Kamerafrissítés várható a Galaxy S24-re

Nem mindenki elégedett a fotós minőséggel, a Samsung dolgozik a finomhangoláson.

Remek fotókat lő a Galaxy S24 Ultra hátlapi kameranégyese szerkesztőségünk véleménye szerint, részben a hardvert érintő változások, részben pedig a komolyabban előrelépett algoritmusnak köszönhetően, és volt is tér a javulásra. Ám nem mindenki elégedett a széria fotós változásaival: van, aki főleg a két tollatlan S24 kapcsán tapasztalt fakóbb színeket és életlenebb feliratokat a korábbiaknál. Az apró szenzorok és optikák fizikai korlátjai mellett amúgy nem egyszerű a feldolgozás során erősített vonalélesség és a természetes rajzolat balanszát eltalálni, és szerintem jobb a szoftveres túlélesítést elkerülni, akárcsak a túlzott zajszűrést vagy telítettséget.


[+]

A Samsung is folyamatosan figyeli a közösség visszajelzéseit, és ennek az egyik eredménye a természetesebb színegyensúly, illetve a színvonalasabb képfeldolgozás. Ám mindig van tér a fejlődésre, és a Samsung koreai fórumán egy szakember jelezte: a jövőben érkező szoftverfrissítések finomítani fognak az algoritmuson. Addig is, ha valaki az automata mód alapvető képeivel elégedetlen, a Samsung munkatárs a Kamerabeállítások, majd a Haladó intelligens opciók alatt a Jelenet-optimalizáló bekapcsolását javasolja, amely a témától függően kicsit rátol a színekre és a kontrasztokra.

Előjött a napokban egy másik kamerás probléma is, bár erre sejtésünk szerint mi is tudunk válaszolni: az S24 Ultrán, közeli téma esetében, lencseváltáskor mintha „eltolódna” a téma (lásd az élőképen a fotózni kívánt lencséket), és ezt többen hardverhibának hiszik, lásd a fenti bejegyzés első videóját a tulajdonos készülékével 2x-es, 3x-os és 5x-ös állás között váltva. A második videón, egy kiállítási darabnál ellenben 3x-os, 5x-ös és 10x-es állásnál nincsen ilyen eltolódás.


[+]

Itt szinte biztos csak arról van szó, hogy a tulajdonos kikapcsolta a készülékén az automatikus lencseváltást, és 2x-es szenzorzoom, 3x-os optikai és 5x-ös optikai nagyítás között váltva azért ugrik egy kicsit a téma az élőképen, mert az optikák egymástól több cm-es távolságban vannak a hátlapon, így a közeli témát picit más látószögből látják, ami teljesen érthető és nem hiba. A második videón viszont gyárilag be van kapcsolva az automatikus lencseváltás, és mivel az 5x-ös teleobjektív nem találna ilyen közelről fókuszt, a gyári szoftver 3x-os, 5x-ös és 10x-es állásban is a 3x-os kamerát használja.

Előzmények

Hirdetés