Hirdetés

Xiaomi Redmi Note 2 - turbómotor a középkategóriában

Hirdetés

Kamerák és multimédia

A kameraszenzorokat az OmniVision biztosítja; az előlapon 5 megapixeleset (íme egy szelfi), a hátlapon pedig 13-asat, F/2,2-es rekeszértékű lencsével. A Xiaomi roppant büszke arra, hogy az árszabásba belefért a PDAF (fázisérzékelős) autófókusz, amely bár nem annyira gyors nappal, mint pár hasonló riválisé, azért így is fél-egy másodperc között megvan az automatikus vagy kézi élesítés. A szoftver viszonylag egyszerű és ismerős lehet egy másik platformról. Az élőképen elérhető a HDR, a vaku, a kameraváltó, a galéria és a videófelvevő. Függőlegesen simítva az előlapi kamera ugrik fel (amely megpróbálja megtippelni a szelfiző nemét és korát), jobbról az effektek hívhatók elő, balról pedig a módok. Akad panoráma, témaválasztó, időzítő, vízszintező és szépítő. Kézi módot is találni, bár itt csak az érzékenység (ISO100-1600), a fehéregyensúly (négy séma) és az expozíciókorrekció érhető el (kézi élesítés után, a fókuszpont körül forgatva az ujjat). A beállítások között a mérési mód, a képminőség és a szoftveres utómunka babrálható (telítettség, kontraszt, élesség).

A Redmi Note 2 kameraszoftverjének kézi módja záridőállítást nem kínál föl
A Redmi Note 2 kameraszoftverjének kézi módja záridőállítást nem kínál föl [+]

Nappal jól teljesít a Note 2: a vonalélesség átlag feletti némi zajjal és zajmentesítéssel, szerencsére túlélesítés nélkül – jut is, marad is nyomtatásra való részlet. A dinamikatartomány decens, amelyen a HDR tovább tud javítani (néha alacsony kontrasztokat szülve), a fehéregyensúly megbízható, a képek pedig gyorsan elkészülnek, csak a HDR ráérősebb. A makrós helyzet sem rossz, bár a kézi fókusz nem mindig talál oda, ahova irányítani szeretnénk, egyébként 7-8 centiméternél közelebbről nem érdemes fényképezéssel próbálkozni.

A 13 megapixeles hátlapi kamera nappal jól teljesít, este kevésbé
A 13 megapixeles hátlapi kamera nappal jól teljesít, este kevésbé [+]

Este sajnos kevésbé adja az apró OmniVision szenzor: az automatika rendre magas érzékenységet választ zajosabb, elmosottabb részletekkel, és bár kézi módban egészen 1/4 másodpercig csökken a záridő (amit mi paraméterezünk, hanem a rendszer állítja az ISO értékekhez), sok részlet sötét marad. A 1080p-s videofelvételek képminősége átlag feletti, a rögzített hangok ellenben kissé tompák, nyomottak. A fókusz mozgás közben hajlamos hunyorogni. Egy klip.

A Redmi Note 2 zenelejátszója és FM-rádiója A Redmi Note 2 zenelejátszója és FM-rádiója
A Redmi Note 2 zenelejátszója és FM-rádiója [+]

Mivel a Xiaomi Ázsiában tartalomszolgáltató is, a Zene app a helyben tárolt állományok mellett ajánlásokat is felkínál. Számaink előadók, albumok, dalok és mappák szerint csoportosíthatók. Akad hangszínszabályzó és MiSound Enhancer néven a fejhallgató típusa szerinti sémák is (általános, Piston 1-2-3 stb.). Az ilyesmi persze akár ki is hagyható, mivel az audiominőség alapból nagyon jó: a frekvenciaátvitel hibátlan, háttérzajt nem érzékelni, a sztereó áthallás értékei alacsonyak, és komolyabb fejhallgatókra is jut kielégítő hangerő. Fülesre az FM-rádió beüzemeléséhez is szükség lesz.

Teszt Xiaomi Redmi Note 2 Meizu m2 note HTC Desire 820 Sony Xperia M4 Aqua Lenovo K3 Note
Frekvenciaátvitel (40 Hz-től 15 kHz-ig), dB: -0,03, -0,15 +0,10, -0,06 +0,03, -0,20 +0,02, -0,05 +1,51, -1,93
Zajszint, dB (A): -98,0 -90,4 -91,2 -87,7 -84,8
Dinamikatartomány, dB (A): 94,1 90,5 91,2 88,1 85,3
THD, %: 0,0150 0,0170 0,0510 0,0075 0,0086
IMD + Zaj, %: 0,016 0,026 0,054 0,021 0,019
Sztereó áthallás, dB: -88,7 -89,1 -73,4 -87,3 -83,1

A hátlapi hangszóró sem rossz. A maximális hangerő kiemelkedő, bár ilyenkor torzulnak némileg a dallamok, főleg a mélyek. Két-három lépéssel lejjebb véve azonban egy kisebb szoba egész tiszta hangminőséggel betölthető. A gyári videolejátszó a feliratokon kívül bármely formátummal és felbontással lazán megbirkózik, 2K-s klipünk sem kottyant meg neki. Kétoldalt ujjcsúsztatással állítható a fény- és a hangerő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Indiában is jól megy a Xiaominak

  Hugo Barra, a Xiaomi talán legismertebb embere bejelentette, hogy a harmadik negyedévben hét számjegyű mennyiséget sikerült készülékeikből eladni a világ második legnépesebb országában.

 • Mobilarena TV: Érzékeny pontra tapintunk

  A Snapdragon 808-as, remekül árazott Xiaomi Mi 4c több érdekességet is felvonultat – például funkciók kapcsolódnak az oldalkeretek megérintéséhez.

 • Újabb jel a Xiaomi Mi 5 - Snapdragon 820 párosra

  Most, hogy mindent tudni a Qualcomm legújabb, 14 nanométeres FinFET node-on gyártott chipsetjéről, jöhetnek az ilyen hardverrel felszerelt készülékek, az elsők között talán a Xiaomi újdonsága.

 • Hihetetlen forgalom a kínai fekete pénteken

  Az Alibaba és a JD is rekordforgalmat bonyolított le november 11-én, az egykék napján. A Xiaomi is tetemes bevételre tett szert.

Előzmények

Hirdetés