Samsung Galaxy S5 - okosabb vagy, mint egy ötödik S?

Doboz, külső

Megint úgy néz ki a doboz, mintha laminált parkettát fotózgattak volna körbe - ezt persze a koreai cég úgy tálalja, hogy a környezettudatosságot jelképezi a mintázat. Belül nincs sok extra, fehér adatkábel, fehér töltőfej, fehér headset jár a telefonhoz. Ez utóbbi ránézésre tök olyan, mint az Apple klasszikus fülese, abszolút jól szól, van rajta hangerőszabályozó és mikrofon is.

Samsung Galaxy S5
[+]

Maga az S5 pont úgy néz ki, mint ahogyan egy S5-nek ki kell néznie. Nagyon hasonlít az S4-re, de számos ponton finomodott, főleg a hátlap változott. De nem változott annyira, hogy emberek kinézzék a kezemből, még egy Samsung boltba is látványosan besétáltam vele, hogy kiállított S5-öket fotózgassak, de senkinek sem tűnt fel, hogy egy olyan telefon van a kezemben, amit alig-alig lehet még kapni. Az eltérések csak akkor tűnnek fel, ha az elődöt és az utódot egymás mellé tesszük.

Samsung S5 vs. S4
S5 vs. S4 [+]

Az S5 picit nagyobb, minden irányban kicsit nőtt, ezzel együtt a kijelző is 5,1 inchesre terebélyesedett, miközben felbontása változatlanul Full HD. Továbbra is AMOLED technológiát használ a Samsung, a védelemről Gorilla Glass 3 gondoskodik. Nem nagyon tudok belekötni a megjelenítőbe, finom, részletgazdag, de alapvetően nem különbözik az S4-ben látottól. Mondjuk ott sem volt gond a színhőmérséklet menüből állítható, de automatikusan is a megjelenített tartalomtól függően csavargatja a rendszer is az értékeket.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy S5 Új ASUS PadFone Sony Xperia Z1 Compact LG G2
Fehér fényerő 302 nit 372 nit 518 nit 399 nit
Fekete fényerő N/A 0,16 0,29 nit 0,29 nit
Kontrasztarány N/A 2329:1 1788:1 1375:1
Színhőmérséklet 9721 K 8522 K 7122 K 8261 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző felett ezen a fehér verzión tökéletesen láthatók a szenzorok. Van fényerő és közelségszenzor, az előlapi kamera (két megapixeles) és egy értesítési led, amely az elmulasztott esemény típusától függően más-más színnel villog (kék, illetve zöld), pirosan pedig akkor, ha merülőben van a készülék. Ezt egyébként mind-mind ki lehet kapcsolni, ha esetleg éjjel zavarna minket az, hogy három tehenet és egy pulykát küldött egy sosem látott ismerősünk FarmVille-ben. Az újdonság a kijelző alatt van, a fehér megvilágítású érintőgombok között a szokásos home billentyű ugyanis más, hiszen ujjlenyomatot is képes érzékelni.

Samsung Galaxy S5
[+]

Ahhoz, hogy ez működjön előbb regisztrálnunk kell az ujjunkat a rendszerben. Összesen három ujjat tárol, szerintem egy hüvelyk és egy mutatóujj szükséges, mert attól függően, hogy miképp emeljük meg az asztalon, vagy a zsebünkben nyugvó telefont más ujjunk áll “készen” a középső gombbal való interakció kapcsán. Az S5 megoldása szerkesztőségünk egyöntetű véleménye szerint kissé gyengébb, mint az iPhone hasonló vívmánya, ott ugyanis nem kell húzó mozdulatot végeznünk és rögtönzött gyorstesztünkben jobb volt a beolvasás és a felismerés hatásfoka is, de azért nem kell leírni a koreaiak megoldását sem.

Samsung Galaxy S5
[+]

Az oldalsó részekre fémszerű plasztik került, a körbefutó keret a masszívitás érzetét kölcsönzi a gépnek. Felül van az infravörös port és a fedetlen jack dugasz, alul egy ajtó védi a 3.0-s microUSB-t, amely MHL 2.0-s port is egyben. Ha mondjuk leszedjük töltőről a telefont, akkor a szoftver pattog, hogy semmiképp ne feledjük el becsukni az ajtót, mert különben nem tudják szavatolni a készülék vízállóságát. Az S5 ugyanis az IP67-es szabványnak felel meg, azaz 30 percig bírja 1 méter mélyen víz alatt, por pedig nem juthat be a készüléktestbe. Az oldalsó gombok a szokásosak, balra találjuk a hangerőt szabályozó kezelőszerveket, jobb oldalon pedig a kijelző lezárását és feloldását indukáló billentyű van pont oda tervezve, ahová egyébként is tennénk a hüvelykujjunkat.

Samsung Galaxy S5
[+]

A hátlap megújult. Erre a luggatott felületre egyből beindult a bemutató után a mémgyár, volt itt ragtapasz, Albert keksz, mint összehasonlítási alap, ami jópofa, de igazság szerint a hátlap sokkal-sokkal frankóbb, mint eddig bármelyik Galaxy S modellen. Nem csúszik, valamennyire egyedi, felismerhető és nem bazári. A kamera alá tett plusz luk egy pulzusmérő, megoszlanak arról a vélemények, hogy erre mennyire volt szükség, szerintünk felesleges pluszköltséget jelent, de biztos lesz olyan, aki örül ennek a funkciónak. A hátlap leszedhető, az akkumulátor ezúttal hosszúkás és továbbra is cserélhető. Felette egymásra téve helyezkedhet el a microSD és a microSIM - de már gyakorlatilag kész a két kártyát is kezelő Galaxy S5 - de egyáltalán nem biztos, hogy itthon hivatalosan forgalomba is kerül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés