Realme 8 Pro - valami régi és valami új

Szinte mindent nyújt a Realme, amit a középkategóriában elvárhatunk, de nem tud az erős konkurenciával szemben felülkerekedni sem árazásban, sem tudásban.

Hirdetés

Doboz, külső

A sárga doboz mondjuk elég látható bármilyen áruház polcán, nem véletlenül választotta a Poco is ezt az árnyalatot. De a szín egy dolog, az sem mellékes, hogy mi van benne, ezügyben pedig a Realme elég bőkezű, mert a szokásos adatkábel (Type-C) mellett egy 50 wattos töltőfej is előkerül, ilyet pedig ebben az árszegmensben nem csinál más gyártó. A pakk része még egy áttetsző hátlapi tok, ami egyébként a hátsó fertály leginkább véleményes megoldását nem fogja elmaszkolni.


[+]

Mert a Realme 8 Pro elölről körülbelül olyan, mint akármi más (sok kijelző, kevés káva), de hátulról nézve akár karakteresnek is mondhatnánk, csak azt kell eldöntsük, hogy ez a karakter mennyire passzol az euórpai ízlésvilághoz. Nem tekintem magam egy esztétának, szóval ez csak a saját véleményem, de a “Dare to leap” feliratot idehinteni ekkora allcaps betűkkel több mint meghökkentő, ez a kamugucci póló szintje, miközben maga a hátlap ebben az érdes szürkében önmagában is teljesen oké lett volna, ha a négyes vasplatnit megidéző kameraszigetet most kihagyjuk a képből.


[+]

A lekerekített sarkú kijelző AMOLED, Full HD felbontású, de csak 60 Hz-re képes. 6,4 hüvelykes, de maga a készülék ennél nagyobbnak érződik, mert főleg alul azért vannak kávák és ha rosszmájú vagyok (mert sokat iszom), akkor amiatt is húzhatom a szám, hogy belevertek egy kameralyukat a bal felső sarokba, pedig elfért az volna még a felső káván is. Az ujjlenyomat-olvasó viszont a panel mögött van, nekem elég rossz volt a találati arányom addig, amíg nem töröltem és vittem fel újra, kétszer ugyanis nem lehet ugyanazt az ujjat felvinni, a kis sunyi felismeri, hogy ez már rögzítve van. Utána valamivel jobban alakultak a dolgok, de ennél azért láttunk már ügyesebb szenzort.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Realme 8 Pro Samsung Galaxy A72 OnePlus Nord Xiaomi Mi 10T Lite Samsung Galaxy A52
Képátló 6,40 hüvelyk 6,70 hüvelyk 6,44 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,50 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2400
Technológia Super AMOLED Super AMOLED Fluid AMOLED IPS LCD Super AMOLED
Képfrissítés 60 Hz 90 Hz 90 Hz 120 Hz 90 Hz
Fehér fényerő 470 / 565 nit 482 / 945 nit 583 / 610 nit 534 nit 441 / 920 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit 1,8 nit 3,2 nit 1,9 nit 1,6 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,29 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1841:1 végtelen
Színhőmérséklet 7615 K + kézi 7220 / 6561 K + kézi 7321 / 6756 K + kézi 7717 K + kézi 7180 / 6661 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző fénysűrűsége és kontrasztja amúgy korrekt, ha nem is olyan kirobbanóan élénk, mint egy hasonló árú Samsung telefonnál ez megszokott. Értesítési LED nincs, mindig aktív kijelző viszont van, amin megjelenik az óra és az értesítések ikonjai, ezt lehet ütemezni is. A duplakoppos lezárás és feloldás is működik, valamint van arc alapú azonosítás is, ez korrekt sebességgel üzemel, ha gyengék a fényviszonyok, akkor fehér fénnyel megtolja kicsit a dolgot, plusz a kijelző babrálása nélkül is működik az egész, ha engedélyezzük, hogy a telefon megemelése rögtön arcazonosítási feladatot is indítson.


[+]

A termék meglepően vékony és könnyű, ennek ellenére alulra a Type-C és a hangszórórács mellé odafért egy 3,5 mm-es jack kimenet, a hangerőgombok és a kijelzőt üzemeltető billentyű a jobb oldalon keresendő, balra a SIM-fiókot nyithatjuk egy tűvel, jutalmunk egy tripla tálca két nanoSIM és egy microSD befogadására felkészítve. Az alsó hangszórónak viszont nincs felül párja, a Realme nem terheli a beszédhangszórót multimédiás feladatokkal, tehát a zene, a játékok és a videók hangja kizárólag alulról hallható.


[+]

A hátlap anyaga szuper, érdesített plasztik, egyáltalán nem csúszik, kifejezetten tapadós, de nem gyűjti a szennyeződéseket. Az erre ráírt ordas nagy szlogen továbbra is mellbevágó, ehhez képest a négyes kameraemelvény kifejezetten mértéktartó, de ha azt akarjuk, hogy az asztalra tett telefon ne billegjen, akkor applikáljuk fel a tokot. A Realme 8 Pro összeszerelési minősége kifogástalan, a termék nem csúszik, jól megfogható, nem recseg, nem lötyög, szóval erre semmiképpen nem lehet panasz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Bemutatkozott a Realme 8 5G

  A Realme a V13 5G-t emelte a 8-as szériába, hogy addig se maradjon 5G-s verzió nélkül a sorozat, amíg összeraknak egy új modellt.

 • Realme 8 5G - túl közepes

  A Realme a meglévő, V13-as modelljét emelte be a 8-as szériába, hogy tudjanak ők is alacsonyabb árszinten 5G-t adni. De vajon mire elég ez 85-90 ezer forintért az erős konkurenciával szemben?

 • Realme C21 - jó védelemmel száll ringbe

  TÜV-minősítés, méretes akkumulátor, teljes értékű Android és 12 nanométeres rendszerchip: 43 ezer forintos áron ezek jó hívószavak, de a gyakorlatban ez is csak egy belépő szintű eszköz, azok tipikus hibáival.

 • A középkategóriát bővíti a Realme

  Az X7 Max 5G a gyártó TV-i mellett egyfajta mellékes termékként mutatkozott be, és bár a specifikáció hangzatos, valójában inkább a nevezéktan lett eggyel hosszabb.

Előzmények

 • Főkamerájáért vesszük majd meg a Realme 8 Prót

  Megérkezett az új Realme-széria, viszont elődjeihez képest kevés újdonságot mutat fel: a sima változat kijelzőre OLED-re váltott, de elvesztette a 90 Hz-es előnyét, a Pro pedig 108 megapixeles kamerát kapott.

 • Realme 7 - egy lépés vissza

  Nehéz a választás a 100 ezer alatti középkategóriás mobilok között, de a Realme ezúttal nem könnyíti meg jelentősen a döntést.

 • Realme 6 Pro - az optimum

  Kicsivel 100 ezer forint fölött már rengeteg, valóban jól használható középkategóriás mobil érhető el, éles a verseny, de a Realme nem vall szégyent.

Hirdetés