Hirdetés

Realme C21 - jó védelemmel száll ringbe

TÜV-minősítés, méretes akkumulátor, teljes értékű Android és 12 nanométeres rendszerchip: 43 ezer forintos áron ezek jó hívószavak, de a gyakorlatban ez is csak egy belépő szintű eszköz, azok tipikus hibáival.

Bevezető, külső, kijelző

Aki a 45-55 ezer forintos árkategóriában keres új, kártyafüggetlen okostelefont, annak nincs egyszerű dolga: ennyi pénzért tényleg kizárólag a legalapvetőbb funkciókat szabad elvárni a termékektől, és készüljön egy nagy adag türelemmel is a felhasználó, ha ebben a ligában keresgél. Jelen pillanatban úgy néz ki, ez az árkategória – a Redmi 9C-vel párhuzamosan – úgy alakul, hogy egy 400 nites IPS kijelző, egy Android 10, egy 12 nanométeres, de még Cortex-A53-as alapú MediaTek chip, egy közepes kamera, egy ujjlenyomat-olvasó és egy méretes akksi már belefér a keretbe, tehát papíron abszolút vállalhatóak a mobilok, ám a valóság tényleg kissé nyögvenyelős, és a komponensek minőségén azért lehet érezni, hogy nagyon szűken vannak mérve a lehetőségek.


[+]

Szűken van mérve a doboz is, hiszen bár a gyártótól jellemzően megszoktuk, hogy tokot is ad a mobiljaihoz, most azonban csak a közepes sebességű, 10W-os töltőadaptert és a microUSB-ben végződő kábelt találtuk meg a szokásos Realme-sárga dobozban. Ha kicsit optimistábban közelítjük meg a helyzetet, talán nem is azért maradt ki a szilikon védőelem, mert nem fért volna bele a keretbe, hanem azért, mert a Realme C21 az egyik első olyan mobil, ami a gyártóval és a TÜV Rheinlanddal közösen megalkotott strapabírósági szabványnak felel meg.


[+]

Miről is van szó? A készüléket a piacra kerülés előtt összesen 23 teszten küldik át, leejtik, extrém hőmérsékleti és páratartalmi körülményeket szimulálnak -40-től + 75 Celsius fokig, töltési feszültségingadozást, légnyomásváltozást, továbbá a gombok és csatlakozók terhelhetőségét nézik meg. Ez a teszt nem felcserélhető vagy összekeverhető a víz- és porállóságot jellemző IP68-cal, ez a készülék sem nedvességtűrő, például a SIM-tálcájánál sincs meg az a tipikus gumitömítés, ami az efféle mobilokra jellemző, viszont eggyel konkrétabb tesztleírás van róla, mint a mobilos szinten kissé nehezen értelmezhető, és szűkszavúan mért MIL-STD 810G-ről és annak altesztjeiről. Úgyhogy üdvözöljük az új szabványt, kíváncsiak vagyunk, hogy a Realme eszközökön túl egyéb eszközökön is látjuk-e majd a plecsnit, a C21-tulajdonosok pedig remélhetőleg tartós, kisebb sérüléseket toleráló eszközt tapasztalnak meg a használati idő során.


[+]

Ez egy 6,5 hüvelykes kijelzővel és 5000 mAh kapacitású akkumulátorral szerelt mobil, tehát nyilvánvalóan sem a kicsi, sem pedig a könnyű szó nem igaz rá, a teljes értékű használat nyilván kétkezes lesz. 165 x 77 x 9 milliméteres dimenziókkal szélesebb és magasabb is a többség számára kényelmesnél, műanyag háza viszont aránylag jól kézbe simul, és csúszósnak sem lehet nevezni. Nincs recsegés-ropogás, a gombok feszesek, viszont a hátlapi főkamera optikája tud zörögni az autofókusz felfüggesztéséből adódóan, hiszen valaminek kell lenni, ami elrontja a majdnem tökéletes összképet.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Realme C21 LG K22 Nokia 1.4 Huawei Y5p Motorola Moto E6 Play Cubot Note 7
Képátló 6,5 hüvelyk 6,2 hüvelyk 6,5 hüvelyk 5,4 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1600 720 x 1520 720 x 1600 720 x 1440 720 x 1440 442 x 960
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 374 nit 384 nit 467 nit 430 nit 406 nit 416 nit
Fehér fényerő (min.) 2,2 nit 5,4 nit 2,8 nit 1,5 nit 5,2 nit 16,7 nit
Fekete fényerő 0,22 nit 0,29 nit 0,18 nit 0,32 nit 0,27 nit 0,33 nit
Kontrasztarány 1701:1 1324:1 2596:1 1342:1 1502:1 1261:1
Színhőmérséklet 7727 K + kézi 7511 K + kézi 7595 K + kézi 9771 K + kézi 7118 K 7424 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző vállalható. 720 x 1600 pixel felbontással, aránylag nagy fizikai méret mellett a 269 ppi-s képpontsűrűség nem azt a lenyűgözően éles élményt adja, amit mára már gyakorlatilag megszoktunk és természetesnek veszünk, viszont a színek jók, a maximális fényerő rendben van, gyorsan és jól dolgozik a fényerőállító automatika, nincsenek látható ragasztási hibák a panelen (ez persze példányonként eltérő lehet, viszont a Realme esetén jellemzően pozitívak a tapasztalataink), pöpec az érintésérzékelés is, de persze semmi csodára nem szabad számítani, a megjelenítés és a bevitel egyaránt maradt 60 Hz-en.


[+]

Always-on, azaz mindig aktív kijelző ebben a készülékben sincs, egyszerű IPS panelről beszélünk, a folyamatos megjelenítés háttérvilágítása sem esztétikailag, sem pedig fogyasztás terén nem lenne optimális, ezen akkor sem szoktunk meglepődni, ha egy drágább készülékkel találkozunk. Az már eggyel fájóbb, hogy a régen alapértelmezett, mára azonban teljesen kikopott értesítési led sem került be a mobilba, tehát ha jön egy értesítésünk, felvillan a kijelző, aztán elalszik, és ha pont nem néztünk oda, akkor jó eséllyel lemaradtunk az üzenetről vagy nem fogadott hívásról.


[+]

Gombkiosztás terén teljesen átlagos a felhozatal, jobb oldalra, bal mutató- vagy jobb hüvelykujjal kellemesen elérhető helyre került a bekapcsológomb, felette a hangerőszabályzó páros terül el, ahhoz már kicsit nyújtózkodni kell. Hátra került a közepes hatékonyságú ujjlenyomat-olvasó, adott esetben ezzel is kiváltható a bekapcsológomb a feloldásnál. Az olvasó egyébként jól kitapintható, nincs pereme, de van egy aránylag markáns besüllyesztés, ami gyakorlatilag összetéveszthetetlen. A multimédiás hangszóró a hátlapra került, nem túl szerencsés, de ebben a kategóriában még mindig gyakran előfordul, ugyanez mondható el a microUSB-csatlakozóról a mobil alján, amit már rég ideje lenne Type-C-vel kiváltani. Szerencsére örülni is van minek: alul ott figyel a 3,5 milliméteres jack csatlakozó is, a bal oldalról kihúzható SIM-tálcában pedig három különálló kártyahellyel találkozunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Realme 7i - olcsón is lehet jót

  Az olcsó telefonok mezőnyéből kitűnni nem egyszerű feladat, a Realme 7i viszont tud egy-két trükköt annak ellenére is, hogy a középkategória alsó szegmensében játszik.

 • Bemutatkozott a Realme 8 5G

  A Realme a V13 5G-t emelte a 8-as szériába, hogy addig se maradjon 5G-s verzió nélkül a sorozat, amíg összeraknak egy új modellt.

 • Realme 8 Pro - valami régi és valami új

  Szinte mindent nyújt a Realme, amit a középkategóriában elvárhatunk, de nem tud az erős konkurenciával szemben felülkerekedni sem árazásban, sem tudásban.

 • Realme 7 Pro - gyorsétterem, menüvel

  5G nélkül, de korrekt hardverrel és sok apró extrával lépett piacra nálunk is a Realme 7 Pro, a kérdés csak az, hogy meg lehet-e győzni a vásárlókat, hogy egy itthon ismeretlen márkájú termékre voksoljanak.

Hirdetés