Hirdetés

Redmi Note 9 - azt nyújtja, amit ígér

Óriási meglepetés, ha egy alap Redmi Note modell nem sikerül jól. Majd meg is fogunk lepődni, ha ez bekövetkezik. Most inkább az a kérdés, hogy mennyivel tud többet a Note 9, mint a Note 8T.

Multimédia

A Note 9 hátlapján szintén négy kamera található, amiből három dolgozik is. A 2 megapixeles makró például kivételesen autofókusszal, ami sokkal egyszerűbbé teszi a használatot, több mozgásteret enged (4-10 cm), de az eredmény ettől még nem lesz jó, maximum használható. Ahhoz képest, hogy egyre divatosabbak az alacsony felbontású dedikált makró kamerák, az alkalmazásban rendre el van suvasztva az opció a kevésbé fontos funkciók közé. Ha már van egy külön szenzor, esetleg nem lehetne kicsit látványosabb a lehetőség? Na, mindegy, mindenki így csinálja, szóval ez nem konkrétan a Note 9-re vonatkozó kritika.


[+]

A főkamera egy quad-Bayer 48 megapixeles, f/1,8-as szenzor PD autofókusszal, akár a Redmi 8T hardvere is lehet, az adatok stimmelnek. Alapesetben a képek 12 megapixeles felbontásban készülnek, de van lehetőség teljes méretben dolgozni. Az ultraszéles kamera 8 megapixelt tud 118 fokos látószöggel, a torzítás csökkenthető a beállítások között, ami alapértelmezett módon aktív, és végül a 2 megapixeles mélységélességet definiáló egység segít be a portrékba, összességében nem is rosszul. Egész korrekt háttérelmosást és elhatárolást hoz össze.

Hirdetés

12 MP

48 MP

A főkamera alapvetően korrekt, jó a vonalélesség és a részletesség, viszont néha nagyon erős a zajmentesítés. Borult időben (utolsó előtti kép) olyan a fű, mintha plüsstakaró lenne. Ez azért furcsa, mert nem mindig sikálja ki a részleteket, olyankor kellemesebb is a végeredmény. A színek kissé fakók, az AI mód viszont kicsit túltolja a szaturációt és a színeket, úgyhogy én nem használtam, kizárólag az utolsó kép készült automatikus témafelismeréssel és korrekcióval (napsütésben). Az automatikus HDR ellenére a dinamika elég gyenge, a színek pedig gyakran elcsúsznak. Előfordul kromatikus aberráció és jellemző a felülexponálás, de a legnagyobb probléma mégis a dinamika és a hektikusan hiperaktív zajmentesítés.

8 MP ultraszéles

A 48 megapixeles felvételekkel tulajdonképpen ugyanaz a helyzet, mint a 12 megapixeles képek esetében, viszont kevesebbet babrál velük az algoritmus, így kevésbé megy neki a zajnak és visszafogottabb mértékben élesít. A dinamika itt is meglehetősen gyenge, az élőképen elérhető 2x zoom pedig ezekből a képekből vág, nincs komolyabb hardver mögötte. Pro mód mind a három kamerához jár a szokásos lehetőségekkel, az expozíciókorrekcio viszont +/- 4 tartományban módosítható, ami picit szélesebb, mint az átlag.

A 8 megapixeles ultraszéles kamera dettó, körülbelül ugyanazt a szintet hozza, viszont a torzítás szoftveres korrigálása igen jól sikerül. Nyilván itt a részletesség és a vonalélesség sem lesz olyan, mint a nagyobb felbontású szenzorok esetében, de összességében nincs akkora lemaradásban az ultraszéles, mint általában. Éjszaka viszont mindegyik megcsúszik, érdemes bekapcsolni az Éjszakai módot. Kapunk egy kis extra struktúrát és dinamikát, de a részletek picit definiáltabbak normál módban (lásd utcatábla).

Videót felvenni kizárólag 720p/1080p felbontásban 30 fps sebességgel lehet mindkét látószög esetében. A kamerák között menet közben nem válthatunk, viszont a mozgóképeknél elérhető a Pro mód és van elektronikus stabilizálás. A dinamika igen gyenge, valamelyest alulexponáltak a felvételek, a hang picit nyomott, de az EIS egész ügyes és a fókusz is stabilnak mondható. A lejátszó és a videókönyvtár nagyon egyszerű, a kisabalakos mozi nem opció, nem kezeli a DivX és Xvid formátumokat, a hangsávokat és az AC3 kódolást, de a feliratokat megjeleníti, simán viszi a 4K-t, a streamek pedig akár magas felbontásban is jöhetnek (Widevine L1). Egy komplexebb lejátszó mindenképpen ajánlott.

[+]

Zenelejátszót ad a Google (YouTube Music), de van saját is, ami egész jól néz ki, minden elvárható rendezőelvet ismer, van hangszínszabályzó, a hangzást pedig a fülhallgató típusához is igazíthatjuk. Amiről egyébként magunknak kell gondoskodni, mert jack van, de fülest szerencsére nem oktrojál a Xiaomi. Ráadásul az FM-rádióhoz sem kell, integrált antennával füles nélkül is működik. A multimédiás hangszóró viszonylag korrektül szól, de zenét inkább fülhallgatóval hallgassunk. A megfelelő hangszínbeállításokkal teljesen rendben van, de semmi extra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

  • Redmi Note 8T - T-modell

    Remek készülék folytatja a Redmik sikerszériáját, aminek egy tulajdonsága sem eredeti, az ára mégis emlékezetessé teszi.

  • Redmi 8 - nyolcadszorra is

    Továbbra is zseniális üzemidő és korrekt hardveres felhozatal jellemzi az itthon is elérhető olcsó Redmit, végre Type-C-s felület jutott a jack mellé, de a legtöbb ismert kompromisszum továbbra is él.

Hirdetés