Hirdetés

Samsung Galaxy Note - egy próbát megér

Hirdetés

Hardver, operációs rendszer, S Pen

A készülék szíve egy Samsung Exynos 4210-es SoC, mely a Hummingbird néven futó Exynos 3110-es utódja. Nem egy új megoldásról van szó, ugyanez a hardver hajtja meg a Samsung Galaxy S II-t is, a különbség az, hogy a kétmagos ARM Cortex-A9-es processzor itt 1,4 GHz-es órajelen ketyeg. A grafikus gyorsításért egy MALI 400MP felel, azaz nem a piacon létező legjobb hardveres környezetet kapjuk, de a legerősebbek között mindenképp ott van a Galaxy Note. Ezt mutatják a statikus sebességtesztek eredményei is, az eddigi leggyorsabb Androidnak számító Galaxy S II-t ha nem is fölényesen, de azért lehagyja a tepsi méretű újdonság. A csak egymagos, de szintén 1,4 GHz-es órajelű processzort használó Sony Ericsson Xperia arc S-nek esélye sincs a Samsung új versenyzőjével szemben, igaz, abban a központi memória mérete is fele akkora, mint a Note-ban, melybe 1 GB-ot pakoltak bele a mérnökök. A belső tárhely kiszereléstől függően 16 vagy 32 GB-os, melyet microSD memóriakártyával tovább bővítetünk, elvileg akár 32 GB-os is belemegy.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy S II SE Xperia arc S
Quadrant Standard 4152 pont 3397 pont 1629 pont
Linpack for Android (single) 64,836 MFLOPS / 1,29 s 57,146 /MFLOPS / 1,47 s 41,584 MFLOPS / 2,02 s
Linpack for Android (multi) 87,166 MFLOPS / 1,94 s 86,407 MFLOPS / 1,95 s 42,668 MFLOPS / 3,95 s
Smartbench 2011 Prod. 4178 pont 3683 pont 1415 pont
Smartbench 2011 Games 2421 pont 2254 pont 2279 pont
AnTuTu Benchmark 6404 pont 6013 pont 3525 pont

A fenti eredmények magukért beszélnek, a Galaxy Note egy nagyon erős készülék, mely ennek megfelelően gyors is - megjegyeznénk, hogy a lehető legkorrektebb összehasonlítás végett a Galaxy S II-t a legfrissebb operációs rendszerrel újra lemértük, ezért vannak más eredmények, mint korábbi cikkeinkben. A Note ugyanis a létező legfrissebb, 2.3.5-ös Androiddal a fedélzeten érkezik, a mindennapos használat során pedig nem igazán találkozhatunk lassulásokkal vagy akadásokkal, olyan, mint a villám. Momentán egy gyorsabb készülék létezik nála, az iPhone 4S, mely még azokat az ici-pici akadásokat sem csinálja, melyek itt elvétve azért előfordulnak, például akkor, ha a készenléti képernyőn két ujjal kicsinyítünk egyet. Persze az Android mellett érvelők kedvéért megjegyeznénk, hogy az iPhone 4S 640 x 960 pixeles kijelzője "csak" 614 400 pixelt mozgat, míg a Note-nál ugyanez a szám 1 024 000.

A fenti videót megcsodálva mindenki számára egyértelmű lesz, hogy a készülék tényleg akadásmentesen működik, úgyhogy ezzel remélhetőleg elejét is tudjuk venni a fórumban zajló esetleges háborúknak. A sebességnél ugyanis jóval érdekesebb dolog a készülék aljából kihúzható, S Pen névre hallgató toll, mely egy speciális kialakítású, kapacitív kijelzőkkel használható ceruza. Csak a Note-tal működik együtt, más kijelzőkön hiába tologatjuk, nem fog semmit sem csinálni, ami feltételezi, hogy itt valami kis boszorkányság is történt. A használata ettől függetlenül problémás, nagyon problémás. Azt már említettük, hogy a silójából alig lehet kirángatni (ha valaki hosszabb körömmel próbálja, egészen biztos, hogy maradandó sérüléseket fog szerezni), de ezt leszámítva is azt mondhatjuk, hogy ez a kijelző túl nagy ahhoz, hogy tollal kezeljük. Ha nem akarjuk a levegőben tartani a kézfejünket, akkor nyilván le kell támasztanunk, de egy ekkora felületet csak úgy érünk el, ha csuklónkat valahol a készüléken pihentetjük. Igen ám, de ilyenkor véletlenszerűen meg fogunk nyomni dolgokat, leginkább a masina alján található visszalépést, de az is előfordulhat, hogy a tálcát húzzuk le a kijelző teterejéről.

Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note

Ha ezzel megbékéltünk, akkor sem leszünk túl rózsás helyzetben, ugyanis maga a toll egyébként is rosszul érzékel. Jól kivehető, relatíve vékony hegye van, de marhára nem ott rajzol, ahol az ténylegesen hozzáért a kijelzőhöz, hanem nagyjából két milliméterrel arrébb. Ennek megfelelően sosem fogunk vele tudni olyan skicceket kreálni, mint amilyeneket a művészemberek a reklámokban csinálnak, viszont a hajunk erősen ritkulni fog, ha egyáltalán megpróbálkozunk ilyesmivel. A toll érdekessége, hogy van rajta egy gomb, melyet megnyomva nem rajzolunk, hanem különféle gesztusukat csinálhatunk, számszerint kettőt, melyek a vissza és menü gombok megnyomását helyettesítik; azokhoz ugyanis hiába érünk hozzá a toll hegyével, nem fognak reagálni. A beállítások között megadhatjuk, hogy bal vagy jobbkezesek vagyunk, a használat és a pontosság balkezes használat és beállítás esetén minimálisan jobb, mintha a beállítások között a másik kezünk lenne megadva, de a két milliméteres elcsúszáson nem tudunk segíteni. A helyzet az, hogy a toll ötlete jó; ha nem is mindenkinek, de egy rétegnek bizonyára lenne igénye efféle cuccora, de ilyen megvalósítás mellett felejtős az egész történet.

Samsung Galaxy Note
[+]

Hogy mire használhatjuk? Tudunk vele mozogni a menüben, ennek nyilván semmi értelme nincs, egyedül pár játéknál vehetjük hasznát. Van viszont egy speciális alkalmazás (S Memo a neve), melynek segítségével jegyzetelés közben kihasználhatjuk a toll előnyeit. Kombinálhatjuk a gépelt szöveget az írottal, tudunk rajzolni, képeket vagy hangjegyzeteket beszúrni, mindez pedig a bemutató videón olyan klassznak néz ki, hogy rögtön azt gondolhatjuk,a Galaxy Note-ért legalábbis diplomát adnak az egyetemen. Pedig nem, érintőkijelzőre jegyzetelni még mindig nehézkes, lassú és idegesítő dolog, egy jegyzetfüzet ezerszer hatékonyabb. Extra funkció, hogy a toll segítségével tudunk képernyőmentést is csinálni, ami azért jó, mert az így készült fotóra tudunk rajzolgatni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés