Sony h.ear on 2 Mini Wireless teszt

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: szentkuti11 | 2017-12-11 10:00

Kicsi, kényelmes, kiválóan szól és minden fontos Bluetooth-kodeket ismer. Nagy hibája nincs, ám a többség okostelefonért sem adna annyi pénzt, amennyibe ez kerül.

Bevezető, doboz

Aki a múltkori cikkünk után ismét a címlaphölgy telefonszámáért jött, azt el kell szomorítsam, ilyesmivel sajnos most sem tudok szolgálni. Helyette van itt egy remek adottságokkal bíró fejhallgató, ami egészen apró helyen elfér, viszont kényelmes, remekül izolál és ráadásul még jól is szól.


[+]

Az első generációs Sony h.ear on kapható volt hagyományos, kábeles kialakítással, mi is így teszteltük akkor, az új szériában viszont csak a Bluetooth-képes kütyük érhetők el. Ennek egyik fő oka lehet, hogy időközben a Sony által fejlesztett LDAC-kodek ott figyel a legtöbb okostelefonjukban és tartozékukban – természetesen a Sony h.ear on 2 Mini Wireless is tudja –, sőt, az Android Oreo rendszer megjelenése óta bármelyik mobilgyártó élhet a lehetőséggel, hogy a sztenderd, nem kimondottan jó minőséget és bitrátát szolgáltató SBC kodeket ezzel a megoldással egészítse ki, ha a hozzá kapcsolódó eszköz is alkalmas erre.


[+]

Tesztünk alanya ráadásul nem csak a fent említett szabványokat ismeri, hanem a Qualcomm által használt AptX és AptX HD szabványokat is, így amikor elsőként kipróbáltam az LG G6-ommal a kütyüt, máris ez utóbbival komminukáltak, körülbelül 576 kbps adatsűrűséggel. A felhasználónak nem is kell ezekkel a kodekekkel sokat foglalkoznia, ugyanúgy Bluetooth segítségével fognak egymásra találni az eszközök, de a végső hangminőség szempontjából rengeteget számít, hogy milyen módszerrel tudnak kommunikálni a termékek. A h.ear on 2 mini pedig az összes, kurrensnek mondható certifikáció szerint tud működni, tehát kihozza a forrásból, amit lehet. Legvégső esetben pedig még mindig ott van rajta a jack csatlakozó.


[+]

A dobozában a gyártótól megszokott igényességgel találtuk meg az eszközt, hibátlan összeszereléssel. Tartozékok szempontjából is rendben van a helyzet, a jack- és microUSB-kábel természetesnek mondható, hordozáshoz pedig egy vékony szövettok áll rendelkezésünkre.

Kényelem, hangminőség, üzemidő

A mini jelző nem véletlen, hiszen bár az előző széria sem volt túl nagy, ez egy kimondottan kicsi fejhallgató. Ennek persze ára van, a fül köré ülő (circumaural) kialakítást fülre ülő (supraaural) párnákkal váltották fel, ami általában a kényelem rovására megy. Szerencsére a párnák elég puhák, ráadásul a kütyü szorítóereje sem túlzó, így ez nem érződik nagy kompromisszumnak, de egész napos viseletnek inkább a nagy testvért (h.ear on 2 Wireless NC) választanám, hiába nyom 290 grammot 180 helyett.


[+]

Az aktív zajszűrés (ANC) ebből a modellből kimaradt, de én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire nem zavar a hiánya. A Sony ANC-megoldása az élvonalbeliek közt van, de ez a kis fejhallgató enélkül is úgy elzárja a környezeti zajokat, hogy bizonyos szituációkban már-már veszélyes lehet, lehetőleg óvatosan sétálgassunk vagy sportoljunk vele. Telefonálás közben a mikrofonnal enged be némi környezeti hangot, hogy ne üvöltözzünk a vonal túlvégével, ezzel egyszersmind monitorozhatjuk is, hogy mennyi szélzajt vagy egyéb zavaró hangot viszünk át, hiszen a szimpla mikrofonos megoldás itt nem ad teret zajszűrésre.


[+]

Csatlakoztatási szempontból senki nem fog meglepetésekkel találkozni. Ha kábelen csatlakoztatunk, be sem kell kapcsoljuk az eszközt, ilyenkor nem is headsetként, csak hagyományos fejhallgatóként tud működni az eszköz. Szinte bármilyen forrás meghajtja komolyabb erőfeszítés nélkül, ezt a 18 ohm névleges impedancia és a 100 dB/mW-s érzékenység egyaránt megerősíti. Okostelefonos csatlakoztatáshoz rendelkezésre áll egy külön alkalmazás (Android / iOS), ami nagyon kevés Sony fejhallgatóval működik, így tragikus értékelésekkel megy a szoftverboltokban, de egyébként nincs vele semmi gond, jelzi az aktuálisan használt kodeket, az eszköz töltöttségét, illetve állítható a hangszínszabályzó, és egy különálló, extra basszust szolgáltató mód is jutott bele.


[+]

Nagyon kedveltem az előző széria hangzásvilágát. Kábeles kütyüként rendkívül érzékeny volt a forrásra, a világosabb, részletezőbb eszközökkel alkotott jó párost, és szerencsére pont ezeket az emlékeimet idézte fel a Mini változat is az AptX HD-csatlakozással, de még egy SBC-s eszközzel sem tűnt szomorúnak a hangzásvilág. A supraaural kialakításhoz tökéletesen párosították a basszus mennyiségét, egyáltalán nem lett mélynyomó, viszont markáns, erőteljes alsó tartománya van. Nem a legfeszesebb karakter, viszont terjengősnek sem mondanám, sebesség szempontjából tökéletes középút az én ízlésemhez.


[+]

A középső és felső tartományokra is jut elég részlet, noha egy kicsit furcsán színezettnek, olykor fölöslegesnek élénknek akarja magát mutatni az eszköz. Ez persze rengeteg zenének jól áll, és mivel a felhasználó így tényleg úgy érezheti, hogy olyan dolgokat hall, amiket korábban semmilyen hangeszközzel, így a vásárlást is könnyebb szívvel nyugtázhatja, ezzel nincs is semmi baj, ez nem egy stúdióeszköz, hanem egy fogyasztói rétegre remekül hangolt kütyü.


[+]

A beépített akkumulátort körülbelül négy óráig kell töltenünk, ha teljesen lemerült, de cserébe jól is bírja a kiképzést. Papíron akár 24 órányi, folyamatos zenélésre képes, a teszt alatt ennek körülbelül a negyedét tudhatta, de rengeteget teljesített a kinti hidegben, és mivel a telep életének második ciklusát követte velem végig, így nem tartom kizártnak, hogy megfelelő körülmények mellett ennél akár jóval többre is képes. Mindazonáltal hat óra nekem bőven elég egy hétre a napi használatú fejhallgatónál, így ezzel is teljesen elégedett voltam, főleg ilyen méret és tömeg mellett.


[+]

A Sony új fejhallgatója rengeteg színben elérhető, akárcsak egyik fő konkurense, a Beats Solo 3 Wireless. Árban, méretben és stílusban egyértelmű, hogy ahhoz optimalizálták a piacon, így vásárlás előtt mindenképp érdemes kipróbálni mindkettőt, mivel a hangzásviláguk is hasonló, már a Beats sem feltétlenül azt a mindent elnyomó basszustengert nyújtja, amit néhány évvel ezelőtt. A 70 000 forint fölötti árkategória továbbra sem az, amiben a legtöbb vásárló keresgél, de most már komolyabban is el lehet kezdeni gondolkodni a Bluetooth-eszközökön, és ez nem csak a h.ear on 2 Mini Wireless kapcsán érvényes, a friss BT-kodekek egyre jobban szolgálják ki a zenekedvelők igényeit.

szentkuti11

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.