Hirdetés

Realme 8 Pro - valami régi és valami új

Szinte mindent nyújt a Realme, amit a középkategóriában elvárhatunk, de nem tud az erős konkurenciával szemben felülkerekedni sem árazásban, sem tudásban.

Adatátvitel, akkumulátor

Ez a termék még nem tud 5G-t — noha most már ebben az árkategóriában is van néhány konkurens, ami képes az újabb mobilhálózati technológiák használatára. Nincs infra, a Bluetooth 5.0-s, az NFC nem hiányzik, a pozíciószerzést GPS, GLONASS és BDS műholdakkal oldja meg a telefon, a Type-C port pedig ismeri az OTG funkciót. A böngészési élmény (Chrome-ot használva) megfelel az elvártaknak, a WiFi modul pedig látja az 5 GHz-es hálózatokat is.

[+]

A Realme 8 Pro üzemidő kapcsán ha nem is kiemelkedő, de mindenképpen korrekt eredményt nyújt. Az AMOLED panel 60 Hz-re korlátozva elég takarékos, a chipset sem szenved, az energiamenedzsment jól optimalizált, szóval a 4500 mAh-s telep kis odafigyeléssel kitart két napig is. Készenléti fogyasztás szinte nincs, WiFi-n néztem rajta videót, ezt 18 órán keresztül bírja. A lényeg azonban nem ez, mert ezek jobbára átlagos értékek, hanem a dobozban található SuperDart töltőfej, ami 50 wattos, ezzel pedig 17 perc alatt lehet beletolni 50%-nyi naftát, a teljes töltéshez 47 perc szükséges. Próbáltam, működik, nálam negyedóra alatt ment fel 13%-ról 60%-ra a töltöttség, ami igen jó tempó, pláne ebben az ársávban.


[+]

Realme 8 Pro
Pro
Villámtöltés, dobozban az adapter
A kategóriaátlagnál jobb főkamera
Remek fogású hátlap és készülékház
Kontra
Csak 60 Hz-es a kijelző
A hardver kicsit kevés a zökkenőmentes futáshoz
Nincs IP-védelem és sztereó hangszóró
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (4G, 6/128 GB, HUF) 118 990

Összegzés. Felemás érzéseim vannak a Realme 8 Pro kapcsán, egy évvel ezelőtt nagyjából ugyanennyiben került a Realme 6 Pro is csontra ugyanezzel a chipsettel és memóriaopcióval, azóta pedig már a 7-es szérián is túl vagyunk. Szintén furcsa, hogy míg a IPS panellel a Realme is 90 Hz-es kijelzőt adott, addig most ismét csak 60 Hz jár, akárcsak az elődmodellnél. Az biztos, hogy a töltési sebesség javult és valóban komoly extra, a kamerára is rágyúrtak, de ott sem tökéletes az eredmény, mert odáig rendben van, hogy adott a 108 megapixeles ISOCELL M2 szenzor, de a többi modul leginkább középszerű, videózás közben pedig nem lehet váltani és az OIS is hiányzik. Nincs sztereó hangszóró, nincs IP-védelem, a kávák is lehetnének vékonyabbak, a hátlapra tett batár nagy felirat pedig nem méltó a termékhez. A felhasználói felület viszont kifejezetten korrekt, kezes jószág a Realme 8 Pro, de néhány kiemelkedő tulajdonsága ellenére ezen az árszinten a felhasználók zöme egy Galaxy A52-t, vagy egy Mi 11 Lite-ot, esetleg egy Redmi Note 10 Prót fog választani inkább, ami érthető, indokolható és abból a szempontból is megalapozott döntés, hogy könnyebben szavaz bizalmat a vásárló egy olyan márkának, amit már ismer, neadjisten van is vele tapasztalata, a Realme nem ez a kategória. Ettől persze nem lesz rosszabb a termék, de ha az A52 és a Redmi Note 10 Pro az ellenfél, akkor kevés lesz a sikerhez, hogy hasonlót tudunk mi is csinálni, mert nem hasonlót kell nyújtani, hanem vagy jobbat, vagy olcsóbbat, ez pedig itt nem igaz. Arról nem is beszélve, hogy a Samsungot és a Xiaomit jó eséllyel el lehet hozni az operátori kínálatból is akár részletre is, a Realme 8 Prót pedig nagyítóval kell keresgélni a kártyafüggetlen piacon, noha ennek a márkának úgy lenne esélye az ismertség megszerzésére, ha a szolgáltatóknál is elérhető lenne, ráadásul olcsóbban, mint az ismertebb konkurensek.

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Bemutatkozott a Realme 8 5G

  A Realme a V13 5G-t emelte a 8-as szériába, hogy addig se maradjon 5G-s verzió nélkül a sorozat, amíg összeraknak egy új modellt.

 • Realme 8 5G - túl közepes

  A Realme a meglévő, V13-as modelljét emelte be a 8-as szériába, hogy tudjanak ők is alacsonyabb árszinten 5G-t adni. De vajon mire elég ez 85-90 ezer forintért az erős konkurenciával szemben?

 • Realme C21 - jó védelemmel száll ringbe

  TÜV-minősítés, méretes akkumulátor, teljes értékű Android és 12 nanométeres rendszerchip: 43 ezer forintos áron ezek jó hívószavak, de a gyakorlatban ez is csak egy belépő szintű eszköz, azok tipikus hibáival.

 • A középkategóriát bővíti a Realme

  Az X7 Max 5G a gyártó TV-i mellett egyfajta mellékes termékként mutatkozott be, és bár a specifikáció hangzatos, valójában inkább a nevezéktan lett eggyel hosszabb.

Előzmények

 • Főkamerájáért vesszük majd meg a Realme 8 Prót

  Megérkezett az új Realme-széria, viszont elődjeihez képest kevés újdonságot mutat fel: a sima változat kijelzőre OLED-re váltott, de elvesztette a 90 Hz-es előnyét, a Pro pedig 108 megapixeles kamerát kapott.

 • Realme 7 - egy lépés vissza

  Nehéz a választás a 100 ezer alatti középkategóriás mobilok között, de a Realme ezúttal nem könnyíti meg jelentősen a döntést.

 • Realme 6 Pro - az optimum

  Kicsivel 100 ezer forint fölött már rengeteg, valóban jól használható középkategóriás mobil érhető el, éles a verseny, de a Realme nem vall szégyent.

Hirdetés