Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?

Majdnem pontosan kétszeres áron kerül forgalomba a Redmi Buds 5 Pro változata az alapmodellhez képest. Duplatesztünkben összehasonlítjuk őket és megtárgyaljuk, megéri-e az extra kifizetése.

Kapcsolat, alkalmazás

Android készülékekkel a párosítás egyszerű, Google-fiókunkhoz is hozzárendelhetjük a füleseket, így akár térképen is láthatjuk az utolsó csatlakozás helyét. A kapcsolat stabil (Buds 5 RSSI: - 32 dBM, Buds 5 Pro RSSI: - 21 dBm) mindkét fülhallgatóval és megbízható marad olyan jelzajos környezetben is, mint egy tömött villamos vagy a metró. A késleltetés hossza viszont nagyon eltérő, amíg a Pro változat 0 és 100 ms között hozza a hangot, addig az alapmodell esetén ez 200 és 300 ms közti érték, amivel már például mobilos játékok esetén észrevehető késésben van a hang tapasztalataink szerint a képhez képest. Játékos mód nincs a szoftverben, ezzel kell beérnünk. YouTube vagy Netflix esetén nem tapasztaltuk a csúszási problémát, de itt ugye az adott platform is korrigál valamennyit.

Gyors párosítási felület és késleltetési időkGyors párosítási felület és késleltetési időkGyors párosítási felület és késleltetési időkGyors párosítási felület és késleltetési idők Gyors párosítási felület és késleltetési idők (forrás: Mobilaréna) [+]

A multipont működése viszont nem magától értetődő, mivel a lehetőség a Xiaomi Earbuds szoftverben ki van kapcsolva és manuálisan kell a felhasználónak bekapcsolnia. Ehhez először le kell tölteni a Xiaomi Earbuds alkalmazást Androidra vagy iOS-re, és ez már jó pont, hogy mindkét rendszerhez van támogató app, pár éve még nem volt. Itt az Additional settings menüpont alatt találjuk a Dual connection kapcsolót, ezt kell benyomni és megy a multipont. Az alkalmazás nálunk se iPhone-on, se Android rendszeren nem tudott magyar nyelven, alapértelmezetten angolul indult.

A multipont opciót külön be kell kapcsolni, de utána megbízhatóan működikA multipont opciót külön be kell kapcsolni, de utána megbízhatóan működikA multipont opciót külön be kell kapcsolni, de utána megbízhatóan működik A multipont opciót külön be kell kapcsolni, de utána megbízhatóan működik (forrás: Mobilaréna) [+]

Az alkalmazásban elérhető funkciók terén vannak különbségek a sima és a Pro között, kapásból a főoldalon a Pro esetén bekapcsolható az adaptív zajszűrés és a személyre szabott zajszűrés. Előbbi a környezeti hangokhoz igazít, utóbbi elvileg fülünk formájához, ehhez egy illeszkedési tesztet kell elvégezni. Lejjebb görgetve találjuk az érintési parancsok beállítási lehetőségeit, a hangeffekteket, ami a Pro modellnél az tízsávos hangszínszabályzót is rejti, valamint az egyéb beállításokat, melynél kapcsolható a viselésérzékelés, a kettős kapcsolat, az automata hívásfogadás, van illeszkedési teszt és átnevezhető a fülhallgató.

Hangbeállítások a Pro fülhallgatónHangbeállítások a Pro fülhallgatónHangbeállítások a Pro fülhallgatón Hangbeállítások a Pro fülhallgatón (forrás: Mobilaréna) [+]

Az érintőfelületre beállítható parancsok egy, két vagy három rövid érintésre és érintve tartásra vonatkoznak. Lehet a lejátszott tartalmat előre vagy hátra léptetni, a hangerőt állítani, a lejátszást szüneteltetni vagy indítani, illetve az ANC módjai között váltogatni vagy a forrásként szolgáló eszközbe integrált asszisztenst ébreszteni. Az ANC esetén meghatározható az is, hogy mely módok között lépkedjen a fülhallgató az érintésre. Az érintési érzékenység mindkét fülhallgató esetén jó, tapasztalataink szerint az egyszeri érintésre történő parancsot érdemes kikapcsolva hagyni a véletlen utasítások elkerüléséért.

Érdekes, de be kell jelentkezni a Xiaomi-fiókunkba, ha firmware-frissítést akarunk letölteni a füleshez, viszont a fülhallgatók keresése funkció működik enélkül is. Nem kell nagy dologra gondolni, nincs UWB chip a tokban, a kereső szimplán csak magas hangerőn pittyogó hangot játszik le a füleseken. Az viszont jó, hogy lehet külön csak a jobb vagy bal fülesen vagy mindkettőn egyszerre hangot lejátszani.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A hangzásra vonatkozó beállítások között jelentősebb különbségek vannak a Pro és az alapmodell között. Egyrészt a Pro támogatja kompatibilis forrással az LDAC kodeket és az LE Audiót, de ezt nem az alkalmazáson belül, hanem a forráseszköz beállításai közt kell váltani. Az LDAC-cal semmi problémát nem tapasztaltunk, LE Audio módban viszont a bal fülhallgató többször elvesztette a kapcsolatot és csak a jobb oldali szólalt meg. Ha Auracast közvetítéshez szeretnénk csatlakozni fülhallgatónkkal, akkor arra is csak a Pro modell képes, az alapváltozat nem. A Pro változat ezen felül képes a Dimensional audio menüpont alatti beállításokkal arra, hogy különböző helyeket megidéző hangzást imitáljon, például koncerttermet vagy mozit. Ez elég kezdetleges, az eredmény nem meggyőző.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Jobban jár az ember, hogyha az Audio balance menüpont alatt a Custom lehetőséget választva manuálisan állítja be a hangszínszabályzót a Pro modellnél. Vannak előre programozott módok is (basszus, közép, vagy magaskiemelés és standard), ezekből is választhatunk, ez a sima Buds 5-nél is adott, de ott kézi EQ nincsen. Mindkét fülhallgató eléggé a mélyek felé hajlik, érdemes kicsit korrigálni a hangzás tisztaságán.

A Redmi Buds 5 esetén kevesebb opciónk van az alkalmazásbanA Redmi Buds 5 esetén kevesebb opciónk van az alkalmazásbanA Redmi Buds 5 esetén kevesebb opciónk van az alkalmazásbanA Redmi Buds 5 esetén kevesebb opciónk van az alkalmazásban A Redmi Buds 5 esetén kevesebb opciónk van az alkalmazásban (forrás: Mobilaréna) [+]

A program egész egyszerűen kezelhető, a legfontosabb funkciókat tartalmazza, de mondjuk kerülhetne kicsit egyszerűbben elérhető helyre az EQ. A teszt alatt a Xiaomi Earbuds alkalmazás 1.7-es változatát, a fülhallgatókhoz tartozó firmware 4.3.7.0-s változatát használtuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés