Redmi Note 11 Pro 5G - a bajnokesélyes nem készült fel

A Note 11 széria csúcsmodellje sokat tud, de bőven vannak korlátai is, hogy ne csússzon rá a Xiaomi kínálatára.

Bevezető

A Redmi Note sorozat a brand legtöbbet eladott modellcsaládja, több mint 200 millió darab talált már gazdára a korábbi generációk termékeiből. Magyarán ez egy roppant fontos termékvonal, ennek megfelelően külön rendezvényen mutatkoztak be a Note 11 széria darabjai, miközben azért általában az a jellemző, hogy a középkategóriás készülékeknek a gyártók nem kerítenek nagy feneket.


[+]

Az már más kérdés, és nyilván csak jelen teszt megszületésétől pár hónapig érvényes aggály, hogy megint az történik, hogy a Xiaomi először a globális partnereit szolgálja ki termékkel, majd néhány hét múlva esnek csak be a készülékek a helyi értékesítési csatornákra, ez a magyarázata annak is, hogy jelen tesztünk hőse itthon még hivatalosan ugyan nem kapható, de a gyártó már kiküldte nekünk a mintát úgy időzítve, hogy a mai napon induló értékesítési startra készen is legyen a teszt. Ez pedig az árazás kapcsán is ingoványos terület, az Aliexpressről a legkisebb tárhelyű verzió (6/64 GB) 122 ezer forintért tehető kosárba, ennél pedig egészen biztosan drágább lesz majd az itthoni forgalmazású változat, ráadásul később is érkezik. Akkor most mi alapján ítéljem meg a terméket? 122-ért mondhatom rá azt, hogy korrekt, de ha itthon 160 ezret kérnek érte, akkor már lennének észrevételeim.


[+]

Akárhogyan is, a fenti eszmefuttatás egy pillanatnyi, relatív rövid ideig fennálló helyzet múló gondja, két hónap múlva már bent lesz mind a három hazai szolgáltató kínálatában a cucc, ott fog figyelni az összes ismert elektronikai áruház online és offline polcain, a kezdeti magasabb ár valamelyest mérséklődik és onnantól az lesz a kérdés, hogy a Redmi Note 11 sorozat egyes darabjai miképpen viszonyulnak egymáshoz és a gyártó magasabbra pozicionált, Xiaomi név alatt kínált modelljeihez. A jelenleg négytagú termékvonal (11, 11S, 11 Pro, 11 Pro 5G) közül jelen infók alapján a 11S nem lesz itthon hivatalosan elérhető, valószínűleg a legolcsóbb és a legdrágább modellek lesznek a leginkább érdekesek, mi pedig a Note 11 Pro 5G-vel kezdünk, de remélhetőleg hamarosan a sorozat többi tagja is tiszteletét teszi nálunk.

Doboz, külső

A csomagolás nem fog különösebb meglepetést okozni, headset nincs, áttetsző tok viszont jár alapból. Ahogyan Type-C kábel is, plusz 67 wattos töltőfej, amit becsüljünk meg, mert hát nem mindenki ilyen gáláns, illetve úgy egyébként 10 ezer forintot kóstál, ha külön kellene beszerezni. Maga a telefon formatervét tekintve nem egy különleges termék, egy fokkal szögletesebb, mint eddig, továbbra is vékonyak a kávák a kijelző körül, az élekkel határolt oldalsó területeknek pedig ebben a sötétszürkében van azért némi eleganciájuk, ráadásul az összeszerelési minőség is kitűnő.


[+]

Noha a panel AMOLED (120 Hz, FHD, 6,67 inch), az ujjlenyomat-olvasó mégis oldalra költözött, ami egyáltalán nem okoz problémát, mert kézre esik, gyors és pontos. A bekapcsológombbal egybeépített szenzort be sem kell nyomni, elég az ujjat odaérintetni, ezért bele is simul a telefon oldalélébe, miközben a felette elhelyezkedő hangerőgomb kissé kiáll, így odanézés nélkül is könnyen és magabiztosan kezelhető a dolog. A termék másik (vagyis a bal) oldala teljesen sima, alul felül viszont van hangszórórács, hogy menjen sztereóban is a kihangosított bármi, felülre kúszott a 3,5 mm-es jack kimenet és a Xiaomi/redmi vonalon gyakori infraport, alul pedig a Type-C interfész ásít. IP-védelem szempontjából az 53-as szintig jutott a termék, vagyis fröccsenő vízzel és porral szemben valamelyest ellenálló.


[+]

Mindenképpen örömteli, hogy 120 Hz-es AMOLED kijelzőt kapunk, nyilván nem annyira fényes, mint egy csúcsmodellnél, de a 700 nit kijön belőle, ami ebben a kategóriában korrekt. Jó tapintású a hátlap is, de a kameraszigettel nem vagyok kibékülve, olyan, mint egy olimpiai dobogó, amin félrecsúszott az aranyéremnek járó legfelső szint.


[+]

És persze rendesen kiáll a hátlap síkjából, ezen még a meglepően vaskos gyári tok sem segít. Sőt, külön peremet fröccsöntöttek azért, hogy óvja a kiálló kameramodul oldalát. Máskülönben viszont nincs panaszom, jól összerakott, jó anyaghasználatú, arányos, átlagos méretű (tehát nagy) okostelefon a Redmi Note 11 Pro 5G, egy kategóriával fentebb is megállná a helyét.

Hardver, UI

Az egyik legolcsóbb 5G-s Qualcomm chipset került a burkolat alá — de az a nagy helyzet, hogy az 5G-s lapkák még akkor is bőven elég teljesítményt nyújtanak, ha az alsó polcról válogat a gyártó, egyszerűen azért, mert ezt az adatátviteli technológiát nem passzintják az átlagnál gyengébb megoldásokhoz, ráadásul még az összes 5G-s chipset relatív friss és modern. A Snapdragon 695-re sincs panasz ebben a készülékben, a 6 nm-es gyártástechnológia kifejezetten takarékos, az Adrone 619-es GPU pedig bőven elég mindenre (például a 120 Hz-es frissítésre), amire a készüléket majd a vásárlók használni óhajtják. Az alaphangon is 6 GB RAM-ra sem lehet panasz, de van 8/128 GB-os verzió is, noha nem maradt ki a microSD-vel bővíthető tárhely sem az opciók közül.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Redmi Note 11 Pro 5G Samsung Galaxy A52s OnePlus Nord CE 5G Poco F3 Realme GT Master Edition Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Rendszerchip Snapdragon 695 Snapdragon 778G Snapdragon 750G Snapdragon 870 Snapdragon 778G Snapdragon 780G
AnTuTu Bench. 8.x 330791 pont 451087 pont 388683 pont 667217 pont n/a 464375 pont
Geekbench 5 (single/multi) 688 / 2060 pont 765 / 2797 pont 641 / 1834 pont 971 / 3265 pont 790 / 2823 pont 665 / 2020 pont
GFXBench Car Chase onscreen 17 fps n/a 16 fps 45 fps 27 fps 31 fps
GFXBench Car Chase offscreen 20 fps n/a 19 fps 55 fps 33 fps 37 fps
GFXBench Man. onscreen 41 fps n/a 38 fps 108 fps 67 fps 73 fps
GFXBench Man. offscreen 47 fps n/a 45 fps 129 fps 78 fps 79 fps
AndroBench Sequential Read 497,27 MB/s 930,69 MB/s 990,94 MB/s 1528,36 MB/s 1025,01 MB/s 930,63 MB/s
AndroBench Sequential Write 480,91 MB/s 490,14 MB/s 464,21 MB/s 550,56 MB/s 862,88 MB/s 700,29 MB/s
AndroBench Random Read 188,96 MB/s 172,62 MB/s 181,35 MB/s 195,89 MB/s 212,31 MB/s 181,80 MB/s
AndroBench Random Write 177,07 MB/s 184,86 MB/s 133,32 MB/s 172,54 MB/s 250,05 MB/s 173,72 MB/s

A fenti sebességtesztek eredményének megfelelően a Redmi Note 11 Pro 5G megfelelően gyors és fürge a mindennapokban, már a termék megjelenésekor a MIUI 13.0.2-es verziója fut rajta — igaz, az alaprendszer még az Android 11, de erre minden valószínűség szerint érkezni fog frissítés. Ugyanakkor viszont a MIUI 13 nem egy óriási ugrás funkcionálisan az előző verzióhoz képest, inkább a felhasználó által nem látott területeken lépett előre tárhely és RAM optimalizálás és a háttérfolyamatok menedzselésével elért üzemidő-növekedés kapcsán, az egyetlen tényleg látható újdonság a Sidebar, amit a beállításokon belül a speciális funkciókat választva lehet bekapcsolni. Ez lényegében egy edge panel, magyarán egy oldalról előrántható sáv, amin általunk választott alkalmazások sorakoznak, érintésre lebegő ablakban megnyílva.

[+]

Hirdetés

A MIUI maradt minden szempontból olyan, mint volt. Szanaszét lehet paraméterezni, van sötét mód, always-on kijelzés számtalan grafikai sémával, lehet választani, hogy legyen-e alkalmazásmenü, végtelen témát tölthetünk le rá, megmaradt az alkalmazásváltás során opcionálisan elhomályosított előnézeti kép, kérhetünk lebegő labdát a rendszernavigációhoz, ami lehet virtuális gombokra és gesztusokra épülő is, akad egyszerűsített mód azoknak, akiknek túl sok a MIUI burjánzása, van egy csomó extra ujjmozdulat, amihez funkciókat lehet rendelni, megmeléssel és duplakoppal is feléleszthető a kijelző, értesítéseket pedig LED hiányában a kijelző széleinek villogtatásával is tud jelezni a felület. Szóval szerteágazó, mint mindig, de például egy éve nem sikerül kigyomlálni a magyar felületből, hogy a beállításokon belül ne legyen két adatvédelem almenüpont, az egyikben az alkalmazásengedélyek, a másikban a Google-fiók adatvédelmi paraméterei állíthatók.

[+]

Viszont most sincsen külön közelségszenzor, ami egyfajta Redmi-génhiba, az előlapi kamerát használja helyette a rendszer. Saját tapasztalatom alapján ezzel jobbára nincs gond, de ha van, akkor az nem megoldható, két Redmi 9 is van a családban, az egyiknél hibátlanul működik, hogy telefonáláskor elsötétül a kijelző, a másiknál pedig random, ez utóbbi pedig azt eredményezi, hogy a tulajdonos néha akaratán kívül némít és/vagy megszakít folyamatban levő beszélgetéséket. A tesztkészülék esetében nem voltak anomáliák, de nem tudom jó szívvel és nyugodt lelkiismerettel leírni, hogy akkor az összes Redmi Note 11 Pro 5G-ben ez így is lesz.

[+]

Gyári alkalmazásokból nincs hiány, sőt. A túlzott bőség inkább jellemző, a Google-féle szoftvercsomagra nyilván nem haragszunk, a fájlkezelő, a videólejátszó, a zenei app, a telefonkezelő és a jegyzet is hasznos. Jól jöhet a diktafon, a QR-olvasó, az infraportot használó távirányító, az iránytű, a számológép és a direkt fájlküldéshez használható ShareMe is, de fent van a Facebook, a Netflix, a Booking.com, a WPS Office és a Spotify is a listában, nem is beszélve arról a hét(!) játékról, amit kegyeskedtek előtelepíteni. Mindegy, nem bűn ezeket törölni, csak ma már tényleg érthetetlen az erőlködés ezen a téren.

Multimédia

Papíron a Redmi Note 11 Pro 5G egy kifejezetten potens versenyző a kamerás felhozatal kapcsán, de a használat során azért kiderül, hogy vannak érthetetlen korlátozások. A 108 megapixeles főkamera roppant jól néz ki a specifikációs táblázatban, de a felbontás csak egy mérőszáma a szenzornak, ami amúgy is képpontösszevonással dolgozik, hogy 12 megapixeles fotókat készítsen. Persze van lehetőség a maximális felbontást használva fényképezni, de most is igaz, hogy ennek különösebb előnye nincsen, ha több részletet szeretnénk megörökíteni, akkor használhatjuk a digitális, kétszeres nagyítást is, ami egyébként is a 108 megapixeles képből vágja ki az eredményt. Az ultraszéles modul viszonylag csirke már papíron is, a 8 megapixeles felbontáshoz nincs autofókusz, OIS pedig egyik lencse mögött sem található. A harmadik egység egy szintén nem túl acélos, 2 megapixeles makró modul — hát, enélkül is lehetne élni. Alant prezentálunk egy témáról négy képet: 108 megapixel, 12 megapixel, kétszeres szenzorzoom és ultraszéles látószög használatával:

Nem, nem ez a legjobb szenzor a piacon. A képek itt-ott zajosak, miközben máshol túl erősen mossa el a részleteket az algoritmus. A dinamikatartomány kicsit szűk, kiégnek a világosabb részek, a színek viszont rendben vannak, általában a vonalélesség is jó, de nincs meg a fotókban az életszerűség, a mélység. Mindez a 12 megapixelre skálázott felvételekre igaz, 108 megapixeles felesleges alkotni, amit a digitális zoom gyenge mivolta is aláhúz. Az ultraszéles modul pedig alsópolcos, a szélek felé haladva egyre gyengébb a minőség, összességében tehát ez egy középszerű szett, és akkor még az esti produkció hátravan. A felső sorban a dedikált éjszakai módot használtuk, ami csak a főkamerával vethető be, az első sor viszont enélkül készített fotókat mutatja ismét 108 és 12 megapixelben, zommal és ultraszéles látószöggel:

Jóval gyengébb az eredmény, mint vártuk, a dedikált esti móddal persze kellő világosságot lehet elérni, de nagyon zajosak a részletek, ha viszont ezt nem kapcsoljuk be, akkor alulexponáltak a felvételek, 108 megapixelben most is felesleges kattintgatni, 12 megapixelre van dedikált mód, a zoom és az ultraszéles pedig a használhatatlanság határát súrolja. Magyarán este sem váltja meg a világot a kamerás teljesítmény, nyilván nem egy rettenetes kudarc, normál körülmények között abszolút használható, a nappali főkamerás képek egész jól sikerülnek, de a három lencséből csak egy termel ki magából tényleg megfelelő felvételeket, a 108 megapixel pedig mókusvakítás. És hogy emeljünk a téten, nézzünk meg előbb nappali videókat:Majd az esti felvételeket is:Először is: a maximális felbontás Full HD. Miért? Bőven elbírná a hardver és a szenzor is a 4K-t. Másrészt nem lehet váltani felvétel közben a szenzorok között, ami konkrétan vicc, mert közben létezik ám dual videó mód is, ami az előlapi és a hátlapi kamerát egyszerre használja, tehát tök egyértelmű, hogy a rendszer elbír két szenzor adataival egyidőben, magyarán csak szoftveres korlátozás, hogy nem lehet a hátlapi lencsék között váltani. Az is feltűnhet, hogy éjszaka nagyon bizonytalan a fókusz, az ultraszéles lencsével tök esélytelen dolgozni, nappal pedig iszonyúan hiányzik valami stabilizáció, OIS ugye nincs, a gyro-EIS pedig mintha nem sokat segítene, ha van egyáltalán, mert menüből nem lehet kapcsolgatni. Az előlapi kamera sem ideális a szelfi videókhoz, remeg a kép és nagyon szűk a dinamika, este pláne elvérzik. Az a helyzet tehát, hogy a Redmi Note 11 Pro 5G-nél mintha szándékosan korlátozna a gyártó bizonyos funkciókat, hogy ne másszon rá a termék például a Mi 11 Lite 5G-re, ráadásul a belerámolt szenzorok és lencsék is csak a leírásban mutatnak jól, a gyakorlatban az eredmény meglehetősen középszerű, noha a főkamerával nappal azért lehet szépeket alkotni, de az ultraszéles modul, az esti teljesítmény és a videózás területén nem alkot maradandót a termék. A rend kedvéért egy nappali és egy esti szelfi is készült.

[+]

A zenei vonal azonban nem rossz, kapásból van 3,5 mm-es jack dugasz és FM-rádió is, a sztereó hangszórók is a kategóriához képest korrektül szólalnak meg, bár maximumon járatva a magas hangok kissé rezonálnak. Noha a telefonos zenehallgatás fokozatos tevődik át a streaming irányába (YT Music, Spotify), én azért örülök, hogy a MIUI-ban még mindig van lejátszó, amivel a mobilon tárolt zenéket lehet megszólaltatni. Elalvásidőzítő, equalizerrel, lejátszási listákkal, albumborítókkal.

Adatátvitel, akkumulátor

Ez az egyetlen jelenlegi modellje a Redmi Note 11 szériának, amely 5G-s, minden hazai hálózati szabványt támogat. Ezen felül megvan a 802.11 a/b/g/n/ac WiFi, az 5.1-es Bluetooth, az NFC (ami hivatalosan régiófüggő, de a mi példányunk is Kínából jött, mégis van benne, mert globális modell), a GPS, GLONASS, BDS, GALILEO kvartett, az infraport és a 2.0-s Type-C USB. Ez így rendben van, nincs is gond a böngészési sebességgel, amire a 120 Hz-es kijelző is rásegít.

[+]

Az akkumulátor 5000 mAh-s, tehát jó nagy, bírja is rendesen a strapát a termék, kétnapos üzemidőre lehet felkészülni átlagos használat mellett. Full HD felbontású streamet néztem rajta maximális fényerő mellett, erre 17 órán keresztül képes, ami igazán impozáns érték. Ha pedig merül, akkor jó partner a 67 wattos töltés, amivel 15 perc alatt 50%-os töltöttséget lehet összehozni, a 0-100-as menet pedig 42 perc alatt jön neki össze. Ebben az árkategóriában a vezeték nélküli töltés nem gyakori, a Redmi Note 11 Pro 5G sem tud ilyesmit.

A gyári tokban
A gyári tokban [+]

Redmi Note 11 Pro 5G
Pro
120 Hz-es AMOLED kijelző
Villámgyors töltés és hosszú üzemidő
Korszerű és gyors hardver 5G-vel
Kontra
Ár/érték arányban nem kiemelkedő
Nincs közelségszenzor
Csak a főkamera hozza az elvárásokat, gyenge videós képességek
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 7 pont
Ár (EUR, 6/64 GB) 346

Összegzés. A gyártó saját boltjából rendelve 120 ezer forint a leggyengébb kiszerelésű variáns. Mellette szól az 5G, a remek kijelző, a jókora akku és a kifejezetten gyors töltés, a jól megépített készülékház, a sztereó hangszórók, valamint a fürge és modern hardver. Ellene a fotós-videós képességek középszerű mivoltát lehet megemlíteni, valamint az egyelőre Android 11-en ragadt rendszert, noha már a friss MIUI-val érkezik a termék. Csak hát az a helyzet, hogy konkurensből is akad bőven, kapásból a kicsit drágább Galaxy A52s említhető jobb kamerás teljesítménnyel, és erősebb hardverrel aztán ott van a Poco F3 és a Realme GT Master is, egyáltalán nincs olyan árelőnyben ez a készülék, mint a korábbi Redmi Note szériák egyes darabjai. Ha a videózás nem fontos, fotózni pedig csak a főkamerával szoktunk, akkor csalódást nem fog okozni a készülék, de a falrengető és lehengerlő ár/érték arány most nincs jelen. Ettől még sokat el fognak adni belőle, be fog kerülni a szolgáltatókhoz is, az ajánlott minősítésünk azonban elmarad, de egy mosolygós tetszett plecsnit szívbaj nélkül meg tudunk neki ajánlani, idővel pedig (ha piacon tudják a chiphiány mellett is tartani) csökkenhet annyira az ára, hogy kifejezetten jó vétellé váljék, ha 100 ezer forint körül el lehet majd itthon hozni néhány hónap múlva, akkor népszerű modellé válhat.

Redmi Note 11 Pro 5G

Bog

A terméket a Xiaomi hivatalos, nemzetközi partnere biztosította, itt lehet megvásárolni az első időszakban némi kedvezménnyel.

Specifikáció

Redmi Note 11 Pro 5G
Redmi Note 11 Pro 5G Külső
Méretek 164,2 x 76,1 x 8,1 milliméter
Tömeg 202 gramm
Színvariációk kék, szürke, fehér
Kijelző képátlója 6,67 hüvelyk
Képaránya 20:9
Felbontása 1080 x 2400 pixel (395 ppi)
Típusa, frekvenciája AMOLED, 120 Hz
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem ujjlenyomat-olvasó (bekapcsológombban)
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Qualcomm Snapdragon 695 5G, 6 nm
Processzor 2 x 2,2 GHz Kyro 660 Gold & 6 x 1,7 GHz Kyro 660 Silver
Grafikus chip Adreno 619
RAM, tárhely mérete 6/64, 6/128, 8/128 GB
Memória bővítése microSDXC (hibrid tálca)
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/19/20/25
LTE B26/28/29/32/34/38/39/40/41/46/66
5G n1/n3/n8/n28/n41/n77/n78
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 5.1 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac (kétcsatornás, HotSpot, Direct)
USB USB 2.0 (Type-C, MTP, OTG)
Navigáció A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
NFC (piacfüggő) van
Infra van
Szoftver
Rendszer, felület Android 11, MIUI 13
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 108 megapixel (26 mm, f/1,9, PDAF)
8 megapixel (ultraszéles, f/2,2)
2 megapixel (makró, f/2,4)
LED villanó
Előlapi kamerarendszer 16 megapixel (f/2,4)
Videófelvétel 1080p (30 fps)
Jack kimenet van
FM-rádió van
Üzemidő
Akkumulátor 5000 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 67 watt
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
Giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, szilikon tok a csomagban

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés