Realme Buds Air 3 - basszus, hangos

Kisebb, okosabb és valamivel drágább is mint elődje. A legnagyobb bajom vele mégsem az ára, hanem a fékezhetetlen basszus, ami kirúgja a ház oldalát.

Bevezető, doboz, külső

Szinte napra pontosan egy év telt el a Realme Buds Air 2 tavalyi és a Buds Air 3 idei bemutatója között. Külsőre a fülhallgató nem sokat változott, bár kicsit kisebb lett, a tudásán viszont csiszoltak némileg. Az új verzió jobban szűri a zajt, tapasztalataim szerint tovább bírja egy töltéssel, és ami a legfontosabb: valamivel jobban is szól. Persze ne várjunk Sony WF-1000XM4 szintet, de 19 990 forintért egy korrekt kis csomagot pakolt össze a Realme.

A doboz és a fülhallgató.
A doboz és a fülhallgató. [+]

Bone123 kolléga az MWC-ről egy fehér Buds Air 3-mal tért vissza, így ez tesztünk alanya, de a fülhallgató egyébként elérhető sötétkék színben is. A doboz fehér, benne a töltőtok, a fülhallgatók, három pár szilikon gumiharang (S-től L-ig), egy USB-A - USB-C töltőkábel és némi papíralapú leírás található. A hordozó tok az elődhöz képest szélesebb, de alacsonyabb, viszont ugyanúgy fényes felületű műanyagból van, vagyis hosszú távon a mikrokarcok ezt sem fogják kímélni. Zsebben, táskában kényelmesen elfér, tömege pedig minimális, a tok 47 grammot nyom.

A fehér mellett kék színben elérhető még a fülhallgató.
A fehér mellett kék színben elérhető még a fülhallgató. [+]

A minimális dizájnváltás a forma mellett a márkanév elhelyezésében is tetten érhető, az elől ülő RGB LED alól a realme (sic!) felirat átkerült a nyitható fedél tetejére, de nem simán festve van, hanem egy átlátszó műanyag ablak mögül néz vissza ezüstös betűivel. A fehér fülhallgató esetén engem ez akaratlan is egy főtt tojásra emlékeztetett, aminek a héja kicsit meg van nyitva stift izzadásgátló csomagolására emlékeztetett. A jobb oldalon a manuális párosítást segítő gomb, alul pedig egy USB-C csatlakozó a 460 milliamperórás beépített akkumulátor töltésére, de a tok hátsó része alatt Qi vezeték nélküli töltés felvételére alkalmas tekercs lapul, így töltőpadra vagy egy energia megosztására képes telefon hátuljára helyezve is tölthető. A töltő bölcső csúszós felülete és az apró tekercs miatt ez azonban precíziós művelet.

Most komolyan: nem olyan kicsit, mint egy stift?
Most komolyan: nem olyan kicsit, mint egy stift? [+]

Szerencsére a 43 mAh-s akkut rejtő füleseket a tokból kivenni és oda visszatenni már nem az. Amit az elődnél is megemlítettem, itt is él: a fülből kivéve 180 fokban el kell fordítani a jobb és a bal Budsot is, hogy vissza tudjuk tenni a helyére őket, ez tanulandó művelet. Apró L és R betű, valamint mágnes segít benne, hogy megtaláljuk a megfelelő lyukat. Mind a fedelet záró, mind a füleseket helyükön tartó mágnes erős, véletlen nem fog széthullni táskánkban a csomag.

A mágnes erősen tartja a fedelet és a fülhallgatót is a helyén.
A mágnes erősen tartja a fedelet és a fülhallgatót is a helyén. [+]

A fülhallgatók kialakítása in-ear, a szilikonharanggal az ember hallójáratába csúsznak be, de a fülesek teste kitölti a fülkagylót is, valamint kilóg a fülesek szára, ez nekem a fülcimpámig sem ért, de nincs két egyforma fül. A szár egyébként szürke, míg a fülesek feje fehér, a szár tetején pedig egy, a tok fedelén találhatóhoz hasonló átlátszó felület van, kissé bazári hatást keltve, mivel a műanyagok illesztése nem egyenletes. Az M-es méretű haranggal nekem stabil és kényelmes viseletet biztosítottak a fülhallgatók, egy órányi futás és evezőgépezés közben sem kellett őket megigazítani, az IPX5 védelem pedig itt is adott, úgyhogy a verejték nem fog kárt tenni bennük. 4 grammjukkal nem húzzák az ember fülét, viszont kiállnak annyira a fej síkjából, hogy ledőlni már nem kényelmes velük.

Hirdetés

Kapcsolat, Realme Link

A fülhallgatóknak a száruk tetején található érintőfelülettel adhatunk parancsokat, ezt a mobiltelefonra letölthető Realme Link appból konfigurálhatjuk. Bluetooth 5.2-n keresztül van multipont támogatás, így egyszerre használható a füles számítógéppel és telefonnal, a mobilos appban megadott paramétereket megjegyzi és átviszi automatikusan a gépre is, vagy akár változtathatunk a telefonról például a zajszűrés módjai között, miközben a gépet használjuk, mint hangforrást. A kapcsolat otthon és tömegben is stabil (-33 dBm) és gyorsan létrejön - van Google gyors párosítás is, a váltás az eszközök között pedig simán megy, a hangot viszont csak SBC és AAC kodeken képes felvenni a Buds Air 3, utóbbi az alapértelmezett.

A fülhallgató és egy Samsung Galaxy A53 5G.
A fülhallgató és egy Samsung Galaxy A53 5G. [+]

Dupla és tripla tapintásra, valamint érintve tartásra adhatunk meg fülhallgatónként parancsokat. Ezek a következők: lejátszás/szünet, következő dal, előző dal, (a telefonba épített) asszisztens, ANC, játékmód. A játékmód 88 milliszekundumos késleltetést ígér, én szemmel észrevehető csúszást nem tapasztaltam a fülhallgató használata közben. Az érintőfelület érzékeny, időnként talán túlságosan is. A fülhallgatók fejének belső részén található egy érzékelő, mellyel automatikusan indít vagy szüneteltet, ha azt érzi, kivették a fülből, ez pontosan és megbízhatóan működik. Az alkalmazásban az Auto answer pontban beállíthatjuk, hogy ha beérkező hívásunk van, csak az egyik fülest a tokból kivéve automatikusan azon vegye fel hívást, ilyenkor klasszikus headsetként is működik az eszköz.

A Realme Link kezelőfelülete (Android).A Realme Link kezelőfelülete (Android).A Realme Link kezelőfelülete (Android). A Realme Link kezelőfelülete (Android). (forrás: Mobilaréna) [+]

Az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Realme Link magyarul sajnos továbbra sem tud, és tapasztalataink alapján bizonyos eszközökön (például iPhone-on, Samsungon és Xiaomin) regisztrálni kell egy fiókot a használatához, ám én ettől függetlenül mindenkinek ajánlanám igénybe vételét, hisz gyorsan állíthatjuk benne a zajszűrést, variálhatunk a hangzáson, és elvégezhetünk egy illeszkedés tesztet is. Utóbbi egy pár másodperces dallam lejátszásával vizsgálja, hogy megfelelő méretű-e a gumiharang, vélhetően az eszköz a két mikrofonja közül a felsőt használja eközben, de erre semmilyen bizonyítékot nem találtam, mert a legkisebb gumiharanggal a fülemben egyébként kényelmetlenül és instabilan ülő fülesekre is hurráoptimistán azt írta, hogy Perfect fit!

ANC, hangminőség

A megfelelő helyezkedés pedig fontos, főleg akkor, ha szeretnénk kihasználni az ANC-t. A zajszűrés erősségén nem lehet állítani, vagy bekapcsoljuk vagy nem. A Realme szerint 42 decibelig képes kiszűrni a hangokat, tapasztalatom szerint kellően erős a zajzár ahhoz, hogy 50%-os hangerőn lejátszott zenével teljesen kiszorítsa a Széll Kálmán téri forgatagot. Egy minimális sistergést hallat a bekapcsolt ANC, de nem zavaró, a nemrégiben tesztelt 1More ComfoBuds Mini például sokkal rosszabbul teljesített ilyen téren. Van szélzaj-szűrés is, viszont ez nem egy külön mód, csupán egy bekapcsolható lehetőség és őszintén, hát én semmilyen különbséget nem tapasztaltam, szeles környezetben sem.

Így fúj át elvileg a szél a fülesen.
Így fúj át elvileg a szél a fülesen. (forrás: Realme) [+]

A fülesek tetején két vékony lyuk található, ezek állítólag arra valók, hogy átfújjon rajtuk keresztül a szellő, így az általa kiváltott membránrezgés nem zavarja meg az ANC-t. Nem tudom bizonyítani, hogy ebből mennyi marketinges duma és mennyi a valóság, azt viszont állítom, hogy erős az ANC és gyengébb erősségű (16 km/h) szelet simán megállít. Az erősebb széllökések hangja már be fog hallatszódni, szóval ez sem tökéletes, de meglepően jó eredmény szerintem egy húszezer forintos eszköztől. Szintén jónak mondható szerintem a mikrofonok által felvett hang erőssége, telefonbeszélgetés közben sem érkezett hozzám panasz, hogy ne hallatszódtam volna rendesen, az utcai zajokat azonban nem fogja meg teljesen az algoritmus, és némi digitális torzulást is észrevettem. Az átengedő mód is a beépített mikrofonokat használja, kicsit dobozszerűen, de érthetően fogjuk a másik felet hallani.

A zenei hangzás terén már nem ilyen jók a tapasztalataim. Három alapértelmezett mód van - Bass Boost+, kiegyensúlyozott, tiszta -, ezek közül a kiegyensúlyozott az alapértelmezett. Viszont emellett is túlcsordul a mély a fülhallgatóból, a többi hang rovására. Ha valaki szereti a lüktető basszust, akkor ez a füles neki szól! A Bob Moses Love Brand New című számában például a dobgép ritmusát az agyam közepén is éreztem, de a vokál vagy az elektromos gitár fakón és élet nélkül szólt, ez pedig jellemző a fülesre általánosságban. A Bass Boost+ móddal csak még dominánsabb lesz a basszus, a tiszta pedig a beszélgetős műsorokra, podcastekre jó igazából, a zenei élményt nem segíti. Utóbbira van egy Customized audio tuning nevű menüpont, ahol tizenkét különböző frekvencián megszólaló hangról kell nyilatkoznunk, hallottuk-e vagy nem, ez alapján pedig a hallásunkhoz igazítja a Buds Air 3 a hangképét.

Így néz ki az EQ helyett az alkalmazásba került személyre szabott hangteszt.Így néz ki az EQ helyett az alkalmazásba került személyre szabott hangteszt.Így néz ki az EQ helyett az alkalmazásba került személyre szabott hangteszt. Így néz ki az EQ helyett az alkalmazásba került személyre szabott hangteszt. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az van, hogy ez működik, de a végeredményt nem teszi élvezhetőbbé. Hiába jutnak ugyanis valamivel több szerephez a magasabb és középtartományú hangok, a basszus ugyanúgy domináns marad, ezen pedig manuális EQ nélkül javítani nem lehet. A gyenge sztereó szeparáció és nagyon szűk a térérzet sem segít a helyzeten, a 10 milliméteres dinamikus meghajtóból érkező hangok tisztaságukat tekintve pedig maximum közepesre vizsgáznak. Edzés közben a lüktető basszus segít a hajtásban, de más esetben számomra inkább volt zavaró tényező, mint pozitívum, de biztos vagyok benne, hogy van olyan, aki pont ezt keresi egy fülhallgatóban.

Így néz ki a Buds Air 3 a fülemben. Szerencsére nem nagyon áll ki, de lefeküdni vele már kényelmetlen.
Így néz ki a Buds Air 3 a fülemben. Szerencsére nem nagyon áll ki, de lefeküdni vele már kényelmetlen. [+]

Amire én sem tudok panaszkodni, az a hangerő, mert bőven van belőle és a Realme Linken keresztül még tovább emelhető a Volumen enhancer bekapcsolásával. Üzemidő terén ez okozhat némi csökkenést, pedig az ANC nélkül 30 órányi lejátszást ígérő füles jól bírja. Egy órányi folyamatos zenelejátszás aktív ANC-vel, AAC kodeket használva, egyszerre két eszközre csatlakozva 50%-os hangerővel 20%-ot merített a fülhallgató töltöttségéből. A tokban töltött tíz perccel pedig újabb száz percre feltolható az üzemidő, igaz ez ANC nélküli eredmény.

A tokban töltött tíz perc száz percnyi ANC nélküli zenehallgatást tesz lehetővé.
A tokban töltött tíz perc száz percnyi ANC nélküli zenehallgatást tesz lehetővé. [+]

Összegezve a dolgokat: 19 990 forint a magyarországi ajánlott fogyasztói ára a Realme Buds Air 3-nak. Ez picit drágább, mint az előd, de a plusz háromezer forintért kapunk vezeték nélküli töltést, multipont támogatást, erősebb ANC-t, és valamivel jobb hangzást. A kategóriában versenyez az általunk tesztelt eszközök közül a 1More PistonBuds Pro, amit én a jobb hangzásra vágyóknak tudok ajánlani. Konkurens még a Redmi Buds 3 Pro is, aminek kialakítása és anyaghasználata igényesebb, de valamivel drágább és a kezelése iOS-t használva például faék egyszerűségűre korlátozódik az apphiány miatt. Szerintem egy tetszett plecsnit megérdemel a Realme a Buds Air 3-ért, ajánlottat akkor adnék neki, ha lenne manuális EQ az alkalmazásban, hogy kicsit visszább vehessek a basszusból.

Realme Buds Air 3

viragdani01

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés