Hirdetés

Siemens ME75 - autószerelő update

Bevezető

A strapabíró telefonok akkor élték virágkorukat, amikor a Nokia, a Siemens és az Ericsson is több ilyen modellel jelen volt a piacon. A finnek a 6250-et, a svédek az R310-et, a németek pedig az M35i-t küldték harcba. Az Ericsson kiszállt a buliból, a Nokia az 5-ös szériát dedikálta a strapatelefonok számára, a Siemens pedig eltűnt egy időre, utolsó nagy dobásuk a máig legendás ME45 volt, autószerelő cimborámnál azóta is hibátlanul üzemel egy ilyen.

Kereslet pedig igenis van a strapabíró telefonokra. Sokat járok üzletekbe, az ME75-öt az XXL GSM-től kaptam meg, ahol a tulaj mondta, hogy mind a mai napig sokan jönnek olyan óhajjal a boltba, hogy valami strapabíró készüléket szeretnének. Eddig a válasz az volt, hogy újonnan csak a Nokia 5140i létezik. Jaj, az a narancsszínű? Az. Köszönöm, viszlát.

Szerencsére a Siemens ebből a szempontból is feltámadni látszik, a 75-ös sorozat két ütésálló telefont is ad a piacnak, az M75 és az ME75 között azonban van némi különbség. Tesztünk alanya nem más, mint a C75 jobban burkolt verziója, az M75 viszont az S65 strapásított és bővített kivitele, tehát tudásban magasan felette van jelen írásunk főhősének. Árban is, természetesen.

Úgy fest, hogy a Siemens az 55-ös széria után rontotta el annyira a dolgokat, hogy abból bukás lett. A 60-as és a 65-ös sorozat annyira lemaradt a konkurenciától, hogy utána már hiába bukkantak fel a 75-ös modellek, a megkopott hírnevet nem sikerült helyreállítani. Bár már a BenQ atyáskodik az új készülékek felett, a jelenlegi széria még Siemens fejlesztés, csak jövőre érkeznek azok a telefonok, amelyeknek már a tervezésébe is beleszól az ázsiai óriás.

Hirdetés

Külső

A készülék a Siemensre jellemző kompakt csomagolásban érkezett. A dobozól kihámozva a telefont találhatunk töltőt természetesen, és külön zacsiban fedezhetőek fel a készüléken levő rések betömködésére alkalmas gumírozott borítások. Ezeknek a nedvesség és a por kizárása a feladatuk, de természetesen az ME75 a kis bizbaszok nélkül is strapabíróbb az átlagos készülékeknél. Ráadásul rögtön két garnitúrát is kapunk, hogy ha bármelyik apróság elkallódik, akkor legyen tartalék.

Maga a telefon a C75-höz hasonlóan könnyen összekeverhető lehetne egy Sony Ericsson készülékkel, hiszen a sarkos kialakítás, a pofonegyszerű billentyűzet és az arányok is a K300i-re hasonlítanak, a hátlapon azonban találunk valami jellegzetesen siemenset: az antenna csatlakozójának brutális mélységű veremét. A telefon abból a műanyagból készült, amely slaggal lemosható. Az előlap és a hátlap kicsit puhább, rugalmasabb anyagból van, így jobban ellenáll a sérüléseknek. A gombok is gumiszerűek, de ez nem nehezíti meg a használatukat, és jót tett a joystick lecserélése is a kezelhetőségnek, a fekete gombóc könnyen taszigálható, és a közepét is nagy százalékban eltaláltuk. Oldalt nincsenek gombok, csak az infravörös port feketéllik a készülékház bal felén.

Kijelző, menü

A telefon kijelzője teljesen átlagos, vagy inkább ez alatt van egy picivel. A 132x176 pixeles felbontás elmarad a hasonló árú telefonok paramétereitől, ám a szintén strapatelefonként kapható Nokia 5140i-t leveri, bár ez nem akkora fegyvertény. A TFT technológia mellé 65 ezer színárnyalat társul, árának megfelelő kijelzővel szerelték fel az ME75-öt.

A menü finoman szólva is sivár. A kilenc ikon rajzát talán óvodások tervezték, az épp nem kijelölt menüpontok fekete-fehérek (minek ide 65 ezer szín?), mindenképpen ajánlott valamilyen téma használata, hogy valamivel feldobjuk ezt az ingerszegény környezetet. Minden rosszban van valami jó: a puritán ikonok egyértelműen azonosíthatóak és jó nagyok, ebben az is segít, hogy az aktuálisan kiválasztott menüpont neve a kijelző tetején is olvasható.

Bentebb haladva sima szöveges menüvel találkozhatunk, mely a jó öreg Siemens logika szerint épül fel. Aki még nem használt ilyen telefont, az körülbelül 30 perc után mindent meg fog találni, a németek pedig gondoltak a rossz szemű vásárlókra is, az egész menürendszer betűmérete nagyobbra kapcsolható. A billentyűzár lehet automatikus is, de ez esetben hipergyorsan bekapcsol, az idejét nem lehet állítani.

Telefonkönyv, üzenetek

Névjegyzék szempontjából nagyon erős az ME75. Minden bejegyzéshez további 15 adat rendelhető, ami ebben a kategóriában ritka. A születésnap bekúszik a naptárba is, így biztos, hogy a fontosabb kontaktjainkat nem felejtjük el egy sablonüzenettel felköszönteni. A SIM kártya és a belső memória bejegyzései nem egyszerre láthatóak, de egy gombnyomással válthatunk közöttük. Az 1000 férőhely ebben a kategóriában kiemelkedő, a nevekhez fénykép is csatolható és hét hívócsoportba dobálhatjuk őket.

Az üzenetkezelés is rendben levőnek találtatott. A készülék saját memóriája 100 SMS tárolására képes, a multimédia üzenetek számára a belső memória 10 megabájtos kapacitása egy ideig biztosan elegendő. A T9 okosan csak ékezetek nélkül dolgozik, így nem vált át UNICODE üzemmódba a karakterkódolás. A gumi borítású gombok már nem kattognak olyan idétlenül, mint az alapmodell C75 esetén, egy strapatelefonhoz képest jól működnek.

Örvendetes, hogy egy pinduri e-mail kliens is helyet kapott a telefonban, amely a készülék által egyébként is ismert formátumokkal is elboldogul, kép és hang tehát csatolmányként küldhető és fogadható. A beállítás pofonegyszerű, minimális hozzáértéssel kivitelezhető.

Multimédia

A hátlap közepén található fényképezőgép csak VGA felbontású. A túrázó/bicikliző/szörföző, egyszóval a trendi módon aktívnak nevezett felhasználó azonban kompromisszumra kényszerül. A mellékelt gumiborítás feladata az optika védelme lenne, ezt nyilván fotózás esetén el kell távolítani az optikáról. Na, ekkor fog nagy százalékban elveszni, hiszen pici, és semmi nem rögzíti a készülékhez. Okos megoldás lehetett volna valami stílusos szütyő, amiben a készülék is elfér, és a gumírozott kiegészítőknek is akad egy szeparált rész. Utólag érdemes beszerezni egy tokot.

Maga a kamera elég harmatos darab, a felbontás olyan, amilyen, a képek minősége erős közepes. Tényleg csak arra való, hogy a sziklás talajon perecelő bringás barátunkat kajánul lefotózzuk, és a képet elküldjük minél több ismerősünknek. Bár a beépített képszerkesztő program sokat tud, de irreálisan lassú (20 másodpercig töltődik be, és akkor még nem álltunk neki forgatni és effektezni a fotót).

MP3 lejátszás nincs, ekkora memória mellett csak csengőhangként lenne értelme, arra viszont ott a MIDI. A diktafon a memória maximális méretéig bezárólag hajlandó zajt rögzíteni, ez később csengődallamként is felhasználható. A vibra erős, hasznos, felrázza az elfáradt túrázót is. Van egy „Pilot Phone” nevű menüpont, amit ha bekapcsolunk, akkor kockákból felépített 3D animációk másznak rá a képernyőre néha, általában az aktuális eseményhez kapcsolódóan és a visszajelzések grafikái is ilyetén módon alakulnak át.

Szervezőfunkciók, játékok

A naptár rendben van. A C75-ből örökölt kalendárium 1000 eseményt tárolhat hat kategóriában. Természetesen a különböző típusokhoz rögzíthető adatok is aszerint változnak, hogy milyen kategóriába pakoljuk az eseményt. Bizonyos esetekben (találkozó, hívás) a készülék kikapcsolt állapotban is figyelmeztet, nyilván a szülinap nem riaszt rögtön éjfélkor. Van lehetőségünk hangos bejegyzést is készíteni, ilyenkor a diktafonnal felvett szöveget menti el a telefon.

Az ébresztőóránál csak egy időpont állítható be, az viszont szabadon állítgatható, hogy a hét mely napjain riasszon. Bár az extrák között van számológép és valutakonverter is, érdemes benézni az alkalmazások menübe, ahol egy JAVA alapú, profi részidős stoppert, egy világórát, egy golfozásnál használt segédprogramot (bár aki golfozik, az inkább az M75-re fog pályázni), és egy WAP-ról frissülő időjárás-előrejelzést kapunk.

Két játék került a készülékbe, egyik sem demo. Sőt. A Brick Challenge néven futó faltörögetős cucc (nagy kihívás lehet ez a marketingeseknek: hogyan nevezzünk el egy játékot, ami minden második telefonban benne van?) minden extrával felvértezve próbálja elűzni az unalmat, bár a labda és az ütő sebessége lassabb, mint Nokia 7280-nal SMS-t írni. Később gyorsul, de ezt túl kell élni. A Turrican2004 (a név alapján ez egy turulmadárba oltott hurrikán, de nem) tipikus platform játék, olyan, mint a Super Mario, csak a bajszos fószer helyett most valami lézerágyús fazont kell navigálni.

Adatkommunikáció, akkumulátor

Túrázás közben ne nézzünk tévét, mert leesünk a szikláról! 3G tehát nincs, GPRS viszont van, rögtön 4+2 időréssel. A telefon infraport és kábel segítségével kapcsolható számítógéphez, ez esetben modemként is működik. Jó Siemens hagyomány szerint a PC-hez kötött mobil memóriája külső meghajtóként látszik az oprendszer számára, ezért könnyen másolgathatóak ide-oda a dolgok. A Bluetooth hasznos lenne egy ilyen készülékbe, hogy mindkét kezünkkel kapaszkodhassunk a bicikli kormányába, miközben beszélgetünk, de ez az árkategória alacsony ahhoz, hogy ilyen fícsörök kerüljenek bele.

A hátlap alatt található akksi átlagos használattal két napig bírja, kíméletessel tovább. A merülést jellegzetes sivítás adja tudtunkra, a töltés viszonylag gyorsan megtörténik.

Konklúzió. Az ME75 fontos piaci űrt tölthet be. Egyetlen ellenfele a Nokia 5140i, a házon belüli másik aspiráns, az M75 egy magasabb kategóriában versenyez – szintén egyedül. A Nokiához képest az ME75 több memóriával, nagyobb kijelzővel és jobb telefonkönyvvel rendelkezik. Nincsenek benne viszont olyan extrák, mint az elemlámpa, vagy a személyi edző, netán az iránytű, de talán ezek nélkül is kicsit felette van a finn modellnek. Árban jelenleg ugyanannyi a két készülék, de miután a Siemens új modell, ezért várhatóan ez csökkenhet, jelenleg leginkább a márkahűség fog egyik, vagy másik irányba dönteni a vásárláskor. Visszatérő olvasóink talán emlékeznek: a C75-öt helyenként alaposan leszóltuk. Ahhoz képest kedélyes hangvételű lett ez a cikk, és ez nem véletlen. A gombok sokkal jobbak lettek, és nagyon értékeljük a Siemens azon erőfeszítését, hogy egy olcsó, strapabíró telefonnal mozgassa meg a jelenleg ilyen szempontból egyszereplős piacot. Autószerelő cimborámnak ajánlani fogom, ha kileheli lelkét az ME45. Amely ugyan már több, mint 3 éves telefon, de még mindig kutya baja, csak az akksit kellett cserélni.


Bog

A Siemens ME75-öt az XXL GSM-től kaptuk.
A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 11-13.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

Specifikációk

Siemens ME75
Technológia GSM 900/1800/1900
Méret 105x46x18 mm
Súly 95g
Kijelzõ 132x176 pixel, 65 ezer szín, TFT
Telefonkönyv 1000
SMS/MMS memória 100/10MB
Egyéb memória nincs
Java van
Vibra funkció van
Naptár van
Ébresztés van - kikapcsolva is
Számológép van
GPRS/EDGE 4+2/nincs
Push To Talk nincs
Infra/Bluetooth van/nincs
Prediktív magyar T9
Hangtárcsázás nincs
Hangrögzítõ van
Hangvezérlés van
Valutakonverter van
FM rádió nincs
Kihangosítás van
Alap akkumulátor 1000 mAh Li-Ion
Készenléti idõ 300 óra
Beszélgetési idõ 630 perc
Fényképezõgép 640x480, 4x zoom, videó
POP3 e-mail van, hitelesített
WAP böngészõ 2.0
HTML böngészõ nincs
Játékok 2
Csengõhangok MIDI
Operációs rendszer nincs
MP3 lejátszás nincs
Egyebek ütésálló kivitel

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés