IFA 2013: Bemutatkozott a Sony Xperia Z1

Hirdetés

A Sony szeptember 4-én, 16 órakor kezdte el Berlinben azt a sajtóbemutatót, amelyen a cég szórakoztatóelektronikai és mobilkommunikációs termékeinek premierje zajlott. Az eseményen a Mobilarena stábja is jelen volt, egészen pontosan Legendd képviselt bennünket, aki majd később a rendezvény hangulatáról is ír néhány mondatot a kiállításhoz kapcsolódó IFA blogba. Ráadásul remélhetőleg a holnapi napon lehetőségünk lesz alaposan meg is vizsgálni az újdonságot, egyelőre azonban maradjunk a száraz tényeknél: bemutatkozott az Xperia Z1.

A Z1 a Sony termékvonalába illeszkedik formatervével és legfőképpen vékonyságával, a mindössze 8,5 mm vastag készülékház alumíniumból készült, nem megbontható, az IP58-as védettséget biztosító, tehát 30 percig vízálló, port be nem engedő burkolat alatt 3000 maH teljesítményű akkumulátor is helyet kapott.

A hardver sem piskóta, ugyanis egy Snapdragon 800-as SoC került az újdonságba, amely négymagos processzort jelent magonként 2,2 GHz-re skálázva. Ez vélhetően igencsak komoly teljesítményt kölcsönöz majd a japánok új csúcsmodelljének, amely fekete, fehér és lila színben kerülhet a boltok polcaira. A RAM mérete 2 GB, a belső tárhely ennek nyolcszorosa, ami microSD-vel bővíthető tovább.

A kijelző természetesen Full HD felbontású, mérete 5 inch, a Z Ultra után ebben is Triluminos panel kerül, amely nagyságrendekkel élénkebb, kontrasztosabb képet ad, mint a korábbi Sony megoldások, plusz ezen még az úgynevezett X-Reality technológia is tol egyet. Mivel LTE képes a termék, ezért számos alkalmazás készült ennek kihasználására, például streamelhetünk videót a Facebookra a Social Live használatával. A hátlapon 20,7 megapixeles kamera ücsörög, ami persze önmagában is komoly szám, de a Sony-nak az az ötlete támadt, hogy tartozékként kétféle, a készülékhez csatlakoztatható objektívet is kínál a Z1-hez. A telefon és a külső kamera között WiFi/NFC kapcsolat biztosítja a kommunikációt.

A DSC-QX10 nevű tartozék 18 megapixeles felbontásra képes, az érzékelőlapka mérete 1/2,3 col, tízszeres optikai zoomra képes (25-250 mm). A DSC-QX100 egy komolyabb valami, amit várható ára is jól jelez. Míg a kisebbik objektív 250 dollárt kóstál majd, addig ez már 450 dollárba kerülhet, a Carl-Zeiss szállítja az optikát, amelynek gyújtótávolsága 28-100 mm, az elérhető optikai zoom 3,6-szeres, az érzékelőlapka 20 megapixeles felbontású. A telefon kamerájához SDK-t ad a Sony, hogy különböző extra alkalmazások legyenek elérhetőek a Z1-gyel, ilyen például az AR funkció, ami mókás háttereket tesz a videók mögé. A Play Memories Online Service pedig kiemelt országokban korlátlan felhős tárhelyet ad az elkészült képek tárolásához. A két objektív   elvileg nem csak Sony telefonokhoz használható, hiszen a csatlakoztatáshoz szabványos technológiák szükségesek.

Nyilván jó kérdés, hogy egy egyébként is meglehetősen drága csúcstelefon mellé kiad-e még valaki ekkora összeget további lencsékért, de ezt majd a piaci eredmények szépen igazolják, vagy éppen cáfolják. Mindenesetre a Sony az Xperia Z1-gyel ismét megpróbálja megcélozni az okostelefonos piac képzeletbeli trónját, de a többiek sem tétlenkednek, hiszen az IFA előtt az LG bemutatta a G2-t, a Samsung pedig a Note 3-mal indul harcba, lassan pedig kaphatóvá válik a Microsoft Nokia Lumia 1020 is, amely extra lencsék nélkül is a fotós mobilok királyának ígérkezik.


[+]

A kijelző mindenesetre élőben elég meggyőző, Legendd küldött is egy képet a helyszínről (fent), még ilyen, nem beállított fényviszonyok mellett is látszik, hogy a Z1 valóban sokkal szebb képet ad, mint a korábbi modellek. A holnapi napon még több kép és videó kerül majd fel a Mobilarena hasábjaira.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés