Samsung Galaxy S5 - okosabb vagy, mint egy ötödik S?

Szoftverek

Nem lenne az S5 az, ami, ha a Samsung nem tömné tele mindenféle szoftverekkel. A szokásos alapprogramokon túl, amelyeket gyárilag a főoldalra egy mappába téve “Google” címkével kapunk egy csomó saját fejlesztésű app próbálja megkönnyíteni a felhasználók életét. Ráadásul ezt mind úgy kapjuk, hogy láthatóan igyekeztek nem telepakolni felesleges programokkal a menürendszert, a Samsung saját online boltja, a Samsung Apps több helyről, többféle módon, többféle elvek alapján történő listázással további jóságokat kínál fel. Itt nem csak olyasmikre kell gondolni, mint a WatchON, ami az infravörös port távirányító funkcióit csalogatja elő, hanem ebben a listában van mondjuk Bitcasa kliens, vagy éppen Evernote is.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Ha már WatchON: ez nem csak távvezérlő, hanem műsorújság is egyben, irányítószám alapján feldobja az elérhető szolgáltatókat, amelyiket választjuk, az azon elérhető csatornák listája ugrik fel. Ha a tévét óhajtjuk mondjuk kapcsolgatni, akkor egy óriási listából kell megkeressük a modellt, sajnos ellentétben mondjuk a Sony, illetve az LG megoldásával a Samsung nem tanítható. Erre a funkcióra egyébként van másik app is, a gyárilag fent levő Smart Remote, ami ugyanezt tudja, csak másképp néz ki. Szintén Samsung fejlesztés a ChatON, ez egy platformfüggetlen csevegőszoftver, nem csak androidos gépeken fut, hanem szinte mindenen.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Az Office dokumentumokhoz nem kapunk külön appot, de a Polaris Viewer az eszköztár részét képezi, simán megnyitja az ismert formátumokat. Akad egy fájlkezelő, egy diktafon, illetve egy jegyzetfüzet is. Widget formájában kapjuk a Geo info nevű szolgáltatást, ami időjárási riasztásokkal tájékoztatja a felhasználót arról, hogy milyen természeti csapást kell a közeljövőben elviselnie. Itt kánikula, árvíz, havazás éppúgy lehet, mint a mifelénk meglehetősen ritka homokvihar, vagy lavina. Nekem egyébként pont jelzett Franciaországban egy földrengést, 4,7 erősségű, majdnem 1000 kilométer messze…

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Természetesen az S Health nevű fitnesz alkalmazás szerepe is felértékelődik. A lépésszámlálót is tartalmazó, különböző külső eszközökkel is kommunikálni képes app egyik nagy újdonsága, hogy a pulzusmérést a hátoldali szenzor segítségével is képes megvalósítani. Az S Health lépésszámlálót is tartalmaz, illetve egy komplett fitnesz-profilt létrehozhatunk, amiben azt is megadhatjuk, hogy mikor és mennyit burkoltunk, természetesen külső eszközökkel együttműködve (és itt lesz jó például a Gear Fit) mérheti a mindenféle aktivitásunkat, teljesítményünket, fejlődésünket. Az S Health is bővíthető egyéb okosságokkal, de ezek egyelőre nem elérhetők a letöltések között. Az S Tervező a naptár turbósított verziója, az S Voice pedig a Samsung hangasszisztens szolgáltatása, mindkettőt ismerjük már korábbi koreai modellekből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés