Redmi Note 10 - nem fizetsz rá, nem fizetsz vele

Egyre több a reális alternatíva bőven százezer alatt is, nyilván vállalható kompromisszumokkal. A Redmi Note 10 széria alapmodellje azért tud mivel kompenzálni. Már, ha nekünk pont azok a paraméterek fontosak.

Multimédia

Ismét egy 48 + 8 + 2 + 2-es kamerarendszer, ahol a quad-Bayer főegység alapértelmezetten 12 megapixelen rögzít, az ultraszéles nem túl erős, a 2 megapixeles makró viszont meglepően jó. Ez ugyan nem a Redmi Note 10 Pro telemakró szenzora, de fix fókusszal is messze jobb a képminőség, mint a sokéves átlag és nagyobb arányban, sőt meglepően nagy arányban készülnek használható felvételek, mint az eddig kipróbált makrók esetében. Nem mintha ez olyan fontos lenne, de ha már van, nem árt, ha használható.

A 13 megapixeles szelfikamera a szokásos performanszt hozza, kissé szűkös látószöggel, de gyorsan reagáló dinamikával és megfelelő hanggal, az állóképek esetében pedig automatikus HDR és AI is rendelkezésre áll.

A szoftver továbbra is jól paraméterezhető, kezdve a zárhang stílusától a színsémán át a kissé lényegesebb funkciókig, mint a kameramódok elrendezésének testreszabása. A makró még mindig külön van (nem a módok között, hanem az élőképen elérhető beállításoknál), a kamerák és látószögek közötti váltáshoz használt ikonok még mindig elég picik, könnyű mellényomni, az utoljára használt mód rögzítése pedig továbbra sem működik. Teljesen mindegy, hogy kértük-e vagy nem, mindenképpen a legutoljára használt beálltásokkal nyílik meg az app.

48MP

Cserébe a makrószenzorhoz is elérhető Pro mód fehéregyensúly, fókusz, záridő, expozíciokorrekció és érzékenység beállítással. Ugyanitt kérhetjük a nyers képfájlok mentését is. A főkamera natív felbontása 48 megapixel, de továbbra sem érdemes ekkora képeket készíteni. Középen több részletet kapunk, de a dinamika sokkal gyengébb, valamelyest alulexponál, a színek fakók, a széleken nagyon torzít és puha a lencserajzolat. A hasonló textúrák elmosódnak, a zajt pedig mintha radírral próbálná eltüntetni, mégsem sikerül.

Hirdetés

12MP

Nem véletlenül 12 megapixel az alapértelmezett felbontás, ahol ezeket a problémákat javarészt kompenzálja az algoritmus. A vonalélesség látványosan jobb, a színek élénkebbek, a kontraszt erőteljesebb, a dinamika nagymértékben javul, bár az automatikus HDR-nek lenne hova fejlődnie. A kattintás előtti élőkép alapján az AI főleg a fehéregyensúlyra koncentrál, ami viszont automatikusan érzékelt esti környezetben már elvérzik. Van amúgy külön esti mód, ha nem akarunk mindent a mesterséges intelligenciára bízni, de leginkább csak felülexponál és rommá élesíti a képzajt.

8MP ultraszéles

A 8 megapixeles ultraszélesnél messze jobb a fehéregyensúly éjszaka és beltéren este, minden más viszont vacak. A dinamika megszűnik, részletek alig, nappal viszont nem rosszabb, mint a kategóriában elterjedt, megegyező felbontású és képességű szenzorok, de mindenképpen gyengébb, mint amit a főkamerával tudunk előállítani.

2x zoom

Ami nagyon ergya, az maximális felbontásból vágott kétszeres zoom. Rettenetesen zajos és túlélesített. A gyógyszertáras kép ehhez képest döbbenetesen jó. Ezen az árszinten jelenleg egyébként nagyjából ezek a képalkotó képességek, a többi készülék sem sokkal jobb vagy rosszabb.

Videófelvételt maximum 4K 30 fps-sel rögzíthetünk a főkamerával, ez korrekt minőségben történik meg, az ultraszéles pedig maximum FHD 30 fps-t tud. Az FHD 60 fps felvételek viszont nem ütik meg az ingerküszöböt, hiába a magasabb képkockaszám. A zoom felvételt még 4K-ban sem feltétlenül érdemes erőltetni, látványosan nélkülöz bármiféle stabilizálást, 1080p 60 fps mellett pedig akkor sincsen vonalélesség, ha fókusz véletlenül igen.

A látószögek között továbbra sem lehet váltogatni menet közben, és nagyjából ugyanaz a helyzet este is, mint nappal. Az esti zoomfelvételek remegősek, 4K-ban még csak-csak, de 1080p 60 fps-nél már se fókusz, se kontúrok, az ultraszéles viszont sokkal jobb fehéregyensúlyt hoz, de dinamikátlan és a fókusz is instabil, részletekre pedig ne nagyon számítsunk. Már, ha egyáltalán látszik valami a felvételen.

A Mi Videólejátszó továbbra is életképes megoldás a tartalmak lejátszására, kezeli a feliratokat, hangsávokat és kisablakos formában is hajlandó futni, streamelni pedig HD minőségben is lehet a Widevine L1-es biztonsági szintnek köszönhetően.

[+]

A gyári zenelejátszó is kényelmes és kompetens, a hangzás pedig elég jó, viszont annak ellenére aszimmetrikus a sztereó, hogy két teljesértékű hangszórót kapunk, nem a beszédhangszóró próbál besegíteni. Van hangszínszabályzó és fülhallgató típushoz igazodó hangprofil-beállítás, a személyre szabott hangprofil viszont vagy nincs vagy csak én nem találom. De leginkább úgy tűnik, hogy ez most kimaradt. A fülhallgatóra jutó hangminőség sem rossz, tiszta és élénk, de számomra kevés volt a mély és a térérzet, ugyanezzel a headsettel más telefon jobb élményt nyújtott. 3,5 milliméteres jackben végződő fülessel viszont FM-rádiót is csiholhatunk. Kodektámogatásról ezúttal sajnos nem beszél a hivatalos termékoldal, valószínűleg nincs miről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés