Hirdetés

Sony DSC-QX10 - optikai zoom telefonokhoz

A Sony sajtótájékoztatóján mi is jelen voltunk, a japán gyártó pedig az egész műsor alatt a nagy felbontásra és a fotózásra helyezte a hangsúlyt. Mondjuk ez nem is véletlen, hiszen a 4K-s TV-k, kamerák és fényképezőgépek mellett a 20,7 megapixeles fotómodullal ellátott Xperia Z1-et is bemutatták, ám ezzel még nem ért véget a történet. A Sony ugyanis gondolt egyet, és egy olyan kameramodullal (pontosabban kettővel) rukkolt elő, mely bármilyen WiFi-képes okostelefonnal működik (ha pedig rendelkezik NFC chippel, akkor az még gyorsabb párosítást tesz lehetővé), külön optikaként is használható, valamint kiterjeszti kedvenc készülékeink fotós képességeit.

Sony DSC-QX10
[+]

A DSC-QX10-et a japán gyártó jóvoltából mi is tesztelhettük, amit egy berlini városnézés alkalmával előszeretettel meg is tettünk. A henger alakú dobozban tálalt eszközhöz egy microUSB kábel, leírások és egy akkumulátor dukál. Töltéshez a mellékelt "madzag" szükséges, az etetést nagyjából 200 kép elkészítése után kell eszközölnünk. A kameramodult egymagában, vagy telefonhoz csatlakoztatva is lehet használni. Előbbi a beépített microSD kártyahelynek köszönhető, utóbbihoz viszont a Sony saját applikációja, vagyis a PlayMemories, valamint WiFi szükséges. Felhelyezése az állítható fülek segítségével történik, olyan szélesre kell tágítani a tartót, amilyen széles maga a telefon. A rögzítés nagyon szorosan és biztosan történik, de a szivacsoknak köszönhetően egyáltalán nem okoz sérülést a telefon keretén.

Sony DSC-QX10
[+]

A QX-10 a párosító kód megadását követően egész gyorsan kapcsolódik is kedvencünkhöz, majd a az előbb említett programban megpillanthatjuk a kamera képét. A QX10-ben egy 1/2,3”-es képérzékelő dolgozik (ugyanekkora érzékelő van a Xperia Z1-ben is), a 18,2 megapixeles szenzorra pedig egy ekvivalens 25-250 mm-es látószöget nyújtó optika (F3.3-5.9) rajzol. A BSI-CMOS lapka érzékenységi tartománya ISO 100 és 3200 között állítható. Videót 1440 x 1080 pixel felbontásban tudunk felvenni, 30 képkocka / másodperc sebességgel. A cucc egyébként 62 x 62 x 33 milliméteres kiterjedésű és 105 grammot nyom.

Sony DSC-QX10 screen shot Sony DSC-QX10 DuoS screen shot

A PlayMemories alkalmazás elindítása után a Sony telefonokban található kamerabeállításokhoz kísértetiesen hasonló felületet láthatunk. Alapesetben intelligens automatikus, kiváló automatikus és automatikus program között választhatunk, zoomolni pedig a telefonon és a QX10-en keresztül is lehet. A jobb alsó sarokban tudunk váltani a fényképező és a videofelvevő módok között, bal alul pedig a beállításokat érhetjük el. Itt önkioldó funkciót is találunk, az állókép méretét pedig 4:3-as vagy 16:9-es képarányban adhatjuk meg, előbbi esetében 18, utóbbinál viszont csak 13 megapixeles fotókat készíthetünk. Az ellenőrző – fotó készítése után megjelenő – kép nagysága is konfigurálható, de az is megadható, hogy az adott képet a telefonra vagy a kameramodulba helyezett memóriakártyára mentsük. Nagyjából ennyit tudunk manuálisan beállítani, így a száraz tények után következzenek a legfontosabbak, vagyis a tesztképek:

A Sony ért a kamerákhoz, ez most is látszik, bár az eredmény messze nem tökéletes. A napfényben, optimális fényviszonyok között készült fotók jók, de egyből feltűnhet, hogy a dinamikatartomány legfeljebb erős közepes. Negatívumként fel lehet hozni, hogy a sötétebb részek könnyedén zajosodnak, így azokat el is mossa a cucc, ez azért nagyon látszik. A beltéri képek viszonylag részletgazdagnak mondhatók, legalábbis egy telefon kamarájához képest (bár ez ugye nem egy telefon, furcsa helyzet ez), de a makró mód is jelesre vizsgázott, még ha a fotózni kívánt tárgytól nagyjából 5-6 centiméterre kell is tartani a kameramodult. Az optikai zoom ereje a második sorban található első két képen látszik a legjobban, a messze távolban lévő daru egészen közel hozható, és még ekkor is szép, éles marad minden. A gond inkább estefelé kezdődik, ekkor ugyanis rohamosan romlik a minőség. Szürkületben és éjszaka is homályosak lesznek a felvételek, a részletek elmosódnak, a vonalélesség pedig eltűnik.

Összességében tehát nem rossz ötlet a QX10, főleg a régebbi, kisebb felbontású kamerával szerelt okostelefonok tulajdonosainak lehet jó választás, nappal készített fotók esetén. Éjjel már ezzel sem érdemes szórakozni, pláne úgy, hogy nincs vaku az eszközön, és a kamerával egyidejűleg a telefon segédfénye sem használható. A QX10 hibája még, hogy ha sok WiFi hálózat van a környéken, akkor a kereső is akadozik, ami azért egy gyors felvételkészítés esetén meglehetősen zavaró tud lenni. A 250 dolláros ár itthon 70 ezer forintot jelent, ami mindenképpen sok, de lényegesen kevesebb, mint a többet tudó, Carl Zeiss optikával szerelt, de 500 dollárba kerülő nagytestvér, a QX100. A sötét oldalhoz tartozik, hogy 70 ezer forintért már egész korrekt és nagy tudású ultrakompakt fényképzőgépek is kaphatók, ami talán még a QX10-nél is kényelmesebb fotózást jelent, plusz ott rögtön kapunk xenon vakut is. Tesztalanyunkat mindenesetre érdemes volt kipróbálni, okos dolog, de egy nagyobb áresés mindenképpen előbbre tudná vinni.

Sony DSC-QX10
  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés