Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • csibor

    őstag

    válasz Kephamos #2100 üzenetére

    A dunán volt egy fin katonát hátra hagynak hátvédnek.Egy orosz katona meglép az nkvd-től + egy talán lapp? asszony története.Nekem nagyon tetszet.

  • Kephamos

    addikt

    válasz csibor #2101 üzenetére

    Egy kicsit ismerős a sztori.. Nem ez az, amikor a végén lelőnek egy repcsit, amin szórólapokat találnak, hogy vége a háborúnak? (Amiről én beszélek, az a Dunán volt még nyár vége felé)

  • Kephamos

    addikt

    válasz csibor #2103 üzenetére

    Meg fogom nézni, mert én csak az uccsó pár percet láttam és érdekesnek tűnik/tűnt!

  • td

    senior tag

    Nah, topictársak, én nem leszek már az ünnepek alatt, úgyhogy mindenkinek Boldog Karácsonyt!


    ui: most láttam 10 ezerért Elit alakulatot fémdobozban, DVD-n

    ''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

  • szicsu

    őstag

    Csatlakozom én is az előttem szólóhoz,mert én sem leszek karácsony alatt.


    Boldog Karácsonyt!

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

  • #65675776

    törölt tag

    válasz td #2105 üzenetére

    Én anno 16-ért vettem meg, de nem bánom!

    mityku: Ha jól emlékszem Te kerestél irodalmat a 44M Buzogányvetőről. A mostani HT-ben van róla megint cikk.


    Boldog karácsonyt mindenkinek! Bár én holnap és holnapután is dolgozok. :O

    [Szerkesztve]

  • Gyantusz

    tag

    Üdvözlet!

    Megtöröm a ''rádiócsendet''! :)

    Úgy néz ki, én vagyok az első, emígyen:

    Boldog Karácsonyt kívánok nektek!

    A további viszontolvasásig az anyák örömére törjetek össze jó sok karácsonyfa díszt és egyetek rahedli sok szaloncukrot (a W.C.-t ne kíméljétek :) ). Sőt! 27-e reggelére ne maradjon egy csoki sem a fán papírban!!!

    Szóval Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!


    <szerk.>: Na jó, a harmadik, nem lapoztam a 2100ik után... Bocs...

    [Szerkesztve] negyedik?

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • JagdPanther

    aktív tag

    válasz Kephamos #2109 üzenetére

    csatlakozom az előttem szólókhoz.

    Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! szegény daa-raa... :(

    [Szerkesztve]

  • szicsu

    őstag

    Akkor megnyitnám én a sort :)

    Karácsony alatt nézegettem néhány filmet és kicsit csodálkoztam,megdöbbentem, felháborodtam.
    A csendes-óceáni gyözelemről volt szó.
    Okinaván vívott csata volt az egyik fejezet.A amcsik odáig voltak magukkal hol sikerült elfoglalni a szigetet.Teljesen leterdikus hangulatban voltak,hogy 2500 emberük elesett egy dombért vívott harcban.Igaz nagy áldozat a 2500 élet,de nem tudták,hogy mi ment Európában a keleti fronton (Harkov,Sztalingrad)???
    Következő részben szó volt japán bombázásáról.
    Főleg ipari célpontok ellen folyt a támadás.Köztudott hogyilyen támadásoknál van civil veszteség is.Tokio nagy magasságból való bombázása nem sikerült,mert valami légáramlás mindig eltérítette a bonbákat.
    MAjd egy okos tábornik kitalálta,hogy alacsony magasságból gyujtóbombákkal semmisíti meg a gyárat.Tudta,hogy óriási tüzvészt fog okozni a városba, de azok csak japánok......
    Felszált 3xx db B-29 es bombázó tele gyujtó bombákkal.
    A támadásnak áldozatul esett 100 000 civil :Y És az a pláne,hogy ezután meg is dicsérték a tábornokot,hogy milyen nagy taktikus......
    Pedig szerintem egy nümbergi pert ez is megért volna.
    Elég sok disznóságot csináltak még az amcsik még, pl a két atombomba mely rengeteg civilt ölt meg. De volt még egy hasonló gyujtóbombás akciójuk az amcsiknak németország ellen.Ha jól emlékszem akkor Drezda volt a célpont (de lehet hogy tévedek), ott is sok ezer civil halt meg a támadás következtében. A városban nem volt semmilyen hadipari létesítmény.

    Ezek után másik adó és az Ardenneki csata.
    Peiper parancsnoksága alatt lelőttek 68 hadifogjot,de máig nem tiztázottak a körülmények,hogy parancsra törént,vagy szökni akartak a fogjok,vagy csak véletlen.
    Ezért bíróság elé állították. A film egész végig az harsokta,mekkora nagy mészárlás volt.

    Tény és valo,hogy nem lehet büntetlenül megölni 68 hadifogjot,
    de 100 000 civilt igen?????


    [Szerkesztve]

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

  • JagdPanther

    aktív tag

    válasz szicsu #2111 üzenetére

    a győztesek írják a történelmet... :(((

    egy kis ''misztikum'': kaptam egy könyvet(nem nem ez a misztikum :DDD ) amelynek címe: Hitler árulója. ez azt ecseteli h milyen szovjet kémhálózat és hol működött a 2. VH alatt, és hogy ki szolgáltatta a létfontosságú információkat Moszkva számára a német hadsereg állapotáról, helyzetéről, terveiről. közben ki-kitér a történelmi hátterére a dolgoknak. érdekes könyv, ajánlom mindenkinek(igaz cask az első 200 oldalt olvastam el eddig idő hiányában)

  • mityku

    aktív tag

    Sajna nem volt netem az elmúklt 4 napban! Ezúton kívánok azért Kellemes Ünnepeket mindenkinek!!!

    Gyantusz! ;] Végre hallani rólad!
    Régen jártál erre! :D

    daa-raa: köszi! Láttam a cikket + olvastam is!

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • #65675776

    törölt tag

    válasz szicsu #2111 üzenetére

    Ahogy JagdPanther is írta: a történelmet a győztesek írják.

    Viszont mindezt ki kell egészíteni azzal, hogy a nemzetközi szokásjog alapján a vesztesek semmiféle igénnyel/követeléssel nem állhatnak elő a győztesekkel szemben!

    Okinava-t ne hasonlítsuk azért Sztalingrádhoz, más mértékű volt a két hadművelet. A veszteségeket mindig a bevetett létszám/technika arányában kell vizsgálni. Ebből a szempontból a Csendes-óceáni hadszintéren jóval nagyobbak voltak a veszteségek. És arányaiban jóval kevesebb hadifogoly, főleg japán oldalról (ez utóbbi konvergál a 0-hoz).

    A dícséret tulajdonképpen jogos volt, Tokio-t eltalálták. A gyújtóbombák alkalmazásának etikája más kérdés, ez mindig is vita tárgya volt. Azt hitték az okosok, hogy a napalm '80-as évekbeli betiltásával (illetve ha jól tudom vegyi fegyverré minősítésével) végleg elfelejthetik ezt a problémát. A tiltás viszont most is hatékonyabb eszközök kifejlesztéséhez vezetett. Most hasonló problémát csinálnak a fehérfoszfor gránátokból. (Ezt jelölik pl a lövedékek esetén WP-vel.) Hozzáteszem: egy papírból épült város elleni bármilyen támadás tűzvészt okozhat. Ezt csak elősegíti a zsúfolt építkezés.

    Az atombombák igazából az oroszoknak szóltak, előkészületek voltak a hidegháborúra. Persze mellékesen jól ráijesztettek vele a japánokra is. Ha tudták volna, hogy az amerikaiak ezzel el is lőtték mindenüket... Dehát a japán hírszerzés nem állt a helyzet magaslatán.

    Drezda az angolok műve volt. Arra szolgált, hogy egyáltalán jelezzék, hogy még ők is tudnak nagy méretű hadműveleteket indítani. Addigra ugyanis a szövetségesi tárgyalások kb amerikai-orosz tárgyalásokra redukálódtak, aminek az eredményeiről azért tájékoztatták az angolokat is. Még a nem éppen szívbajos Harris sem rajongott az ötletért! És visszatérve a tűzvészekre, ezt bizony az angolok is szívesen csinálták német városok esetén. Berlinnek is ezt a sorsot szánták. Az, hogy nem sikerült nekik annak köszönhető, hogy Berlint ésszel építették. Széles főutak akadályozták a tűz terjedését, kiépített vízhálózat a tűzoltáshoz. Ezek a feltételek nem voltak meg Japánban. Plusz a napalmot is úgy fejlesztették ki, hogy megnézték mi az amit a japánok nem tudnak eloltani a rendelkezésre álló anyagokkal. (A napalm olyan hőfokon ég, hogy bontja a vizet. A hidrogén pedig szeret égni, és van hozzá oxigén is. Ezért pl vízzel nem lehet oltani.)

    (Ha megnézel egy olyan magyar nagyvárost, ahol volt már tűzvész (pl Debrecen, amelyik háromszor is majdnem teljesen leégett, de legalább harmadában), szintén széles főutakat látsz.)

    A malmedy-i mészárlással az a probléma, hogy hadifoglyokról van szó. Nem összehasonlítható eset egy bombázással. Más mindkettő jogi megítélése. A hadifoglyok lemészárlása háborús bűn, a bombázások esetén a civil áldozatokért nem vonható felelősségre senki. Persze, amennyiben a hadifoglyok szökni próbálnak, akkor le lehet őket lőni. Sőt: a nemzetközi hadijog ismeri a megtorlás fogalmát is! (pl partizánakciók, katonai egységek elleni civil támadás esetén) Csakhát a németek ezt is túlzásba vitték. (Bár nem tudom rögzítve vannak-e az elfogadott arányok.)




    Van már valami konkrét infód a hevederből tüzelő fegyverről? Ha létezik egyáltalán.

    [Szerkesztve]

  • #65675776

    törölt tag

    Érdekes kis oldal. Vannak letölthető videok egy-két I. és II. vh-s fegyverről. Rohadt lassan jönnek le. [link]

  • Kephamos

    addikt

    válasz JagdPanther #2112 üzenetére

    Pontosan így van!
    Példa erre a társadalom ismeret könyv, amiből minket tanítanak a középsuliban: Hitlert kétszer annyi ideig (legalibbis jobban) szidják, mint Sztálint; ezzel nem azt akarom monani, hogy Hitler különb volt, mint Joszif, vagy esetleg valamelyiket pártolnám (egyik ktuya, másik eb), hanem azt, hogy neked van igazad!

  • Gyantusz

    tag

    válasz szicsu #2111 üzenetére

    Üdvözlet!

    Látom, már válaszoltak az előttem szólók.
    Remélhetőleg ez a 2005-ben írt utolsó ilyen ''csepp'' levelem.

    Írni szerettem volna még a légitámadásokról / terrorbombázásokról is, de hasonló terjedelme, no meg az átlapozgatott irodalom nagysága miatt is elnapolom (15 évnyi Top Gun / Aranysas, História, Haditechnika, és 4 könyv).


    Így ''marad'' a Csendes-óceán:

    Régóta adós vagyok magamnak, hogy utánanézzek ennek a hadszíntérnek, ugyanis viszonylag keveset tudok róla (de látom te is).
    Erről sajnos elég kevés könyv van ma magyar fordításban, még kevesebb van meg nekem belőlük! :(
    1-2 ajánlható:
    William J. Ruhe: Háború a tengeren (Hajja&Fiai könyvkiadó, 1998.), a Csendes-óceán tengeralattjáró-ütközetei (azt hiszem, már daa-raa is hivatkozott rá)
    Maszanobu Cudzsi: Szingapúr, 1942 - Japán legnagyobb győzelme - Nagy-Britannia legsúlyosabb veresége (Hajja&Fiai könyvkiadó, 1999.)
    Hampton Sides: Kísértetkatonák (Gabo Kiadó, 2003.), téma: 1945. január 28-án a Fülöp-szigeteken levő japán hadifogoly-tábor lerohanása a 6. rangerzászlóalj (US Army) révén...
    John Davison: A Csendes-óceán napról-napra (Hajja&Fiai kiadó, 2005.) - ez nincs meg, de már belenéztem, egész jó.
    Pierre Boulle: Híd a Kwai folyón.
    link: http://www.terebess.hu/keletkultinfo/hid_a_kwai_folyon.html
    Rövidebb cikk az Aranysas 2003/2-ben, 53-57.o.

    Viszont megvan Az emberiség krónikája c. közismert lexikon, az alábbiak többsége abból van (gyorsabb abban keresni, mint a folyóiratok között...).
    Felsorolom a főbb csatákat - a teljesség igénye nélkül -, csak hogy legyen valami fogalom a ''számokról'', mi miért is volt (pl. a két atombomba ledobása). Célszerű a Földrajz atlaszt is nézegetni.
    Mellesleg Ausztrália sem nézte ölbetett kézzel az eseményeket.

    1941. december 07.: a Pearl Harbor-i támadás (Hawaii-szigetek) - a ''Gyalázat napja'' - és japán partra szállás kezdete a Maláj-félszigeten.
    1941. december 10.: a Guam-szigeten levő amerikai helyőrség kapitulált.
    1941. december 08-23.: Wake-sziget ostroma, majd eleste (Aranysas 2003/1., 54-61. o.). A foglyokat Kínába hurcolták (a fele meghalt), a szigeten tartott munkásokat 1943-ban legyilkolták a japcsik. Egyébiránt a hadifoglyokat rabszolgáknak tekintették. Az 1929-es Genfi Egyezményt sem írták alá!
    1942. január 02.: a japánok elfoglalják Manilát (Fülöp-szigetek), elkezdik Szingapúrt bombázni.
    1942. január vége: övék az egész Fülöp-szigetek, Malájzia, Celebesz (Sulawesi), Borneó, és beveszik Rabault is (Új-Guinea).
    1942. február 15.: Szingapúrt védő brit erők leteszik a fegyvert (ld. a könyvet).

    1942. április 18.: a ''Visszavágás napja'', 16 db B-25 megtámadta Tokiót. Előzőleg a USS Hornet-ről szálltak fel (Top Flight 2001/1.).
    1942. május 7-8.: Korall-tengeri csata (Aranysas 2003/3., 48-55. o.). Az első, repülőgép-hordozók között lezajlott csata.
    1942. június 3-7.: a Midway-szigetek melletti felszíni ütközetben Japán elveszti felszíni erőinek java részét => USA átveszi a kezdeményezést (Aranysas 2003/5., 48-52. o.; John Keegan: A tengeri hadviselés története, Corvina kiadó).

    1942. augusztus 07-1943. február 08.: Guadalcanal-sziget (Salamon-szigetcsoport). Hathónapnyi(!) súlyos harcok árán sikerült az amerikaiaknak elfoglalni és megtartani, a japánok kiürítik a szigetet. 11.706 japán katonát mentettek ki hajóik. Méltán nevezik így a helyet: ''A Csendes-óceán Sztálingrádja''.
    Mérleg: Japán: 22.000 halott, 26 hadihajó veszett el, 893 db gépük zuhant le=2362 fő ''hajózó'' (pilóta, v. segédje) meghalt, a Birodalom színe-java; USA: 1.600 halott, 26 hadihajó, fedélzetén közel 2.000 fővel, 482 gép veszett oda, v. selejtezték, 94 pilóta halt meg (Aranysas 2003/9., 48-52. o., 2003/10., 48-52. o.)
    (Savo-sziget melletti csata: Aranysas 2003/7., 48-53. o. - 1.108 amerikai tengerész halt meg, 709 megsebesült, japán veszteség nem volt)
    A Guadalcanal-i csata végén játszódik az Őrület határán c. film (The Thin Red Line) is, James Jones regényéből adaptálva (szvsz mindezidáig az egyik legjobb, legrealisztikusabb háborús film, benne van a ''Hall of Fame''-emben!).

    1943. március: a Bismarck-tengeren a jenkik víz alá küldtek egy japán csapatszállító konvojt, ezzel megakadályozva a japánok Új-guineai előretörését.
    1943. április 18.: Isoroku Yamamoto admirális halála, a Guadalcanal-i reptérről felszálló 16 db P-38G levadászta az égről. Tettükkel a Japán Haditengerészet - méltán - legendás főparancsnokát veszítette el (Aranysas 2003/4., 48-52. o.). És ezzel megcsapta a vereség szele őket.

    1943. június 30.: Rendowa szigetén (Salamon-szigetcsoport) és Új-Guineán angolszász partraszállás => megkezdődik a ''Békaugrás''-stratégia (v. ''Szigetugrás'') végrehajtása.
    Lényege, hogy fontos sziget-támaszpontokat elfoglalva megszakítsák Japán utánpótlási útvonalait, USA pedig növelje a légitámaszpontok számát, folyamatos utánpótlást biztosítva légi és tengeri úton (ill. felszín alatt).
    Japán a mai napig nem önellátó, ásványkincsekben szegény, élelmiszerekből jelentősen, energiahordozókból, kohászati alapanyagokból szinte teljes mértékben behozatalra szorul => utánpótlási vonalainak megtépázása igen komolyan érintették nemzetgazdaságát akkoriban.
    Tovább:
    1943. november 20-23.: Tarawa-atoll (Gilbert-szigetek): Operation Galvanic. A Betio nevű fősziget ellen intéztek támadást az amcsik, ezen volt egy reptér (még ma is megvan).
    Mérleg: Japán: 4.836 halott (ennyi védte, túlélő nem akadt, aki a csatát túlélte, rituális öngyilkosságot követett el), USA: kb. 3.000 halott és sebesült (Top Gun 1991/11., 53-55. o.).

    Ezt követi a többi Marshall- és Mariana-szigetek.
    1944. augusztus-szeptember: Peleliu-sziget felszabadítása (Palau-szigetcsoport).
    1944. október 20.: a Leyte-öbölbeni partra szállással elkezdődött a Fülöp-szigetek visszafoglalása, Douglas MacArthur tábornok nagy örömére (!az mekkora egy répa volt!).
    1944. október 23-26.: a Leyte-öböli csata. 4 napig tartott, mindmáig ''a legnagyobb tengeri csataként'' tartják számon (Aranysas 2003/11., 48-55. o.).
    1945. február 24.: Manila bevétele.

    1945. március 17.: Iwo Jima szigetet végleg elfoglalták, majdnem egy hónapig tartó csatában.
    Mérleg: Japán: 20.703 halott, 216 sebsült, USA: 5.931 halott, 12.272 sebesült. A halott-sebesült arányra érdemes figyelni!!!

    1945. április 01-június 22.: Okinawa-sziget. 11 heti csata, mérleg: Japán: 90.000 halott, 7.000 fogságba esett; USA: 12.520 halott, 36.631 sebsesült!!!
    Egy kicsit reálisabbak ezek a számok, mint az a 2.500!
    A sziget elfoglalása (júni.22.) nem véletlen volt nagy öröm a jenkiknek, hisz a környék legnagyobb légibázisát pakolták rá (Kadena Air Base).
    A ''környék'': 600-700 km-en belül nincs semmi más, csak az óceán.
    Ezzel a győzelemmel lehetőségük nyílt közvetlenül elérni Japán összes szigetét, a Fülöp-szigeteket, Tajvant (amit akkor még Formosa-nak hívtak) és nem utolsó sorban Kínát és Szovjetunió déli részét (a négymotoros bombázók hatótávolsága 3.200-5.500 km!)! No és nem utolsó szempont, hogy egy újabb kikötő építésére is lehetőség adódott a Csendes-óceáni Flotta számára.

    1945. májusában elkezdett nagyvárosok elleni bombázás célja, hogy légi úton törjék meg az ellenállást, elkerülendő az előreláthatóan igen nagy veszteségekkel járó japán szigeteken való partraszállást (ld. például Iwo Jima-t, Okinawa-t, ahogy tették azt 1999-ben Jugoszláviában is). Azt érdemes észben tartani, hogy Németo. már kapitulált, az uccsó csapatok ekkoriban teszik le a fegyvert!
    1945. május 23-24.: Foszforbombák Tokióra, 750.000 db bomba.
    1945. május 25-26.: A támadást megismétlik. Tokió beépített területeinek 50 %-a elpusztul. Fontos kiemelni, ismerve a japán építészetet, igen erősen domináns a papír és a fa használata benne! Enyhén ''Tűzveszélyes'' kategória... <de legalább alkalma volt a japán építészetnek a vh. után kibontakozni...>
    1945. augusztus 2.: 800 db B-29 intézi a legerősebb légitámadást 4 japán nagyvárosra és a Kawasaki olajipari központra, 6.000 tonna foszforbombát ledobva.
    1945. augusztus 6., 9.: a Little Boy és a Fat Man bemutatkozik. Az áldozatok számát nem lehet megsaccolni, a radioaktív szennyezés még évekig fennáll.
    1945. augusztus 15.: a USS Missouri (BB-63) fedélzetén a japánok aláírták a fegyverszünetet.
    1945. szeptember: újra elfoglalják Wake-szigetét a jenkik.

    Mint daa-raa is említette (2114. hsz.), az USA-nak 1949-ig nem volt atombombája
    (1952. nov. 01.: USA első hidrogénbombája pukk)!

    Okinawa: ''Igaz nagy áldozat a 2500 élet, de nem tudták, hogy mi ment Európában a keleti fronton (Harkov,Sztalingrad)???''

    Azért az amerikai nép nem volt olyan gyengén értesült, mint pl. a német, hála a náci propaganda által cenzúrázott, felnagyított / lekicsinyített híreknek.
    Ez ügyben olvasd el Herman Wouk trilógiáját (regény), igen tartalmas darabok: Hihetetlen győzelem, Háború, Végső győzelem. Egy amerikai katona-család életét követi nyomon kb. 1939-től a vh. végéig. Sok érdekes infó van benne!
    Szóval igenis nyomon követték az akkori (kül)politikai eseményeket. Már csak azért is, mert akkoriban még nem volt TV, csak a napilapok, a rádió és a mozi. Utóbbiban igen gyakoriak voltak (heti rendszerességűek) a katonai híradások, haditudósítók munkái.
    Természetesen őket is befolyásolta a saját ''kapitalista'' propaganda, de még mindíg tágabb látókörük volt, mint a németeknek, vagy ha csak magunkból indulunk ki, a magyaroknak (anyagilag is egy kicsit jobban álltak).
    No meg az otthoni civil lakosság sem a poén kedvéért költözött át a keleti és a nyugati partra a gyárak mellé (?globalizáció?), hanem a háborús termelés kielégítése miatt: 1941. dec. 7-éig a brit és a szovjet igények (Lend Lease), azt követően már a sajátjukat is.
    Említett két szovjet város neve idején már ők is benne voltak nyakig a lekvárban.

    Más:
    Sikerült beszerválni november végén a Rubicon és a História c. újságokat. Mindenkinek melegen ajánlom a figyelmébe!!!
    <anyám tegnap szólt, hogy neki vannak régi História számai...>
    <És tényleg: 1982/2, 1982/4-1986/1-ig megvan mind :)>


    A háborús bűnökről:

    A História 2005/9 számában van erről egy cikk: ''Nemzeti és nemzetközi bíráskodás, 1945'' címmel.

    Előtte egy kis történelem:
    1864.: I. Genfi Egyezmény.
    1929.: II., v. a III. Genfi Egyezmény.
    1942. januárja: a Londonban számüzetésben működő kilenc kormány létrehozza az ún. St. James Nyilatkozatot, amelyben elköztelezik magukat arra, hogy a bűnösöket, hovatartozástól függetlenül, felkutatják, letartóztatják, bíróság elé állítják és elítélik. Ebben az európai háború vége után pl. a brit különleges alakulat, az SAS is közreműködik. Ők kutatják fel a tömeggyilkosságok helyszínének zömét, ill. ők gyűjtik be a bűnösök egy részét is.
    (ld. Anthony Kemp: SAS - Békeévek vad háborúi 1947-1991 - A brit elit kommandó, a Special Air Service gyarmati és antiterrorista műveletei, Aquila könyvek, LAP-ICS Könyvkiadó)
    Egy évvel később az USA és Nagy-Britannia is csatlakozik a nyilatkozathoz és megalakítják az Egyesült Nemzetek Háborús Bűnökkel Foglalkozó Biztottságát.
    1945. június 26.: a San Francisco-i konferencián megfogalmazzák az ENSZ Alapokmányát, ami október 24-én vált hatályossá.
    1945. október vége: Létrehozzák a Nemzetközi Bíróságot.
    1945. októer 18.: Nürnbergben a Nemzetközi Katonai Törvényszék előtt 24 háborús főbűnös ellen vádat emelnek.
    1945. novemer 14.: megkezdődik a tárgyalás, ami ''Nürnbergi per''-ként híresült el.

    Ítéleteket alapvetően a Nemzetközi Bíróság (központi - Nürnberg), valamint az ún. Népbíróságok (nemzeti) hoztak.

    Az említett História cikket Deák István, a Columbia Egyetem professzora, a II. vh. utáni háborús perek nemzetközileg egyik legismertebb kutatója írta:

    Nürnbergben a három fő vádpont: a ''béke ellen elkövetett bűnök'', a ''háborús bűnök'' és az ''emberiség ellen elkövetett bűnök'' voltak. A bíróság csak halálos ítéletet és bebörtönzést róhatott ki!
    Továbbá leszögezték, hogy a vádlottak nem bújhatnak ki a felelősségre vonás alól azzal az indokkal, hogy ''ők csak parancsot reljesítettek''.
    A perben a bírók (akik az ítéletet hozzák) a 4 megszálló állam soraiból kerültek ki (USA, Szovjetunió, Anglia, Franciaország). A részlehajlás ebből is fakad!

    ''A nürnbergi bíróság sok német bűnöst csupán tanúként engedte kihallgatni a kelet-európai bíróságokon. Így történhetett meg például, hogy Edmund Veesenmayert, aki német teljhatalmú megbízottként sok százezer zsidó deportálásárét volt felelős, Magyarországnak 1947-ben vissza kellett küldenie Nürnbergbe. Veesenmayer nem sokkal visszatérése után már szabad ember volt, és később sikeres üzletember lett Nyugat-Németországban.''

    ''Romániában Antonescu marsallt a Szovjetunió ellen folytatott agresszív háború vétségében ítélték el. A Szovjetuniónak Romániával szemben 1939-41 között tanusított hasonlóan agresszív viselkedése felett szemet hunytak mind Nürnbergben, mind pedig a román bíróságokon.''

    ''Dönitz admirálist először a korlátlan tengeralattjáró-hadviseléssel vádolták, ám ezt a vádat az ítélethozatalkor figyelmen kívül hagyták, mert Dönitz ügyvédje bemutatott egy Nimitz admirálistól származó levelet, amelyben elismerte, hogy amerikai tengeralattjárók japán kereskedelmi hajókat, illetve kórházhajókat süllyesztettek el a csendes-óceáni konfliktus kirobbanásának kezdetétől fogva.''

    ''A Göringgel szemben felhozott vádat, miszerint a háború alatt válogatás nélkül bombázott civil célpontokat, végül alig emlegették, mert mindenki előtt világos volt, hogy a szövetségesek mindenkinél nagyobb károkat okoztak civil célpontok elleni támadásaikkal.''
    Az már egy másik dolog, hogy a ''szigorúan őrzött'' cellában öngyilkos lett... (???)

    Érdekes a cikkben, hogy a ''háborús agresszióra'', valamint az ''emberiség elleni'' bűncselekményekre a per előtt nem voltak jogi előzmények (törvények), azok törvényei a bűnök elkövetése után készültek el, mégis a vádlottak nagy részét elítélték a véttségek miatt.

    ''Magyarországon, Major Ákos tanácselnök Bárdossy László volt miniszterelnök szemére vetette, hogy német segítséggel igyekezett visszacsatolni az első világháború után elvesztett magyar területeket. Ugyanakkor, Major Ákos saját feljegyzései szerint, ő maga is egyetértett Bárdossyval abban, hogy Magyarország területi követelései jogosak voltak.''

    No és persze megjelent a ''kollektív bűnösség'' fogalma. (bővebben lásd História 2005/9., 9-11. o.)

    ''Az amerikaiak célja Nürnbergben az volt, hogy törvényen kívül helyezzék, azaz jogilag elítéljék az agressziót, és világossá tegyék: ettől kezdve mindazokat, akik agresszót követnek el - legyenek államfők vagy tábornokok - könyörtelenül üldözni fogják. A nemzeti népbíróságok célja viszont az volt, hogy katarzist idézzenek elő, és egy haladóbb szellemű, szociális beállítódású, vagy esetleg szocialista Európát hozzanak létre.''

    ''Mindenesetre tény marad, hogy Európa népei soha azelőtt nem próbáltak ilyen mértékben igazságot szolgáltatni, megbüntetni a saját soraikban lévő tömeggyilkosokat és politikai bűnösöket egyaránt. Mint ahogy soha azelőtt nem volt az egész kontinensen egyszerre végigfutó önvizsgálat és igazságkeresés. Jóval nagyobb számban voltak azok, akiket jogosan ítéltek el és büntettek meg, mint akiket nem.''

    ''Ami a dolog negatív oldalát illeti, a politikai tisztogatások fontos szerepet játszottak a Kelet-Európában már több mint száz éve alkalmazott etnikai tisztogatások felgyorsításában. A sebek általában rég eltüntek a kontinens arcáról; a bűnösöknek régen megbocsátottak, de létezik egy seb, amit soha nem lehet begyógyítani. Az etnikai többség által kivégzett, deportált vagy menekülésre kényszerített több millió kisebbségi polgár hiánya meg nem változtatható tény marad. Ebben az értelemben a háborút követő tisztogatások csupán egyik fontos állomását jelentették annak a folyamatnak, amely során Kelet-Európa ''megszabadult'' értékes kisebbségeitől. Ez a folyamat gazdaságilag, kultúrálisan és morálisan is több évtizeddel visszavetette a régiót.
    A történelem nagy iróniája, hogy amíg Kelet-Európa kemény árat fizetett a politikai és etnikai tisztogatásokért, addig Nyugat-Németország, ahol alig voltak tisztogatások, és amely több millió német és egyéb menekültet fogadott be, hamarosan a demokrácia modelljévé és az európai gazdaság motorjává avanzsált.'' - Deák István

    1949.: IV. Genfi Egyezmény: ''Az egyezmények a hadra kelt seregek sebesültjeinek, betegeinek védelmével, a hadifoglyokkal való bánásmóddal, a polgári lakosság háború idején való védelmével foglalkoznak.'' - Akadémiai Kislexikon (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1989.)
    1977.: Genfi Jegyzőkönyvek: ''a különösen pusztító, kegyetlen harceszközökkel (fojtó, mérgező hatású harcanyagok, bakteriológiai eszközök, gyújtófegyverek, mikrorepeszek) kapcsolatos tiltó rendelkezéseket (nemzetközi megállpodásokat) tartalmazzák.'' - Akadémiai Kislexikon.
    1993. február 22.: az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag megszavazza a Nemzetközi Törvényszék létrehozását.
    Feladata olyan emberek üldözése és bíróság elé állítása volt, akik felelősek voltak a volt Jugoszláviában az emberiség ellen elkövetett bűntettekért. Ez a bíróság volt az első, Nürnberg mintájára épülő testület a II. vh. óta.
    ''Más hozzászólók, mint például a spanyol küldött felhívta a figyelmet arra, hogy a bíróság létrehozása csupán átmeneti megoldás; hosszú távon szükség lenne egy állandó és az egész világra kiterjedő hatáskörrel rendelkező nemzetközi bíróságra, amelynek joga lenne üldözni minden, a nemzetközi törvényekbe ütköző súlyos bűnt.'' - Deák István
    1993. május 25.: a BT egyhangú szavazással létrehozza a Nemzetközi Törvényszéket. Kimondja: székhelye: Hága, valamint CSAK börtönbüntetést szabhat ki, halálos ítéletet NEM! Továbbá, akiket bűnösnek találtak, azok a volt Jugoszlávia határain kívül töltsék le börtönbüntetésüket.

    És a cikk utolsó bekezdése is érdekes:
    ''A Jugoszláviában elkövetett emberi jogok elleni bűnöket tárgyaló bíróság létrehozását követte a további speciális bíróságok felállítása, amelyek a Ruandában és Sierra Leonében elkövetett bűnöket vannak hivatva üldözni. Sőt, a történelemben először, egy új, állandó, az emberi jogok elleni bűnöket kivizsgáló nemzetközi törvényszék vizsgálatokat kezdett Darfurban, Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. Ez ugyan borzasztó lassú előrehaladást ígér, de mégis megindult vele egy új folyamat. Mennyire irónikus, hogy az a nagyhatalom, amely létrehozta és irányította a Nürnbergi Nemzetközi Bíróságot, az Egyesült Államok, napjainkban következetesen szabotálja az új nemzetközi bíróság munkáját. De hát nem ez az egyetlen keserű panaszom választott és szeretett új hazámmal szemben.'' - Deák István.

    Az előttem szólókhoz csatlakozva, létezik még a ''vádalku'' fogalma is: miszerint ''én elnézem, semmissé alakítom a te bűnödet, ha felnyomod a téged ''motiváló'' embert, szervezetet''.


    mityku: az oskola egy kicsit elveszi az ember idejét, pláne ha a hallgatót érdekli is a ''szakma''.
    A 2037. hsz-ban emlegetett könyveket nem bescannel-ni ''emberiség ellenes bűncselekmény''!!! :)
    Kapsz majd egy privátot!


    Újabb könyvajánló:
    Ungváry Krisztián: A magyar honvédség a második világháborúban (Osiris Kiadó, Budapest, 2005.), 4500 Ft.
    A Jesszuska hozta Karácsonykor, nagyon ''alapmű szaga van'', érdemes megvenni!!!


    ''A természet ugyanis néhanapján - megmutatva igaz arcát - figyelmezteti az emberiséget arra, hol is a helye abban a világban, amiről hiúságában már-már azt képzeli, hogy teljesen uralma alá hajtotta.'' - Horváth Zoltán (Aranysas 2003/12., 48. o.)

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • szicsu

    őstag

    válasz Gyantusz #2117 üzenetére

    végre van mit olvasni :C :C :C :C :C

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

  • szicsu

    őstag

    válasz Gyantusz #2117 üzenetére


    1945. április 01-június 22.: Okinawa-sziget. 11 heti csata, mérleg: Japán: 90.000 halott, 7.000 fogságba esett; USA: 12.520 halott, 36.631 sebsesült!!!
    Egy kicsit reálisabbak ezek a számok, mint az a 2.500!

    Ha átolvasodd mégesgyszer amit íram,akkor látod hogy csak egy domb bevételére vonatkoztak a számok.A domb neve sajna most nem jut eszembe.

    Az sebesült és a halottak száma miért ennyire eltéraő a két oldalon?


    Az akkori ''népek'' értertesültséget nem tudom,de manapság nem tudnak semmit az emberiség eddigi legnagyom háborújáról.


    Tokio,bonbázásáról csak annyit,hogy ha gyufákat dobnak le a bonbázókról akkor is tűzvész lett volna. De akkor miért kellett még gyújtóbonbákat is bevetni?
    Főleg napalmot,amitnek az oltása..........

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

  • szicsu

    őstag

    válasz #65675776 #2114 üzenetére

    Okinava-t ne hasonlítsuk azért Sztalingrádhoz, más mértékű volt a két hadművelet. A veszteségeket mindig a bevetett létszám/technika arányában kell vizsgálni. Ebből a szempontból a Csendes-óceáni hadszintéren jóval nagyobbak voltak a veszteségek. És arányaiban jóval kevesebb hadifogoly, főleg japán oldalról (ez utóbbi konvergál a 0-hoz).


    Szerintem Sztálingrádól a 6. hadseregől nem sok ember és technika kerül vissza N.o-ba.
    Az orosz veszteségekről,meg ne is beszéljünk.


    A malmedy-i mészárlással az a probléma, hogy hadifoglyokról van szó. Nem összehasonlítható eset egy bombázással.

    Ez jogos.
    Akkor az oroszok mészárlásáról a Katyini erdőben se sok szó esett.
    Pedig ott több ezer lengyel tisztet találtak tömegszírban kívégezve.

    A ráijesztés,jogos,de nem lett volna elég 1 db?

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

  • #65675776

    törölt tag

    válasz szicsu #2119 üzenetére

    Az eltérés okára én is utaltam: a japán harci szellem (Bushido ha jól emlékszem). Ott nincs olyan, hogy megadás. Ha nem tudod folytatni a harcot, akkor meg kell halnod! És nem ám kiszolgáltatva az ellennek. Vannak erre szabályok.

    Az amerikaiak mindent elkövetnek a veszteségek minimalizálására. Egyetlen hadseregben sincs annyi egészségügyi katona, mint náluk. Emellett kimentik a lelőtt pilótákat is, vagy legalább is minden elkövetnek ennek érdekében. O'Gready kimentésében több harcigép vett részt, mint amennyi a magyar légierőnél rendszerben áll! Komoly kutató-mentő szolgálatuk van, speciális helikopterekkel, külön erre kiképzett katonákkal, akiknek csak ez a dolguk. És a PJ-k (Para-rescue Jumper, a legutóbbi Aranysasban lehet olvasni róluk). Mindenhol ott vannak, ahol amerikai katonák harcolnak. Többet költenek ilyen célokra, mint a magyar honvédség teljes éves költségvetése! (Direkt írtam kisbetűvel, mert ez nem honvédség, hanem vicc! Van ismerős alezredesi rangban, és mondott érdekes dolgokat.) Náluk ugyanis tényleg fontos az ember. Az eljárásaik/eszközeik folyamatosan finomodnak/fejlődnek. Mindennek egy ''hátulütője'' van: egyre több a hadirokkant. Ezen aztán felháborodik a sok barom, azt nem nézi, hogy a harctéri halálozási arány milyen javulást mutat. Csak látja a sok rokkantat és azt hiszi, hogy az újabb háborúk egyre kegyetlenebbek.


    Egyébként bomba és nem bonba!

  • mityku

    aktív tag

    válasz Gyantusz #2117 üzenetére

    „Japán a mai napig nem önellátó, ásványkincsekben szegény, élelmiszerekből jelentősen, energiahordozókból, kohászati alapanyagokból szinte teljes mértékben behozatalra szorul => utánpótlási vonalainak megtépázása igen komolyan érintették nemzetgazdaságát akkoriban.”

    Gyanítom mindezen események/dolgok végett jött létre egy amolyan „ellentét”-ként a baromi erős elektrotechnikai iparág (+kocsigyártás!) [megmutatják, hogy mire is képesek! J
    Persze ez csak saját okfejtés, lehet a kettőnek semmi köze egymáshoz!
    Egyébként minden tiszteletem a japánoké, hogy két ledobott atombomba után morálisan így helyreálltak!
    Tényleg azzal mi van, hogy [hallottam a dolgot régen] hadseregüket jelentős mértékben korlátozták a háborút követő időszakban (főleg az amcsik)? Itt a különféle alakulatok számát, fegyverek típusát értem. Erről mit tudsz? Illetve a a Nyugat-Németországban volt hasonló dolog? [válaszolok is magamnak] J Az teljesen más dolog volt, ott ugye két részre lett osztva az ország, a keleti blokkban a szovjetek halmoztak fel fegyvereket, míg a nyugati oldalon főként amcsi technikát alkalmaztak.

    Egyébként a sebesült és halotti számadatokat nézve, tényleg hatalmas eltérés van a két fél adatai között! Mint mondtátok a japánok nem adták meg magukat, inkább a halált választották (vagy „kibelezték magukat” vagy kézigránáttal robbantották fel magukat és minél több amcsi katonát vittek magukkal a sírba!). Eszembe jutott egy cikk (már nem tudom, hol olvastam), ahol a cikkíró ecsetelte, hogy az amik egy újabb sziget elfoglalásakor több száz öngyilkos rohamhajót és csónakot találtak bevetésre készen, amit ha a japánok használnak, mérhetetlen károkat okoztak volna az amiknak!

    „1945. május 23-24.: Foszforbombák Tokióra, 750.000 db bomba.
    1945. május 25-26.: A támadást megismétlik. Tokió beépített területeinek 50 %-a elpusztul. Fontos kiemelni, ismerve a japán építészetet, igen erősen domináns a papír és a fa használata benne! Enyhén ''Tűzveszélyes'' kategória... <de legalább alkalma volt a japán építészetnek a vh. után kibontakozni...>

    Azért azt elkell ismerni (remélem egyetértesz velem), hogy az építészetük viszont gyönyörű volt! Nekem nagyon bejön! Persze nem gondolták ők se, hogy gyújtóbombákkal fogják megszórni őket! Kibontakozás?! Ez kicsit cinikusan hangzott! Nem?

    „Sikerült beszerválni november végén a Rubicon és a História c. újságokat. Mindenkinek melegen ajánlom a figyelmébe!!!
    <anyám tegnap szólt, hogy neki vannak régi História számai...>
    <És tényleg: 1982/2, 1982/4-1986/1-ig megvan mind >”

    Nekem miért nincsen ilyen muterom????? Mázlista!!!!

    „(ld. Anthony Kemp: SAS - Békeévek vad háborúi 1947-1991 - A brit elit kommandó, a Special Air Service gyarmati és antiterrorista műveletei, Aquila könyvek, LAP-ICS Könyvkiadó)”

    Bár nekem nem ez van, meg, hanem Steve Crawford: SAS enciklopédia c. könyve, az nagyon jó! Tudom ajánlani mindenkinek!
    Ha már könyvek kerültek szóba, a 2037. hsz-ban említett könyvek nem valószínű, hogy eredetiben meglesznek mostanság! J
    Várom a privát levelet!
    Ne is mond a sulit én már végeztem vele (bár sosem lehet tudni), nekem is voltak húzós időszakaim! J


    daa-raa: mondjuk ez a fanatizmus megvolta németeknél is (SS-re gondolok), A bukásban, a végén mikor mondja az ss tiszt, hogy nem élhetik túl Hitlert! Az uccsó golyót (tudom ezt a kifejezést nem szereted! J ) a fejbe szánták! (és meg is tették, bár nem harcoltak a végsőkig a filmben)

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #2122 üzenetére

    A korlátozásokról: A jelenlegi japán alkotmányt amerikai ''segítséggel'' írták. A fegyveres erőkre vonatkozó legfőbb korlátozás a támadó fegyverek, és az alakulatok külföldi állomásozásának teljes tiltása. Ez utóbbinak komoly hátulütője, hogy szinte lehetetlenné teszi a külföldi hadgyakorlatokon való részvételt. Persze ezen a ponton lazítottak az utóbi időben (Irak és miegymás). Létszámilag ismereteim szerint nincs korlátozva. Ha megfigyeled akkor észreveszed, hogy minden japán haderő nevében van egy SD betűcsoport (pl JSDAF). Ez a Self Defence (önvédelmi) rövidítése.

    Korlátozás volt a németekre is (amibe az oroszok természetesen belesz@rtak). Nem volt olyan komoly mint a japánok esetén. Ami tiltott volt az a radar irányítású légiharcrakéták rendszeresítése. Ennek köszönheti létét az F-4F Phantom II. Ez lényegében egy F-4E, csak a fegyverrendszerét alkalmatlanná tették a tiltott fegyverek alkalmazására. Persze ez valahol jó volt, mivel tömegcsökkenéssel járt. Ez lett a legmozgékonyabb Rhino. A '90-es évek közepén elvégzett nagyjavítás/korszerűsítés során viszont már megkaphatták az AN/APG-65 radart és az AMRAAM aktív radar irányítású rakétákat.
    Még egy korlátozás volt: A haderők létszáma nem haladhatta meg a francia haderőkét. Pontosan most nem emlékszem, de talán 80% a korlát. Ismereteim szerint ez ma is érvényben van.

    A golyó szó elfogadható, amennyiben: gömblövedéket tüzelő előltöltős fegyverről van szó (Minie és hasonlók esetén viszont már nem), nagy duzzogva sörétes fegyver esetén. Itt a szabatos kifejezés sörétraj, vagy ha külön akarod vizsgálni, akkor sörétszem. Viszont nem helytálló slug (köcsög magyar terminológiában gyöngygolyó) esetén.

    Kompromisszum nincs! :(

  • mityku

    aktív tag

    válasz #65675776 #2123 üzenetére

    Hát nem rendesek ezek az amcsik!! :DDD Kíváncsi lettem volna, ha történetesen mi még szövetséges zónába (angol-francia-ami) estünk volna, milyen korlátozást kaptunk volna a nyakunkba? Viszont azt nem értem, hogy miért kezelték a japánokat másként, mint a németeket? A külföldi állomásoztatással kapcsolatban az amik, oroszok, franciák, angolok (hirtelen ennyi), ők állomásoztattak csapatokat világban. A japánok lényegében hol tudtak volna állomásoztatni? A Japán-hoz közel eső szigetcsoportok az amcsik kezén voltak. Más szerintem szóba nem nagyon jöhetett!
    „Ha megfigyeled akkor észreveszed, hogy minden japán haderő nevében van egy SD betűcsoport (pl JSDAF). Ez a Self Defence (önvédelmi) rövidítése.”
    Tehát támadó erőik elvileg nem lehetnek???
    Micsoda egy f*szság! Amcsik azért mit meg nem engedtek(nek) maguknak!!!!

    A németek ezek szerint jóval kisebb korlátozásokkal megúszták!
    Tehát a Nyugat-Németország kapott egy erősen butított gépet! A Starfighter is valami butított verzió volt, amit kaptak? Viszont légvédelmi fegyverekből kaptak eléggé korszerűeket is (Nike, Ajax rendszer) [ha jól emlékszem].
    „Még egy korlátozás volt: A haderők létszáma nem haladhatta meg a francia haderőkét.”
    Miért pont a franciákét? Érthetetlen! Úgy tűnik még egy ok, hogy a két nemzet rossz szemmel nézzen egymásra! ;]

    Golyó dologhoz: Gyanítom, hogy a német pisztolyok nem gömblövedéket lőttek ki!(inkább kúpos volt a lövedék). Tehát a filmben helytelenül használták a golyó kifejezést, nem? [ez mondjuk már csak kötekedés kategóriába való kérdés] :DDD

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • JagdPanther

    aktív tag

    válasz mityku #2124 üzenetére

    az amcsiknak érdekében állt egy erős európa(gazdasági+katonai szempontból) a szovjetek miatt, mivel igy is csak két szuperhatalom volt és elég nagy feszültségek alakultak ki

  • Gyantusz

    tag

    válasz szicsu #2119 üzenetére

    ''Ha átolvasodd mégesgyszer amit íram,akkor látod hogy csak egy domb bevételére vonatkoztak a számok.A domb neve sajna most nem jut eszembe.''

    Igazad van, bocs. Én voltam a vakegér!

    ''Az sebesült és a halottak száma miért ennyire eltéraő a két oldalon?''

    Daa-raa hsz-át kiegészítve: a japán gyermekkori ideolódiai neveltetés teljesen eltért az amerikai - és úgy általában véve - az európai kultúrától. Náluk a családhoz, a családfőhöz és a Császárhoz hűnek, lojálisnak kellett lenni, mindhalálig! A feudális társadalmi hierarchiához elég erőteljesen kötődtek az akkoriak.
    Az akaraterő, a kitartás, a hűség, az odaadás, a becsület, mind-mind fontos fogalmak voltak náluk (talán még azok ma is). No és a SZÉGYEN! Ha legyőznek egy japán katonát, nem adhatja meg az ellennek azt az örömöt, hogy megalázza, rugdossa, kínozza, vallassa. => Megöli magát, különféle szertartások szerint (ritualitás). Elég csak megnézni a távol-keleti harcművészeteket.
    Európában ilyet még csak hírből sem láttak akkoriban, mikor ez kialakult náluk. Ideát Európában a rabszolgatartásnak nagy hagyományai voltak (ld. Mezopotámia, Egyiptom, görögök, Róma, arabok), odaát a ''szabad akarat'', mármint katonáéknál. A civil japánoknál más a helyzet. A foglyok természetesen Japánban is rabszolgák voltak. Viszont az ''gáz'' a társadalomra nézve, hogy a 2. vh. végéig ilyen (fél)feudális rendszerben éltek.
    A másik, hogy a ''kard'' náluk a három szakrális tárgy egyike és egyben a legfontosabb (kard - igazság; ékszer, drágakő - szeretet; tükör - őszinteség) => a szálfegyverek különféle kultuszai (ld. Kaliber 2000/február-március: A japán kardokról I-II.).
    Szép és nemes dolgok ezek, de nem eléggé ''korszerű'', rugalmas gondolkodásmód. Azóta már változott a társadalom, az amerikai katonáknak hála... :)
    No meg, ha csata közben ''világossá vált'' a veszett fejsze nyele, akkor a szuronyt feltűzték, és: Baaannnzzzaaaiiii!!! harci kiáltással nekirontottak a géppuskáknak is.
    Akinél meg katana is volt, meg machete, vagy golok, az meg azzal vagdalta az amerikaiakat, amíg le nem lőtték. Sebesült ezért volt olyan kevés náluk.
    A ''Szent halál'', katonaként meghalni.

    A hitleri ideológia is hasonló volt: nem az eszmével van a baj, hanem gyenge az ''árja'' nép => megérdemli, hogy elpusztul!
    <gyönyörű... és még mindíg vannak, akik ezt erkölcsi mintaként tekintik>


    ''Az akkori ''népek'' értertesültséget nem tudom,de manapság nem tudnak semmit az emberiség eddigi legnagyom háborújáról.''

    A megfogalmazásod jogos: ''az emberiség eddigi legnagyobb háborújáról''.

    ''Azt nem tudom, milyen fegyverekkel fogják a harmadik világháborút megvívni, de hogy a negyediket kővel és bunkóval, az egészen biztos.'' - Albert Einstein (nem pontos idézet)

    Gondolom ezt úgy érted, hogy a mai magyar társadalom nem tud semmit erről. Talán, mert nem is akarunk. Egy bizonyos szinten túl már tényleg felesleges is vele foglalkozni (bár ez minden mással is így van), de most még bőven nem itt járunk!
    Egyik magyarázata az előző - diktatúrikus - rendszer hozzáállása bizonyos dolgokhoz (pl. ''1956''): üldöztetések, szakmai / anyagi ellehetetlenítések, társadalmi kirekesztések. => Kialakult a ''strucc-politika'' szemlélet.
    Szerencsére már egyre többen úgy gondolják, hogy a magyarok XX. századi dolgait ideje elkezdeni rendbe tenni (családon belül is!). => Az előbányászott dokumentumokat célszerű BEFOGADNI! Függetlenül attól, hogy pozitív, vagy negatív az a dolog. Most gondolok tin. 1956. október-novemberre, a ''Terror házára'', vagy a fellángoló kémbotrányokra! Tökéletesen mindegy, hogy teszem azt déd/nagyszüleim éppen zsidók voltak, vagy lehet épp kápó-k, nyilasok, kommunisták, ÁVO-sok, vagy esetleg kémek. Ugyanúgy hozzá tartoznak eme nemzet (és az adott család) történelméhez, mint a többi, XX. század előttiek.
    Csak azért, mert ''nekem nem tetszik'', e miatt kirekeszteni dolgokat, az nem más, mnt felelőtlen, gyerekes baromság! Ezt ideje levetkőznünk. Ha úgy tetszik, ez közös (nemzeti) felelősségünk. Például, hogy legyen majd mit mondani gyerekeinknek...

    Egyébiránt, itt ''keleten'' igen kelendőek voltak a Hajja&Fiai könyvek 1997-2003. között (elvégre debreceni nyomások), több könyvesbolt is megél(t) belőlük. Utána kezdtek lepurnyadni, persze azért vannak jó könyveik, de már nem annyi, mint régebben. A fordítás sem feltétlen kifizetődő: 0,20 Ft / leütés a tarifa (ill. annyi volt). Egyes fordítók szerint 1 nap max. 10 oldalt lehet lefordítani (tudja a fene, hogy egy könyv hány karakterből, ''leütésből'' áll). No meg jövőre csökken az ÁFA, úgyhogy olcsóbbak lesznek a könyvek is, keményem 5 %-kal... (kb. 2-300 Ft).
    Szóval a ''tudni vágyás'', az igény megvan rá.

    A gyújtóbombák használata, meg úgy általában véve a terrorbombázás a megtorlás, a demoralizálás végett történt. Továbbá a kiépített infrastruktúra és a civilizációs értékek módszeres szétcincálása. Értsd: a ''termelő'' emberek nem tudnak hol lakni, élni, szociális igényeik kielégítettlen maradnak, úgy általában a mindennapi, békés életük megszünik létezni; már maga az élmény is sokkol, ahogy a több ezer bomba becsapódik az ember feje felett, mint valami földrengés, marhanagy kalapáccsal csapdosnák a talajt => romlik a morál, drasztikusan csökken a termelő- / teljesítőképesség!
    Ez volna az elmélet.
    Gyakorlatban ez Németországban nem nagyon állt fenn, mert az európaiak (az európai városok) átmentek már 1-2 igen agresszív háborún. Csak példaként: 100 éves, 30 éves háborúk, Napóleonék, olasz-osztrák-porosz-francia-angol viszályok és főként az I. világháború. Németország nagyvárosainak többségében kiépítettek védelmi metódusokat, föld alatti óvóhelyeket, itthon is.
    Nem tudom, írtam-e már, de a '30-as években Hitlerék kiadták ''ukászba'' a fiatal német építőiparosoknak, hogy az ország (építészeti) ''épített értékeit'' fel kell mérni és tervrajzokban kell dokumentálni azokat! (hivatkozást már nem tudok írni) Köln, Hamburg, Bréma, Drezda, Berlin részleges helyreállítása javarészt ennek (is) tudható be.
    No meg ott vannak a kényszemunkások (zsidók, cigányok, szlávok, politikai foglyok), mint - gazdasági értelemben véve zseniális - ''ingyen munkaerő'', akik pikk-pakk helyreállították az Reichbahn vasútvonalait a bombatámadások után (erkölcsileg és jogilag viszont elítélendő).
    Védelemre jó példa London: már az I. vh-ban is kapták a németektől az égi áldást. => Korán felmerült az igény a lakosság védelmére és termelőképességének fenntartására => Óvóhelyek / csatornahálózakok (esetleg kombinálva) megtervezésének, kiépítésének megkezdése. A német erőlködéseknek semmi haszna nem volt (pl. Angliai csata).

    Az amerikaiak rájöttek, hogy a terrorbombázásnak semmi értelme, nem más, mint pénzpocséklás! Ha megfigyeljük, az amerikai légihadseregek (8., 15. USAAF) szinte csak és kizáróan hadászati célpontokat támadtak városon belül is (gyárak, vasutak, közúti csomópontok, hidak, ipari létesítmények). A járulékos veszteségeket igyekeztek a minimumra csökkenteni. Hisz a bomba is pénzbe van, meg a bombázó sem két fillér, amit a légvédelem lelövöldözget, a hajózókról már nem is beszélve (1 db B-17F /G-ben 10 fő volt). Az, hogy a köteléket szétszórta a légvédelem és a vadászok, ez nem róható fel a támadóknak. Ha a támadás eredménytelen volt, vissza kellett menni! => Újabb kockázat.

    Hatékonyságra a legjobb példa az 1972. december 18-29. között lezajlott amerikai Linebaker II. hadművelet Észak-Vietnam felett. A 11 napos légoffenzíva alatt teljesen padlóra küldték az észak-vietek gazdaságát (kikötők, olajfinomítók, -raktárak, vasuti pályaudvarok, hidak, közuti csmp-ok), akadozott az elektromos-, vízellátás, rádió, stb. Hiába jött Kínából a VSZ hadianyag-utánpótlása (Magyarországé is!), egyszerűen nem tudták azt a ''felhasználókhoz'' eljuttatni, ill. csak 1/4-ét! (Aranysas, 2003/1.)
    Ennek közvetlen következménye, hogy Észak-Vietnam politikai vezetése újra leült a párizsi tárgyalóasztalhoz (jan. 08.), és röviddel utána, 1973. január 27-én megkötötték a fegyverszünetet.
    A 11 nap mérlege: 34 stratégiai fontosságú célpontra összesen 49 ezer bombát dobtak le, amelyek elpusztítottak 1.600 létesítményt, 500 helyen szakították meg a vasútvonalakat, 12 millió liter üzemanyagot semmisítettek meg, 10 reptér vált hosszabb-rövidebb ideig használhatatlanná. Az ''igáslovak'' persze a B-52-k voltak: 729 bevetést repültek, 15 db gép lett ''leírva''. A kiszolgáló repterek: Guam, és U-Tapao.
    Vietnami állítás szerint a 11 napos bombázásnak mindösszesen 1.300 fő civil áldozata volt, ami a pusztítás mértékéhez képest finoman szólva is kevés.
    A békekötők, Le Duc Tho és Henry Kissinger Nobel-békedíjban részesülnek...

    Természetesen Japánban más volt a helyzet.
    Ott nem volt hagyománya a légi bombázásnak, mert maga a repülés is idegen volt a Távol-Keleten. ''Korszerű'' légiereje t'án Kínán és Japánon, no és Ausztrálián kívül nemigen volt egyik országnak sem. A gyalogság igen, no meg a hajózás! Sok kis lik-luk szigetet össze kellett kötni => Japán Haditengerészet felfejlesztése (ha csak az 1902-es Csuzima-i csatát említem a japán-orosz konfliktus idejéből). Oly annyira, hogy nekimentek az USA-nak is = ''Szégyen napja''. A japán páncélosok fejlesztése is az erdős részek miatt volt olyan-amilyen. Az amerikai-észak-vietnami konfliktus idején sem a pácélos fegyernemé volt a főszerep.


    ''Szerintem Sztálingrádól a 6. hadseregől nem sok ember és technika kerül vissza N.o-ba.
    Az orosz veszteségekről,meg ne is beszéljünk.''

    Nem, igazad van, de ez a legfelsőbb német hadvezetés agyatlansága miatt volt így! (Hitler, mint ''űberkókler'')
    Rugalmasan vissza kellett volna vonulniuk és az a rengeteg katona és harcanyag megmenekül (300.000-ből 91.000 adta meg magát), amit később nem használ fel a szovjet ellenük! Más lett volna az 1943-as év kimenetele, az egészen biztos! De ez már 1000-szer lerágott csont.
    Budapest is így járt, ''Festung''-nak (erőd) lett nyílvánítva, rommá is lőtték. Szerencsére Debrecent és Nyíregyházát feladták igen hamar... (okt. 20.)
    Bár a főváros teljes elfoglalása elég nagy erőket kötött le.


    ''A ráijesztés,jogos,de nem lett volna elég 1 db?''

    A kérdésed jogos, de a két bomba eltérő szerkezetű, felépítésű (hatásfokú) volt, így mindkettőt ki kellett próbálni.
    A Hirosimára ledobott Little Boy uránium, a Nagaszakira ledobott Fat Man plutónium bomba volt.


    mityku: Japán nyersanyag hiányát vízi- és atomerőművekkel ellensúlyozza. 2002-es Metro-s adat szerint 47 atomreaktoruk van (ha jól emlékszem, de lehet 57; az újság hírértéke néhol egy kicsit necces, de kiindulásnak nem rossz)!!! Viszont nukleáris fegyverük a mai napig nincs! Ez egy kicsit röhejes, hisz olyan gazdasági / technológiai háttérrel, és annyi hasadóanyaggal gond nélkül bármikor elő tudják állítani, igen nagy mennyiségben, ha a szükség úgy hozná...

    Japánt az USA kellőképpen kihasználta /-ja ugródeszkaként, hogy ellenőrizni tudja Délkelet-Ázsiát, Kínát és a (volt) Szovjetuniót.
    Gazdasági fellendülése az akkoriban (amerikainál) jóval olcsóbb és a társadalmi fegyelemből(!) adódóan a végletekig precíz munkaerőnek köszönhető. Azaz a szervezőkészség is ennek a számlájára írható, mindenki a legtökéletesebbet akarta alkotni. Amolyan szocialista ''sztahanovista'' hozzáállás. :)
    Az eredményét látjuk. A legnagyobb ipari nagyhatalmak egyikévé vált.


    ''Egyébként minden tiszteletem a japánoké, hogy két ledobott atombomba után morálisan így helyreálltak!''

    Háát igen, a távol-keleti kultúrák előnyei az európaival szemben... Ilyen távolságból maximum csak ''érezhetjük'' a lényegét.

    Katonai korlátozások tekintetében daa-raa már válaszolt. Kézifegyverek terén szintén import, főleg német és amerikai gyártmányokat használnak, mint a környező országok, pl. Dél-Korea és Tajvan.


    ''<de legalább alkalma volt a japán építészetnek a vh. után kibontakozni...>''

    Természetesen cinizmus volt a részemről!
    A japán fa-építészet, fa-kultúra, úgy magának a fának a szeretete szvsz minden valamirevaló külföldi emberben csodálatot és tiszteletet ébreszt!
    Elég sok régi templomuk és főúri épületük bőven 800-1200 éves (mindez fából)! Egymás közti viszályaik során természetesen egymásra gyújtogatták rendesen őket, de mindíg újjá építették az utódok az eredeti formára, vagy még figurázva a kialakítást.
    Június környékén volt egy fénykép kiállítás Debrecenben a japán kultúra országos bemutatása idején. Ott láttam, van egy ''ősi bükkerdőjük'' (?tán Hokkaidó szigetén?), becslések szerint található benne 7200 éves bükkfa is!!! Ha igaz, ha nem, még a fele is elég sok. Még javában Mongóliában kergetőztünk a tartárokkal, amikor ott már erdő volt. Szép anyagszerkezete lehet azoknak a fáknak...
    Mellesleg Japán területének 67 %-a erdő. => Jelentős a fakitermelésük és a faiparuk is. Ebből kifolyólag a faépítészetük is.

    Különben a 2. vh. pusztítása igen erőteljes lendületet adott az európai építőipar iparosításának! Szükségszerü végtermékei a ''paneldzsungelek'', no meg a ''magas házak''. OOFFF...


    ''Tehát támadó erőik elvileg nem lehetnek???
    Micsoda egy f*szság! Amcsik azért mit meg nem engedtek(nek) maguknak!!!!''

    Japánt az USA megvédi, ez hótziher, lásd a Truman-diktrínát, 1947-ben jelentik be: azaz, megvédenek minden államot a külső agresszióval szemben. Ez ma is áll! Főleg, ha amerikai érdekeltség alá tartozik. Japán bőven az!

    ''Japán világhatalommá fejlődése'' címmel van egy fajint cikk a História 2005/9. számában, 28-31. o.

    JA! Kimaradt az ajánlott irodalomból egy könyv:
    Jaszuo Kuvahara: Kamikaze (Zrínyi kiadó, 1988., 1998.) - már (még) nincs itthon, de jó könyv. Az író vadászpilóta volt, emlékirata ez. Betekintést nyújt a korabeli japán pilóta-kiképzésbe és a harci morálba egyaránt. Eme könyv jó példa arra, hogy nem minden japán fiú volt vakon eltökélt a Császár felé, hogy kamikaze-ként belerepüljön USA-hajókba. Természetesen a kötelességtudat vezérelte a többséget, no meg a ''csak oda útra'' elegendő benzin...

    Japánokról még annyit, a 2003. november 20-i Metro írta:
    ''A japán kormány megbízásából keresőosztag indul a Fülöp-szigetekre, hogy felkutassa a szigetország őserdeiben csaknem hat évtizede bujkáló esetleges japán katonákat.
    Tokió azután szánta rá magát erre, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint 58 évvel a II. világháború befejezése után is bujkálnak japán katonák a Fülöp-szigetek trópusi őseredeiben. Egy Luzon szigetén élő japán férfi, aki hét éve hunyt el, állítólag halála napjáig tartotta a kapcsolatot a dzsungelban megbúvó honfitársaival. (MTI)''


    „(ld. Anthony Kemp: SAS - Békeévek vad háborúi 1947-1991 - A brit elit kommandó, a Special Air Service gyarmati és antiterrorista műveletei, Aquila könyvek, LAP-ICS Könyvkiadó)”
    Steve Crawford: SAS enciklopédia (Zagora kiadó, 2000.) nekem is megvan. Mindkettő jó, egymást kiegészítő könyv!
    Ebben a témában ajánlom még:
    Andy McNab: Hívójele: Bravó Kettő Nulla - egy SAS-járőr igaz kalandjai a sivatagban (Magyar Könyvklub - Zrínyi Kiadó, 1996.), téma: 8 fős járőr indul SCUD-vadászatra (célmegjelölés) és hírközlő kábelek rongálására. Az első napon lebuknak...
    ''A járőr parancsnoka, e könyv írója (...) megkapta a Kiváló Magaviselet Érmet és a Katonai Érdemrendet. A nyolc katona annyi kitüntetésben részesült, mint egyetlen brit járőr sem a búr háború óta. A vállalkozás (...) pedig bevonult az SAS, a Különleges Légiszolgálat legendái közé.''
    Andy McNab: Bevetésre készen (Magyar Könyvklub - Zrínyi Kiadó, 1997.) - a seregbe, majd az ''Ezredbe'' felszerelésének és szolgálatának története a Bravó kettő nulláig.
    Eme utóbbi két könyv nyelvezete olyan, hogy az ember nem tudja röhögés nélkül végigolvasni!!! Nagyon jók, szórakoztatóak és tanulságosak!
    Andy McNab: Tűzróka - mostanában jelent meg, még nem vettem meg. Ahogy beleolvastam, az utolsó bevetésekről és a leszereléséről ír.
    Akit érdekel a kommandók (és nem kommandósok) története, annak ezt az öt könyvet - legalább - el kell olvasnia!

    De, hogy ne csak ''offoljak'', a 2026. hsz-ban modd3r által ajánlott Alec Maclellan: A lándzsa titka című könyvet is elolvasom majd a szünetben, szó ne érje a ház elejét.


    A SS-en belül meg célszerü kükönbséget tenni a harcoló alakulatok terén: ők a Waffen-SS tagjai és saját bevallásuk szerint sértve érzik magukat, ha a többi, agyament SS-''alegységhez'' sorolják őket! Általában azért, mert a gyengébb - idegzetű, akaratú - emberkék maradtak a koncentrációs táboroknál, akik meg megfelkeltek a válogatásokon, azokat vitték ki a frontra. Persze a vh. vége felé már megfelelt boldog-boldogtalan...

    Jelmondatuk, ami a tőrükön is rajta volt:
    ''Meine Ehre heisst Treue.'' azaz: A hűség a becsületem.
    Van erről 1-2 jó könyv:
    Charles Messenger: Hitler gladiátora - Sepp Dietrich vezérezredes, Panzergeneral-Oberst der Waffen-SS élettörténete (Hajj&Fiai Könyvkiadó, 1997.).
    Gordon Williamson: A hűség a becsületem - Egykori SS-katonák visszaemlékezései (Hajj&Fiai Könyvkiadó, 1998.).
    Gordon Williamson: Véráztatta föld - A Wafen-SS ütközetei (Hajj&Fiai Könyvkiadó, 1998.).

    Természetesen Nürnbergben az egész szervezet (intézmény) egyként lett kezelve és el is lett ítélve, fel lett számolva az NSDAP-al együtt.

    A filmek többsége meg rosszul van fordítva. A BoB sem kivétel ez alól, sőt!

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • mityku

    aktív tag

    válasz Gyantusz #2126 üzenetére

    Gyújtóbombákhoz:
    Ez igaz, hogy morálisan elég rendesen hazavágja az embert, ha letüzelik a feje fölül az otthonát!
    Megszűnik, ahogy mondtad a szociális háló! Az elkeseredett ember pedig 2 dolgot tehet: Beletörődik sorsába és „megzuhan” vagy felülemelkedik rajta és továbblép (az más kérdés, hogy milyen módon) [akár eltökélten harcol tovább vagy bár harc nélkül de tovább él].
    Egyébként a fából való építkezés pozitív oldala, hogy az egyszerűen elég (viszonylag könnyű eltakarítani), míg a hagyományos kőépületek (európai építészet) eltakarítása (egy bombázás következtében) jóval nehezebb, több erőt köt le illetve időben is hosszabban tart.
    A japán harcjárművekkel soha nem voltam kibékülve! Azért azt bevallhatjuk, hogy tényleg nem vitték túlzásba a tervezésüket. Bár mint mondtad, hogy mi végett! De, hogy egy normális típus nevet nem tudtak adni egy járműnek azért az gáz! [az ilyen Type xx-től falra tudnék mászni]
    Ennyi atomerőmű van abban az országban???
    Elképesztő! Bár amilyen ipartelepek vannak, nem csodálom (pörög a villanyóra náluk remdesen!!!!)
    Nem hiszem, hogy hagynák veszni a hasadóanyag „gyártás” lehetőségét (ha ők nem is, de az amcsik biztos kapnak belőle) [de ez már egy összeesküvés elmélet részemről].


    „Japánt az USA megvédi, ez hótziher, lásd a Truman-diktrínát, 1947-ben jelentik be: azaz, megvédenek minden államot a külső agresszióval szemben. Ez ma is áll! Főleg, ha amerikai érdekeltség alá tartozik. Japán bőven az!”
    Na ezt nem tudtam! Bár azt tudtam, hogy jelentős amcsi erő állomásozik ott még mindig (talán ez az egy hely a világon ahonnan nem akarnak eltiplizni [gondolom nem volt ott még bázisbezárás abból kifolyólag, hogy elhúztak az amik].

    Andy McNab: Hívójele: Bravó Kettő Nulla - egy SAS-járőr igaz kalandjai a sivatagban (Magyar Könyvklub - Zrínyi Kiadó, 1996.
    Ebből készült is film ugye? Jó volt a film is! Egyébként itt történt, hogy az aki túlélte (illetve eljutott szövetséges bázisra) ivott valami mérgezett vízből nem?

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #2124 üzenetére

    Japán (Nagy Britanniához hasonlóan) különös helyzetben van: alig rendelkezik nyersanyagokkal. Két út van ezen hiány pótlására: 1. kereskedelem 2. hódítás. A kereskedelem viszont ingatag dolog. Ha nincs biztonságos forrás, akkor a 2. pont lép érvénybe. A II. vh után az USA garantálta a japán igények kielégítését. Ennek volt egyik feltétele a korlátozások bevezetése. A japánok viszont (ellenben a németekkel) beletörődtek a vereségbe, és nem is igazán akarnak azóta háborúzni. (Ebben közrejátszik persze az is, hogy a franciák nem szólhattak bele a békefeltételekbe, mint Európában. Amennyiben az I. vh-t a Wilson amerikai elnök által kidolgozott béketerv alapján zárják le valószínűleg soha ki sem tört volna a II. vh! Csakhát a franciák kemények akartak lenni (holott már ezt a háborút sem tudták önerőből megnyerni (elveszteni annál inkább), pedig igazából csak egy ország állt velük közvetlenül szemben), Clemenceau és a többi soviniszta barom elintézte a II. vh-t. (Aminek a megaláztatásait bőven megérdemelték!) Még az angolok is csak statisztáltak, pedig sokkal nagyobb erőfeszítéseket tette már akkor is a győzelemért.) Atombombájuk azért nincs mert soha nem is akartak, a teljes betiltását viszont annál inkább. Viszont nem olyan hülyék, hogy energiaforrásként ne használnák.

    A németek esetén nincs ilyen probléma, majdnem önellátóak tudnak lenni mindenből. Meg aztán Japán messze van Európától, a vh-k ''tradicionális'' hadszínterétől. A III. vh alapvetően Nyugat-Európa birtoklásáért zajlott volna, függetlenül attól, hogy hol tört volna ki. Ezért szükség volt az erős német haderőre. A NATO-n belül elég konkrétan el lettek osztva a feladatok (ezt szívják most az európai tagállamok, mivel nincs értékelhető légiszállítási kapacitásuk). Németország alapvetően szárazföldi hadműveleteket kapott feladatul, lévén az egyik fő hadszíntér lett volna. Viszont ezen hadműveletek légi biztosítása szintén az Ő feladatuk lett volna. És itt lép be a képbe a Starfighter. A német változat (kvázi összeurópai, ettől függetlenül a típusjel G betűje németországra utal) nem butított, hanem éppen javított képességű verzió volt! Ez volt az első többfeladatú Starfighter, az amerikai változatok csak mellékesen voltak képesek földi célok támadására, ehhez viszont szinte semmilyen avionikai felszereléssel nem rendelkeztek. Mégis adtak nukleáris készültséget (F-104C), ehhez elég volt egy város megtalálása. A G változat viszont alapvetően többfeladatúnak lett tervezve, megnövelt hajtóműteljesítménnyel, jelentősen kibővített és bonyolultabb avionikával. Viszont ezen rendszerek kezeléséhez már kevés volt egy ember, ezért igen nagy volt a baleseti veszteségi arány. A G változat érdemelte ki az Özvegycsináló titulust. De legyünk igazságosak: a MiG-21 semmivel sem volt jobb ezen a téren!!! Csakhát errefelé a légikatasztrófák alapvetően hadititoknak minősültek, nem igazán tudatosult az emberekben mértékük.
    Hogy miért a franciákhoz viszonyították? Mondj még egy országot Franciaország közvetlen szomszédai közül, aki fenyegetni tudná őket! Teljesen logikus döntés.

    És Nike Ajax vessző nélkül.

    A filmeket többnyire dilettánsok fordítják, a színészek hozzáértéséről már ne is beszéljünk. Poénból a BoB szinkrongárdáját elküldtem volna egy olyasmi ''felkészítésre'', mint amilyenben az eredeti színészek részesültek! (Nem tudom hirtelenjében Stohl köcsög volt-e szinkronhang, de lehet, hogy az első óra után megpukkant volna. Mindenki nagy örömére. Én már azt sem értem, hogy lehet egyáltalán azt a pancsert színésznek nevezni.) Nyugodj meg hirhedt szőrszálhasogató vagyok, a BoB szinkronját/feliratát végiganyáztam. Ugyan ez igaz a BHD-ra, WWS-re is.


    A japán hk-k még a könnyű kategóriába tartozó M3/M5 Stuart-tal sem igazán voltak egyenértékűek!
    A fa épület maradványait könnyü eltakarítani, és ha felépült az új házikó, a régivel kitűnő grillpartit lehet tartani. (Ez most rohadt geci volt, tudom.)

    [Szerkesztve]

  • mityku

    aktív tag

    válasz #65675776 #2128 üzenetére

    Az amik jó boltot csináltak a japánokkal! Persze ezáltal ők diktáltak nekik, bár a japánok se nagyon vették a szívükre, mert pár helyen bealázták az amikat (elektrotechnika) [nem rég volt a híradásokban a legújabb elektromos autójuk (egy limuzint mutattak be), olyat mondtak, hogy lazán viszi a 200km/h-s sebességet.

    [lesz a Híd a Kwai - folyón c. film, fél füllel tv-t hallgatok]

    Szóval azért a japánok nem hagyták el magukat!

    OFF:
    A szovjetek a háború után főként páncélosokra gyúrtak, az összecsapás illetve az áttörés az NDK/NSZK határán lett volna. Ezt a páncélos rohamot kellett volna a NATO-nak megállítani. Ezért kaphatták a szárazföldi hadműveleteket.

    „És Nike Ajax vessző nélkül” – valamiért abban a hitben voltam, hogy két különböző rakéta rendszer. (egyébként az egyik Aranysas-ban olvastam egy német reptérről, ahol az NSZK és NDK fegyverei vannak kiállítva (repülőgépek, légvédelmi rakéták stb.).

    WWS – ez melyik film? Hirtelen nem vágom!

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #2129 üzenetére

    A Nike egy légvédelmi rakéta család. A Nike Ajax volt az első tagja, ennek továbfejlesztett változata a Nike Hercules. És létezett ballisztikus rakéták elhárítására kifejlesztett verzió is. Ez volt a Nike Zeus.
    [link]
    [link]
    [link]
    [link]

    Van Híd a Kwai-folyón DVD-n, a szekrényemben. :)

    Páncélosok mennyiségére gyúrtak. Mint a II. vh-ban. A NATO viszont a minőségre. Persze ez szinte minden fegyver-kategóriában így volt. A VSZ kb 2-3x, hk-k esetén 5x (!) mennyiségi fölényben volt, viszont ők sem vitatták, hogy erőegyensúly állt fenn.


    WWS: We Were Soldiers (Katonák voltunk)
    BHD: BlackHawk Down (Sólyom végveszélyben)
    BoB: Band of Brothers (Elit alakulat)

    Bevezethetünk még egy párat.
    BoRK: Bridge over River Kwai (Híd a Kwai-folyón)
    GoN: Guns of Navarrone (Navarrone ágyúi)
    TEhL: The Eagle has Landed (A Sas leszállt)
    CoI: Cross of Iron (Vaskereszt)
    SPR: Saving Privat Ryan (Ryan közlegény megmentése)
    TTRL: The Thin Red Line (Az őrület határán)
    FG: Forrest Gump

    És csak úgy egy filmajánlat: A diktátor (The Great Dictator). Elég kultúr kis Chaplin film.

  • szicsu

    őstag

    válasz Gyantusz #2126 üzenetére

    ;)

    A japán katonákellen nem szívesen harcoltam volna.Nem volt kegyelem.
    De bizonyos szinten jogos is :U Győzni vagy veszni.
    Az aamcsiknál ilyen jók voltak a dokik, vagy a jakcsik nem tudtak célozni, hogy ilyen sok volt a sebesült és ''kevés'' az elesett?

    Japánnak lehet, hogy jó is jöttek a korlátozások ,mert nem tudott annyit költerni a hadseregre,mint a többi állam a hidegháború alatt.Az így megmaradt pénzt a gazdaságba forgathatta.

    .....a legfelsőbb német hadvezetés agyatlansága miatt volt így......

    Nem lett volna szabad Hitlernek írányítani a hadsereget,ezt meg kellett volna hagynia a hozzáértőknek. És minden másképp alakul.........


    Az Waffen SS katonái is általában a z utolsó előtti töltényig harcoltak a keleti fronton.
    Mert számukra nem létezett hadifogság.A legjobb esetben ''csak'' lelőtték az oroszok.


    Én nem tudom,hogy a franciák mit pattogtak annyira,felszabadították őket,nem saját erőből szabadultak föl.Ha nem segítenek rajtuk,akkor .....

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

  • #65675776

    törölt tag

    válasz szicsu #2131 üzenetére

    Az amerikaiak nem hagyták sorsukra a sebesülteket, és igen komoly egészségügyi szolgálatuk volt. Normális helyeken mindig több a sebesült mint az elesett.

  • Gyantusz

    tag

    Helyesbítés!!!
    Elírtam egy könyvcímet! :(
    Helyesen:
    Andy McNab: Tűzfal (Firewall)...

    Reichbahn helyett pedig Deutsche Reichsbahn (DR).

    A Csuzima-szorosban történt csata egészen pontosan 1905. május 27-28-én volt.
    Olvasmány: Geoffrey Reagan: Döntő csaták (Panem-Grafo kiadó, 1993.) - 209-214. o.
    Első bekezdés:
    ''Japán jelentős részben erős hadiflottájának köszönhette, hogy a XX. században már komoly világpolitikai tényezőként kellett vele számolni. Az 1870-es évektől kezdve a japánok fokozott érdeklődéssel fordultak Nagy-Britannia haditengerészeti ismeretei és hadihajó-építő tudománya felé. 1871-ben a greenwich-i Királyi Tengerészeti Akadémia 12 japán kadétot is üdvözölhetett hallgatói sorában. Egyikük Heihacsiro Togo volt, egy szamuráj fia, aki a későbbiekben Japán leghíresebb tengerészévé vált, és a német Alfred von Tirpitzhez hasonlóan hazája modern hadiflottájának atyja lett.''
    Togo volt a japán flotta akkori pk-a.
    Utolsó bekezdése:
    ''A csuzimai csata jelentősége elsősorban nem abban áll, hogy egy feltörekvő ázsiai hatalom győzelmet aratott egy hanyatló európai felett, de még abban sem, hogy általa Oroszország újabb lépést tett az 1917-es forradalomhoz vezető keserves úton. Döntőnek inkább annyiban bizonyult, hogy a győztes téves következtetésket vont le belőle. Nem kétséges, a japán flotta kivállóan teljesítette feladatát, csakhogy egy gyenge és könnyen legyőzhető ellenféllel szemben. A Csuzimát követően kialakult legenda viszont előhírnöke lett Pearl Habornak, Szingapúrnak, a Midway-szigeteknek és a Leyte-öbölnek. Togo győzelmével Japán rálépett arra az útra, amely végül a hirosimai és nagaszaki atombombákhoz vezetett.''

    Az 1902-es angol-japán szövetségi szerződéssel kevertem. Ennek bírtokában ugrottak neki az oroszoknak 1904. február 8-án Port Arthur kikötőjét megtámadva (Liaotung-félsziget, febr. 8.), majd fejezték be győztesként 1905. szeptember 5-én, amerikai közvetítéssel, Portsmouthban (New Hampshire) aláírva a békeszerződést.
    Első ízben győzött le egy ázsiai ország egy európait a ''modern történelem'' során!
    A dologhoz hozzá tartozik még, hogy Oroszország hadseregének alig 10 %-ával harcolt, míg Japán ''csukán'' az összessel...

    ''A nemzeti büszkeség Japánban elsöpört minden más megnyílvánulást, a legyőzehetlenség tudata tovább erősödött, megvalósíthatónak kezdett látszani a Japán-központú kelet-ázsiai világrend kiépítése, amely végül is a második világháborúba vezette Japánt.'' - Farkas Ildikó, História - 2005/9. 31. o.


    mityku: A japán hasadóanyag-exportban lehet valami, erről infót nem tudok (bár az USA-ban is van reaktor dögivel).

    <ha már úgyis itt van előttem ez a dögnagy ''Az emberiség krónikája''...>
    1947. március 12.: Harry S. Truman a kongresszus előtt kihírdeti az USA külpolitikai vezérfonalát, amit később róla, ''Truman-doktrínának'' neveznek el.
    ''Gyökeres fordulat áll be a szovjet-amerikai viszonyban: ezután az Egyesült Államok külpolitikája arra irányul, hogy a szovjet terjeszkedő törekvéseknek gátat vessen. A Szovjetunió által megszállt Kelet- és Délkelet-Európa országaiban a szovjet típusú kommunizmus terjedése ellen lép föl, valamint ellenzi a szovjet hatalmi körön kívül eső kommunista mozgalmak szovjet támogatását is (megkezdődik a hidegháború).
    Ennek következménye azután az a politika, mely a nem kommunista - sőt még az antidemokratikus - kormányzatoknak is gazdasági, anyagi, de még katonai segítéséget is nyújt, amennyiben azokat felfegyverzett kisebbség veszélyezteti. Ezt az irányvonalat március 12-én Harry S. Truman amerikai elnök fogalmazta meg a kongresszus előtt elhangzott beszédében, mikor előterjesztette (később elfogadott) indítványát, hogy Görögországban és Törökországban a monarchista pártnak gazdasági és katonai segítséget nyújtsanak.
    Az elnökről elnevezett Truman-doktrína ellenzői attól féltek, hogy az új külpolitika a Szovjetunióval való összeütközéshez vezethet. Ezzel az új politikai irányzattal áll összefüggésben a háborúban szétrombolt Európa, különösen Németország gazdasági helyreállítási programja, melyet George Catlett Marshall, az új amerikai külügyminiszter június 5-én hirdet meg, és ezt a tervet a párizsi konferencián (VII. 12-IX. 22.) hagyják jóvá. A Szovjetunió nem vesz részt a konferencián. A Marshall-terv keretében Németország nyugati megszállási öveztetei 1,3 milliárd dollár segélyt kapnak. A Marshall-terv azt a cél tűzi maga elé, hogy megszünteti az éhezést és a nyomort, Európát az amerikai termékek felvevőpiacává és jó teljesítőképességű kereskedelmi partnerré fejleszti föl, továbbá Németország nyugati részét politikailag és gazdaságilag megerősíti.
    Az amerikai belpolitikát is jellemzi a kommunizmusellenes politika. Ellenőrzik a kormánytisztviselők politikai gondolkodásmódját.''

    Ezután jön az USA nyílt, enyhén fasiszta beütésű, ún. ''fekete listás'' korszaka.

    A Marshall-terv kivitelezésében a 2. vh-ban szereplő két- és négymotoros bombázók (B-25, B-26, B-17, B-24) igen nagy feladatot kaptak, ugyanis ők szállították a bombatérben a segélyszállítmányok java részét (a bombarakaszokat természetesen előtte kivették és a bombateret átalakították). Ők adták a Nyugat-Berlin feletti ''légihíd'' derekát. No és persze a jó öreg C-47-ek, meg az angol bombázók.


    ''Ebből készült is film ugye? Jó volt a film is! Egyébként itt történt, hogy az aki túlélte (illetve eljutott szövetséges bázisra) ivott valami mérgezett vízből nem?''

    Nem ''tegnap'' olvastam, de majd elolvasom újra. A 8 főből 3 meghalt, a többi 5 kettéválva próbált meg átcsúszni az iraki-szíriai határon (Két nap alatt kb. 250 km-t gyalogoltak-futottak, gépkarabéllyal, Minimivel! ?Állóképesség?), de csak egy tudott átjutni, a többit elfogták az irakiak. Szóval az az egy fő a határ után egy szír kecskepásztor-család ebédjét(?) felzabálta (a pásztor engedélyével, fegyver ekkor már nem is volt nála a késén kívül), majd az ezt követő 1-2 óra alatt gyomra nem bírva a terhelést, szó szerint végigf@sta a kórházig vezető utat... :) Az agyas... :)
    A könyvírót elfogták.
    Szóval ez egy valós story, gyakran szokták emlegetni katona-körökben.
    Nagyon ajánlom mindenkinek, nagyon ász két könyv! Remélem a harmadik is ilyen nívójú.

    Úgy rémlik, hogy épp az Okinawa-i Kadena légibázist akarják felszámolni. De lehet csak a helyiek panaszkodtak az amerikaiakra. Mind1, nem találtam meg a hírforrást. Az tuti, hogy volt mostanában ott valami. Bezárása meglepő lenne, hisz startégiailag igen jelentős helyen van!
    Amúgy nem véletlen az amerikai jelenlét Japánban. Elég csak a térképre nézni: Japán 4., Kyusu szigete felett egy köpésre van Dél-Korea (kb. 200 km!), majd felette Észak-Korea. Továbbá a környéken Kína, Tajvan és Vietnam. A fejlődő - és vergődő - Kína és Tajvan közti ellentét hamarosan erősen ki fog éleződni. Bár a 2008-as pekingi Olimpia ezen még fékez egy keveset. 2010-re Kína igencsak ütőképes légierővel fog rendelkezni => Tajvan (Kínai Demokratikus Köztársaság), Dél-Korea és Japán fegyverkezik, mint állat! Japán új tankergépeket, valamin Dél-Korea új, F-15K-kat rendelt és kap (40+80 db opció), Szingapúr és Thaiföld is fejleszt, de még lehetne sorolni...
    Szóval igenis elkél ott USA ''vigyázó szeme''. Guam és Diego Garcia támaszpontok fontos ugródeszkák (pl. az afganisztáni Op. Enduring Freedom esetén is).

    Amúgy nem értek veled 1et a 1683. hsz-ben írtakkal: az oroszok elektronikai hátrányukat igenis hamarosan behozzák! Hála Kínának és Indiának. Mellesleg megjegyzendő, hogy Kínát Izráel is ''támogatja'' fegyverek eladásával. USA nem is nézi jó szemmel. Itt jön képbe a hírszerzés újra (bár gondolom, legalább is remélem a CIA és a MOSAD konzultál ez ügyben: lehet a zsidók be akarnak épülni Kínába, szétnézni egy kicsit, amíg szerelgetnek nekik ezt-azt).
    A Szu-27-hez, de írjuk inkább Szu-27 klónokhoz (Szu-27SzMK, -30, -34, -35) már legalább 6 lokátort fejlesztenek párhuzamosan (oroszok 3-at, Kína is legalább 3-at). Az eredményei 3-4 éven belül meg lesznek (ez a szétosztódás megint nem ésszerűségre vall), fegyverekkel nem különben! Egy légicsata kimenetele nagyon kis dolgokon múlik! Azt nem állítom (sőt!), hogy az F/A-22A Raptor vetéjtársai lesznek, de - végre - korszerünek lehet őket nevezni. A környéken újra technikai egyensúly lesz, de kínai létszámfölénnyel, amit ki is fog használni!
    Magyarán a monopoláris világrend hamarosan szétoszlik. Legalább is egyensúlyozódik. Ettől egy kicsit tartok, mi lesz odaát (5-10 éven belül).


    szicsu: ''Nem lett volna szabad Hitlernek írányítani a hadsereget,ezt meg kellett volna hagynia a hozzáértőknek. És minden másképp alakul.........''

    No, ez már belekanyarint a pszichológia tudományába: a kisebbségi komplexusok - amik mindannyiunkban megvannak - sok mindenre képessé tesznek egy embert. Az már egyszer biztos, hogy ugyanezeket a hibákat, amiket a nagyhatalmak - Franciao., Nagy-Britannia - elkövettek 1939-ig, még egyszer nem fogják. No és az USA, ld. Eisenhower 1961-es beszédét (1728. hsz.).

    Azért a francia (és a jugoszláv) ''földalatti'' mozgalmak eléggé destabilizálták a német haderő mozgását 1943-tól és jelentős erőket kellett visszatartani a partizántevékenységek felszámolására. A partizántevékenységek természetesen az SAS segítésgével történtek, a SOE koordinálta. A D-Day sem úgy alakult volna, ha ők nincsenek (pl. Rommelék hamarább odaérnek a helyszínre és akkor ja-jaj, nemcsak az Omaha partszakasz lesz ''véres''!!!). A szovjet partizánokról ne is beszéljünk.
    De ez így volt a Római Birodalom esetén is, és ezért volt a Vietkong is anno.
    Mellesleg a francia hozzáállást én sem díjazom, amiket leműveltek a XX. században (pl. a gyarmataikon). Most bezzeg sírnak, hogy gyújtogatnak...


    daa-raa: ''Meg aztán Japán messze van Európától, a vh-k ''tradicionális'' hadszínterétől.'' :)

    ''Allah akbar''!!! :R :R :R


    No, de erre az évre ennyit, megyek tanulni...

    Addig is mindenki töltse kellemesen az év utolsó napját!

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • mityku

    aktív tag

    JagdPanther:
    Ezen állításoddal abszolút egyetértek!

    Gyantusz:

    OFF
    Szerintem ugyanarra a szintre nem fogják tudni, felhozni belátható időn belül (iszonyú pénzt kellene beleölni).
    Azt viszont elismerem, hogy Kína és India jelentős pénzeket hagy az oroszoknál (majdnem csak ők vásárolnak nagy tételben tőlük, persze biztos akad más is, csak ez a két ország a leismertebb ebből a szempontból).
    Izrael dorgálásáról én is hallottam, bizony nem nézik jó szemmel az amcsi „rokonok”, hogy az egyik potenciális ellenségnek adják el a modern technikát! J

    Daa-raa:

    „Páncélosok mennyiségére gyúrtak. Mint a II. vh-ban.”
    Tehát mint a régi „szép” időkben! A mentalitás nem sokat változott (talán még most sem)! Szerintem még mindig megvan ez a megalománia dolog náluk, bár talán visszaszorulóban! [egy Haditechnikában 2000/1 olvastam a BM-30 (Szmercs) nehéz rakéta - sorozatvetőröl, hát nem gyenge cucc! Min. hatótávolsága 20.000 m, max. hatótáv 70.000 m. Egyetlen sorozat (12 rakéta) 67,2 hektár nagyságú területen képes pusztítást okozni, hasonlításképpen BM-21 sorozatvető-tüzérosztály hasonmló adata alig több mint 70 hektár!]

    WWS: We Were Soldiers (Katonák voltunk)
    Így már minden tiszta! Csak nem ugrott be hirtelen az angol cím!

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #2134 üzenetére

    A Szmercs-et összehasonlítod az MLRS-sel és egyből nem tűnik megalománnak. Ott is lehet 12 db 70km hatótávolságú rakéta. Vagy 2 db ATACMS, aminek a Block 1A változata elmegy 300km-re is. és ott szórja szét a 275 db résztöltetét. Az alap Block 1 ''csak'' 165km hatótávolságú, viszont 950 db résztőltettel. További részletek: [link]
    [link]
    [link]


    Kína egy érdekes dolog. Elkezdték licenc alapján gyártani a Szu-30MKI-t (vagy a sima Szu.27-et? Passz.). A minőségről inkább ne beszéljünk. Az orosz/kíníi elektronikai ipar még mindig (nagyon) messze van a világszínvonaltól. A Bars radar (amit a Szu-27-hez fejlesztettek ki) tömegét tekintve kb 3x (!) nagyobb mint az AN/APG-77, amit az F/A-22 fedélzetén alkalmaznak. Képességeiben nem igazán éri utól még az AN/APG-63(V)2-t sem, pedig annak eredetei 1973-ig nyúlnak vissza! (Illetve még régebbre, ez a rendszeresítés dátuma.) Az APG-77-től, aminek máris létezik a továbbfejlesztett (V)1 változata, pedig egyenesen fényévekre van. Indiában viszont legalább megpróbálják ésszel elkölteni a pénzt. Ja és végre ők is rájöttek, hogy kiképzés színvonalát emelni kell. Eddig is jobban álltak mint a kínaiak, ez az előny csak nőni fog.


    Van vajon topic ahol egy oldalnyi hsz hosszabb mint itt?

    [Szerkesztve]

  • mityku

    aktív tag

    válasz #65675776 #2135 üzenetére

    Most, hogy említed az MLRS-t volt a cikkben említés róla, de nem gondoltam, hogy ő is ilyen adatokkal rendelkezik! :Y
    Olyan volt említve, hogy a Szmercs kategóriájában a legnagyobb tűzerejü!

    ''Vagy 2 db ATACMS, aminek a Block 1A változata elmegy 300km-re is'' - nem rossz cucc lehet! :DDD [ Győr - Bp táv csak 130km!!]


    ''Van vajon topic ahol egy oldalnyi hsz hosszabb mint itt?''
    Biztos nincsen!!! :D :DDD

    Még valami! Az lehetséges, hogy a Bundeswehr is rendszeresítette az MLRS-t? Mert mintha egy Aranysas vagy TopGun címoldalán láttam volna egy ilyen képet (nálunk volt valami NATO hadgyakorlat ott készülhetett a fénykép).

    [Szerkesztve]

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #2136 üzenetére

    Nem lehetséges, hanem biztos! Az Army-Technology-s cikk elején is szerepel, hogy építették/építik Európában is egy nemzetközi konzorcium keretein belül (UK, Franciaország, Németország, Olaszország).

    ''The system is operational in the US Army, and fourteen countries have fielded or ordered MLRS: Bahrain, Denmark, France, Germany, Greece, Israel, Italy, Japan, South Korea, The Netherlands, Norway, Turkey and United Kingdom. The system has also been built in Europe by an international consortium of companies from France, Germany, Italy and the UK.''

  • mityku

    aktív tag

    válasz #65675776 #2137 üzenetére

    Nem néztem a linkeket először, csak később és kiderült, hogy jó pár európai országban rendszeresítették.
    Egyébként találtam egy cikket sorozatvető ügyben:
    [link]
    Érdekes!
    +a Haditechnika cikkében volt (Szmercs-re utoljára visszatérve), hogy volt szó arrol, hogy államadósság törlesztéseként kapnánk Szmercs típusú rakétavetőket, de elvették az ajánlatot.

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • JagdPanther

    aktív tag

    válasz mityku #2138 üzenetére

    nem csak a hsz-ok hosszúsága az egyedi hanem a sok off ami mindenkit érdekel és senki nem köt bele :DDD :DDD éljen a topik sokáig!!! :R :C

  • mityku

    aktív tag

    Találtam egy érdekes oldalt!
    A Zeppelin történetét mutatja be:
    [link]


    JagdPanther: itt mondjuk még egyetlen egy moderátort se láttam! :D [bár lehet csak figyelmetlen voltam!! ;] ]

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • mityku

    aktív tag

    válasz mityku #2140 üzenetére

    Ha jól tudom a topicban még nem esett szó egy magyar emberről, történetesen Gróf Almásy Lászlóról.
    Ő volt az-az Afrika kutató, aki feltérképezte a Szaharát. Akinek fényképe csak azért nem látható az el-alameini múzeumk falán, a német hírszerzők tablóján, mert egy ismeretlen honfitársunk ''hazavitte'' saját gyüjteményébe.
    De innen többet megtudhatunk Almásyról:
    [link]

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • JagdPanther

    aktív tag

    Boldog, Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok Minden Kedves Fórumtagnak!
    (És nem utolsó sorban kellemes Szilveszteri időtöltést! :) )

  • mityku

    aktív tag

    Csak annyit mondanék, hogy B.Ú.É.K. Mindenkinek!!

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • szicsu

    őstag

    Boldog Új Évet Kívánok!!!

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

  • Gyantusz

    tag

    Üdvözlet!


    1-2 idézet a Saving Private Ryan werkfilmből:

    ''Úgy érzem, fontos újra elmondani a történteket, hogy megérthessük, mi volt mindennek az alapja. Minél többet beszélünk a háború borzalmairól, annál kevesbé valószínű, hogy megpróbálunk belekeveredni egy másikba.'' -- Arnold Spielberg - USAF, 490. bombázó század - India. Steven apja, rádiós volt egy B-25 Mitchell kétmotoros bombázóban.

    ''Tapsot érdelemnek. Kitüntetéseket, érdemrendeket, dísszemléket érdemelnek, de megérdemlik köszönetünket is, amiért ifjakként ilyen áldozatot hoztak.'' -- Tom Hanks

    ''Fontos emlékezni rá, hogy voltak emberek, akik készek voltak meghalni az országukért. Hajlandóak voltak az életüket adni.'' -- Arthur ''Dutch'' Schultz - 82. US Airborne Infantry Division (82. amerikai légiszállítású gyaloghadosztály)

    ''Sokkal tartozunk olyanoknak, akiket könnyű elfelejteni, miközben modern életünk vágyaira koncentrálunk. Ha nem lettek volna ezek a veteránok, más életünk lenne.'' -- Steven Spielberg

    Természetesen ők az amerikai veteránokról beszélnek, de általánosítva, igaz mindegyikőjüre!

    Aki pedig holnaptól megy a ''bányába'':

    ''Bárki, aki arról panaszkodik, hogy reggel nyolckor munkába kell mennie valahol, az jöjjön ide, futtassa végig tekintetét ezen a Parton és gondolkodjon el azon, hogy 1944. június 6-án mire kértek fel egy egész generációt!'' -- Barney Oldfield - USAF (nyá. ezredes)


    Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

  • td

    senior tag

    BUÉK tőlem is!

    ''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

  • #65675776

    törölt tag

    válasz JagdPanther #2147 üzenetére

    Majd szabadnapon DVD-ről! Most pihi, mert reggel meló. Ez lesz a 4. munkanapom az idei évben, mindezt napi 12h-ban! És szombaton már megint megyek este! :O

  • mityku

    aktív tag

    válasz #65675776 #2148 üzenetére

    Egy csöppet sem irigyellek! Nem gyengén nyomod a melót!
    Lehet majd megkeresleg privátban dvd ügyben! ;]

    Egyébként én még ezt a filmet nem láttam végig, pedíg már pár alkalommal nekiálltam nézni! :B Viszont valamikor jövő hét környékén újra leadják Schindler listáját + Zongoristát is. Zongoristáról vélemény?

    Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

  • szicsu

    őstag

    válasz JagdPanther #2147 üzenetére

    A film nagyon jó volt.Igaz már máskor is láttam.
    De elég elgondolkodtató a film :((

    ''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

Új hozzászólás Aktív témák