Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyantusz

    tag

    Kis film-elemzések:

    A zongorista egész korrekt film, csak a végén történt dolgokat - magyarázatokat, a feliratok mennyiségét - keveslem!
    Azért én egy ''Roman Polanski''-tól több szöveget várok el, több utánnajárást a dolgoknak!!!!! Pl. a család többi tagjával mi lett, és a többi szereplővel, csak hogy a ''baráti jobbot'' nyújtó Waffen-SS tisztet emeljem ki (meghalt, esetleg eltünt?)?
    Az viszont tetszett, ill. meglepő jelenet volt, mikor a varsói felkelés idején a jobb oldali háztömb egyik erékélyéről egy fószer átküldött a másik oldalba egy Panzerfaust 60-at. Ez egy kicsit ''meglepő és mulatságos'' volt... Nem ''aprózta el'' a dolgot.
    A szovjetek pedig szépen álltak a Visztula jobb partján, és nézték, ahogy a németek ''lenyomják békába'' a felkelést...
    Aztán mikor vége lett, ''Davaj.'' Nosza, előre... (persze az utánpótlási vonaluk azért dolgozott mögöttük, páncélos javítás, feltöltések, miegymás)

    Amúgy az átlag, civil zsidók naivitása is - egyenlőre - érthetetlen a számomra. Azok a megkülönböztetések, amiket kaptak az 1930-as évek második felétől, no meg a ''Kristályéjszaka'', - így utólag - eléggé egyértelmű szándékok voltak (volt is 1-2 merénylet-próbálkozásuk<1938-1939>, csakhát nem voltak még olyan szevezettek, mint a Hagana...)!
    Az addig rendben van, hogy a nácik igen hamar kihozták Németországot a világválság okozta nehézségekből és Európa egyik legerősebb gazdaságú hatalmává fejlesztették. A munkanélküliséget gyakorlatilag a 0-ra redukálták!
    De milyen jogon korlátoznak más nemzeteket ''személyes szabadságjogaikban''?
    ''FAJelmélet''?

    OFF-film:
    A Mennyei királyság (Kingdom of Heaven) elején-végén sincs szó 1-2 dologról! Elején pl. arról, hogy mikor 1099-ben a frankok bevették Jeruzsálemet - ugyanott robbantották be később az arabok is a városfalat - a drága keresztények szépen lekaszaboltak mindenkit, akit csak láttak (hmm, kik is a barbárok?)!
    Mondjuk szvsz a ''mindenkit'' fenntartásokkal kezelendő, hisz kb. 80.000-100.000 embert levágni azért eléggé erős lehetett / -ne. Csak a rohadó vér és hús szagát említve, ''bélsár'', meg a fertőzések, járványok, stb. Szóval nem nagy értelemre vallott... Az is enyhe ''fajgyűlölet'' volt (vallási eredetű).
    Erről persze nem szól a film eleje, noha a rendező (Ridley Scott) a BHD elején normálisan felkonferálja a filmet ''előzménnyel''. A KoH-ben érthetően nincs ilyesmi (politikai okok...).
    Szaladinék behatolása a ''fáma'' szerint tök kultúráltan zajlott: Baliánék letették a fegyvert (a tárgyalások alatt az ostrom nem maradt abba, mint a filmben!) és pénzért kiváltották magukat. A bevétel 1187. október 2-án volt.
    A film végén pl. nincs benne (felirat formájában), hogy Szaladinék a lakosság egy részét, akiket a keresztények pénzért kiváltottak (30.000 dinárért 7.000 embert) hagyták szabadon távozni. Sőt, katonai járőröket kaptak a kikötökig vezető úton, hogy ne legyenek felesleges atrocitásoknak / vérengzéseknek kitéve.
    Valamint az sem, hogy a ''drága'' keresztény egyház képviselője, Heraclius pátriárka mennyi cuccot, vagyont (keleti szőnyegek, nemesfém ékszerek, drágakövek, stb.) visz ki szekerein - útban Róma felé - a (meg)menekültek mellett (természetesen ezt meg vallási okokból maradt ki, a mai Vatikán felé...). A sok ''kincsen'' további embereket válthatott volna ki a rabságból; de a lovagrendek is ilyenek voltak, csak ''kicsiben''.
    Szóval az adakozás már akkor sem volt divat.
    Akiknek nem volt pénzük, rabszolgák lettek.
    Továbbá katonai okokból igazán lehetett volna szó arról, hogy mi lett Jeruzsálem elestének a következménye a frank Tengerentúlra nézve, vagy azt minimum, hogy 1967. június 7-én újra bevették izraeli csapatok Jeruzsálemet, ama ''6 napos háború'' elején (ez megint vallási okokból maradt ki, esetleg politikai is???).
    Szóval a KoH is egy kicsit ''sántít''...
    Nehogy már a muzulmánokat az égig magasztalják az akkori keresztényekkel szemben...
    (Jeruzsálem elvesztéséből is a keresztények jöttek ki győztesen, mert hát miért is ne)
    A mai iraki incidens tükrében egy kicsit érdekes kontraszt lett volna a film történelemhű forgatókönyvel leforgatva...

    Szaladinról:
    ''(...) Szaladint a barátai arra akarták rávenni, hogy romboltassa le a Szentsír templomát. Szaladin megmagyarázta nekik, hogy a keresztények nem az épületet, hanem a helyet tisztelik, s a templom lerombolása után is oda fognak zarándokolni. Nem is állt szándékában, hogy elbátortalanítsa a zarándokokat. A Szentsír temploma csak három napig maradt zárva. Attól kezdve ismét látogathatták a frank zarándokok, de a belélpésért fizetniük kellett.'' - Steven Runciman - A keresztes hadjáratok története (Osiris Kiadó, Budapest, 2002., 612. o.)

    Egyébként Ridley Scott filmjeiben nem érezni az idő múlását. Az, ami a valóságban több hét-hónap-év, az a filmjeiben pár napnak tűnnek. Nincs semmi utalás ezekre (teszem azt: ''két évvel később''). Szvsz ez nem korrekt, hisz ''elvileg'' történelmi alkotások.


    Amerika:
    Elfelejteni azt sem kell, hogy az USA Afrikából elhurcolt fekete rabszolgákkal építtette fel államát és látjuk ma, hogy mi a helyzet odaát ez ügyben.
    Megint a ''felsőbbrendűség'', azaz az ''Übermensch'': ''Katrina'' után le se tojták a feketék lakta környéket segélyezés terén, csak mikor politikai körök felháborodtak rajta és sajtóviszhangot kapott világszerte!
    Mondjuk ez a W. Bush-kormányzat nem egy sikerstory az USA történelmében...

    Tulképpen a III. Birodalom is ugyanezt csinálta az ''alsóbbrendűekkel''. Lenézte őket, majd miután katonailag is megerősödött, le is igázta ezeket, akiknek egy részéből aztán rabszolga lett a ''Vaterland''-ban (azaz az ''ingyen munkaerő'') és azon kívül, majd:
    ''Tarkólövés. - Így végzed hát te is, (...)'' - Radnóti M. - Razglednicák

    Bezzeg mi ''Birodalombuktatásban jók vagyunk.'' - daa-raa (1704. hsz.) :)
    (rómaiak, törökök, osztrákok, németek, szovjetek; ki lesz vajon a következő? - a NATO? :) )



    Más.
    A japán-dologhoz még 1-2 adalék:

    - Vallás: a halálozási arány a két kultúra mentalitásbeli különbségére vezethető vissza, mint írtam. Más a ''halálvágya'' a keresztény és más a sintoista japán embereknek.
    - Álcaruha: a japán katonák álcázási technikája igencsak élethűre sikeredett a II. vh-ban, vetekszik a mai kornak megfelelő szinttel. Mármint ezt a növényzet ruhára aggatására értem.
    A csendes-óceáni hadszíntéren bevezetett amerikai három színnyomásos gyakorlóruhát (értsd: ''kamuflázs'', tereptarka, ill. itt most éppen pöttyös, világoszöld alapon sötétzöld és rozsdabarna pöttyök) a nyugat-európai harcokban is bevetették (1944 nyara), de a saját alakulatok a nagy dzsumbújban nem tudták azonosítani katonatársaikat => igen gyakoriak voltak a saját társra leadott (halálos) lövések. Ezt hívják ma már divatosan ''friendly fire''-nek (baráti tűz). => USA hadvezetése iziben kivonta a nyugat-európai hadszíntérről ezt az álcaruhát és a hagyományos, egyszínű khaki-zöld ruhát használták a továbbiakban is. Ui. stresszhelyzetben könnyen összetévesztették a Waffen-SS pöttyös ruháival...
    (ahogy daa-raa írta anno: ''Sötétben minden tehén egyforma'').
    Ld.: Stephen Badsey: D-Day (Ferenczy Könyv- és Lapkiadó, 1997 körüli, 147. o.)

    Szóval a japán álcázási technika lehetővé tette az ellenhez közel lopózást, ill. fordítva: magukra engedni, aztán az amcsikra a szívbajt hozva - a bokrok megmozdulva - 5-6 mp-en belül egy járőrt le is lehet akár kaszabolni az erdőben... És még csak puskalövés sem kell. Majd újra eltűnni a ''zöld mélyben''. Az újabb járőr csak a szanaszét vágott társait találja meg...
    Naszóval, ílyen ellenfél ellen egy kicsit nehéz harcolni. Mint szembesültek ezzel Vietnamban is az amcsik (és elkezdtek alkalmazkodni is a dzsungelharchoz - by SAS-segítség). Természetesen a vietnamiak ''egy kicsit'' alacsonyabb kultúrális színvonalon voltak a japánokhoz képest (ma meg már pláne).

    - A katana szó azért van kiemelve, mert a közhiedelemmel ellentétben nem csak a szamurájok viselték és használták, ebből fakadóan a ''szamurájkard'' magyar szóhasználat téves és kevés!
    Nem lényegtelen dolog, hogy a szamurájok fő harcmodora nem a vívás volt(!), hanem a lovas íjászat (pontlövészet)! A japán asszimetrikus szárú ''hosszú íj'' neve most nem jut az eszembe, de majd megnézem.
    Amúgy, mint írtam is, a japánok egyik szent tárgya a kard, így náluk szinte minden nagyobb (rangosabb) családban van 1-1 db. Utasszállító repülőgépen is szállíthatják őket személyi poggyászként, ez odaát egyfajta társadalmi rang. Gondolom a Japan Airlines-nál nem kellett különböző biztonsági intézkedéseket bevezetni 2001. szept. 11. óta, hisz a gaz terrorista bácsi hamar ''elveszíti a fejét'', ha vergődni merészel az utastérben... (no ez csak egy morbid feltételezés tőlem, valszeg voltak biztonsági intézkedések)
    Aki látott már katana-t élőben, az sejtheti, miért is nevezik a ''kardok kardjának'' (a debreceni Déry-múzeumban 3 db is van :) ). Készítési lépései és felépítése nagyjából le vannak írva a Kaliber 2000/február-márciusi számaiban (a vele való vívás - az egyik ilyen neve azt hiszem: iaido - is eltér az európai szablya-vívástól, kihasználva a katana előnyeit <pl. hosszú, kétkezes markolat, igen erős, lapdamaszkolt acélpenge>, ld. ''Az utolsó szamuráj'').

    De visszakanyarintva az 1914. hsz-ban leírtakhoz: nem véletlen, hogy a III. Birodalom legyőzése elsőbbséget élvezett, hisz a szovjetek csak velük álltak közvetlen szárazföldi kapcsolatban, és gazdaságuk ''veleje'' is a németekhez van közelebb (a fő ipari központok az Urálon innen vannak). No persze Anglia és Izland is közelebb van Németországhoz az USA részéről (támaszpontok) => a németeket aprították hamarább. Meg Sztálin követelte a 2. front megnyitását is már 1941 júliusától, amivel persze az angolszász szövetségeseknek nem volt érdekében sietni, ''had üsse egymást a két fenevad''.
    Ha Japán tovább kitart - mint ahogy nem - egész biztos az, hogy Szovjetunió iszonyat haderővel megy át keletre (mint ahogy oda is ment 3 szovjet hadsereg, ld. Haditechnikai szemle 1978/4.), és revansot vesz az 1904-1905-ös vesztes háborúért! Mellesleg ezt a jaltai konferencián (1945. febr. 4-11.) be is vállalta a Szovjetunió, hogy KO-t ad a japcsiknak Mandzsúriában és Koreában (sereg a Transzszibériai vasútvonalon szállítva).
    Azt, hogy mindenkit legyűrnek a szovjetek (mint ahogy meg is tették), azt az USA sem nézhette ölbetett kézzel (pl. ''ingabombázás'' és társai). Igazi erőfeszítéseik akkor kezdődtek, mikor már nyílvánvalóvá vált, hogy a Szovjetunió megállítja a német koalíciót (1942 végétől)! Így ő oldotta meg a japán-dolgot, úgy, hogy katonailag (erőfitogtatás szempontjából) elsőszámúként jött ki a háborúból (atombombák). No meg felhívták a japán vezetés és a nép figyelmét arra (rádión, ill. az akkor már bevett szokássá válló röplapszórással), hogy jobb, ha mihamarább fegyverszünetet kötnek, mert a két nagyhatalom összeroppantja őket, mint egy diót.
    <a Haditechnikai szemle a Haditechnika jogelődje volt, 1980-tól lett a neve Haditechnika>

    ''A japánokéból nézve is, mert azt az ideológiát máshogy nem lehetett volna MEGtörni, csak újabb több százezer amerikai és japán katona élete árán (de lehet még úgy sem)!'' - idézve magamat (2171. hsz.).
    Egyértelműbben: az ideológiákat nem lehet szimplán a harcoló felek (nemzetek) gyilkolásával, legyőzésével megtörni (pl. elfogy az ''emberanyag''). Magát az ideológát (az ''eszmét'') kitaláló, hírdető vezető politikai hatalmat kell letiporni, minél hamarább, annál jobb (kevesebb ember hal meg)! Szembesíteni a néppel annak hülyeségeit.
    Mint ahogy történt ez 1945-ben Japánban (mert addig csak a japán katonákat aprították, meg a kereskedelmi flottát).
    És ez történik most Irakban és Afganisztánban is.
    Mindez nem más, mint ideológiák harca.

    Az újjászervezés, az ''átnevelés'' (a demokratizálás) módszerei és eszközei, menete már vita tárgyát képezheti.
    De azért van a nemzetközi jog, hogy ezeket szabályozza, de legalább is próbálja meg.
    A másik kérdés, hogy ennek a jogi szervezetnek milyen érdekérvényesítő (végrehajtó) szervei vannak?...


    A 2117. hsz. kis pontosítása, bővítése:
    1945. augusztus 08-szeptember 01.: a Szovjetunió hadüzenet kíséretében megtámadja a japánokat Mandzsúriában egy közel 2000 km hosszú fronton. 24 nap alatt kijutnak a Dél-kínai-, valamint a Sárga-tengerre. A japán Kvantung-hadseregnek ''mattot adnak''... (ld. Haditechnikai szemle 1978/4.)
    1945. augusztus 14.: Hirohito császár rádióbeszédében bejelenti, hogy Japán befejezte a háborút és kapitulál (a 15-ei dátum ''érdekes'', meg úgy ezek a ''számháborúk'' is).
    ''A császár nyilatkozatát a katonai vezetés ellenállásával szemben tette meg, mely az utolsó emberig tartó harc mellett foglalt állást. A megadás bejelentése után katonák százával követtek el rituális öngyilkosságot.'' - Az emberiség krónikája (Officina Nova kiadó, 1994., 5. kiadás, 970. o.)
    1945. szeptember 02.: a USS Missouri (BB-63) fedélzetén Hirohito japán császár aláírta a fegyverszünetet.
    <idegesített a két dátum közötti különbség, ezért néztem utána...>

    Ezt követően USA-csapatok Douglas MacArthur tábornok parancsnoksága alatt megszállták Japánt.
    1,8 millió halottjuk volt (1,2 millió japán katona és 600.000 civil). Az amerikai légierődök (B-24, B-29) az ipart és a gazdaságot majdnem teljesen megsemmisítették.
    ''Az amerikai megszálló hatalom fő feladatának az ország demokratizálódását szolgáló reformok keresztülvitelét tekintette. A hadsereget és az ipart érintő nagy tisztogatási hullám keretében elítélik a háborús bűnösöket. A nagy konszerneket szétverik, és egy agrárreform során egyenletesebben osztják fel a földet. Ezenkívül jóvátétel fizetésére kötelezik Japánt. Japán gazdaságilag súlyos problémákkal küzd, amit a mintegy hatmillió japán visszatérése Koreából, Szahalin szigetéről, Mandzsúriából és a Csendes-óceán déli szigeteiről még bonyolultabbá tesz.'' - előbb említett krónika.

    1946. november 03.: az USA megszállta Japánban angolszász mintára új alkotmányt fogadnak el. A leglényegesebb változás, hogy az abszolut monarchiát alkotmányos monarchia váltja fel. Hirohito császár (1989-ig volt hatalmon) bejelenti:
    ''hogy a japán uralkodó hatalma többé nem isteni eredetű. Az új alkotmány alapján a császár csupán ''Japánnak és a japán nép egységének a szimbóluma'', császári tisztségét a néptől nyeri el, amely a hatalom eredeti letéteményese. Sok japánban egy világ dőlt össze ennek a kijelentésnek hallatán. Eddig az állam, a vallás és a társadalom olyan elválaszthatatlan egységet alkotott, mely szabályozza az állampolgár életét. Teljes világképük megingott. Sok ember értelmetlennek találta az életet, s ez öngyilkosságok hullámát váltotta ki.''

    1951. szeptember 08.: San Francisco-ban az USA és másik 48 állam aláírja a békeszerződést Japánnal, a megszállás véget ér.
    A szerződést a Szovjetunió nem írja alá...

    1989. január 07.: Hirohito császár 62 éves uralkodás után 87 évesen meghal Tokióban. Temetése febr. 24. (szül.: 1901. ápr. 29., Tokió).

    1-2 link (kösz mityku <2162. hsz.>, a Lebensborn-linkről jutotam át ezekre):
    http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=8723
    [link]
    -- 2004. nov. 15. - Manga-cenzúrázásokról és a nacionalista történelem-hamisításokról: az 1937-es ''nankingi incidens'' és egy japán történelem könyv esete...

    http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=8853
    [link]
    -- 2004. dec. 9. - Dél-koreai szexuális rabszolgák a II. vh-ban
    Európában nincs a SZÉGYENnek ilyenfokú ''kultúrája'' (ld. az 1992-es szépségverseny nyertesének vezeklését egy akkori szexuális rabszolga előtt). Itthon nincs olyan ember, aki ilyet megtenne, de szerintem Európában sem!


    II. vh. utáni főbb ''atomdátumok'':
    1947. november 06.: a szovjet külügyminisztérium nyilatkozatban a világ tudomására hozza, hogy az atombomba titkának a Szovjetunió is birtokában van.
    1949. szeptember 23.: Harry S. Truman amerikai elnök bejelenti, hogy augusztus végén a Szovjetunió kísérleti atombomba-robbantást hajtott végre. => A fegyverkezési versenyben új fejezet nyílik meg.
    1951. március 29.: Julius és Ethel Rosenberget a második világháború idején a Szovjetunió javára végzett atomkémkedés vádjával halálra ítélik.
    Bővebben: pl. Rubicon 2005/9., 54-57. o.
    1952. november 01.: Einwetok-atoll (Marshall-szigetek) kísérleti telepén USA felrobbantja az első hidrogénbombát (az ún. kétfázisú atombomba). A H-bomba szellemi ''atyja'' Teller Ede, aki ekkor már az USA-ban él.
    1953. június 19.: a Rosenberg-házaspárt kivégzik.
    1953. augusztus 20.: a Szovjetunió hivatalosan bejelenti, hogy kísérleti hidrogénbomba-robbantást hajtott végre. =>
    Kialakult az ''atompatt''.

    Majd később az atomfegyver-leszerelési tárgyalások:
    1963. augusztus 05.: USA, Nagy-Britannia és Szovjetunió Moszkvában szerződést ír alá a légkörben, a világűrben és a víz alatt végzett nukleáris fegyverkísérletek betiltásáról. Ez az ún. ''atomcsend-egyezmény''.
    Franciaország és a Kínai Népköztársaság nem csatlakozik az egyezményhez.
    <Megj.: 1996 körül a franciák azért csak ''elsütötték'' az ''utolsót''...>
    1968. július 01.: Több, mint 100 állam írja alá Londonban, Washingtonban és Moszkvában a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést. Ez az ún. ''atomsorompó-egyezmény''.
    1969. november: Helsinkiben elkezdik az amerikai-szovjet SALT-tárgyalások előzményeit megtárgyalni. Rájöttek az okosok, a nukleáris és hadászati patthelyzet miatt katonai előnyt nem tudnak kicsikarni, de a fegyverkezési hajsza mindkét fél nemzetgazdaságát súlyosan érinti.
    1970. április 16.: Bécsben, a Belvedere-palotában megkezdődnek a szovjet-amerikai megbeszélések a hadászati fegyverrendszerek korlátozása terén. Elindul a SALT-program (Strategic Arms Limitation Talks).
    1972. február 21-28.: Richard M. Nixon Pekingbe látogat (USA-elnökök közül először). Távozása után nem sokkal az USA kivonja csapatait Tajvanról!
    1972. május 22-30.: Nixon Moszkvában aláírja a SALT-I szerződést (május 26.).
    1973. június 22.: Leonyid I. Brezsnyev az USA-ba látogat és megállapodást írnak alá a katonai konfrontáció elkerüléséről és ''egy atomháborúnak konzultációk útján való elkerüléséről''.
    1977. szeptember 22-33.: Jimmy Carter-rel és Syrus Vance külügyminiszterrel tárgyalva a szovjet külügyminiszter hozzájárul a SALT-I meghosszabbításához.
    1982-1988: START (Startegic Arms Reduction Talks): Ronald Reagan elnök nevéhez kötődik.
    1990. január 01.: George Bush és Mihail Gorbacsov újévi beszédében bejelenti: vége a hidegháborúnak...



    A kínai repcsis téma noha nem ebbe a topic-ba tartozik (Vadászrepülés régen és ma...), de tovább feszegetem majd (de csak egy kicsit :) ).
    Lesz megnyílvánulásom majd egyszer ''műszaki-mentés'' terén is szicsu kérésére válaszolva (2043. hsz.).
    No meg a szovjetorosz ''mókák'' sem maradnak majd el.


    Kritikai érzékünket pedig nem ''véka alá rejteni'', mert:

    ''Nincsenek kizárólagos igazságok a történelemben.'' - by daa-raa


    td: ''Created with: Notepad ;)'' (1951. hsz.) :)

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

Új hozzászólás Aktív témák