Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?

Majdnem pontosan kétszeres áron kerül forgalomba a Redmi Buds 5 Pro változata az alapmodellhez képest. Duplatesztünkben összehasonlítjuk őket és megtárgyaljuk, megéri-e az extra kifizetése.

Bevezető, csomagolás, külső

A Redmi Note 13-as telefoncsaláddal együtt érkeztek meg hazánkba a Xiaomi Redmi márkanév alatt kínált új kiegészítői is, két fülhallgatót és egy órát ajánl a gyártó az új mobilok mellé. A Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro közül ráadásul előbbit ajándékba is adták egyes telefonok mellé az értékesítés első két hetében, ajándéknak pedig teljesen jó a kis füles. Aki külön vásárolna, annak a sima modellért 19 990 forintot kell majd kifizetnie és feketében vagy fehérben választhatja a fülhallgatót február elejétől. Aki a Pro modellre vágyik, annak február végéig kell várnia, ezt a Xiaomi 34 990 forintért szeretné eladni és itt is fekete vagy fehér a választási lehetőség színek terén. Érdemes egyébként szétnézni vásárlás előtt, mert a hivatalos viszonteladók között is vannak eltérések árban, a Redmi Buds 5-öt például 14 990 forintért is láttam raktáron az egyik Xiaomi termékekkel foglalkozó üzlet kínálatában.

Redmi Buds 5 Pro balra, Buds 5 jobbra
Redmi Buds 5 Pro balra, Buds 5 jobbra [+]

Az árban jelentős eltérés a csomagoláson nem mutatkozik meg, mindkét fülhallgató egy vékonyka fehér dobozban érkezik, a dobozon egy-egy képpel a fülhallgatóról és nevükről, a Pro modellé pedig buszkén hirdeti a Hi-Res Audio Wireless minősítését, melyet az LDAC audiokodek támogatásával szerzett meg. A doboz tartalmában nem lesz különbség: töltőbölcső benne fülesekkel, rajtuk M-es méretű gumiharang, egy USB-A végű Type-C töltőkábel, egy S és egy L méretű csere szilikonharang, pár oldalnyi papír leírás.


[+]

Formai különbség a fülesek között minimális, a bölcsőben viszont jelentősebb eltérések vannak. A Buds 5 laposabb és cukorkásdobozhoz hasonlóan nyílik a felső oldala, ahol a Redmi felirat látszik. A tok 42 grammot mutat mérlegünkön, Qi töltés nincs benne, USB-C csatlakozó az elején, mellette apró állapotjelző fehér LED, a tok jobb oldalán pedig egy apró gomb, amivel párosításra lehet készíteni a fülest. Automatikusan az első bekapcsoláskor párosító módba lép az eszköz és van Google-féle gyors párosítás is a kínált funkcionalitásban. A tokot felnyitva egyből a füleseket láthatjuk, ezeket erős mágnesek tartják a helyükön, alattuk pedig egy LED-sáv. A fülhallgatók Pogo pines csatlakozóval töltenek. A zsanér és a mágnesek is erősen tartanak, a felhasznált műanyag minősége viszont nem túl magas, a külső matt felület ugyanakkor nem szedi gyorsan a karcokat.

A Buds 5 (jobbra) laposabb tokot kapott
A Buds 5 (jobbra) laposabb tokot kapott [+]

Ezt nem mondhatja el magáról a Redmi Buds 5 Pro védőtokja, a fényes fehér tok pár nap használat alatt eléggé karcos lett, a fekete műbőr borítása valószínűleg jobban bírja. Ez már 43 grammot nyomott mérlegünkön, viszont a fülhallgatókra a Pro esetén 5 grammot, a sima Buds 5-re csak 4 grammot. A Xiaomi által megadott adatokat az alábbi táblázatba összeszedtük az egyértelműség kedvéért, zárjuk le annyival a tömeg témáját, hogy érzésre egyik fülhallgató sem nehéz és a hordozó tokok is könnyedén elférnek zsebben.

A hordtok alja és a fülesek (b: Buds 5 Pro, j: Buds 5)
A hordtok alja és a fülesek (b: Buds 5 Pro, j: Buds 5) [+]

Tulajdonság Redmi Buds 5 Redmi Buds 5 Pro
Méretek (tok / fülhallgatók) 61 x 50 x 24,6 mm / 29,5 x 21,4 x 23,5 mm 61 x 46,8 x 25 mm / 6,5 x 6,5 x 29,7 mm
Tömeg (tok / fülhallgatók) 31,4 gramm / 5,3 gramm 32,6 gramm / 5,1 gramm
Hangkeltő 12,4 mm-es dinamikus meghajtó, titán diafragma Kettős hangszóró: 11 mm-es mélysugárzó titán diafragmával és 10 mm-es piezomotoros kerámia magassugárzó
Bluetooth és kodektámogatás BT 5.3
SBC, AAC
BT 5.3
SBC, AAC, LDAC
Zajszűrés Aktív zajszűrés 46 dB-ig két mikrofonnal Aktív zajszűrés 52 dB-ig három mikrofonnal
Akkumulátor és töltés Fülhallgatók: 54 mAh, Pogo Pin
Tok: 480 mAh, USB-C
Fülhallgatók: 54 mAh, Pogo Pin
Tok: 480 mAh, USB-C
Ígért üzemidő ANC nélkül Fülhallgatók: akár 10 óra
Tok: akár 40 óra
Fülhallgatók: akár 10 óra
Tok: akár 38 óra
Kialakítás In-ear TWS In-ear TWS, IP54
Irányítás Érintőfelület a száron, automata viselésérzékelés Érintőfelület a száron, automata viselésérzékelés
Extrák Google gyors párosítás, két eszközös Bluetooth multipont, Xiaomi Earbuds alkalmazás, állítható erősségű hangátengedő mód Google gyors párosítás, két eszközös Bluetooth multipont, Xiaomi Earbuds alkalmazás, állítható erősségű hangátengedő mód, Auracast, adaptív aktív zajszűrés
Színválaszték fekete, fehér fekete, fehér
Xiaomi Magyarország ajánlott fogyasztói ára (2024.02) 19 990 forint 34 990 forint

A Buds 5 Pro tokja már a tetején nyílik, itt kívülre került a LED csík, alulra az USB-C csatlakozó és a párosítást indító gomb. Adott itt is a Google gyors párosítás, viszont a vezeték nélküli töltés ebből a tokból is kimaradt. A zsanér erős és a fedelet itt mágnesek is segítenek helyén tartani, amit a Buds 5 nem mondhat el magáról. A fényes műanyag viszont sajnos gyorsabban sérül. A fülhallgatókat mágnesek tartják helyükön és a szárak alján található Pogo pines csatlakozóval töltenek. Kivenni és visszatenni könnyű mindkét típust a tokba, illetve egyszerű a gumiharangok cseréje is, a vetőcső mérete és formája standard.

Redmi Buds 5 Pro
Redmi Buds 5 Pro [+]

Formájukat tekintve sem tagadhatják le rokonságukat a fülhallgatók. Ugyanaz a száras kialakítás, szinte milliméterre megegyező méret, ugyanaz a díszítés a száron végigfutó csíkban. A különbség csak annyi, hogy a Pro modellen a csík fényes fém helyett márvány mintázatát próbálja megidézni több, de inkább kevesebb sikerrel. Ránézésre feltűnhet még, hogy a Pro változaton több mikrofon van, illetve a vetőcső végén található rács más. Mindkét fülhallgatóban megvan a közelségérzékelő szenzor, tehát automatikusan állítják vagy indítják a lejátszást a fülbe kerüléskor és mindkettőt ugyanúgy a száron elhelyezett érintőfelülettel lehet irányítani. A felület parancsait a Xiaomi Earbuds alkalmazásban adhatjuk meg, itt találunk olyan beállítási lehetőséget is, hogy a fülhallgatók automatikusan felvegyék a hívást, ha fülünkben vannak.

Redmi Buds 5
Redmi Buds 5 [+]

Mindkét modell kényelmesen ül a fülben a megfelelő méretű gumiharanggal, viszont csak a Pro modellel érdemes izzasztó edzéseket bevállalni, mivel csak ez kapott IP54-es minősítést, az alap változat nem. A szellőzés is jónak mondható, még erősre állított ANC mellett sem éreztük úgy a teszt során, hogy bedugult volna fülünk a Redmi Buds használata alatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés