Új Atom lapkák érkeztek

Bevezető

Az Intel számos kudarcba fulladt próbálkozás után tavaly sikeresen betört az okostelefon-piacra: megjelent az Atom Z2460 és Z2480 lapkakészlet. A Medfield kódnévre hallgató SoC-család tudása megjelenésekor nagyjából a középkategóriás SoC-k szintjén volt, a gyártók félve álltak be a platform mögé. Az Intelnek tehát muszáj volt lépnie: ha releváns versenyzővé szeretne válni a virágkorát élő okostelefon-piacon, valami komolyabbal kell előrukkolnia. Egy mag manapság már nem menő, a vásárlók pedig nem tudják, mi az a HyperThreading, így ezen ismeretek hiányában hajlamosak a gyakran gyengébb, ám kétmagos processzorral szerelt telefonokra voksolni.

A helyzettel természetesen az Intel is száz százalékig tisztában volt, gőzerővel fejlesztették a Medfield utódját. A CES-en már meg is szellőztették az újdonságot, ám néhány részleten kívül a sötétben tapogatóztunk. A barcelonai Mobile World Congress-en tartott sajtótájékoztató során viszont minden részletre fény derült, a CloverTrail+ művésznevű platform három taggal rendelkezik, a leírás alapján pedig sokkal versenyképesebbnek tűnik, mint a tavalyi próbálkozás - igaz, a CloverTrail+ sem rendelkezik kimondottan előremutató kvalitásokkal.

Motorola RAZR i
Motorola RAZR i - Atom Z2480 alapokon

Az előző generációs Atom Z2460 és Z2480 egy egymagos, maximum 1,6 GHz vagy 2 GHz órajelű processzort és egy PowerVR SGX 540 grafikus egységet tartalmazott, maximum 1 GB RAM-ot és 1280 x 1024 képpontos felbontást kezelt. Az elterjedtsége visszafogott maradt, a leghíresebb Medfield-alapú készülékek listája a Motorola Razr i, a Lenovo K800 és a ZTE Grand X In neveket tartalmazza. Magyarországra csak utóbbi jutott el hivatalosan, mi viszont a Motorola versenyzőjére is rátenyereltünk. Az általános benyomások jók voltak: bár a szintetikus teszteken az Intel megoldása sok esetben csúnyán alulmaradt a konkurenciával szemben, a működési sebességre nem volt panasz. Ezek után mi is érdeklődőek voltunk, hogyan képzeli el az Intel a Medfield jövőjét, így kíváncsian toppantunk be a gyártó standjára, ahol mindenről felvilágosítást kaptunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés