Samsung Galaxy S5 - okosabb vagy, mint egy ötödik S?

Bevezető

Óriási hacacárét csapott a Samsung Barcelonában, egy döbbenetes méretű hodályt béreltek ki az S5 bemutatkozása kapcsán, ahol több ezer újságíró is elfért. Jellemző a profizmusra, hogy szinte mindenkinek jutott ülőhely, szimfonikus zenekar élőben játszott ráhangoló zenét, amikor pedig vége lett a prezentációnak, akkor műfüst és reflektorok között felnyílt két hatalmas kapu, feltárva egy legalább akkora termet, mint ahol az előadás zajlott. És ott több száz Galaxy S5 várta, hogy értő kezek megtapogassák.

Samsung Unpacked 5

Mi élőben közvetítettük az eseményt, aztán persze nézegettük a reakciókat a fórumban. Nagyon úgy lehetett érezni, hogy a felhasználók többet vártak, mint ami végeredményben született. Nagyobb felbontású kijelzőt, még erősebb hardvert, blikkflangokat, trükköket, további extrákat reméltek. És szokás szerint az is elhangzott, hogy a design unalmas, a hátlap megint nem fém és különben is, miért nem lehet felcsavarni a kijelzőt, vagy miért nem bírja az akkumulátor két hétig. Sok irreális elvárás volt, sok olyan, ami pletykaként terjedt a bemutató előtt, de nem valósult meg. Miközben azért a Galaxy S5 szinte minden paraméterében jobb, mint az elődmodell.

Samsung S5 vs. S4
S5 vs. S4 [+]

Eltelt több mint egy hónap, mire végre hozzánk is eljutott az újdonság. Nekünk az XXL GSM küldte el a fehér színű telefont (pedig bevállaltunk volna komolyabb áldozatokat is egy pezsgő árnyalatú modell kedvéért). Nem volt vérre menő harc a szerkesztőségben, Legendd nyomkodta egy napig, aztán átpasszolta nekem, én pedig beleköltöztem és azzal együtt, hogy persze nagyon kell rá vigyáznom, örömmel és megelégedéssel használtam, mert a Galaxy S5 - minden fanyalgás ellenére - kiváló okostelefon. Nekem már egy szinttel többet is ad, mint amire szükségem lenne, eszembe sem jutott ugyanis, hogy ujjlenyomatommal védjem az adataimat, a pulzusomat is csak a próba kedvéért méregettem. Ezek számomra már olyan extrák, amelyek nélkül is S5 az S5, de a Samsung szokás szerint úgy gondolkodott, hogy amire technológiailag képesek, az kerüljön bele a csúcsmodellbe.

Doboz, külső

Megint úgy néz ki a doboz, mintha laminált parkettát fotózgattak volna körbe - ezt persze a koreai cég úgy tálalja, hogy a környezettudatosságot jelképezi a mintázat. Belül nincs sok extra, fehér adatkábel, fehér töltőfej, fehér headset jár a telefonhoz. Ez utóbbi ránézésre tök olyan, mint az Apple klasszikus fülese, abszolút jól szól, van rajta hangerőszabályozó és mikrofon is.

Samsung Galaxy S5
[+]

Maga az S5 pont úgy néz ki, mint ahogyan egy S5-nek ki kell néznie. Nagyon hasonlít az S4-re, de számos ponton finomodott, főleg a hátlap változott. De nem változott annyira, hogy emberek kinézzék a kezemből, még egy Samsung boltba is látványosan besétáltam vele, hogy kiállított S5-öket fotózgassak, de senkinek sem tűnt fel, hogy egy olyan telefon van a kezemben, amit alig-alig lehet még kapni. Az eltérések csak akkor tűnnek fel, ha az elődöt és az utódot egymás mellé tesszük.

Samsung S5 vs. S4
S5 vs. S4 [+]

Az S5 picit nagyobb, minden irányban kicsit nőtt, ezzel együtt a kijelző is 5,1 inchesre terebélyesedett, miközben felbontása változatlanul Full HD. Továbbra is AMOLED technológiát használ a Samsung, a védelemről Gorilla Glass 3 gondoskodik. Nem nagyon tudok belekötni a megjelenítőbe, finom, részletgazdag, de alapvetően nem különbözik az S4-ben látottól. Mondjuk ott sem volt gond a színhőmérséklet menüből állítható, de automatikusan is a megjelenített tartalomtól függően csavargatja a rendszer is az értékeket.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy S5 Új ASUS PadFone Sony Xperia Z1 Compact LG G2
Fehér fényerő 302 nit 372 nit 518 nit 399 nit
Fekete fényerő N/A 0,16 0,29 nit 0,29 nit
Kontrasztarány N/A 2329:1 1788:1 1375:1
Színhőmérséklet 9721 K 8522 K 7122 K 8261 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző felett ezen a fehér verzión tökéletesen láthatók a szenzorok. Van fényerő és közelségszenzor, az előlapi kamera (két megapixeles) és egy értesítési led, amely az elmulasztott esemény típusától függően más-más színnel villog (kék, illetve zöld), pirosan pedig akkor, ha merülőben van a készülék. Ezt egyébként mind-mind ki lehet kapcsolni, ha esetleg éjjel zavarna minket az, hogy három tehenet és egy pulykát küldött egy sosem látott ismerősünk FarmVille-ben. Az újdonság a kijelző alatt van, a fehér megvilágítású érintőgombok között a szokásos home billentyű ugyanis más, hiszen ujjlenyomatot is képes érzékelni.

Samsung Galaxy S5
[+]

Ahhoz, hogy ez működjön előbb regisztrálnunk kell az ujjunkat a rendszerben. Összesen három ujjat tárol, szerintem egy hüvelyk és egy mutatóujj szükséges, mert attól függően, hogy miképp emeljük meg az asztalon, vagy a zsebünkben nyugvó telefont más ujjunk áll “készen” a középső gombbal való interakció kapcsán. Az S5 megoldása szerkesztőségünk egyöntetű véleménye szerint kissé gyengébb, mint az iPhone hasonló vívmánya, ott ugyanis nem kell húzó mozdulatot végeznünk és rögtönzött gyorstesztünkben jobb volt a beolvasás és a felismerés hatásfoka is, de azért nem kell leírni a koreaiak megoldását sem.

Samsung Galaxy S5
[+]

Az oldalsó részekre fémszerű plasztik került, a körbefutó keret a masszívitás érzetét kölcsönzi a gépnek. Felül van az infravörös port és a fedetlen jack dugasz, alul egy ajtó védi a 3.0-s microUSB-t, amely MHL 2.0-s port is egyben. Ha mondjuk leszedjük töltőről a telefont, akkor a szoftver pattog, hogy semmiképp ne feledjük el becsukni az ajtót, mert különben nem tudják szavatolni a készülék vízállóságát. Az S5 ugyanis az IP67-es szabványnak felel meg, azaz 30 percig bírja 1 méter mélyen víz alatt, por pedig nem juthat be a készüléktestbe. Az oldalsó gombok a szokásosak, balra találjuk a hangerőt szabályozó kezelőszerveket, jobb oldalon pedig a kijelző lezárását és feloldását indukáló billentyű van pont oda tervezve, ahová egyébként is tennénk a hüvelykujjunkat.

Samsung Galaxy S5
[+]

A hátlap megújult. Erre a luggatott felületre egyből beindult a bemutató után a mémgyár, volt itt ragtapasz, Albert keksz, mint összehasonlítási alap, ami jópofa, de igazság szerint a hátlap sokkal-sokkal frankóbb, mint eddig bármelyik Galaxy S modellen. Nem csúszik, valamennyire egyedi, felismerhető és nem bazári. A kamera alá tett plusz luk egy pulzusmérő, megoszlanak arról a vélemények, hogy erre mennyire volt szükség, szerintünk felesleges pluszköltséget jelent, de biztos lesz olyan, aki örül ennek a funkciónak. A hátlap leszedhető, az akkumulátor ezúttal hosszúkás és továbbra is cserélhető. Felette egymásra téve helyezkedhet el a microSD és a microSIM - de már gyakorlatilag kész a két kártyát is kezelő Galaxy S5 - de egyáltalán nem biztos, hogy itthon hivatalosan forgalomba is kerül.

Hardver, menü

A burkolat alatt a kor igényeinek megfelelően egy Qualcomm Snapdragon 801-es családba tartozó MSM8974AC ketyeg. Ez egy négymagos, 2,5 GHz-en dolgozó Krait 400 magokból álló SoC, amely nem tekinthető generációváltásnak, inkább csak az előző Snapdragon 800-as család frissítésének. Dual-channel memóriakezelés jellemzi, a memória órajele 800 MHz-ről 930 MHz-re nőtt, ami egyúttal a memória sávszélességét is megdobta, 12,8 GB/s-ről 14,9 GB/s-ra ugrott. A grafikus vonal is erősödött kissé, továbbra is egy Adreno 330-as GPU-ról beszélhetünk, azonban az órajel 450 MHz-ről 578 MHz-re változott, ami több mint 20%-os növekedést jelent. Az ISP (Image Signalling Processor) frekvenciája ezzel egyidejűleg 320 MHz-ről 465 MHz-re ugrott. A RAM mérete ugyanakkor maradt 2 GB, ez bőven elég a felület és számos alkalmazás egyidejű futtatására, habár a konkurenciának tekinthető Sony Xperia Z2-ben 3 GB található.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy S5 LG G2 Sony Xperia Z1 ASUS PadFone
Quadrant Standard 24682 pont 18663 pont 20648 pont 21046 pont
Linpack for Android (single) 401,324 MF. / 0,21 s 458,106 MF. / 0,18 s 441,228 MF. / 0,19 s 458,533 MF. / 0,18 s
Linpack for Android (multi) 997,526 Mf. / 0,17 s 1054,167 MF. / 0,16 s 937,037 MF. / 0,18 s 1074,466 MF. / 0,16 s
Smartbench 2012 Prod. 9037 pont 9851 pont 9870 pont 10123 pont
Smartbench 2012 Games 4462 pont 4359 pont 4469 pont 3766 pont
AnTuTu 4.x Benchmark 36509 pont 34066 pont 32045 pont 35381 pont
Geekbench 3 (single) 950 pont 858 pont 913 pont 918 pont
Geekbench 3 (multi) 2880 pont 2199 pont 2751 pont 2584 pont

A Samsung megújította a TouchWiz néven ismert, Android alapokra építkező menürendszerét is a Galaxy S5 kedvéért. Persze nem kell megijedni, aki már használt Samsung okostelefont, az nem fog elveszni a menüben, de számos apró ponton történt változás. A 4.4.2-es Android OS-nél nincs frissebb, itt nem érheti kritika a Samsung üdvöskéjét, mint ahogyan az általános sebességérzet is hibátlannak mondható, azonnal történik minden, nem jön zavarba az eszköz az erőforrásigényes appok futtatása során sem. Nem véletlen, hogy a hardveres erősödés új képességeket is hozott, a 4K videofelvétel hibátlanul megy, de azt is kisujjból kirázza az S5, ha két ablakban két videó fut egymás mellett. Nem lehet zavarba hozni a jelenleg ismert módszerekkel a gépet - pont ez az, amit egy csúcsmodelltől elvárhatunk.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Talán a legnehezebben megszokható változás, hogy az alsó gombok funkcionalitása most kissé másképp alakul, mint korábban. A “vissza” parancs most is a jobb oldalra költözött, a home gomb balján az alkalmazásváltó billentyű ücsörög, ezt hosszan kell nyomni ahhoz, hogy az adott felület opcióihoz jussunk el. A főképernyőre számos widgetet tehetünk ki, az Androidhoz kapcsolódó ismert minialkalmazások mellett sokféle egyedi, samsungos widget is akad. A kezdőoldalak sorrendje variálható, mappákat azonban csak a menüben tudunk létrehozni, viszont ezeket aztán ki lehet tenni a főoldalak valamelyikére.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Ha fentről egy ujjal húzzuk le a tálcát, akkor az értesítéseink és néhány beállítás látható, ha ezt két ujjal tesszük, akkor egy raklapnyi beállítási opció a jutalmunk. Az S5-ben is mindenféle szenzor figyeli, hogy mit művelünk, a kijelző nem kapcsol le, ha a telefon úgy érzi, hogy nézzük őt, a bejövő hívások megfordítással némíthatók, ha pedig az alvó készüléket megemeljük az asztalról, akkor apró rezzenéssel jelzi, hogy érdemes bekapcsolni a kijelzőt, mert történt valami a távollétünkben. Van egy rámutatás nevű funkció is, ilyenkor bizonyos alkalmazásokban (levelezés, galéria) anélkül kaphatunk egy lista elemiről több infót, hogy azt megnyomnánk: elég csak fölé helyeznünk az ujjunkat. Ez engem speciel pont zavart, de biztos lesznek, akik hasznosnak tartják. Megmaradt a suhintásos varázslat is: a fényképek között például tudunk úgy lapozni, hogy csak elhúzzuk a kezünket a kijelző előtt.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

A felület egyik újítása, hogy a főképernyőn bal felé indulva a My Magazine nevű okossághoz jutunk, ami olyasmi, mint a NotePRO esetében már látott Magazine UX, csak éppen telefonra optimalizálva. Ez egy gusztusos hírfolyam, amelyben különböző forrásokból építkezik a felület, csempés jellegű, nagy képekkel operáló listát kapunk időrendi sorrendben, természetesen a forrásokat kedvünk szerint eltávolíthatjuk, illetve bővíthetjük. Ha a vissza gombot hosszan nyomjuk, akkor a több ablakos nézetbe fogunk csöppenni, a balról beúszó sávban azoknak az alkalmazásoknak az ikonjai szerepelnek, amelyeket behúzhatunk a kijelző azon részére, ahol viszont szeretnénk látni a tartalmat. Kétfelé bontható a terület, fent és lent van egy-egy app, mi huzigálhatjuk az elválasztó csíkot aszerint, hogy melyik ablaknak mekkora teret adunk. Az így keletkezett elrendezés el is menthető, hogy később egy gombnyomással újra előcsalogatható legyen a kívánt ablakokkal.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

A korábbi modellből ismert Gyereksarok is megmaradt (de le kell ezt is tölteni), ahol lehetett, ott a Samsung erősen belenyúlt az Android 4.4.2-be, szinte minden felületet átrajzoltak. A Note 3-ban is látott egykezes mód sem hiányzik, ha valakinek az 5,1 inch nagy lenne, az ki tudja húzni a tárcsázót a jobb, vagy a bal oldalra, így nem kell akkora utat bejárnia az ujjaival hívás során.

Szoftverek

Nem lenne az S5 az, ami, ha a Samsung nem tömné tele mindenféle szoftverekkel. A szokásos alapprogramokon túl, amelyeket gyárilag a főoldalra egy mappába téve “Google” címkével kapunk egy csomó saját fejlesztésű app próbálja megkönnyíteni a felhasználók életét. Ráadásul ezt mind úgy kapjuk, hogy láthatóan igyekeztek nem telepakolni felesleges programokkal a menürendszert, a Samsung saját online boltja, a Samsung Apps több helyről, többféle módon, többféle elvek alapján történő listázással további jóságokat kínál fel. Itt nem csak olyasmikre kell gondolni, mint a WatchON, ami az infravörös port távirányító funkcióit csalogatja elő, hanem ebben a listában van mondjuk Bitcasa kliens, vagy éppen Evernote is.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Ha már WatchON: ez nem csak távvezérlő, hanem műsorújság is egyben, irányítószám alapján feldobja az elérhető szolgáltatókat, amelyiket választjuk, az azon elérhető csatornák listája ugrik fel. Ha a tévét óhajtjuk mondjuk kapcsolgatni, akkor egy óriási listából kell megkeressük a modellt, sajnos ellentétben mondjuk a Sony, illetve az LG megoldásával a Samsung nem tanítható. Erre a funkcióra egyébként van másik app is, a gyárilag fent levő Smart Remote, ami ugyanezt tudja, csak másképp néz ki. Szintén Samsung fejlesztés a ChatON, ez egy platformfüggetlen csevegőszoftver, nem csak androidos gépeken fut, hanem szinte mindenen.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Az Office dokumentumokhoz nem kapunk külön appot, de a Polaris Viewer az eszköztár részét képezi, simán megnyitja az ismert formátumokat. Akad egy fájlkezelő, egy diktafon, illetve egy jegyzetfüzet is. Widget formájában kapjuk a Geo info nevű szolgáltatást, ami időjárási riasztásokkal tájékoztatja a felhasználót arról, hogy milyen természeti csapást kell a közeljövőben elviselnie. Itt kánikula, árvíz, havazás éppúgy lehet, mint a mifelénk meglehetősen ritka homokvihar, vagy lavina. Nekem egyébként pont jelzett Franciaországban egy földrengést, 4,7 erősségű, majdnem 1000 kilométer messze…

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Természetesen az S Health nevű fitnesz alkalmazás szerepe is felértékelődik. A lépésszámlálót is tartalmazó, különböző külső eszközökkel is kommunikálni képes app egyik nagy újdonsága, hogy a pulzusmérést a hátoldali szenzor segítségével is képes megvalósítani. Az S Health lépésszámlálót is tartalmaz, illetve egy komplett fitnesz-profilt létrehozhatunk, amiben azt is megadhatjuk, hogy mikor és mennyit burkoltunk, természetesen külső eszközökkel együttműködve (és itt lesz jó például a Gear Fit) mérheti a mindenféle aktivitásunkat, teljesítményünket, fejlődésünket. Az S Health is bővíthető egyéb okosságokkal, de ezek egyelőre nem elérhetők a letöltések között. Az S Tervező a naptár turbósított verziója, az S Voice pedig a Samsung hangasszisztens szolgáltatása, mindkettőt ismerjük már korábbi koreai modellekből.

Multimédia

A kamerára elég komolyan rágyúrtak idén, valahogyan az az érzésem, hogy azért kicsit mindenkinél tele lett a gatya, amikor a Lumia 1020 széjjelverte a komplett okostelefonos mezőnyt, úgyhogy minden valamirevaló cég mostanság az eddigieknél még jobban igyekszik durvítani a képalkotás terén. A HTC jön a két kamerájával, a Sony is nagyon mondogatja, hogy övék lesz a legjobb mobilos optika, az S5 is rettentően igyekszik, s ez végső soron a felhasználók számára lesz örömteli. Az S5-ben egy 20 megapixeles szenzor kapott helyet, de az optika kerek. A fotóink viszont négyszögletesek, így a legnagyobb elérhető képméret 16:9-es képarány mellett 16 megapixel. Ami azért alapvetően bármire elég kell legyen.

Samsung Galaxy S5
[+]

Már a barcelonai bemutatón is baromi büszkék voltak arra, hogy mennyit fejlesztettek a fotózási, videózási képességeken. A leglényegesebb, de marketing szempontból kissé nehézkesen kommunikálható trükk, hogy 0,3 másodperc alatt képes fókuszálni és exponálni a gép, ami igen sokat jelenthet a gyakorlatban - a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez a megadott érték csak akkor jön össze, ha a téma egységesen messze van, ha már vannak közelebbi és távolabbi tárgyak is, akkor azért az S5-nek is kell egy picivel több idő ahhoz, hogy élességet találjon, de még így is marha gyorsnak érződik. Nekem az volt a gondom - bár ez csak hébe-hóba ütötte fel a fejét - hogy sokszor a kép közepére komponált emberi fejet negligálta és a fókuszt a háttérre helyezte. Erre persze oda lehet figyelni fotózás közben, hiszen látszik, hogy hova élesít a masina, de ezzel rögtön el is bukjuk azt a híres 0,3 másodperces sebességet.

A szenzor egyébként 1/2.6” méretű, ami valamivel nagyobb, mint az átlagos androidos szenzorok. Talán fontosabb, hogy a Samsung egy ISOCELL nevű technológiát használ, amiről dióhéjban azt kell tudni, hogy az egyes pixelek sokkal kevésbé befolyásolják a mellettük levőt, ami a színhűség és a vonalélesség kapcsán jelent előnyt. Gyártástechnológia előnye is van, a szenzor és a lencse közötti rés sokkal kisebb lehet, így nem türemkedik ki annyira a kamera a telefonból, miközben a diódák nagyobb méretűek lehetnek, ami kevesebb zajt is eredményezhet.

Samsung Galaxy S5
[+]

A kamera indítását követően kétfelé indulhatunk, ha variálni akarunk a képpel. A jobb sarokban vannak az üzemmódok, itt legtöbben az automatikusat fogják választani, erre igazából inkább azt mondhatnánk, hogy normál üzemmód, hiszen ettől függetlenül a további apróbb beállítás könnyedén babrálható. A szép arc módban a bőrhibákat igyekszik eltüntetni a szoftver elég jó hatásfokkal, ezt követi a Shot and more menüpont, ami a korábbról már ismert funkciók egybegyúrása. Itt az történik, hogy sorozatfelvételt készít a gép, majd attól függően, hogy mik voltak a képen, különböző utólagos módosításokra kapunk lehetőséget. Ide költözött a mozgásfázisokat megörökítő dráma mód, a háttérben slattyogó gyalogosokat eltüntető radír, vagy a csoportképen látható arckifejezéseket cserélgető legjobb arc. Van panoráma üzemmód, kettős kamera mód (az előlapi optika képét rátehetjük a hátlapi témára), virtuális séta pedig elvileg arra ad lehetőséget, hogy valami zárt teret bejárjunk, a kereső mutatja, hogy merre fordulgassunk, fotóz, a végeredmény pedig valami olyasmi, amit ingatlanosok szeretnek majd, de sok gyakorlati hasznát nem láttam. Ami fontos, hogy a fenti üzemmódokon túl továbbiak is letölthetők, én speciel egy körpanorámát választottam, de további három apróság már most van a Samsung Apps vonatkozó részén.

Samsung Galaxy S5
[+]

Ha a kereső bal oldalát vesszük szemügyre, akkor először is válthatunk előlapi kamerára. Lentebb a kettős fókuszálást találjuk, ezt használva két képet lő a gép, az egyik közelre, a másik távolra élesít és utólag eldönthetjük, hogy el akarjuk-e mosni a hátteret, vagy sem. Ez jól hangzik, de a gyakorlatban nem mindig sikerül pont olyan távolságban lennünk, ahol kiadja. A HDR külön is kapcsolható, a bal alsó sarokba pöttyintve pedig egy hatalmas táblázat ugrik elő, ahol az égvilágon minden további apróság babrálható, effektek, segédvonalak, hangvezérlés, geotagging, ISO, vaku, időzítő, fehéregyensúly, fénymérési mód, stabilizátor, képméret… A videós dolgokat is itt lehet izélgetni, lassítás, gyorsítás, felbontás témakörben.

Jöjjenek most már az elkészült fotók (fent), amik csodálatosan néznek ki telefonon, meg még akkor is, amikor áttöltöm őket gépre, de ha 100%-os nézetben kuksizzuk meg őket, akkor azért kijönnek a hibák. A színek, a fényerősség tökre rendben vannak, de a vonalélességen még lehetne javítani, a zajosodás is itt-ott felüti a fejét. Persze egyáltalán nem azt mondom, hogy ez rossz - mert arra, amire általában használni akarjuk a telefon kameráját bőven jó. De igen, a sok-sok beharangozott fejlesztés mellett egy picikét többet vártam. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy ha a fókuszálásra kicsit odafigyelünk, akkor viszont szinte bármilyen körülmények között lehet vállalható képet lőni, nem kell trükközni beállításokkal, stabil helyet keresni a kamerának, szórakozni a fényekkel, klikk és kész. És lesz egy közepesnél mindenképpen jobb végeredményünk.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Egy sereg videót is vettünk, ebben is erős a masina. Egyrészt tud 4K-ban rögzíteni, itt van egy beltéri, itt pedig egy kültéri videó (szegény galamb, nem tudja, hogy híres lehetett volna). Ez elég meggyőző, ha csak simán, Full HD-ban rögzítünk (mint itt), akkor sem okoz csalódást a gép, habár az automatikus fókuszt zavarba lehet hozni, ha hirtelen a közeli témából távoli lesz. Van mód akár nyolcszoros lassításra is (itt egy videó, meg egy másik is), ilyenkor azonban már interlaced lesz az eredmény. Ha tudunk lassítani, akkor bizonyára ennek ellenkezője is működik, a nyolcszoros gyorsításra is mutatok egy példát.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Zeneileg nincs akkora eszköztárunk, mint a képalkotás kapcsán, mondjuk élből azzal indul a történet, hogy ebben a Galaxy S-ben sincs FM-rádió, ami számomra érthetetlen. Viszont dicséretet érdemel a hátsó hangszóró, ami kifejezetten jól szól, hangos, mégsem torz. A lejátszó letisztult felületet kapott, fülekre bontva különböző szűrési feltételek alapján listázódnak a számok. A beállítások közé kukkantva bekapcsolható a SoundAlive nevű equalizer, ami szerintem nagyon forradalmi akar lenni a koordináta-rendszer jellegű megjelenítéssel, de mindenki tök elégedett lett volna a klasszikus megoldással is. Szerencsére ez is megvan, csak a felület tetején levő jobb oldali fülre kell kattintani. Rengeteg effekt van (koncert, 7.1, csöves erősítő, basszus), ezek valóban hallható változásokat idéznek elő, nekem mondjuk mindig az a legtisztább, ha nem kell az ilyesmit babrálni, hanem önmagában is jól szól, s ezzel egyébként nincs is probléma.

Adatátvitel, akkumulátor

Minden benne van az S5-ben, amit adatkommunikáció kapcsán jelenleg tud az iparág, sőt, talán még egy kicsit több is. A Cat.4-es LTE nem meglepetés, az viszont igen, hogy létezik egy letöltésgyorsító technológia, ami csak azért nem lesz itthon annyira népszerű, mert a mobilnetet ekkora dózisban nem adják olcsón. A lényeg, hogy ha van WiFi hálózat is, amit ismer és elér a telefon, akkor a két adatátviteli lehetőséget összekombinálva a LTE és a WLAN együttes használatával még hamarabb le tudunk rántani nagy fájlokat a netről.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

A böngésző természetesen villámgyors, egy alternatív browserbe bele lehet hegeszteni a Flash támogatást is. A gyári szépen tördel oldalszélességre, külön lehet állítani a fényerőt ebben az alkalmazásban és fixen bekapcsolhatjuk, hogy asztali gépnek mutassa magát, ha nem akarunk a mobilnézetes oldalakkal szórakozni. Az aktuálisan nézett oldalt pedig lementhetjük, hogy aztán offline is olvasgathassuk a rajta levő tartalmat. A hátlap alatt van NFC, nem maradt ki a GLONASS támogatással megfűszerezett GPS vevő sem, ami villámgyorsan talál pozíciót. Nincs viszont Qi töltés gyárilag, de már rendelhető olyan hátlap, amivel képessé válik erre a telefon. A WiFi modul egyébként kifejezetten jó érzékenységű, ráadásul fel van készítve a MIMO szabványra is. Hogy ez mi? Az IEEE 802.11g továbbfejlesztett változatai, amely több antennával a rádióhullámok visszaverődését is képes értelmezni, ezért nagyobb lefedettséget biztosít. Plusz növekszik az adatátviteli sebesség is, mivel több antenna egymástól független jeleket küld és fogad, amelyek nem zavarják egymást.

Samsung Galaxy S5
[+]

No, és akkor jöjjön a meglepetés, az üzemidő. Ebben a műfajban eddig az LG G2 volt az etalon, de az S5 simán egyenrangú vele, bizonyos helyzetekben talán még jobb is. Én abszolút power user vagyok, kihasználom a készülék adatátviteli szolgáltatásait, sokat fotózok, videózok, legalább másfél-két órát beszélgetek is naponta. Nem riadok vissza a játékoktól, a navigációtól sem, ezért aztán nálam egy átlagos telefon a nap végére már sírva könyörög töltőért. A Galaxy S5 nem hogy nem könyörgött, hanem még a pofámba is röhögött 45%-os értéket mutatva, úgyhogy nem is tettem fel éjszakára tölteni. Most már majdnem két napja csak pár percre látott némi áramot, amikor a géphez kötöttem és még mindig 16%-on áll a telep, ami kimondottan jónak számít.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

A bónusz trükk, hogy van egy igen durva, ultraenergiatakarékos mód, ami szinte mindent lekapcsol, szürkeárnyalatosra változtatja a kijelzőt, eltünteti az ikonokat, hogy csak a leglényegesebbeket láthassuk, kikapcsolja a WiFi-t, a Bluetooth-ot, ha le van zárva a kijelző, akkor az adatkommunikációt is szünetelteti, leveszi a fényerőt és körülbelül annyi napig működik még ebben az állapotban, ahány százalék van az akksiban - osztva tízzel. Nekem most épp ezzel a 16%-os töltöttséggel azt ígéri, hogy ha nem nyúlkálok hozzá feleslegesen, akkor még majdnem két napig eldöcög. Ez egy vészmegoldás, akkor jön jól, ha körülbelül így állunk teleppel, mint ebben a példában, de jó lenne, ha még éjfél után is tudnék hívni egy taxit és elérhető maradnék addig is.

Samsung Galaxy S5
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy S5
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Lehet húzni a szánkat, hogy miért nem UHD a kijelző, miért nincs benne 3 GB RAM és sörnyitó, meg helikopter-propeller. De igazából felesleges. Még így is egy kicsit több csicsamicsát pakoltak bele, mint ami feltétlenül szükséges lenne, az ujjlenyomatos érzékelés és a hátsó pulzusmérő inkább csak erőfitogtatás, hogy igen, mi ilyesmit is tudunk. De ezek nélkül a vásárlók zöme vígan meglenne. Az igazi előrelépések sokkal inkább funkcionálisak: az IP67-es védelem, a tényleg hosszúnak számító üzemidő, a kamera reszelgetése szerintünk lényegesebb változások, mint a brosúrákra odafirkantható pulzusmérés. A sebességre nem lehet panasz, erőnek nincs híján a készülék, a hozzáadott alkalmazások zöme tényleg hasznos, a megváltoztatott felület kinézete ízlés kérdése, a plusz funkciók között azonban vannak látványos, szép és használható újítások is. Össze van szépen rakva a termék, átgondolt, ez az ötödik kiadás mintha tanult volna a korábbi gépek hibáiból. A design szubjektív, sokunknak (nekem is) minden Samsung pont ugyanolyan, de nem is akartak gyökeresen mást készíteni, a hátlap véleményem szerint klasszisokkal jobb, mint korábban, a többit pedig már láttam, vagy legalábbis úgy érzem, hogy láttam. Ettől még ez egy tényleg roppant jó okostelefon, amit lehet szeretni, lehet nem szeretni, de ha a tudását nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy szinte mindenre figyeltek, végre ellenállóbb a külső, végre tényleg jól szól a hangszóró, végre jól bírja az akkumulátor és ezek azok, amik számítanak. Az megint más kérdés, hogy a Galaxy S5 nem tud egyeduralkodó lenni, hiszen napok kérdése és jön az Xperia Z2, illetve az új HTC One is, a hardverben nincs sok eltérés, apróságok, márkapreferencia és szimpátia kérdése is lesz, hogy ki és mit választ. Akármelyik csúcsmodellt is nézzük, az árazás egy átlagos fizetéshez képest elég csípős, 200 ezer forint körül nyit a Galaxy S5, erős a gyanúm, hogy a HTC-nél sem fog vékonyan fogni a ceruza, talán a Sony lehet picit olcsóbb, de az eltérés nem lesz jelentős. Mindig kérdés, hogy egy ilyen termékre milyen plecsnit lehet adni, a Tetszett minősítés vitán felül áll, az Ajánlott viszont nálam csak azért inog, mert azt gondolom, hogy az S4-ről egyelőre nem éri meg váltani. Viszont az üzemidő, a vízállóság és az összességében korrekt kamera számomra három olyan dolog, ami az én véleményem szerint az Ajánlott felé billenti a dolgot. Akik számára ezek nem fontosak, ők vegyék úgy, hogy csak Tetszett jár a telefonra. Várjuk nagyon az ellenlábasokat (harcias edények?), vajon miben tudják majd megszorongatni a Samsungot.

Samsung Galaxy S5

Bog

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 142 x 72,5 x 8,1 milliméter
Tömeg 145 gramm
Színvariációk fekete, fehér, kék, arany
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,1 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel (432 ppi)
Kijelző és készülékház védelme IP67 védettség, Gorilla Glass 3
Kijelző típusa Super AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801
Processzor típusa 2,5 GHz-es négymagos Krait 400
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 330
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16/32 GB
Memória bővíthetősége microSD (max. 128 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 900/2100 MHz
LTE-A 800/1800 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE-A van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE van
IrDA / Bluetooth van / 4.0 (A2DP, ADR, LE)
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi hotspot, DLNA, MIMO
USB microUSB 3.0 (MHL 2, USB OTG)
Ujjlenyomat-olvasó van
Pulzusszámmérő van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.4.2 (KitKat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, S Health, S Tervező, S Voice, Scrapbook, Fájlkezelő, My Magazine, Samsung Apps
Multimédia
Fő kamera 16 megapixel, autófókusz, led segédfény, 1/2,6” szenzorméret
Másodlagos kamera 2 megapixel (videófelvétel: 1080p @ 30 fps)
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 1080p @ 60 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 2800 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 390 óra
Beszélgetési idő 21 óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, extrém energiahatékony üzemmód, pulzusszámmérő, ujjlenyomat-olvasó, IP67

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés