követ a hetedik helyen az iPhone 15 Pro ugyanennyi eladott darabszám mellett. A nyolcadik és kilencedik egy-egy Samsung újból, a Galaxy A54 5G-ből 20 milliót, míg a Galaxy A14 5G-ből 19 milliót adott el a dél-koreai cég. A listát az iPhone 15 zárja a tizedik helyen 17 milliós eladott darabszámmal.

Érdekes látni, hogy míg a Pro és Pro Max modellek iránt jelentős a kereslet az Apple kínálatában, addig a Plus modellek nem fértek fel a listára, holott a 14-es és a 15-ös szériában is van nagyobb méretű iPhone. A Canalys szerint az, hogy a Pro modellek vezetik a listát, jól tükrözi a prémium telefonok iránti kereslet növekedését a világpiacon. Az elemzőcég 2023 Q4-es jelentése szerint az érett piacokon (Európa, Észak-Amerika, szárazföldi Kína) visszafogottabb, megfontoltabb fogyasztói költésre számíthatnak a gyártók idén is, így a feltörekvő piacokra (Latin-Amerika, Afrika, Közel-Kelet) kell a fókuszukat fordítani, ha növekedésre törekednek.

Előzmények

Hirdetés