Withings Body Cardio Scale - túl sokat akar tudni

Pulzust és egy csomó egyéb dolgot is mér a cég mérlege, ami a kínálat legdrágább darabja. De vajon tényleg szükségünk van-e minderre?

Mérések

A mérleg összesen nyolc júzert tud azonosítani, ezt simán az illető testtömegével teszi meg. Ha olyan mérés történik, ami szignifikánsan eltér a többitől, akkor a szoftver jelzi, hogy szerinte ez valaki más, akkor őt hozzáadhatjuk a megfelelő adatok kitöltése után, onnantól benne van a rendszerben és a használat során a kijelzőn a nevének az első három betűjét kiírja a mérleg — tisztára mint a hőskorban a high score táblázatokban. Ha két embernek nagyon hasonló a testsúlya, akkor a mérleg rákérdez, hogy kihez rendelje hozzá az adatokat.


[+]

Amit mindenképpen a pozitívumok listájára tudok lenni (mert sajnos ebből olyan sok nem lesz), az a tömegmérés pontossága. 10 dekagrammos eltérést is tökéletesen érzékel a szerkezet, ezt többek között abból tudom, hogy amikor telefonnal a kezemben álltam rá, akkor 200 grammal többet mutatott, mint mobil nélkül. Az első, amit látni fogunk, az a testtömegünk, oké. És innentől elkezdődik egy olyan műsor, aminek a fele teljesen alapszintű matekfeladat (BMI), a másik fele pedig néha egy randomgenerátor eredményét tükrözi. Kisarkítom kissé, mert a testtömeg-összetétel jobbára pontos, referenciaként pont egy olyan Galaxy Watch4-et használtam, amelyről nemrég derült ki, hogy orvosi szempontból is elég pontos. Aminek speciel pont örültem, mert az óra szerint kicsit kevesebb rajtam a háj, mint amit a mérleg mond, de az eredmények között nincsenek óriási eltérések, néhány százalékos ez csupán, szóval idáig minden rendben.

[+]

De a Body Cardio attól “cardio”, hogy pulzust és ehhez kapcsolódóan egyéb érrendszeri izéket is mér, például a véráramlás sebességét. És bár ezen adatokhoz társít egy szerinte adekvát életkort (ami nálam stimmelt, de hát ezt tudja a profilomból is), a pulzusmérés pontossága teljesen esetleges. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy pontossága egyáltalán nincs, mindjárt itt egy screenshot, amin bekarikáztam, hogy kettő egész perc eltéréssel mért 71 és 141-es pulzust is, noha talán nem nehéz belátni, hogy felállni és lelépni a mérlegről még egy olyan vén rókának sem egy túlzottan megterhelő feladat, mint amilyen én vagyok. Aztán az jutott eszembe, amikor 9 évesen ráléptem mezítláb a hétvégi telken a fűnyíró zsinórjára, ahol nemigen volt már rajta szigetelés, jól meg is csípte a talpam — lehet, hogy azóta az én talpam nem alkalmas pulzusmérésre, de inkább azt gondolom, hogy egyszerűen a mérleg ehhez kevés. Nem lehet rábízni ilyen feladatot, mert nem tudja megugrani.

[+]

És el lehet mondani, hogy a kapcsolódó alkalmazás szép grafikonokat vezet, kifejezetten megdicsért, hogy egy hónap alatt nem változott szignifikánsan a tesstömegem, mert szerinte ez a jó anyagcsere jele, az érrendszeri korom (vascular age), vagyis az artériám minősége az életkoromhoz képest adekvát, illetve számos magyarázó anyaggal segíti az adatok értelmezését. Nagyon megörültem, hogy össze lehet kötni a Withings fiókot a Samsung Health-szel, meg is tettem, ennek viszont az lett a meghökkentő eredménye, hogy az alkalmazás másnap délben örömmel értesített, hogy megtettem 10 ezer lépest aznap. Mert — mint kiderült — vidáman összeadja az óráról (vagyis a Samsung Health-ből) érkező és a telefon által mért adatokat, ami nettó baromság. Azt ugyan lehet állítani, hogy a Health Mate mit adjon át a Samsungnak (testtömeg), és mit kérjen el tőle (lépések), a Samsung Health tökre tudja is, hogy hány kiló vagyok, de a Withings alkalmazása nem csak az óra adatait veszi alapul, hanem azt extra lépésekként kezeli.

[+]

Magyarán és összegezve az a helyzet, hogy addig a pontig a Withings Body Cardio tök jól működik, amíg pont a névadó “cardio” jellegű mérésekre nincs szükségünk, mert ott elfogy a tudomány (szó szerint). És nem kicsit, hanem nagyon sokkal olcsóbb egy sima Body+ nevű mérleg ugyanezen cég kínálatában, abban kevesebb a hókuszpókusz, de amit ígér, azt pontosan és nagy biztonsággal tudja, minden ugyanúgy benne van, csak pulzust és érrendszeri jóslatokat nem kínál. Ezt viszont annyi más, pontosabb kiegészítő nyújtja, hogy egy mérlegbe valóban felesleges, vagyis a verdikt az, hogy a most épp akciós Body Cardio nem éri meg a felárat, viszont a Body+ majdnem 30%-kal kevesebb zsetonért érvényes választás. Természetesen még a harmincpár ezer forintos ár is morcosnak tűnik mondjuk egy Xiaomi okosmérleg mellett, de az már papíron is gyengébb, mert elemmel megy, csak Bluetooth kapcsolatra képes, a mérések pontosságára pedig több felhasználói panasz is érkezett már. A Huawei Scale 3 is elemmel működik, abban már van WiFi, de jóval egyszerűbb a felépítése, kijelzőben is csirkébb, de ott tud magyarul a szoftver és még mindig harmadáron van a Whitings olcsóbb modelljéhez képest is. A francia cég terméke hosszú üzemidejével, jól olvasható kijelzőjével, valamelyest nyitott ökoszisztémájával, nagyon minőségi anyaghasználatával és a testösszetétellel kapcsolatos pontos mérésével viszont mégis szerezhet híveket, de a Cardio Scale pont abban gyenge, amiről elnevezték.

Bog

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés