Withings Body Cardio Scale - túl sokat akar tudni

Pulzust és egy csomó egyéb dolgot is mér a cég mérlege, ami a kínálat legdrágább darabja. De vajon tényleg szükségünk van-e minderre?

Bevezető

Nekem a mérleg sokáig analóg volt, kis tekerentyűvel kalibráltam a nullás értéket a mutatón, aztán ha ráálltam, akkor valamelyest kilengett, majd mutatott egy közelítő értéket. Évtizedekig így mértük otthon magunkat, az orvosnál pedig ellensúlyok használatával állapítottak meg ennél pontosabb eredményt. De a digitalizáció ezt a termékcsoportot sem kerülte el, előbb jöttek a kijelzős mérlegek, amelyek elemmel működtek, az okosmérlegnek nevezett szint pedig már sokkal-sokkal több információt szolgáltat, mint egy sima kilogrammos érték.


[+]

A francia Withings azzal robbant be az egészségügyi cuccok piacára, hogy nagyon letisztult, minimalista, de a mért érékek kapcsán pontos adatokat szolgáltató bigyókat kezdtek el gyártani, például egészen remek órákat, amelyek analógnak néznek ki, de azért van rajtuk egy apró kijelző is az értesítések kapcsán, miközben tele vannak szenzorokkal és nagyon frankó és sokoldalú a csatlakoztatott alkalmazás. Ezt a filozófiát aztán továbbvitték egyéb kategóriák felé is, mérlegből is van nekik jelenleg piacon kapásból négy, a legokosabb, legtöbbet tudó masinájukat próbálhattuk most ki az iStlye jóvoltából, ami amúgy jó pár éve piacon van már, korábban Nokia néven is kapható volt.


[+]

A Body Cardio nevében is benne van a lényeg: itt nem csak a szokásos tömeg és BMI, valamint bio-elektromos impedancia elvén működő testösszetétel esik ki a mérlegből, hanem pulzust is detektál és mindenféle algoritmusok alapján ezt felhasználja egyéb tudnivalók megosztására szív és érrendszeri problémák feltárásának érdekében. Ezt a képességét pedig árában is tükrözi, legalább 56 ezer forintot kell letenni az asztalra, hogy letehessük a fürdőszobakőre.

Külső, üzembe helyezés

A többi Withings mérlegtől a keresztbe csíkos fedlap és a középen hosszan elnyúló, vertikális, fémes betét különbözteti meg ezt a modellt, de az alapvető design nem változott: szögletes, monokróm kijelzővel rendelkező, meglehetősen súlyos (2,6 kilogramm), jókora 32,7 x 32,7 x 1,8 centiméteres kiterjedésű a termék, amelynek felülete edzettüveg, de mindenképpen kicsit csillog, ugyanakkor vizes lábbal sem csúszik.


[+]

A kezelőszervek listája kurta: egyetlen gomb van a jobb oldalon a Type-C csatlakozó mellett, ezzel lehet életre lehelni, az USB port pedig azért kell, hogy tölteni tudjuk a berendezést, ugyanis nem elemmel üzemel, hanem akkumulátor található benne. Sokat nem fogjuk macerálni, a cég szerint egy töltéssel egy évig elvan a masina, a töltöttség állapotáról a kapcsolódó alkalmazás ad százalékos tájékoztatást.


[+]

A kijelző 2,88 inches átlóval bír, felbontása 128x64 pixel, vagyis ez nagyon nem az a kategória, amit egy telefon kínál, de szemmagasságból tekintünk rá, szóval nem a képpontokat fogjuk számolgatni, a lényeg inkább az, hogy a kiírt értékek jól olvashatóak legyenek, ebben pedig nincs is hiba. A készülék fehérben és feketében létezik, alsó kiképzése miatt nem csúszkál semerre, konkrétan nemigen lehet megmozdítani, ha nem emeljük meg.


[+]

Már az első használathoz is kelleni fog egy telefon, mert ha nincs csatlakoztatott alkalmazás, akkor a mérleg erről egy üzenetben tájékoztat egy darabig, majd kikapcsol. Androidra és iOS-re létezik a Health Mate nevű app, ami nem csak a cég mérlegeit, hanem óráit, pulzuspántjait, vérnyomásmérőit és alvásszenzorait is kezeli. Az első kapcsolat (regisztrációt követően) Bluetooth segítségével zajlik, de rögtön utána fel lehet dobni a mérleget a WiFi hálózatra, ami nyilván gyorsítja az ügymenetet és a telefont nem kell bevinni a fürdőszobába ahhoz, hogy megkapjuk rá a friss adatokat. Persze a regisztráció során a szokásos információmennyiséget várja el tőlünk a masina, életkor és magasság kapcsán, de innentől nincs egyéb dolgunk, mint néha ráállni, aztán amúgy is a telefonon fogjuk követni a változásokat és az eredményeket.

Mérések

A mérleg összesen nyolc júzert tud azonosítani, ezt simán az illető testtömegével teszi meg. Ha olyan mérés történik, ami szignifikánsan eltér a többitől, akkor a szoftver jelzi, hogy szerinte ez valaki más, akkor őt hozzáadhatjuk a megfelelő adatok kitöltése után, onnantól benne van a rendszerben és a használat során a kijelzőn a nevének az első három betűjét kiírja a mérleg — tisztára mint a hőskorban a high score táblázatokban. Ha két embernek nagyon hasonló a testsúlya, akkor a mérleg rákérdez, hogy kihez rendelje hozzá az adatokat.


[+]

Amit mindenképpen a pozitívumok listájára tudok lenni (mert sajnos ebből olyan sok nem lesz), az a tömegmérés pontossága. 10 dekagrammos eltérést is tökéletesen érzékel a szerkezet, ezt többek között abból tudom, hogy amikor telefonnal a kezemben álltam rá, akkor 200 grammal többet mutatott, mint mobil nélkül. Az első, amit látni fogunk, az a testtömegünk, oké. És innentől elkezdődik egy olyan műsor, aminek a fele teljesen alapszintű matekfeladat (BMI), a másik fele pedig néha egy randomgenerátor eredményét tükrözi. Kisarkítom kissé, mert a testtömeg-összetétel jobbára pontos, referenciaként pont egy olyan Galaxy Watch4-et használtam, amelyről nemrég derült ki, hogy orvosi szempontból is elég pontos. Aminek speciel pont örültem, mert az óra szerint kicsit kevesebb rajtam a háj, mint amit a mérleg mond, de az eredmények között nincsenek óriási eltérések, néhány százalékos ez csupán, szóval idáig minden rendben.

[+]

De a Body Cardio attól “cardio”, hogy pulzust és ehhez kapcsolódóan egyéb érrendszeri izéket is mér, például a véráramlás sebességét. És bár ezen adatokhoz társít egy szerinte adekvát életkort (ami nálam stimmelt, de hát ezt tudja a profilomból is), a pulzusmérés pontossága teljesen esetleges. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy pontossága egyáltalán nincs, mindjárt itt egy screenshot, amin bekarikáztam, hogy kettő egész perc eltéréssel mért 71 és 141-es pulzust is, noha talán nem nehéz belátni, hogy felállni és lelépni a mérlegről még egy olyan vén rókának sem egy túlzottan megterhelő feladat, mint amilyen én vagyok. Aztán az jutott eszembe, amikor 9 évesen ráléptem mezítláb a hétvégi telken a fűnyíró zsinórjára, ahol nemigen volt már rajta szigetelés, jól meg is csípte a talpam — lehet, hogy azóta az én talpam nem alkalmas pulzusmérésre, de inkább azt gondolom, hogy egyszerűen a mérleg ehhez kevés. Nem lehet rábízni ilyen feladatot, mert nem tudja megugrani.

[+]

És el lehet mondani, hogy a kapcsolódó alkalmazás szép grafikonokat vezet, kifejezetten megdicsért, hogy egy hónap alatt nem változott szignifikánsan a tesstömegem, mert szerinte ez a jó anyagcsere jele, az érrendszeri korom (vascular age), vagyis az artériám minősége az életkoromhoz képest adekvát, illetve számos magyarázó anyaggal segíti az adatok értelmezését. Nagyon megörültem, hogy össze lehet kötni a Withings fiókot a Samsung Health-szel, meg is tettem, ennek viszont az lett a meghökkentő eredménye, hogy az alkalmazás másnap délben örömmel értesített, hogy megtettem 10 ezer lépest aznap. Mert — mint kiderült — vidáman összeadja az óráról (vagyis a Samsung Health-ből) érkező és a telefon által mért adatokat, ami nettó baromság. Azt ugyan lehet állítani, hogy a Health Mate mit adjon át a Samsungnak (testtömeg), és mit kérjen el tőle (lépések), a Samsung Health tökre tudja is, hogy hány kiló vagyok, de a Withings alkalmazása nem csak az óra adatait veszi alapul, hanem azt extra lépésekként kezeli.

[+]

Magyarán és összegezve az a helyzet, hogy addig a pontig a Withings Body Cardio tök jól működik, amíg pont a névadó “cardio” jellegű mérésekre nincs szükségünk, mert ott elfogy a tudomány (szó szerint). És nem kicsit, hanem nagyon sokkal olcsóbb egy sima Body+ nevű mérleg ugyanezen cég kínálatában, abban kevesebb a hókuszpókusz, de amit ígér, azt pontosan és nagy biztonsággal tudja, minden ugyanúgy benne van, csak pulzust és érrendszeri jóslatokat nem kínál. Ezt viszont annyi más, pontosabb kiegészítő nyújtja, hogy egy mérlegbe valóban felesleges, vagyis a verdikt az, hogy a most épp akciós Body Cardio nem éri meg a felárat, viszont a Body+ majdnem 30%-kal kevesebb zsetonért érvényes választás. Természetesen még a harmincpár ezer forintos ár is morcosnak tűnik mondjuk egy Xiaomi okosmérleg mellett, de az már papíron is gyengébb, mert elemmel megy, csak Bluetooth kapcsolatra képes, a mérések pontosságára pedig több felhasználói panasz is érkezett már. A Huawei Scale 3 is elemmel működik, abban már van WiFi, de jóval egyszerűbb a felépítése, kijelzőben is csirkébb, de ott tud magyarul a szoftver és még mindig harmadáron van a Whitings olcsóbb modelljéhez képest is. A francia cég terméke hosszú üzemidejével, jól olvasható kijelzőjével, valamelyest nyitott ökoszisztémájával, nagyon minőségi anyaghasználatával és a testösszetétellel kapcsolatos pontos mérésével viszont mégis szerezhet híveket, de a Cardio Scale pont abban gyenge, amiről elnevezték.

Bog

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés