2018. november 21., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Egyéb rovat

T-Mobile HSDPA - húzzunk bele!

Hazánk legnagyobb szolgáltatója a rendelkezésünkre bocsátott egy HSDPA kártyát, amit várakozásokkal telve nyüstöltünk.

Hogy is volt?

A T-Mobile jóvoltából vendégeskedik nálunk egy HSDPA adatkártya, és mivel elég sokat mozgunk HSDPA által lefedett helyen, ezért úgy véltük, hogy érdemes megosztani a tapasztalatainkat.

Hirdetés

Azért, hogy képben legyünk, mindenképpen beszélnünk kell az előzményekről mobil internet szempontjából, legalább madártávlatban. Legelőször egyetlen alternatíva nyílt a mobiltelefonról történő internetezésre, ami igen drága volt, így nem túlzottan elterjedt. Ez volt a betárcsázásos technika, amivel adathívással felhívtuk az internet szolgáltató által megadott számot, így jött létre a kapcsolat. Ez általában 1,8 Kb/s sebességre volt képes, ennek továbbfejlesztett verziója volt a HSCSD, amely négy vonalat kapcsolt össze, sok-sok pénzért. Ezután jött a GPRS, mint egyetlen normális mobil internet lehetőség. Ezzel mindössze maximum 6,7 Kb/s sebességet csikarhattunk ki készülékünkből, azonban ennek ellenére igen sikeresnek tekinthető a mai napig. Kiépültsége és támogatottsága révén igen sokan használják. Jelen sorok írójának is körülbelül fél évig ez volt az egyetlen lehetősége az internetezésre. Egy hátránya volt, mégpedig a lassúság. Türelmetleneknek ezért nem ajánlott.

Ezután hazánk szolgáltatói közül kettő bevezette az EDGE hálózatot, ami a GRPS-nél csaknem 6x gyorsabb sebességre volt képes, átlagosan 30 KB/s letöltési sebességgel, ideális esetben.

Majd nem is olyan régen jött el az igazi áttörés ideje, amikorra mindhárom hazai szolgáltató megkezdte harmadik generációs szolgáltatásának indítását. Ennek letöltési maximuma 64 KB/s, és tapasztalataink alapján azért ezt még nem könnyű elérni, de a sebesség már így is megközelíti a jelenleg választható szélessávú internet szolgáltatások alsó határát. Ha eddig azt hittük, hogy ezzel megérkeztünk a fejlődés végéhez, akkor most csalódást kell okoznunk. Megérkezett ugyanis a T-Mobile jóvoltából a HSDPA, amely még a 3G-nél is jóval nagyobb sávszélességet biztosít. Ez nem csak duma, megmutatjuk, hogy mennyire nem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.