Redmi 9T - ha nem akarsz a töltőhöz ragadni

A Redmi-mobilokat egyre kevésbé a megjelenésük miatt lehet szeretni, viszont ha 60 ezer forint körüli kategóriában nézünk mobilt, szinte elkerülhetetlen, hogy belefussunk a 9T-be.

Kamera, multimédia

A Redmi 9T le sem tagadhatná, hogy a Poco M3 testvérmodellje, ez pedig a kamerában is megnyilvánul: az előlapi, 8 megapixeles, f/2,1-es kamera ugyanaz, mint amit annál láthattunk, de hátul is szinte teljes az egyezés: 48 megapixeles főkameráról beszélhetünk f/1,8-as apertúrával, PD-autofókusszal, 1/2"-os szenzorral, és erről sem maradt el a két darab 2 megapixeles, fixfókuszos segéd, amiből az egyik egy mélységérzékelő, a másik pedig egy makrókamera. Amivel a Redmi 9T több a Poco-változatnál, az a 8 megapixeles ultraszéles kamera, ami azon nem található, ezen viszont itt van, 8 megapixeles, 120 fokos látószöget ad, és egyébként fixfókuszos. A Super Quad Camera felirat a hátlapon persze mókás és kissé gagyi egyben, de felül lehet rajta emelkedni, a szoftveres támogatás viszont elég korrekt.

[+]

Hirdetés

Van Google lens, mindenféle színszűrő, AI-optimalizálás, automatikusra kapcsolható HDR, Pro mód kézi ISO-val, expozícióval, fókusszal, fehéregyensúllyal és záridővel, külön rakták a 48 megapixeles módot (mivel a quad-Bayer technológia alapján 12 megapixelen, 4-1-es egyesítéssel kell a legjobb fotókra számítani), van továbbá dokumentumolvasás, panoráma, és mindenféle egyéb beálíltás is, kompozíciós segédvonallal és giroszkóp-alapú vízszintezéssel.

Főkamera, 12 megapixel

Felemás érzéseink vannak a főkamera képeivel kapcsolatban: alapvetően nem rosszak a fotók, főleg a mobil árkategóriájával súlyozva, enyhített szigorral nézve, viszont tény, hogy az elkészült képek között is nagy különbségek vannak, főleg este érdemes több fotót csinálni, ha abból legalább egy értékelhetőt szeretnénk megőrizni. Itt-ott hibázik a fehéregyensúly, de alapvetően azért jó munkát végez, a dinamika elég gyenge, és ha belekorrigál az automatika, akkor jellemzően inkább alulexponált képeket csinál. A fókusz gyors és pontos minden körülmények között, a feldolgozás pedig nem tart sokáig még teljes felbontás mellett sem. Zajból átlagon felüli mennyiséget látunk, miközben a részletesség sem jár az élen, az éjszakai fényhiánnyal pedig a dedikált mód sem tud sok mindent kezdeni.

Nagylátó, 8 megapixel

Ennél a készüléknél is másodhegedűsként lehet tekinteni a nagylátóra, bár érdekes módon a fehéregyensúly itt jóval pontosabb, a nappali képeket összehasonlítva egészen jól látható a különbség. Persze, a lencsekép csúnya a széleken, a kromatikus aberráció feltűnő, a dinamika a főkamerához képest is gyenge, a szokásos részletbeli hiányosságok pedig ugyanúgy megvannak, mint a főkameránál, csak itt még szorozhatunk azzal, hogy a fixfókusz miatt az élesség sem mindig stimmel, főleg 1 méternél kisebb tárgytávolság esetén. Cserébe tényleg ki tud jönni egy-két jó kompozíció, és netes, közösségi médiás megosztáshoz azért bőven elfogadható minőséget produkál.

Egyszerű hobbivideózásra sem merném javasolni a Redmi 9T-t, hiszen a Full HD felbontású, 30 fps sebességű felvételek részlethiányos masszaként köszönnek vissza egy méretesebb megjelenítőn, mintha a felbontást is felskálázták volna. Érdemi képstabilizálás nincs, este előjönnek a fókuszhibák, a felvett hang minősége pedig annak ellenére nem túl jó, hogy egyébként sztereó, 96 kbps bitsűrűségű, 48 kHz-es hangsáv rögzül a képkockákkal. A lassított felvétellel próbálkozni naiv vállalkozás, a time-lapse még úgy ahogy elmegy, de azt sem lehet túlságosan komolyan gondolni.

[+]

A multimédiás oldal teljesen rendben van: elsőként megdicsérném a hangszórópárt, ami ugyan a legegyszerűbb módon valósítja meg a sztereó hangzást (alul a fő hangszóró nyomatékosabban adja az egyik csatornát, felül pedig a beszédhangszóróval együtt van egy gyengébb hangkeltő a másik csatornának), mégis átlagon felüli minőséget és hangerőt hoz, főleg a mobil árkategóriáján belül, nem recsegnek be a mélyek, a magas hangok torzítása is elfogadható. Szintén lehet örülni a 3,5 milliméteres jack-csatlakozónak, de az FM-rádió, az L1-es Widevine védelem és a Mi Zene- és videólejátszó is értékhelhető annak, aki rendszeresen fogyaszt tartalmat a mobilján. Nem véletlenül telepítették előre a Netflixet, hiszen ezen keresztül is nagyfelbontású streamhez juthat a néző.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Redmi

Előzmények

Hirdetés