Samsung Galaxy S5 - okosabb vagy, mint egy ötödik S?

Adatátvitel, akkumulátor

Minden benne van az S5-ben, amit adatkommunikáció kapcsán jelenleg tud az iparág, sőt, talán még egy kicsit több is. A Cat.4-es LTE nem meglepetés, az viszont igen, hogy létezik egy letöltésgyorsító technológia, ami csak azért nem lesz itthon annyira népszerű, mert a mobilnetet ekkora dózisban nem adják olcsón. A lényeg, hogy ha van WiFi hálózat is, amit ismer és elér a telefon, akkor a két adatátviteli lehetőséget összekombinálva a LTE és a WLAN együttes használatával még hamarabb le tudunk rántani nagy fájlokat a netről.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

A böngésző természetesen villámgyors, egy alternatív browserbe bele lehet hegeszteni a Flash támogatást is. A gyári szépen tördel oldalszélességre, külön lehet állítani a fényerőt ebben az alkalmazásban és fixen bekapcsolhatjuk, hogy asztali gépnek mutassa magát, ha nem akarunk a mobilnézetes oldalakkal szórakozni. Az aktuálisan nézett oldalt pedig lementhetjük, hogy aztán offline is olvasgathassuk a rajta levő tartalmat. A hátlap alatt van NFC, nem maradt ki a GLONASS támogatással megfűszerezett GPS vevő sem, ami villámgyorsan talál pozíciót. Nincs viszont Qi töltés gyárilag, de már rendelhető olyan hátlap, amivel képessé válik erre a telefon. A WiFi modul egyébként kifejezetten jó érzékenységű, ráadásul fel van készítve a MIMO szabványra is. Hogy ez mi? Az IEEE 802.11g továbbfejlesztett változatai, amely több antennával a rádióhullámok visszaverődését is képes értelmezni, ezért nagyobb lefedettséget biztosít. Plusz növekszik az adatátviteli sebesség is, mivel több antenna egymástól független jeleket küld és fogad, amelyek nem zavarják egymást.

Samsung Galaxy S5
[+]

No, és akkor jöjjön a meglepetés, az üzemidő. Ebben a műfajban eddig az LG G2 volt az etalon, de az S5 simán egyenrangú vele, bizonyos helyzetekben talán még jobb is. Én abszolút power user vagyok, kihasználom a készülék adatátviteli szolgáltatásait, sokat fotózok, videózok, legalább másfél-két órát beszélgetek is naponta. Nem riadok vissza a játékoktól, a navigációtól sem, ezért aztán nálam egy átlagos telefon a nap végére már sírva könyörög töltőért. A Galaxy S5 nem hogy nem könyörgött, hanem még a pofámba is röhögött 45%-os értéket mutatva, úgyhogy nem is tettem fel éjszakára tölteni. Most már majdnem két napja csak pár percre látott némi áramot, amikor a géphez kötöttem és még mindig 16%-on áll a telep, ami kimondottan jónak számít.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

A bónusz trükk, hogy van egy igen durva, ultraenergiatakarékos mód, ami szinte mindent lekapcsol, szürkeárnyalatosra változtatja a kijelzőt, eltünteti az ikonokat, hogy csak a leglényegesebbeket láthassuk, kikapcsolja a WiFi-t, a Bluetooth-ot, ha le van zárva a kijelző, akkor az adatkommunikációt is szünetelteti, leveszi a fényerőt és körülbelül annyi napig működik még ebben az állapotban, ahány százalék van az akksiban - osztva tízzel. Nekem most épp ezzel a 16%-os töltöttséggel azt ígéri, hogy ha nem nyúlkálok hozzá feleslegesen, akkor még majdnem két napig eldöcög. Ez egy vészmegoldás, akkor jön jól, ha körülbelül így állunk teleppel, mint ebben a példában, de jó lenne, ha még éjfél után is tudnék hívni egy taxit és elérhető maradnék addig is.

Samsung Galaxy S5
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy S5
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Lehet húzni a szánkat, hogy miért nem UHD a kijelző, miért nincs benne 3 GB RAM és sörnyitó, meg helikopter-propeller. De igazából felesleges. Még így is egy kicsit több csicsamicsát pakoltak bele, mint ami feltétlenül szükséges lenne, az ujjlenyomatos érzékelés és a hátsó pulzusmérő inkább csak erőfitogtatás, hogy igen, mi ilyesmit is tudunk. De ezek nélkül a vásárlók zöme vígan meglenne. Az igazi előrelépések sokkal inkább funkcionálisak: az IP67-es védelem, a tényleg hosszúnak számító üzemidő, a kamera reszelgetése szerintünk lényegesebb változások, mint a brosúrákra odafirkantható pulzusmérés. A sebességre nem lehet panasz, erőnek nincs híján a készülék, a hozzáadott alkalmazások zöme tényleg hasznos, a megváltoztatott felület kinézete ízlés kérdése, a plusz funkciók között azonban vannak látványos, szép és használható újítások is. Össze van szépen rakva a termék, átgondolt, ez az ötödik kiadás mintha tanult volna a korábbi gépek hibáiból. A design szubjektív, sokunknak (nekem is) minden Samsung pont ugyanolyan, de nem is akartak gyökeresen mást készíteni, a hátlap véleményem szerint klasszisokkal jobb, mint korábban, a többit pedig már láttam, vagy legalábbis úgy érzem, hogy láttam. Ettől még ez egy tényleg roppant jó okostelefon, amit lehet szeretni, lehet nem szeretni, de ha a tudását nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy szinte mindenre figyeltek, végre ellenállóbb a külső, végre tényleg jól szól a hangszóró, végre jól bírja az akkumulátor és ezek azok, amik számítanak. Az megint más kérdés, hogy a Galaxy S5 nem tud egyeduralkodó lenni, hiszen napok kérdése és jön az Xperia Z2, illetve az új HTC One is, a hardverben nincs sok eltérés, apróságok, márkapreferencia és szimpátia kérdése is lesz, hogy ki és mit választ. Akármelyik csúcsmodellt is nézzük, az árazás egy átlagos fizetéshez képest elég csípős, 200 ezer forint körül nyit a Galaxy S5, erős a gyanúm, hogy a HTC-nél sem fog vékonyan fogni a ceruza, talán a Sony lehet picit olcsóbb, de az eltérés nem lesz jelentős. Mindig kérdés, hogy egy ilyen termékre milyen plecsnit lehet adni, a Tetszett minősítés vitán felül áll, az Ajánlott viszont nálam csak azért inog, mert azt gondolom, hogy az S4-ről egyelőre nem éri meg váltani. Viszont az üzemidő, a vízállóság és az összességében korrekt kamera számomra három olyan dolog, ami az én véleményem szerint az Ajánlott felé billenti a dolgot. Akik számára ezek nem fontosak, ők vegyék úgy, hogy csak Tetszett jár a telefonra. Várjuk nagyon az ellenlábasokat (harcias edények?), vajon miben tudják majd megszorongatni a Samsungot.

Samsung Galaxy S5

Bog

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés