Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyantusz

    tag

    válasz cikasz #1717 üzenetére

    cikasz:
    Na, akkor itt és most leszögezem, hogy az 1707. hsz-ban szereplő összes ''kasztrálást'' ''körülmetélésre'' kell cserélni! Ez pilanatnyi elmezavar volt nálam, nincs mentségem rá!

    Én például veled kapcsolatban a ''Misztikum'' világában éltem eddig, mert nem tudtam rólad semmit és ez baromira sz*r dolog. Enyhén idegesített...
    Mivel bátyám is ennyi idős, mint te, vedd úgy, mint öcséd, próbálok elmagyrázni neked ezt-azt (csak hogy növeljem a személyes kontaktust)

    ''...most leesett az állad mi, hogy tudok olvasni?''
    Nem kell gúnyolódni, nem nézlek le, csak azért, mert kevesebbet olvastál a témában, mint pl. én, vagy épp más.

    Félreértés ne essék!
    Nem azért írkálok be annyi könyvet és idézek annyi szakcuccot, hogy ''rajoljak'' vele, hogy nekem mennyi van! E miatt ne legyenek kisebbségi komplexusai senkinek.
    Szeretném átadni azokat az információkat, következtetéseket, amiket levontam eddigi ''agyalásaim'' során (nincs túl sok).
    Valamelyik görög írta egyszer: ''Az az igazi tudás, amit másnak átadhatsz.''

    Szerintem igenis felelősséggel tartozunk egymásért, ill. azokért, amiket leírkálunk, v. amiket mondunk, ellenben pl. <sajnos a magyar nyelv itt már annyira nem kifejező, hogy jelzővel tudjam illetni> politikusainkal (és itt majd' mindet fel lehetne sorolni, azokra is érvényes, akik be sem kerültek 2002-ben a parlamentbe...).
    Megjegyzem, itthoni könyveimnek kb. 30 %-át olvastam el eddig. Nem azért vettem meg őket, mert ''jól néznek ki a polcon''. Persze ez is egy indok. A másik az, hogy mire ráérek majd elolvasni őket (kb. a nyugdíj kor környéke, már ha megélem - ha nem, valakire ráhagyom!), akkorra már nem lesznek beszerezhetőek.

    A másik az, hogy szakmám gyűjtőtégelye a társadalom ''legaljának''. Őket precíz, pontos munkára bírni nem ''kispálya''. Úgyhogy őket is ''művelni'', tanítani kell a normális életre... (legalább is nem árt próbálkozni vele)
    Továbbá: gondolj bele, a cigányok között hány Albert Einstein van, vagy Rubik Ernő, Ady Endre, Hrutkay Éva, csak a többi retvás koheró lehúzza őket a ''mocsárba''.
    Ady írt erről egy fajint verest, a címe: Hortobágy poétája. Szivesen bevágnám ide, de ez már tényleg túllőne a topic keretein.
    4 db 4soros versszak, nem nagy energai végig olvasni, tedd meg, tanulságos.

    Te gondolom speciel az ''ortodox zsidókra'' gondolsz. Hidd el, mindegyik normális elítéli őket, mint ahogy itt is vannak magyar szélsőségesek, nem is kevesen (!nem ártana őket átnevelni már!).
    Izrael állam kialakulásáról meg tényleg illik többet tudni, erre jó könyv Martin Gilbert: Izrael története c. írása (Pannonica könyvkiadó, 1998-1999 körüli kiadás). Természetesen többet is el kell olvasni ahhoz, hogy teljesebb képet kapjál (eredetnek meg ott a Biblia, mint kiváló töreszkönyv, meg pornó, meg amit még akarsz, minden benne van...).

    Az, hogy ismereteid hiányosak, nem kell szégyelni (az enyémek is). Sőt, becsületedre válik, ha beismered őket és állandóan alakítod! Elvégre ezért vagy ember. Épp azért él már annyi ideje ez a faj a Földön, mert tud alkalmazkodni a változásokhoz (!erre a nemzetre meg külön is igaz!).

    Az olcsó könyvek (pár 100 Ft) íróinak felelőssége külön kiemelendő, hisz könyveikkel a sajnos csóró népréteget célozzák meg, ahol a társadalmi helyzetből adódóan eléggé gyorsan terjed a részinformációkből eredő demagógia, agyament ideológiai nézetek. De ez már belekanyarint a szociológia tudományába, ahol én személy szerint nem vagyok nagyon jártas. Felelősségünk pontosan ebben rejlik, hogy felhívjuk a hülyeségekre a figyelmüket!!!

    Az, hogy nem tudsz helyesen írni, szintén nem ''annyira'' baj. De köteles(ek) vagy(unk) javulni benne!!!
    ''Más nép nyelvét tudni derék dolog, az anyanyelved tudni kötelesség!'' Azt hiszem Kölcseytől van ez az idézet, és nem is pontosan így, jó lenne, ha valaki kijavítaná...
    Gyakran jól jön: A magyar helyesírás szabályai c. könyv. Nekem a 11. kiadása van meg (Akadémiai kiadó, Bp., 1990.), remélem azóta nem sokat változott. Illik és kötelező lapozgatni, ha kétségeid támadnak (nekem szoktak).
    ''Ha bármi kétséged van, nincs kétség'' - Ronin c. film

    Egyházakkal kapcsolatban csak annyit: nézzük meg, hogy a vallás nevében miket csináltak a ''sötét középkorban'' a keresztény egyházak (éppen ezért ''sötét'') (Amerikai kontinens, vagy a frank ''tengerentúl'', ahogy a ''Szent földet'' nevezik).
    Ezzel kapcsolatban nekem is egyezik a véleményem veletek (1717., 1722. hsz.).

    Az egyház-vallás-hit gyakran összemosódó fogalmak, mint a nemzet-nemzetiség-népcsoport is.
    Majd pontosan definiálom eme szavakat, csak jussak egy könyvtár közelébe (elvégre azért van).

    Szerintem nyugodtan kiírhatod újra aláírásodban az Adolf Hitler nevet, bajod nem lesz belőle (ez most szubjektív véleményem). Semmiben sem különbözik Sztálintól, vagy Dwight D. Eisenhower-től.
    Háborús bűnok miatt simán el lehetett volna mindhármat ítélni.
    Eme kijelentésemet alátámasztandó, ím' egy könyv:
    Charles Whiting: Az utolsó támadás - Az ardenneki ütközet átértékelése (Hajja & Fiai könyvkiadó, 1999.)

    119. hsz-dal valamelyest egyetértek, ''tiltott önkényuralmi jelképbe'' lehetne sorolni az amerikai lobogót is.
    De, ahogy Napoleon mondta, ''A történelmet, a gy...''.

    És a véleményem továbbra is fenntartom az 1700. hsz-ban vastagon kiemeltel kapcsolatban.

    115. hsz. Amiket a Tigris, Párduc, Királytigris farpáncélján látni lehet két nagy ''kályhacső'', azok tényleg azok, kipufogó nyílások/-csövek és nem ''hűtők'' (ill. átvitt értelemben azok, ''hűtik'' a motort, hogy egyáltalán az égési folyamat fennmaradjon :) ). Szóval a hűtőventik a lövegtorony mögötti két ventillátorházban voltak két oldalt, a meleget függőlegesen felfelé nyomatták (a Maybach HL 230-as motorok folyadékhűtésűek voltak - a blokkhűtés).
    A tetőpáncéljaik 25 mm-esek voltak, konzervnyitóval is ki lehet nyitni...


    mityku:
    1708. hsz-odra válaszolva.
    Sára Sándor: Krónika - A 2. magyar hadsereg a Donnál c. filmet nem tartom valószínűnek, hogy valaha a DVD-k között látjuk viszont.
    Gondolj bele: A Band of Brothers 10 részes volt, össz 10 órával (5 lemez + az extra DVD). Ez ''díszdobozba csomagolva'' 2003 végén, 2004 elején 16.000,00 Ft-ot kóstált.
    Namármost, ha hihetünk Sára rendezőnek - és miért is ne - miszerint 6-8-szor több anyagot vettek fel, mint amennyit összevágott 1989-re (ekkorra készült el), ez így kb. 25 óra. Ha felbuzdul az újrakiadáson, kibővítheti (újravághatja) az anyagot (Director's Cut). Legyen 35 óra. Ez 3,5-ször több, mint a BoB => 3,5*16000 = 56.000 Ft (35 lemez). Ki az ördög adna érte ennyit? Nem lenne kereslet rá. Úgyhogy marad a TV-adók sasolása, hátha leadja valamelyik. <sajnos nem tartom valószínűnek, hogy egyhamar megteszik>
    Én az első 12 részt vettem fel. Majd be kellene digizni, mert a hordozóanyag (VHS) ''nem éppen stabil'' cuccos (mint tudjuk, napról-napra romlik).


    FONTOS:
    USA II. vh. utáni hozzáállását a világpolitikához igen sokan közületek nem értik. Nos ezt épp Dwight D. Eisenhower elnök fogalmazta meg pontosan, világosan az 1961 januári, TV-ben tartott búcsúbeszédében (leköszönésekor).
    Idézem Oliver Stone: J.F.K. c. filmjét (magyar szinkronnal láttam hajdan - komolyan nézzétek meg!):

    ''...Nem engedhetjük meg többé magunknak, hogy bármilyen váratlan esemény veszélybe sodorja a nemzet biztonságát! Ezért kénytelenek vagyunk folyamatosan termelő, a világon páratlan nagyságú hadiipart működtetni. Ezenfelül 3,5 millió amerikai férfi és nő áll közvetlenül a Védelmi Minisztérium alkalmazásában.
    Az a pénzösszeg, amit évente kénytelenek vagyunk az ország katonai biztonságára elkölteni, jócskán meghaladja nemzetgazdaságunk külkereskedelméből származó évi nettó jövedelmét.
    A katonai gépezet és e monumentális hadiipar együttesen olyan hatalmi tényezőt jelent, amely példátlan az amerikai történelemben.
    Jelenlétét érezni mind politikai, mind gazdasági, mind szellemi téren, minden egyes városban, minden államban, minden egyes kormányhivatalban. De őrizkednünk kell attól, hogy ez az egyre átláthatatlanabb komplexum akarva, vagy akaratlanul, túlzott befolyásra tegyen szert az országban.
    Nem engedhetjük, hogy ez a hatalmi tényező veszélyeztesse szabadságunkat és demokratikus intézményrendszerünket...''

    Természetesen ma már tudjuk, hogy ez a ''hatalmi tényező'' kinyírta a következő elnököt (J.F.K.) és az amerikai nemzetet bele kényszerítette eddigi történelmének legnagyobb fiaskójába, az Észak-vietnami konfliktusba (eddig úgy néz ki, a 2003-as iraki lesz a 2.)...
    A ''váratlan esemény'' meg gondolom a Pearl Harbor-t ért japán támadás volt, ami megint nem volt annyira ''váratlan esemény''...

    Michael Moore: Fahrenheit 9/11 c. filmjét pedig nem kell készpénznek venni (341 körüli hsz-ok)! Felforgató, piszkáló stílusa odaát ''nem elnézett''. Megnézni érdemes, de leríí róla a ''célzott filmvágás'', mindamellett, hogy a szöveget maguk a ''szereplők'' mondják. Ami tények kiderülnek benne, azok ifj. Bush gyökér viselkedése és vezetési alkalmatlansága, valamint egy sor társadalmi probléma Amerikában (pl. kongresszusi tagok hozzáállása a film vége felé).
    Viszont tetszenek (találóak) a rendező konklúziói és az Orwell-idézetek a film végén.
    Még nem olvastam, de állítólag alapmű: George Orwell: 1984. Az Európa Diákkönyvtár is kiadta, kb. 800 Ft körül van most. Nem egy ökör ára, ''illik'' beszerzni / elolvasni (természetesen nem forrásmű, csak 1 regény - fikció).

    Külön öröm számomra, hogy egy ifjoncot is köszönthetek(-ünk) eme topicon (TLT, 1715. hsz.), aki (had)történész szeretne lenni, ha felnő.
    Kitartást és sok sikert kívánok ehhez neked!
    Már csak miatta is felelősséggel tartozunk a hsz-ainkért!
    < :) később úgy is ránk cáfol majd :) >

    És most egy kis hazai irodalom:
    - Ölvedi Ignác: A Budai Vár és a debreceni csata (Zrínyi katonai könyvkiadó, 1974.); ez perpill. fénymásolt könyv, mivel 1000%, hogy nem lesz újra kiadva, és azt is tutkóra vettem, hogy nem tudok egy példányt sem beszerezni, így vettem a bátorságot 2002-ben, kikölcsönöztem a Megyei Könyvtárból és lefényeltem. A kiadása is mutatja, bőven az előző rendszerben készült => Vannak benne ''kötelező'' politikai írások, mint így győztes fegyver, úgy dicső párt, meg derék román hősök, de ha figyelembe vesszük, hogy e nélkül nem adták volna ki a könyvet (el tudunk ettől vonatkoztatni), egész jó könyv (tetemes levéltári hivatkozással és bibliográfiával);
    - Veress D. Csaba: A Dunántúl hadi krónikája 1944-1945 (Zrínyi katonai könyvkiadó, 1984.), ezt még nem olvastam, anktikváriumból lejmoltam. Mivel van szaklektora is (Váradi György), ez sejtet valamit...;
    - Szabó József János: Az Árpád-vonal - A Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere a Keleti-Kárpátokban 1940-1944 (timp könyvkiadó, 2002.);
    - Józsa Béla: Egyetemisták az ostromgyűrűben - A Magyar Királyi I. Honvéd Egyetemi Rohamzászlóalj története 1944. októberétől 1945. február 14-ig (Történelmi Hagyományörző és Hadisírgondozó Alapítvány, Budapest, 1999.), felsőoktatási intézményben tanultaknak / tanulóknak kötelező darab, persze másnak is;
    - Dr. Somorjai Lajos: Megjártam a Don-kanyart - harctéri napló Oroszország, 1942-1943 (Rubicon, 2002.);
    - Ungváry Krisztián: Budapest ostroma (Corvina könyvkiadó, 4. kiadás), mostanában már láttam, hogy van újabb, 5. kiadása is, szóval a srác (35 körüli) nem aprózza el a dolgot...;
    - Számvéber Norbert: Nehézpáncélosok - A német 503. nehézpáncélos-osztály magyarországi harcai (Paktum Nyomdaipari Társaság, Bp., 2000.) állítólag ez volt az illető diploma-munkája...;
    - Számvéber Norbert: Konrad 3 - páncéloscsata Budapestért 1945 (Paktum Nyomdaipari Társaság, Bp., 2001.);
    - Kovács Zoltán András - Számvéber Norbert: A Waffen-SS Magyarországon (Paktum Nyomdaipari Társaság, Bp., 2001.);
    - Számvéber Norbert: Páncélosok a Tiszántúlon - Az alföldi páncéloscsata 1944 októberében (Paktum Nyomdaipari Társaság, Bp., 2002.);
    - Vitéz Erdélyi Béla: Vér és acél - Keleti frontnapló - Don, 1942/43 (Hajja & Fiai könyvkiadó, 1999.) ''A 108/2. század a 2. magyar hadseregnek azokhoz az alegységeihez tartozott, melyek a győzelemittas Vörös Hadsereget megállították az Oszkol völgyében a nagy doni offenzíva után 1943. január 23. - február 6. között - háát no comment;
    - Gasparovich László: A rettegés ötven napja - Budapest ostroma és a kitörési kísérlet (Hajja & Fiai könyvkiadó, 1999.)
    - Szabó Péter - Számvéber Norbert: A keleti hadszíntér és Magyarország 1941-1943 (Puedlo Kiadó, 2003 körüli, 2. kiadás);
    - Szabó Péter - Számvéber Norbert: A keleti hadszíntér és Magyarország 1943-1945 (Puedlo Kiadó, 2003 körüli) eme két könyv nagyon olvasmányos, fiatalabbaknak is ajánlom!
    Van egy délvidéki könyvük is, az nincs meg.

    - Tobak Tibor: Pumák földön-égen (Ferenczy lap- és könyvkiadó) repülősöknek ALAPMŰ, de a többieknek is, ill.
    - Tobak Tibor: Pumák és Boszorkányok; szintén...
    - Pataky Iván, Rozsos László, Sárhidai Gyula: Légiháború Magyarország felett I-II. (Zrínyi könyvkiadó, 1991., 1992.) ez ALAPMŰ

    Noha ez a 2. vh. utáni dolog, de említést érdemel:
    - Okváth Imre: Bástya - a béke frontján - magyar haderő és katonapolitika 1945-1956 (Aquila könyvkiadó, 1998.).

    Nekem ennyi van, biztos van több is.
    Jó begyűjtést és olvasást!

    Ormos Mária: Magyarország a két világháború korában 1914-1945 (történelmi kézikönyvtár) (ld. 1717. hsz.) még nem olvastam, de beszerzem, kösz cikasz! Daa-raa szerint a nő jelentős magyar történetíró.

    Off-olásért bocs, de ennek a topic-nak már mind1. Nem lehetne címet bővíteni, mondjuk pl.: III. Birodalom és a XX. század?

    [Szerkesztve]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

Új hozzászólás Aktív témák