Premium Car Dock - spamétre való

Bevezető

Direkt nem fogom hirdetni, hogy milyen oldalról rendeltük meg ezt az izét. Még véletlenül sem szeretném, ha bárki más is így tenne, azt pláne nem akarnám, hogy a Google egy itteni link miatt hamarabb hozza a találati listában azok számára, akik autós kihangosító után vadásznak. Az egész történet ott kezdődött, hogy jött egy spam, azzal a tárggyal, hogy “Gyilkos mobiltelefonok”. Brilliáns, naná, hogy belekukkantottam, szakmai ártalom, ezzel próbálom védeni magam.

SPAM

A levél a következőképpen nézett ki: “Még mindig több százan halnak meg évente az autóban kihangosító nélkül történő telefonálás miatt, pedig már olyan kütyü is van a neten, ami töltő, tartó, kihangosító és zenelejátszó egyben! 4 az 1-ben autós tartó, most ráadásul néhány napig féláron!” Persze, mesemondó, de ha már idáig eljutottam, akkor elkezdett érdekelni, hogy vajon mennyit kérnek egy olyan kütyüért, ami elvileg ugyanazt tudja, mint a Dension Car Dock (de érdekes ez a névazonosság), aztán mellbevágott, hogy 11 900 forintért mérik (és ez már az 50%-os “akció”), úgyhogy némi tanakodás után arra jutottunk, hogy rendelünk egyet.

SPAM
[+]

Maximum nem jön meg. Ha így történt volna, akkor a Facebookra kiírjuk, kalap, kabát, elfelejtjük az egészet, pénzt nem kellett utalni, a postásnak kell perkálni, ha kihozza a motyót. Teltek-múltak a hetek, s egyszer csak ismeretlen számról érkezett egy hívás, hogy akkor küldenék. Másfél hónap után tényleg meg is jött, a kézbesítőnek már 13 900 forintot kellett fizetni (de cuki, gondolom az emberek nagy része ennyi idő után már nem áll le 2 lepedőn pampogni), de a lényeg, hogy csak megérkezett. Naná, hogy a csomagoláson már ott volt a feladó cég neve is, amit elég volt beírni a Google keresőjébe, hogy zsákszámra jöjjenek ki az ügyfélpanaszok. Keresem azokat, akiket szintén átvertek! - ez talán a harmadik találat, láthatóan a cég áldásos tevékenysége már régre nyúlik vissza, a magunk részéről legalább ez a cikk segíthet abban, hogy eltántorítson pár olvasót a vásárlástól. Legalábbis remélem.

Hirdetés

Ismerkedés

A spam és a létrehozott, eldobható weboldal szerint ez a masina a következőket tudja, szó szerint idézve: Tartó, töltő, kihangosító és FM transzmitter egyben, lehetővé teszi a kihangosított beszélgetést az autó hangszóróin keresztül, LCD képernyőn megjeleníthető rádiófrekvenciák. Továbbá (ez az egyik kedvencem) excellent(!) minőségű szilícium bölcső, mely szorosan ölelve védi a készüléket, flexibilis, rugalmas liba-csöves tartókar. Liba-csöves? Excellent minőségű? Ugye jónak ígérkezik?

SPAM

A csomagolás hosszúkás, igazából első ránézésre nincs is vele gond. Persze szöveges vetítések ezen is vannak, de úgy összeségében egészen kulturált a megjelenése, jó minőségűek a termékfotók, úgyhogy félre is tettem az aggályaimat és elkezdtem bontogatni. És amikor végre kioperáltam a terméket, akkor estem igazán pofára, mert én még ilyet nem láttam. Azt gondoltam, hogy lesz majd valami passzív tartó, amit microUSB kábellel tudok a telefonnal összekötni, meg lesz majd egy szivargyújtós drót, szóval valami olyasmire számítottam, mint a Dension cuccok kapcsán, ehhez képest ez az egész egyben van. Nem is lehet szétszedni.

SPAM
[+]

Kezdjük lentről: a szivargyújtós csatlakozóval indul, amiből egy vaskos, elég merev, de azért valamennyire hajlítható cső áll ki fixen, úgy 12 centiméteres magasságig. Ennek a tetején ül az excellent minőségű bölcső, már ha egy vékony szivaccsal letakart téglatestet és két, gumis tartófület illik egyáltalán bölcsőnek nevezni. Az egész elég vaskos, méréseim szerint 70 mm szélességű telefont be tud fogadni. Tekereg ki belőle alul egy jack kábel, ezt kell majd beledugni a telefon 3,5 mm-es csatlakozójába, szó nincs olyan Bluetooth megoldásról, mint amit a Dension ad.

SPAM
[+]

A “bölcső” jobb oldalán egy USB host csatlakozó ücsörög, a dobozban pedig van egy rohadt hosszú USB kábel, konkrétan egy méteres. Ezt kell bedugni a telefonba akkor, ha töltést is szeretnénk, de gondolom sejti az olvasó, hogy kevés idétlenebb dolog van, mint egy méteres kábel kanyargása valahol a műszerfal körül, teljesen abszurd. Magán a szivargyújtós csatlakozón is van egy USB bemenet, így két eszközt is tudunk tölteni, de akkor már tényleg úgy fog kinézni az egész, mintha a Brazil című film díszletéből pottyant volna ki.

Beszerelés

Az egész konstrukció akkor bukik meg, amikor az ember be akarja tenni a kocsiba. Az egy dolog, hogy alig bírtam kihúzni a szivargyújtóból az egészet (jött volna vele a komplett panel), de nem is ez a fő probléma. Hanem hogy ez az egész, kábé 30 centis merev cucc konkrétan kitakarja a középkonzolt, nem is értem, hogy vajon milyen gépkocsiba képzelték? A szivargyújtó az esetek túlnyomó részében a váltó előtt, valahol lent csücsül, ha ide bedugom a szettet, akkor hiába hajlítgatom azt a 10-12 centis “liba-csövet”, maximum azt érem el vele, hogy talán a középkonzol egy részét tudom kezelni, de beleütöm örökké a térdem a bölcsőbe (vagy az utas), ez, így, ebben a formában tényleg kimerítheti a “gyilkos mobiltelefonok” fogalmát.

SPAM
[+]

Nyilván nem akartam egyetlen gépkocsi belső kialakításából következtetéseket levonni, ezért végigpróbáltam néhány autóban, amivel a napokban találkoztam, mindegyiket jól lefotóztam, alant a képek, sehol, ismétlem: sehol nem volt rendesen elhelyezhető a termék, az egy méteres USB kábel csak külön bájt adott az egésznek, mintha egy sokszorosan tehetségtelen hülyegyerek akart volna Knight Ridert játszani egy Wartburgban, aztán úgy maradt.

Lexus IS 200 - 2003
Nissan Micra - 2000
BMW 730d - 2010
Citroen C2 - 2004
Suzuki Swift - 2006
Lancia Delta - 1996

Lépjünk ezen túl, ha már úgyis alig lehet kiszedni a szivargyújtóból, akkor megpróbáltam működésre is bírni a készüléket. A bölcső tetején van egy LCD kijelző, olyan, mint ami a számológépeken van. Ezt négy gomb veszi körbe, amelyek csinálnak “valamit”, de hogy mit, arra a használati útmutató nem adott választ. Ha áram alá kerül a termék, akkor megjelenik egy frekvencia a kijelzőn, ezt próbáltam meg az általam kitalált értékre állítani, de nem jött össze, a kézikönyv nem ad támpontot. Ezért - jobb híján - léptetni tudtam talán hat, előre definiált frekvencia között, ez is jobb, mint egy seggberúgás, de azért kissé kevesebb mozgásteret ad, mint egy kutyaközönséges, filléres FM-transmitter.

SPAM
[+]

Oké, elfogadtam, hogy nekem arra kell beállítani a rádiót, amire valahol Kínában felprogramozták ezt az izét, beállítottam és láss csodát: működött. A telefonból jövő hangok megszólaltak az autó hangszóróin, igaz, nagyságrendekkel recsegősebben és sistergősebben, mint a Dension esetében, fel is kellett tekerni a hangerőt, de azért mégiscsak működött. Telefonálás közben kiderült, hogy ez még kevés az üdvösséghez, én úgy-ahogyan, de hallottam, hogy mit kívánnak velem közölni a beszélgetőpartnereim, ők viszont végig arról panaszkodtak, hogy olyan érzésük van, mintha egy kilóhatvannal száguldó kabrióból osztanám az észt. A magyarázat rém egyszerű: a bölcső egyik szélén van egy kis luk, az a mikrofon, ez pedig - látva az egész motyó kialakítását - pont a térdemnél helyezkedik el. Viszonylag kevés embert ismerek, aki a térdével beszél, magam sem tartozom közéjük.

Összegzés

Selejtes, átgondolatlan hulladék - ezzel tudnám röviden jellemezni a terméket. Idétlen a kialakítás, nem működnek a tetején a gombok, egy nagy böhöm az egész, ami kitakarja a középkonzolt, miközben egy méteres USB kábel lóg ki belőle és nem lehet erőszak nélkül kivenni a kocsiból. Az anyaghasználat bántóan olcsó, rá van írva a dobozra, hogy “rapid charge”, ehhez képest 800 mA-t ad le a töltő (a mai telefonok ennek majdnem a duplájával eszegetnek), az egész irgalmatlanul ronda, kicsit döcögősebb úton (ami nem ritkaság mifelénk) az egész izé ott rezonál a középkonzol előtt.

SPAM
[+]

Működik? Működik. Erre legalább képes, de kétlem, hogy bárki örömmel használná. Lehet, hogy egy Flybo Total Electric kínai gépkocsiban menő, de egyébként egy óriási zavaró tényező, ami nem hogy segítene a vezetés közbeni telefonhasználatban, inkább bekavar. Ostoba kialakítás, gyenge hatásfok jellemzi, a garanciával nem tudom, hogy mi újság, de nem fűzök ahhoz sok reményt, hogy cseréltetni lehet, ha mégsem jön be, vagy elromlik. Egyértelműen igazolódott, hogy egy spam útján rendelt, ki tudja, hogy honnan származó termék nem éri meg a vesződséget, de még kevésbé éri meg a pénzt, pláne nem ennyit. Csak a poén kedvéért rákerestem hasonló termékekre néhány kínai webshopban, 15 dollárért küldenek olyat, amit ablakra is lehet tenni, innentől tényleg azt lehet mondani, hogy aki spam alapján rendelne egy ilyen tárgyat, az jobban tenné, ha előbb tájékozódna. Mert ha erre még persze a vám és az ÁFA is ráugrik, még akkor is feleennyibe került, ráadásul nagy összegben fogadnék, hogy jobban is használható.

SPAM
[+]

Nyilván nem csinálunk abból rendszert, hogy mindenféle ilyen-olyan nevenincs termékeket megrendelgetünk, aztán lehordjuk őket a sárga földig. Ennél most bevállaltuk. Esettanulmány, ami persze nem jelenti azt, hogy okvetlenül valami szörnyű izé fog az összes hasonló ajánlat nyomán postán érkezni, de ha egy terméket egy olyan weboldalon lehet megrendelni, ahol még egy telefonos kapcsolat lehetősége sincs fent, akkor azért az lehet, hogy nem véletlen. Plecsni természetesen nem jár (még egy excellent minőségű sem), de ha ezért a cuccért pénzt adtam volna ki saját használatra, akkor lehet, hogy a méteres USB kábelnek tudnék fejben elképzelni valami extra funkciót…

Bog

Azóta történt

Hirdetés