Hirdetés

Samsung E250 - extrák nélkül féláron

Bevezető

Ez már nagyon érett. A Samsung végre kapcsolt, és lehozta az alsóbb kategóriákba azt, amitől annyira megy nekik a felsőbb árfekvésű telefonok piacán a biznisz. Nem sok dolgoról szól ez, de pont a leglényegesebbek: stílusos design, első ránézésre 100 lepedős telefonnak néz ki az E250. Hibátlan összeszerelési minőség, egy nyösszentést sem hallatott az eszköz, akárhogyan is nyúztam meg, és végre leköltözött BlackUI menürendszer is.

Persze nyilván a tudásban kellett itt-ott kompromisszumot kötni, hogy versenyképes lehessen a telefon ára, és most elismerően bólogatok a fejemmel: ott vágták meg a funkciókat, ahol ténylegesen volt rá lehetőség, de bizony okos és hasznos dolgok maradtak meg az árérzékeny vásárlók számára. Olyan fícsörök, amikre gerjedhet egy sovány pénztárcájú vásárló, ha nem csak a külső alapján dönt, hanem mérlegre teszi, hogy akkor most neki a Bluetooth, vagy 62 megapixeles CMOS kamera kell-e, esetleg TV-outra, vagy inkább memóriabővíthetőségre van-e szüksége.

Nem tudom, hogy mi történhetett Dél-Koreában (talán máshonnan szállítják nekik a rizst?), de hirtelen mintha egész okos dolgokat főznének ki a boszorkánykonyhában. Itt volt a múlt hét elején az i520, azóta is meg vagyok róla győződve, hogy sikermodell járt a kezünk között, de ebből a szempontból a helyzet deja vu (hiba a mátrixban!), hiszen jelen esetben is meg vagyok ugyanerről győződve. Ráadásul ennek a készüléknek már az árát is tudjuk, zsír új modellként 40K magyar pénzért hozzá lehet jutni - függetlenül.

Külső

A Füles újságban is simán benne lehetne egy-egy kép az E250-ről és a D900-ról, hogy fedezze fel az éles szemű olvasó a különbségeket. Nem mondhatni, hogy sok lenne, én az alábbiakat tudnám felsorolni: más a kijelző alatti perem, az E250-en kevéssé íves. A funkciógombok széle nem hajlik rá a készülékház oldaláról lecsapott élekre. A D900-on nagyobb egy kicsit a szétcsúsztatás során fennmaradó alsó perem. Jelen esetben kevesebb oldalt a gomb, és persze a szétcsúsztatás után előbukkanó kamera mellé nincs odaírva, hogy 3 megapixel. A telefon egyébként egy picit kisebb, ám talán ugyanennyivel vastagabb is, de 5 grammal könnyebb, mint drágább testvére.

Ráadásul az E250 is kapható feketében. Nekünk most az ezüstszínű jutott. A formatervről nem kell sokat mondanunk, akinek bejött a D900, annak az E250-nel sem lesz gondja. Annak ellenére, hogy ez ugyebár olcsóbb modell, nem spórolták ki a rugós mechanikát, így a fedlap fellökése nem igényel nagy erőfeszítést. Ha ezután megforgatjuk az eszközt, akkor a hátlapon levő kamera mellett elolvashatjuk, hogy Bluetooth, meg azt is, hogy FM-rádió. Olvasás közben pedig megcsodálhatjuk fantasztikus arcélünket a tükörben.

A készülék oldalán csak a hangerőgombok maradtak meg, már ami a billentyűket illeti, ugyanis egy nagyon fontos ajtócska nem került a süllyesztőbe, ez pedig a microSD kártya nyílását takarja. Nagyon nagy pirospontot adunk (lesz még ilyen!). A másik oldalon a szokásos töltő és adatcsatlakozó található meg. Külsőre tehát tökéletes alkotás az E250, most lesz igazán érdekes, hogy mit hagytak meg a D900 funkcionális arzenáljából.

Hirdetés

Kijelző, menü

Nos, a kijelző áldozatául esett a cost-saving üzemmódnak, ami nem azt jelenti, hogy nincs, csak azt, hogy egy szerényebb kivitelű és képességű ablak szolgáltatja a képi információt. Ez konkrétan 128x160 pixeles felbontást, 65 ezer színárnyalatot, de szerencsére TFT technológiát jelent, amely azért annyira nem vészes. Miután a képátló 2 inch, ezért látszanak bizony a pixelek, viszont cserébe a karakterek jó nagyok és olvashatóak.

A menürendszer a Samsung BlackUI szisztémája, ezt ismerhetjük az összes felsőbb kategóriájú, újabb dél-korai modellből. Fekete, vagy fehér alapú a rendszer, amely ikonos, vagy listás nézetet biztosít. Ha már bent kolbászolunk az almenük között, akkor az újfajta logika alapján az egyes menüpontok alá tartozó funkciók kis ablakban kinyílnak, ha kijelöljük őket. Eleinte eléggé utáltam, de mostanra már kényelmesnek és egyszerűnek tartom a Samsung ezen megoldását.

A paraméterezhetőség is megmaradt, ami azt jelenti, hogy a háttérkép már a menü mögé is bekerülhet, átlátszósága 10 lépcsőben állítható. Lehet külön hangeffektje a ki és bekapcsolásnak, a slide tologatásának, állítható az operátori kiírás és a tárcsázási betűtípus színe és háttere is. De a navigációs gomb közepe, amelyen az OK felirat van, még mindig a WAP-ra akar vinni...

Alapfunkciók

Csöppet sem meglepő módon az E250 is 1000 férhelyes névjegyzékkel rendelkezik. Ha a belső memóriába rögzítjük kontaktjainkat (ide egyébként pár kattintással átrántható a SIM tartalma), akkor nyilvánvalóan többféle adatot is felvehetünk. A vezetéknév és a keresztnév alap (de listázáskor választható, hogy melyik legyen az elsődleges rendezési szempont), ezeken felül öt telefonszám, egy e-mail cím, egy megjegyzés, egy csengődallam, illetve egy kép csatolható. A nevek csoportba is rendezhetőek.

Az üzenetkezelés is példás, SMS-ből 12 darabosat fűzhetünk össze, folyamatosan látható, hogy éppen hanyadik üzenet hanyadik karakterét írjuk. Bár a kinyíló gombsor elsőre picit zsúfolt, rendkívül könnyű a szövegbevitel, pikk-pakk túl lehet szaladni azon a bizonyos 160 karakteren, aztán csak kukkant az ember, hogy a készülék három fázisban gyűrkőzik neki a küldésnek, ugyanis előtte nincs figyelmeztetés. Az MMS-ek szerkesztése sem nagy művészet, itt szokás szerint 295KB a felső mérethatár.

Az email postafiók is jól működik, ismeri a hitelesített SMTP szervereket, csatolmányokkal is elboldogul, de néztem ám kukán, amikor nem akart 100KB-nál nagyobb fájlokat hozzáfűzni a levélhez. Hát... ez ilyen. Cserébe itt a mini szűrőlista, amit szabadon szerkesztgethetünk. Szerencsére megszabadultak az előre felosztott memória rémképétől is a mérnökök, az SMS kapacitás ugyan még mindig fix, de 200 férőhely az emberek többségének elég (mondom itt ezt nagy magabiztossággal, miközben egy nap alatt belenyomtam 107 SMS-t), a multimédia üzenetek és az emailek a belső, alapesetben 8,5 megabájtos memóriából gazdálkodhatnak. Szabadon. Hivatalosan ugyan 10 mega, ami talán össze is jön, ha csupaszra törlöm a cuccot, de gyári állapotban már van néhány játék, csengőhang meg kutyagumi, ami lezabál másfél megát. Baj ez? Frászt, hiszen szerencsére a memória bővíthető microSD kártyával.

Multimédia

A kamerára nem pazarolnánk sok szót, hiszen csupán egy VGA felbontású optika virít a készülék hátsó fertályán, ami konkrétan semmire nem jó. Sebaj, azért a szoftver hozza a samsungos okosságokat, állítható a fehéregyensúly, a minőség meg az összes többi szokásos fícsör, csak 640x480-ban úgyis holtmindegy. Bónusz! Került az E250-be egy Image Editor nevű alkalmazás is, amellyel az elkészült fotókat lehet kissé átszerkeszteni. Emboss, keretezés, feliratok, satöbbi. Felesleges, mint Győzikének a múzeumi belépő. Néhány tesztkép persze azért készült, a 160x120 képpontos videók tesztelésének nem láttuk értelmét.

Van viszont MP3 lejátszó is, amely kétféle vizualizációs effekthalommal is szórakoztathatja a jónépet, de szokás szerint a grafika változása semennyire sem követi a zene ritmusát. Már-már épp elismeréssel adóztam volna, hogy egy ilyen árfekvésű telefonba is belegyömöszölték a zenei funkciókat, amikor kiderült, hogy nem fut a háttérben. Kár, pedig egész tűrhető a hangminőség, a mellékelt füles is csak közepesen volt harmatos.

Ha viszont füles (nem, nem a Micimackóból), akkor érdemes kipróbálni a beépített FM-rádiót, amire annyira büszkék Koreában, hogy öles betűkkel fel is írták ezt a szót a kamera optikája mellé. Hasonlóan a többi gyártónál látott módszerhez, itt is a headset beillesztése szükséges, hiszen ez szolgál majd antennaként. Utána persze ki is hangosítható az eszköz, de nem érdemes, mert olyan szinten torz erősebb hangerőnél, hogy az már kínzás. RDS nincs, automata frekvenciabeállítás van, de elég szerény hatásfokkal, ugyanis sikerült Kőbánya City kellős közepén két adót behoznia. Ez már végre fut a háttérben, ilyenkor az alapképernyőn látszik is az adó neve - már amennyiben azt a kis kezünkkel begépeltük.

Ami új, hogy lehet a rádióhoz riasztást csatolni. Nem, ez nem úgy értendő, hogy vekker helyett ez üzemel, hanem fordítva. Szól a vekker, hogy esemény történik, majd bekapcsolja a rádiót. Így ha nem akarunk lemaradni mondjuk a méltán híres Szerelem Hullámhosszán című örökbecsűről, akkor a kis Samsung erről is gondoskodik. A beállítások között egyedül a hangerő foglal helyet (minek kellett ehhez külön menüpont?), amely 15 lépcsőben szabályozható.

Egy fél bekezdés erejéig kitérnék még a hanghatásokra is, ugyanis a Samsung telefonoknál ez kardinális kérdéskör. És igen, wow, az E250 tud egyszerre rezegni és csörögni! Üzenet érkezésekor nem sikerült ezt a fícsört megvalósítani, ott marad az előbb vibrál, aztán danol verzió, ráadásul összesen négy darab üzenethang közül választhatunk, ez a lista sehogyan nem is bővíthető.

Szervező, adatátvitel

A naptár a szokásos. Havi, heti és napi nézetben üzemel, négyféle bejegyzés rögzítésére ad lehetőséget, úgymint találkozó, évforduló, egyéb és feladat. Beállítható, hogy mi legyen az alapértelmezett nézet, illetve hogy vasárnappal, netán hétfővel induljon-e a hét. Az ébresztőóra is jól paraméterezhető, három időpontunk lehet, amelyeknél beállítható, hogy mely napokon ismétlődjenek. Kikapcsolt állapotban is működik, úgyhogy ennek szemrevételezése után nyugodtan tértem aludni, hogy másnap életem egyik legborzalmasabb reggelére ébredjek. Nincs szundi!!! Csörgött, rutinból lenyomtam, aztán másfél óra múlva fel is eszméltem a saját szuszogásomra. Egy dolgot remélek, hogy nem a végleges szoftver járt nálunk, de nagyon nem úgy tűnt. Update! A végleges szoftverben már van szundi, időbeállítási lehetőséggel együtt.

A többi dolog a szokásos: diktafon, amely nem üzemel beszélgetés közben, látványos világóra és számológép, stopper, időzítő, illetve az ismert mértékegység-átváltó került még az E250-be. Játékokból van egy rakás, de csak az első kettő teljes verzió, a többi csak demó, pedig van itt van a legdurvább: Paris Hilton Diamond Quest. Hogy ez micsoda? Logikai játék (logikai, bakker, Paris Hilton és a logika), ahol egymás mellé kell rendezni különböző gyémántokat, mire azok eltűnnek.

Adatátviteli szempontból kezdjük az örömhírrel: 1.2-es szabványú Bluetooth került a telefonba, amely ebben az árkategóriában igazán örvendetes. Sőt, még sztereó hangátvitelre is hajlandó. Nyilván a 3G csak álom marad egyelőre ennyi pénzért, de GPRS és EDGE van. Böngészés közben óvakodjunk a HTML oldalaktól, egyrészt a kicsike a legtöbbet nem is bírja értelmezni, másfelől ezzel a felbontással talán jobb is.

Az akkumulátor nem nyűgözött le. Vékony testben karcsú telep: intenzív használat mellett (107 SMS ugye, meg volt 1 órányi beszélgetés is) a második nap derekán megdöglött. Feltöltöttem, de nem változott a következő eredmény sem, tehát az a gyanúm, hogy kíméletes üzemmódban elmegy három napot is, de akkor az FM-rádióhoz még hozzá sem értünk.

Összegzés. Simán megkapja az ajánlott plecsnit. Ennyi pénzért abszolút megéri, no meg az sem utolsó, hogy egyelőre még mindenki ezüst D900-nak nézte. Inkább a D900 tulajoknak fájhat a fejük, most már nem lesz annyira vadorzó a telefonjuk, hiszen ugyanazt a stílust, formát és minőséget megkaphatja bárki feleannyiért, csak épp tudásban nyújt kevesebbet az E250.

Samsung E250

Bog

Specifikációk

Samsung E250
Technológia GSM 900/1800/1900
Méret 99x50x13,9mm
Súly 80g
Kijelző 128x160 pixel, 65 ezer szín, TFT
Telefonkönyv 1000
SMS/MMS memória 200/10MB
Egyéb memória microSD
Java MIDP 2.0
Vibra funkció van
Naptár van
Ébresztés van, kikapcsolva is
Számológép van
GPRS/EDGE/3G 4+2/van/nincs
Push To Talk nincs
Infra/Bluetooth nincs/1.2 - A2DP
Prediktív T9, magyar
Hangtárcsázás nincs
Hangrögzítõ van
Hangvezérlés nincs
Valutakonverter van
FM rádió van
Kihangosítás van
Alap akkumulátor 800 mAh Li-Ion
Készenléti idõ 250 óra
Beszélgetési idõ 300 perc
Fényképezőgép VGA, videó: 128x160
POP3 e-mail van
WAP böngészõ 2.0
HTML böngészõ nincs
Játékok van
Csengõhangok MP3, AAC, AAC+
Operációs rendszer nincs
MP3 lejátszás van
Egyebek FM-rádió

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés