Samsung Galaxy S5 - okosabb vagy, mint egy ötödik S?

Multimédia

A kamerára elég komolyan rágyúrtak idén, valahogyan az az érzésem, hogy azért kicsit mindenkinél tele lett a gatya, amikor a Lumia 1020 széjjelverte a komplett okostelefonos mezőnyt, úgyhogy minden valamirevaló cég mostanság az eddigieknél még jobban igyekszik durvítani a képalkotás terén. A HTC jön a két kamerájával, a Sony is nagyon mondogatja, hogy övék lesz a legjobb mobilos optika, az S5 is rettentően igyekszik, s ez végső soron a felhasználók számára lesz örömteli. Az S5-ben egy 20 megapixeles szenzor kapott helyet, de az optika kerek. A fotóink viszont négyszögletesek, így a legnagyobb elérhető képméret 16:9-es képarány mellett 16 megapixel. Ami azért alapvetően bármire elég kell legyen.

Samsung Galaxy S5
[+]

Már a barcelonai bemutatón is baromi büszkék voltak arra, hogy mennyit fejlesztettek a fotózási, videózási képességeken. A leglényegesebb, de marketing szempontból kissé nehézkesen kommunikálható trükk, hogy 0,3 másodperc alatt képes fókuszálni és exponálni a gép, ami igen sokat jelenthet a gyakorlatban - a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ez a megadott érték csak akkor jön össze, ha a téma egységesen messze van, ha már vannak közelebbi és távolabbi tárgyak is, akkor azért az S5-nek is kell egy picivel több idő ahhoz, hogy élességet találjon, de még így is marha gyorsnak érződik. Nekem az volt a gondom - bár ez csak hébe-hóba ütötte fel a fejét - hogy sokszor a kép közepére komponált emberi fejet negligálta és a fókuszt a háttérre helyezte. Erre persze oda lehet figyelni fotózás közben, hiszen látszik, hogy hova élesít a masina, de ezzel rögtön el is bukjuk azt a híres 0,3 másodperces sebességet.

A szenzor egyébként 1/2.6” méretű, ami valamivel nagyobb, mint az átlagos androidos szenzorok. Talán fontosabb, hogy a Samsung egy ISOCELL nevű technológiát használ, amiről dióhéjban azt kell tudni, hogy az egyes pixelek sokkal kevésbé befolyásolják a mellettük levőt, ami a színhűség és a vonalélesség kapcsán jelent előnyt. Gyártástechnológia előnye is van, a szenzor és a lencse közötti rés sokkal kisebb lehet, így nem türemkedik ki annyira a kamera a telefonból, miközben a diódák nagyobb méretűek lehetnek, ami kevesebb zajt is eredményezhet.

Samsung Galaxy S5
[+]

A kamera indítását követően kétfelé indulhatunk, ha variálni akarunk a képpel. A jobb sarokban vannak az üzemmódok, itt legtöbben az automatikusat fogják választani, erre igazából inkább azt mondhatnánk, hogy normál üzemmód, hiszen ettől függetlenül a további apróbb beállítás könnyedén babrálható. A szép arc módban a bőrhibákat igyekszik eltüntetni a szoftver elég jó hatásfokkal, ezt követi a Shot and more menüpont, ami a korábbról már ismert funkciók egybegyúrása. Itt az történik, hogy sorozatfelvételt készít a gép, majd attól függően, hogy mik voltak a képen, különböző utólagos módosításokra kapunk lehetőséget. Ide költözött a mozgásfázisokat megörökítő dráma mód, a háttérben slattyogó gyalogosokat eltüntető radír, vagy a csoportképen látható arckifejezéseket cserélgető legjobb arc. Van panoráma üzemmód, kettős kamera mód (az előlapi optika képét rátehetjük a hátlapi témára), virtuális séta pedig elvileg arra ad lehetőséget, hogy valami zárt teret bejárjunk, a kereső mutatja, hogy merre fordulgassunk, fotóz, a végeredmény pedig valami olyasmi, amit ingatlanosok szeretnek majd, de sok gyakorlati hasznát nem láttam. Ami fontos, hogy a fenti üzemmódokon túl továbbiak is letölthetők, én speciel egy körpanorámát választottam, de további három apróság már most van a Samsung Apps vonatkozó részén.

Samsung Galaxy S5
[+]

Ha a kereső bal oldalát vesszük szemügyre, akkor először is válthatunk előlapi kamerára. Lentebb a kettős fókuszálást találjuk, ezt használva két képet lő a gép, az egyik közelre, a másik távolra élesít és utólag eldönthetjük, hogy el akarjuk-e mosni a hátteret, vagy sem. Ez jól hangzik, de a gyakorlatban nem mindig sikerül pont olyan távolságban lennünk, ahol kiadja. A HDR külön is kapcsolható, a bal alsó sarokba pöttyintve pedig egy hatalmas táblázat ugrik elő, ahol az égvilágon minden további apróság babrálható, effektek, segédvonalak, hangvezérlés, geotagging, ISO, vaku, időzítő, fehéregyensúly, fénymérési mód, stabilizátor, képméret… A videós dolgokat is itt lehet izélgetni, lassítás, gyorsítás, felbontás témakörben.

Jöjjenek most már az elkészült fotók (fent), amik csodálatosan néznek ki telefonon, meg még akkor is, amikor áttöltöm őket gépre, de ha 100%-os nézetben kuksizzuk meg őket, akkor azért kijönnek a hibák. A színek, a fényerősség tökre rendben vannak, de a vonalélességen még lehetne javítani, a zajosodás is itt-ott felüti a fejét. Persze egyáltalán nem azt mondom, hogy ez rossz - mert arra, amire általában használni akarjuk a telefon kameráját bőven jó. De igen, a sok-sok beharangozott fejlesztés mellett egy picikét többet vártam. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy ha a fókuszálásra kicsit odafigyelünk, akkor viszont szinte bármilyen körülmények között lehet vállalható képet lőni, nem kell trükközni beállításokkal, stabil helyet keresni a kamerának, szórakozni a fényekkel, klikk és kész. És lesz egy közepesnél mindenképpen jobb végeredményünk.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Egy sereg videót is vettünk, ebben is erős a masina. Egyrészt tud 4K-ban rögzíteni, itt van egy beltéri, itt pedig egy kültéri videó (szegény galamb, nem tudja, hogy híres lehetett volna). Ez elég meggyőző, ha csak simán, Full HD-ban rögzítünk (mint itt), akkor sem okoz csalódást a gép, habár az automatikus fókuszt zavarba lehet hozni, ha hirtelen a közeli témából távoli lesz. Van mód akár nyolcszoros lassításra is (itt egy videó, meg egy másik is), ilyenkor azonban már interlaced lesz az eredmény. Ha tudunk lassítani, akkor bizonyára ennek ellenkezője is működik, a nyolcszoros gyorsításra is mutatok egy példát.

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy S5

Zeneileg nincs akkora eszköztárunk, mint a képalkotás kapcsán, mondjuk élből azzal indul a történet, hogy ebben a Galaxy S-ben sincs FM-rádió, ami számomra érthetetlen. Viszont dicséretet érdemel a hátsó hangszóró, ami kifejezetten jól szól, hangos, mégsem torz. A lejátszó letisztult felületet kapott, fülekre bontva különböző szűrési feltételek alapján listázódnak a számok. A beállítások közé kukkantva bekapcsolható a SoundAlive nevű equalizer, ami szerintem nagyon forradalmi akar lenni a koordináta-rendszer jellegű megjelenítéssel, de mindenki tök elégedett lett volna a klasszikus megoldással is. Szerencsére ez is megvan, csak a felület tetején levő jobb oldali fülre kell kattintani. Rengeteg effekt van (koncert, 7.1, csöves erősítő, basszus), ezek valóban hallható változásokat idéznek elő, nekem mondjuk mindig az a legtisztább, ha nem kell az ilyesmit babrálni, hanem önmagában is jól szól, s ezzel egyébként nincs is probléma.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés