Hirdetés

Prestigio intelligens otthoni kütyük

Mik ezek?

Már most is időről-időre belebotlik az ember olyan hirdetésekbe, amelyek valamilyen intelligens, otthoni megoldást kínálnak. A baj ezekkel általában az, hogy önmagukon kívül semmivel sem kompatibilisek, ami jelentősen csorbítja a használatóságot. Az intelligens, automatikusan működő és egymással kommunikálni képes háztartási berendezések egyre olcsóbbak, egyre több cég foglalkozik velük, egyre több típusú termékben kerül szenzor és egyre jobban szétesik a piac.

Prestigio Smart Home termékek
[+]

Jelenleg ugyanis az a legnagyobb probléma, hogy a különböző gyártók különböző termékei kvázi nem vesznek egymásról tudomást, nem képesek egymással kommunikálni. Van néhány szabvány (a ZigBee talán a legismertebb), de a cégek sokszor a saját, komplex megoldásaikat erőltetik. Vegyél tőlünk intelligens kapcsolót, füstérzékelőt, kamerát, routert, szoftvert és akkor minden csodásan fog működni. Oké, de nekem ez a kamera nem tetszik, mert tudok olcsóbban olyat, ami infrás is. Vagy köszi, de már van otthon egy NAS, írjatok arra szoftvert, a franc akar a telefonnal bohóckodni. Nos, ezek egyelőre annak ellenére sincsenek megoldva, hogy például a CES-en két elég nagy cég (a Samsung és az LG) is azzal kezdte a nemzetközi sajtóeseményét, hogy felhívta az iparág figyelmét arra, hogy roppantmód nehezíti ezeknek a termékeknek az elterjedését a szabványok hiánya.

Prestigio Smart Home termékek
[+]

Ez a helyzet most, amikor megérkezett hozzánk a Prestigio otthoni szettje, ami három égőt és egy időjárás állomást foglal magában. Ez egyelőre elég soványka kínálat, de a gyártó még csupán a puhatolózás fázisában jár — nagy tervekkel. Az Androidra és iOS-re letölthető kezelőfelület ugyanis láthatóan fel van készítve egy sereg intelligens mütyür kezelésére, a Play Áruházban levő screenshotokon például már mindenféle extra cucc is szerepel a vezérelhető termékek között. A hozzánk került összesen négy készülék mind Bluetooth kapcsolatot igényel, de szintén a kezelőszoftver ígérete, hogy hamarosan Wi-Fi hálózaton kommunikáló cuccok is elérhetők lesznek. A Prestigio hivatalos weboldalán egyébként már szerepel MultiCenter Smart Home Ready néven egy olyan alapegység, ami az összes, majdan érkező kütyüt tudja vezérelni és adott esetben lehetővé teszi azt is, hogy a neten bárhonnan elérhessük és a távolból is irányíthassuk ezeket. A brit piacon ez már egyébként kapható, nagyjából egy médialejátszót képzeljünk el, ami egyébként tud kommunikálni a Smart Home család többi tagjával.

Prestigio Smart Home led izzók
[+]

Az biztos, hogy egyelőre ezek az intelligens kütyük nem túl olcsók. Az égők és az időjárás állomás is kábé 12-15 ezer forint körül mozognak árban, ami érezhetően drágább, mint egy hagyományos, ledes fényforrás ára hasonló fénykibocsátási szinttel. Viszont jelentősen olcsóbb, mint mondjuk egy Philips Hue szett, de még így is érdemes átgondolni, hogy egy jelenleg csak önmagával kompatibilis, Bluetooth-on működő égő megér-e ennyi pénzt — hozzátéve, hogy nincs kizárva, hogy egy jövőben érkező szabványnak megfelelő, Wi-Fi hálózatokon kommunikáló, hasonló tudású fényforrások árai jóval magasabbak is lehetnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés