Hirdetés

Újra van itthon Motorola okostelefon

Az egyik legrégebbi márka a piacon, nálunk is sokáig roppant népszerű volt, mégis eltűnt a hazai boltokból. Most megint lehet kapni hivatalosan is Motorola okostelefont itthon.

Történelem

A Motorola maga a mobiltörténelem, hiszen ők alkották meg az első, mai értelemben vett mobiltelefont. Persze a DynaTAC egy hatalmas méretű tégla volt rövidke üzemidővel és analóg rendszerrel, mégis ez volt az első, kereskedelmi forgalomban kapható mobil, amit 1983-ban dobott piacra a Motorola. Amikor a mobilkommunikáció Magyarországon is elérhetővé vált a lakosság számára, akkorra már tele volt a kínálat mindenféle Motorola telefonnal (Timeport, Talkabout, StarTAC), majd jött a kinyithatós korszak a pengének is hívott V3-mal. Talán ekkor volt mifelénk is csúcson a márka.

Az első, kereskedelmi forgalomba hozott mobiltelefon
Az első, kereskedelmi forgalomba hozott mobiltelefon

Az okostelefonos forradalomba kissé késve, de ügyesen kapcsolódott be a Motorola a Milestone-szériával, ám a sokféle termék és jónéhány egyedi megoldás (Flipout) ellenére mégsem jöttek az üzleti eredmények, ezért az anyacég arra kényszerült, hogy a telefonos üzletágat (Motorola Mobility) eladja. A vevő a Google volt, ami bizakodásra adott okot, hiszen a keresőóriás vegytiszta szoftverével készülő Motorola referenciamodellekre lett volna igény, ám a Google nemigen kezdett a márkával semmit, hanem inkább köszönte szépen a szabadalmakat, az ezektől megfosztott márkanevet pedig továbbpasszolta a Lenovónak.

Motorola Milestone
[+]

A Motorola márka azóta is a Lenovo tulajdona. Az IBM notebook üzletágát is megvásároló kínai cég kapcsán ismét lehetett reménykedni, hogy újra tartalommal töltik majd meg a mobilvilág egyik legpatinásabb márkanevét, ám a várt modelldömping és siker sokáig váratott magára, a Lenovo ugyanis hosszú éveken át nem igazán találta meg a Motorola helyét és szerepét a Lenovo saját okostelefonjai mellett. Kellett némi idő, mire kikristályosodott, hogy a Motorola név mögé mit érdemes építeni, mostanra viszont egy jól áttekinthető és versenyképesen árazott modellpalettát tudnak felmutatni, ami mára már a világ számos országában újra népszerű.

Ez ma már nem így van, nem ez a neve és nem erőlteti magát a Lenovo rá a Motorola brandre
Ez ma már nem így van, nem ez a neve és nem erőlteti magát a Lenovo rá a Motorola brandre [+]

Mondhatjuk, hogy ez az a pont, amikor visszatér Magyarországra is a Motorola, majdnem 10 évig hiányzott a hivatalos hazai forgalmazás, noha innen-onnan (még olykor szolgáltatói kínálaton keresztül is) érkezett hozzánk Motorola telefon, illetve az anyacég Lenovo hazai irodája is tett kísérletet a márka visszavezetésére néhány készülék erejéig, de most megint nagy az elhatározás arra, hogy ismét stabilan jelen legyen a Motorola itthon.

Hirdetés

Fontos tudni, hogy függetlenül attól, hogy a Motorola a Lenovóhoz tartozik, a márka központja továbbra is Chicagóban van, és továbbra is jó kapcsolatot ápolnak a Google-lel, amit az is igazol, hogy a legtöbb újkori Motorola készüléken a gyári Androidhoz közeli rendszert találnak a vásárlók.

Itthoni modellek és tervek

A Motorola pillanatnyilag négy készüléket tud hazai forgalmazásban kínálni az érdeklődők számára, bízva abban, hogy az érdeklődés vásárlássá változik. A márkának elég áttekinthető kínálata van, az E széria jelenti a legolcsóbb vonalat, a G sorozat a középkategóriás termékhalmaz, Edge néven pedig a csúcsmodelleket találjuk. Van átjárás, az általunk is megelégedéssel tesztelt G100 például tudásban már karcolgatja a csúcsgépek szintjét és ki is lóg a G szériás modellek közül, ugyanakkor viszont egyelőre itthon nem elérhető.

Motorola Edge 20
Motorola Edge 20

A Motorola hivatalos hazai forgalmazója fokozatos építkezést tervez, egyelőre az olcsóbb modellekkel jelentek meg a kártyafüggetlen piacon, de dolgoznak azon, hogy bővítsék az elérhető típusok számát. Hivatalos hazai jelenléthez természetesen hivatalos garancia és szervizháttér is tartozik, amelyet a Telemax biztosít a vásárlók számára. A szolgáltatói megjelenésre még várni kell, ez mindig egy hosszabb folyamat eredménye, amit befolyásol az is, hogy a márka iránt milyen az érdeklődés a többi csatornában.

E7
E7 [+]

Jelen pillanatban négy modell kapható: az E7, az E7 Power, a G10 és a G30. Ezek közül a G30-at már volt alkalmunk tesztelni, amely egy Tetszett plecsnivel távozott tőlünk kiegyensúlyozott szolgáltatáskínálata és ehhez mérten megfelelő árazása miatt, de hamarosan a többi termék is érkezik hozzánk alaposabb megtekintésre. A belépő szintet az E7 képviseli, amely 40 ezer forintért vihető haza, ezért az összegért cserébe 6,5 hüvelykes HD kijelzőt, 2 GB RAM-ot és Helio G25-ös chipsetet kínál a telefon egy 48 megapixeles főkamerával, vízlepergető burkolattal és 4000 mAh-s akkumulátorral.

E7 Power
E7 Power [+]

Az E7 Power nevéből fakadóan az üzemidőre megy rá inkább, ezért 0,3 mm-rel vastagabb, viszont 5000 mAh-s telepet kínál, ugyanakkor azonban a kamera itt csak 13 megapixeles felbontást nyújt. 3,5 mm-es jack dugasz, Type-C interfész és FM-rádió mindkét modellben megtalálható, az E7 Power azonban itthon 4 GB RAM-ot kapva került piacra 43 ezer forint körüli áron, tehát nincs jelentős árkülönbség, a nagyobb akku és a RAM kapcsán, ugyanakkor viszont kamerában valamelyest gyengébb.

G10
G10 [+]

A G-sorozat legolcsóbb tagja a G10, ennek 53 ezer forintos ára még mindig nem túlzó. Ebben már Qualcomm Snapdragon 460-as chipset dolgozik 4 GB RAM mellett, a főkamera 48 megapixeles felbontást kínál egy 8 megapixeles, ultraszéles modul mellett, az akkumulátor itt is 5000 mAh-s, a kijelző azonban továbbra is csak HD felbontású 6,5 inchen elterülve. A tesztelt G30-ban erősebb chipset és papíron jobb kamera található, plusz ebben már nem csak 10 wattos a töltési sebesség maximuma, hanem ennek duplájával is tölthető a telefon. Ezért az extra tudásért további 10 ezer forintot kell letenni az asztalra.


G30 [+]

Az itthon is elérhető négy modellre általánosságban igaz, hogy ha nem is a piac kiemelkedő ajánlatai, de nem szálltak el az árazással a hivatalos forgalmazás kapcsán sem. Az eddigi tapasztalatok alapján a jelenlegi Motorola mobilok jól összerakott, megbízható szerkezetek, amelyek különlegesen extrákat ugyan nem nyújtanak, de ebben az ársávban ez nem is gyakori. A hazai forgalmazó számos akcióval készül az év hátralevő részében, azt pedig csak remélni tudjuk, hogy tovább bővül a nálunk is elérhető modellek száma, de nyilván inkább a megfizethető szegmensben versenyző készülékekre fókuszálnak egyelőre, hogy aztán ezek kijárják az utat a komolyabb telefonok számára is. Úgy tudjuk, hogy már dolgoznak azon is, hogy az Edge modellek is eljussanak hozzánk, ezek már magasabb ársávban mozognak, de általában jó ajánlatnak számítanak, tehát bízunk benne, hogy ezek az erőfeszítések sikerrel járnak.

És ki tudja, talán előbb-utóbb a hajított kijelzős V-szériából is eljut egy-két darab hivatalosan is hozzánk.

Bog

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Motorola Moto G100 - párszázas ajánlat

    A Motorola legkomolyabb ajánlata erős felső középkategóriás kvalitásokat kínál átgondolt szoftverrel és ésszerű kompromisszumokkal.

  • Motorola Moto G30 - helló újra

    A Motorola a középmezőnyben próbál erős alternatívát kínálni, ami tulajdonképpen sikerült is. Vannak kompromisszumok, de semmi vállalhatatlan.

Hirdetés