Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz mityku #2122 üzenetére

    A korlátozásokról: A jelenlegi japán alkotmányt amerikai ''segítséggel'' írták. A fegyveres erőkre vonatkozó legfőbb korlátozás a támadó fegyverek, és az alakulatok külföldi állomásozásának teljes tiltása. Ez utóbbinak komoly hátulütője, hogy szinte lehetetlenné teszi a külföldi hadgyakorlatokon való részvételt. Persze ezen a ponton lazítottak az utóbi időben (Irak és miegymás). Létszámilag ismereteim szerint nincs korlátozva. Ha megfigyeled akkor észreveszed, hogy minden japán haderő nevében van egy SD betűcsoport (pl JSDAF). Ez a Self Defence (önvédelmi) rövidítése.

    Korlátozás volt a németekre is (amibe az oroszok természetesen belesz@rtak). Nem volt olyan komoly mint a japánok esetén. Ami tiltott volt az a radar irányítású légiharcrakéták rendszeresítése. Ennek köszönheti létét az F-4F Phantom II. Ez lényegében egy F-4E, csak a fegyverrendszerét alkalmatlanná tették a tiltott fegyverek alkalmazására. Persze ez valahol jó volt, mivel tömegcsökkenéssel járt. Ez lett a legmozgékonyabb Rhino. A '90-es évek közepén elvégzett nagyjavítás/korszerűsítés során viszont már megkaphatták az AN/APG-65 radart és az AMRAAM aktív radar irányítású rakétákat.
    Még egy korlátozás volt: A haderők létszáma nem haladhatta meg a francia haderőkét. Pontosan most nem emlékszem, de talán 80% a korlát. Ismereteim szerint ez ma is érvényben van.

    A golyó szó elfogadható, amennyiben: gömblövedéket tüzelő előltöltős fegyverről van szó (Minie és hasonlók esetén viszont már nem), nagy duzzogva sörétes fegyver esetén. Itt a szabatos kifejezés sörétraj, vagy ha külön akarod vizsgálni, akkor sörétszem. Viszont nem helytálló slug (köcsög magyar terminológiában gyöngygolyó) esetén.

    Kompromisszum nincs! :(

Új hozzászólás Aktív témák