Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyantusz

    tag

    Helyesbítés!!!
    Elírtam egy könyvcímet! :(
    Helyesen:
    Andy McNab: Tűzfal (Firewall)...

    Reichbahn helyett pedig Deutsche Reichsbahn (DR).

    A Csuzima-szorosban történt csata egészen pontosan 1905. május 27-28-én volt.
    Olvasmány: Geoffrey Reagan: Döntő csaták (Panem-Grafo kiadó, 1993.) - 209-214. o.
    Első bekezdés:
    ''Japán jelentős részben erős hadiflottájának köszönhette, hogy a XX. században már komoly világpolitikai tényezőként kellett vele számolni. Az 1870-es évektől kezdve a japánok fokozott érdeklődéssel fordultak Nagy-Britannia haditengerészeti ismeretei és hadihajó-építő tudománya felé. 1871-ben a greenwich-i Királyi Tengerészeti Akadémia 12 japán kadétot is üdvözölhetett hallgatói sorában. Egyikük Heihacsiro Togo volt, egy szamuráj fia, aki a későbbiekben Japán leghíresebb tengerészévé vált, és a német Alfred von Tirpitzhez hasonlóan hazája modern hadiflottájának atyja lett.''
    Togo volt a japán flotta akkori pk-a.
    Utolsó bekezdése:
    ''A csuzimai csata jelentősége elsősorban nem abban áll, hogy egy feltörekvő ázsiai hatalom győzelmet aratott egy hanyatló európai felett, de még abban sem, hogy általa Oroszország újabb lépést tett az 1917-es forradalomhoz vezető keserves úton. Döntőnek inkább annyiban bizonyult, hogy a győztes téves következtetésket vont le belőle. Nem kétséges, a japán flotta kivállóan teljesítette feladatát, csakhogy egy gyenge és könnyen legyőzhető ellenféllel szemben. A Csuzimát követően kialakult legenda viszont előhírnöke lett Pearl Habornak, Szingapúrnak, a Midway-szigeteknek és a Leyte-öbölnek. Togo győzelmével Japán rálépett arra az útra, amely végül a hirosimai és nagaszaki atombombákhoz vezetett.''

    Az 1902-es angol-japán szövetségi szerződéssel kevertem. Ennek bírtokában ugrottak neki az oroszoknak 1904. február 8-án Port Arthur kikötőjét megtámadva (Liaotung-félsziget, febr. 8.), majd fejezték be győztesként 1905. szeptember 5-én, amerikai közvetítéssel, Portsmouthban (New Hampshire) aláírva a békeszerződést.
    Első ízben győzött le egy ázsiai ország egy európait a ''modern történelem'' során!
    A dologhoz hozzá tartozik még, hogy Oroszország hadseregének alig 10 %-ával harcolt, míg Japán ''csukán'' az összessel...

    ''A nemzeti büszkeség Japánban elsöpört minden más megnyílvánulást, a legyőzehetlenség tudata tovább erősödött, megvalósíthatónak kezdett látszani a Japán-központú kelet-ázsiai világrend kiépítése, amely végül is a második világháborúba vezette Japánt.'' - Farkas Ildikó, História - 2005/9. 31. o.


    mityku: A japán hasadóanyag-exportban lehet valami, erről infót nem tudok (bár az USA-ban is van reaktor dögivel).

    <ha már úgyis itt van előttem ez a dögnagy ''Az emberiség krónikája''...>
    1947. március 12.: Harry S. Truman a kongresszus előtt kihírdeti az USA külpolitikai vezérfonalát, amit később róla, ''Truman-doktrínának'' neveznek el.
    ''Gyökeres fordulat áll be a szovjet-amerikai viszonyban: ezután az Egyesült Államok külpolitikája arra irányul, hogy a szovjet terjeszkedő törekvéseknek gátat vessen. A Szovjetunió által megszállt Kelet- és Délkelet-Európa országaiban a szovjet típusú kommunizmus terjedése ellen lép föl, valamint ellenzi a szovjet hatalmi körön kívül eső kommunista mozgalmak szovjet támogatását is (megkezdődik a hidegháború).
    Ennek következménye azután az a politika, mely a nem kommunista - sőt még az antidemokratikus - kormányzatoknak is gazdasági, anyagi, de még katonai segítéséget is nyújt, amennyiben azokat felfegyverzett kisebbség veszélyezteti. Ezt az irányvonalat március 12-én Harry S. Truman amerikai elnök fogalmazta meg a kongresszus előtt elhangzott beszédében, mikor előterjesztette (később elfogadott) indítványát, hogy Görögországban és Törökországban a monarchista pártnak gazdasági és katonai segítséget nyújtsanak.
    Az elnökről elnevezett Truman-doktrína ellenzői attól féltek, hogy az új külpolitika a Szovjetunióval való összeütközéshez vezethet. Ezzel az új politikai irányzattal áll összefüggésben a háborúban szétrombolt Európa, különösen Németország gazdasági helyreállítási programja, melyet George Catlett Marshall, az új amerikai külügyminiszter június 5-én hirdet meg, és ezt a tervet a párizsi konferencián (VII. 12-IX. 22.) hagyják jóvá. A Szovjetunió nem vesz részt a konferencián. A Marshall-terv keretében Németország nyugati megszállási öveztetei 1,3 milliárd dollár segélyt kapnak. A Marshall-terv azt a cél tűzi maga elé, hogy megszünteti az éhezést és a nyomort, Európát az amerikai termékek felvevőpiacává és jó teljesítőképességű kereskedelmi partnerré fejleszti föl, továbbá Németország nyugati részét politikailag és gazdaságilag megerősíti.
    Az amerikai belpolitikát is jellemzi a kommunizmusellenes politika. Ellenőrzik a kormánytisztviselők politikai gondolkodásmódját.''

    Ezután jön az USA nyílt, enyhén fasiszta beütésű, ún. ''fekete listás'' korszaka.

    A Marshall-terv kivitelezésében a 2. vh-ban szereplő két- és négymotoros bombázók (B-25, B-26, B-17, B-24) igen nagy feladatot kaptak, ugyanis ők szállították a bombatérben a segélyszállítmányok java részét (a bombarakaszokat természetesen előtte kivették és a bombateret átalakították). Ők adták a Nyugat-Berlin feletti ''légihíd'' derekát. No és persze a jó öreg C-47-ek, meg az angol bombázók.


    ''Ebből készült is film ugye? Jó volt a film is! Egyébként itt történt, hogy az aki túlélte (illetve eljutott szövetséges bázisra) ivott valami mérgezett vízből nem?''

    Nem ''tegnap'' olvastam, de majd elolvasom újra. A 8 főből 3 meghalt, a többi 5 kettéválva próbált meg átcsúszni az iraki-szíriai határon (Két nap alatt kb. 250 km-t gyalogoltak-futottak, gépkarabéllyal, Minimivel! ?Állóképesség?), de csak egy tudott átjutni, a többit elfogták az irakiak. Szóval az az egy fő a határ után egy szír kecskepásztor-család ebédjét(?) felzabálta (a pásztor engedélyével, fegyver ekkor már nem is volt nála a késén kívül), majd az ezt követő 1-2 óra alatt gyomra nem bírva a terhelést, szó szerint végigf@sta a kórházig vezető utat... :) Az agyas... :)
    A könyvírót elfogták.
    Szóval ez egy valós story, gyakran szokták emlegetni katona-körökben.
    Nagyon ajánlom mindenkinek, nagyon ász két könyv! Remélem a harmadik is ilyen nívójú.

    Úgy rémlik, hogy épp az Okinawa-i Kadena légibázist akarják felszámolni. De lehet csak a helyiek panaszkodtak az amerikaiakra. Mind1, nem találtam meg a hírforrást. Az tuti, hogy volt mostanában ott valami. Bezárása meglepő lenne, hisz startégiailag igen jelentős helyen van!
    Amúgy nem véletlen az amerikai jelenlét Japánban. Elég csak a térképre nézni: Japán 4., Kyusu szigete felett egy köpésre van Dél-Korea (kb. 200 km!), majd felette Észak-Korea. Továbbá a környéken Kína, Tajvan és Vietnam. A fejlődő - és vergődő - Kína és Tajvan közti ellentét hamarosan erősen ki fog éleződni. Bár a 2008-as pekingi Olimpia ezen még fékez egy keveset. 2010-re Kína igencsak ütőképes légierővel fog rendelkezni => Tajvan (Kínai Demokratikus Köztársaság), Dél-Korea és Japán fegyverkezik, mint állat! Japán új tankergépeket, valamin Dél-Korea új, F-15K-kat rendelt és kap (40+80 db opció), Szingapúr és Thaiföld is fejleszt, de még lehetne sorolni...
    Szóval igenis elkél ott USA ''vigyázó szeme''. Guam és Diego Garcia támaszpontok fontos ugródeszkák (pl. az afganisztáni Op. Enduring Freedom esetén is).

    Amúgy nem értek veled 1et a 1683. hsz-ben írtakkal: az oroszok elektronikai hátrányukat igenis hamarosan behozzák! Hála Kínának és Indiának. Mellesleg megjegyzendő, hogy Kínát Izráel is ''támogatja'' fegyverek eladásával. USA nem is nézi jó szemmel. Itt jön képbe a hírszerzés újra (bár gondolom, legalább is remélem a CIA és a MOSAD konzultál ez ügyben: lehet a zsidók be akarnak épülni Kínába, szétnézni egy kicsit, amíg szerelgetnek nekik ezt-azt).
    A Szu-27-hez, de írjuk inkább Szu-27 klónokhoz (Szu-27SzMK, -30, -34, -35) már legalább 6 lokátort fejlesztenek párhuzamosan (oroszok 3-at, Kína is legalább 3-at). Az eredményei 3-4 éven belül meg lesznek (ez a szétosztódás megint nem ésszerűségre vall), fegyverekkel nem különben! Egy légicsata kimenetele nagyon kis dolgokon múlik! Azt nem állítom (sőt!), hogy az F/A-22A Raptor vetéjtársai lesznek, de - végre - korszerünek lehet őket nevezni. A környéken újra technikai egyensúly lesz, de kínai létszámfölénnyel, amit ki is fog használni!
    Magyarán a monopoláris világrend hamarosan szétoszlik. Legalább is egyensúlyozódik. Ettől egy kicsit tartok, mi lesz odaát (5-10 éven belül).


    szicsu: ''Nem lett volna szabad Hitlernek írányítani a hadsereget,ezt meg kellett volna hagynia a hozzáértőknek. És minden másképp alakul.........''

    No, ez már belekanyarint a pszichológia tudományába: a kisebbségi komplexusok - amik mindannyiunkban megvannak - sok mindenre képessé tesznek egy embert. Az már egyszer biztos, hogy ugyanezeket a hibákat, amiket a nagyhatalmak - Franciao., Nagy-Britannia - elkövettek 1939-ig, még egyszer nem fogják. No és az USA, ld. Eisenhower 1961-es beszédét (1728. hsz.).

    Azért a francia (és a jugoszláv) ''földalatti'' mozgalmak eléggé destabilizálták a német haderő mozgását 1943-tól és jelentős erőket kellett visszatartani a partizántevékenységek felszámolására. A partizántevékenységek természetesen az SAS segítésgével történtek, a SOE koordinálta. A D-Day sem úgy alakult volna, ha ők nincsenek (pl. Rommelék hamarább odaérnek a helyszínre és akkor ja-jaj, nemcsak az Omaha partszakasz lesz ''véres''!!!). A szovjet partizánokról ne is beszéljünk.
    De ez így volt a Római Birodalom esetén is, és ezért volt a Vietkong is anno.
    Mellesleg a francia hozzáállást én sem díjazom, amiket leműveltek a XX. században (pl. a gyarmataikon). Most bezzeg sírnak, hogy gyújtogatnak...


    daa-raa: ''Meg aztán Japán messze van Európától, a vh-k ''tradicionális'' hadszínterétől.'' :)

    ''Allah akbar''!!! :R :R :R


    No, de erre az évre ennyit, megyek tanulni...

    Addig is mindenki töltse kellemesen az év utolsó napját!

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

Új hozzászólás Aktív témák