Hirdetés

Poco X4 Pro 5G - a jobb testvér

Újra AMOLED kijelzős Poco, a hardver egy hónapja ismert, az induló ár pedig megáll 115 ezer forintban.

Kamerák, média

A kameraszoftver kezelőfelülete, a képen a telefon doboza.
A kameraszoftver kezelőfelülete, a képen a telefon doboza. [+]

Három kamera van a Poco X4 Pro 5G hátlapján, ezek közül egyet, a 2 megapixeles (f/2.4) makrót én bármilyen lelkiismeret-furdalás nélkül kukáznék. Szenvedés vele fotózni, a színeknek köze nincs a valósághoz, az élek elmosottak, a helyzeten pedig a fix fókusz sem segít sokat. Valószínűleg a Xiaomi sem túl büszke a makróra, mert a szoftverben nem a többi felvételi opció között találjuk, hanem a főkamerát megnyitva annak beállításai között lehet szupermakró néven előhozni. Alant pár kép a 2 megapixeles makróval, és egy kis érdekesség hozzá: a Lego figura megzavarta az algoritmust, a szoftver a Szupermakró módban is megpróbálta bekapcsolni az arcfelismerőt.

A maradék két hátlapi kamera sem menti meg a helyzetet. A 108 megapixeles főkamera (f/1.9, 26 mm, 1/1,52”, 0,7 mikron, PDAF) 9:1-es pixelösszevonással dolgozik, így 12 megapixeles képek lesznek a fotózás eredményei, de van a szoftverben lehetőség 108 megapixeles képek készítésére is. Az exponálás gyors, a fókusznak viszont akadnak gondjai, főleg este. A kétszeres zoom csak digitális kivágás, de ha éppen szükség van rá, jól jöhet. A telefonnal születő képek minősége hullámzó, jó fényviszonyok között képes vállalható fotók készítésére, de a fehéregyensúllyal és a dinamikatartománnyal rendszerint gondok vannak, a világosabb részek hajlamosak kiégni. A színek okénak mondhatók, a 108 megapixellel készült képek azonban a valóságosnál jóval kékebb árnyalatúak, és az én szememnek az élességgel is akadt gondja, néhol a szoftver túlélesít, a széleken pedig rendszerint elhagyja a részleteket. A 8 megapixeles (f/2.2, 118 fokos látószög) ultraszéles kamera erős fényben vállalható, de a vele készült képeken gyakori vendég a zaj, a lencserajzolat túl lágy, a képek tárgyának élessége pedig csak a szerencsén múlik, a fókusz még jó fényben is hajlamos rossz helyre kerülni. Képek ugyanarról a következő sorrendben: 108 MP, 12 MP, kétszeres nagyítás, ultraszéles:

Jogosan meg kell dicsérni, hogy a kamerák között minimális eltérés van az elkészült képek színhőmérsékletében és a dinamikatartomány is hasonló a főkamera és az ultraszéles között. Bármilyen optikai stabilizációnak híján vagyunk, az EIS videózásban besegít, de mielőtt megnézzük, mit tud mozgóképben, lessünk pár pillantást az esti fotókra. A fókusznak erős természetes fényben is vannak problémái, este ez megsokszorozódik: a telefon rendszerint nem találja meg, hogy minek kellene élesnek lennie, folyamatos a zaj a képeken, random elmosódnak részletek (nézd a képeken a nyitvatartást a táblán), éjszakai móddal pedig csak a főkamerát használva van némi segítségünk vállalhatóbb képeket lőni. Az esti fotók sorban, felső sor: 108 MP, 12 MP, ultraszéles, kétszeres nagyítás. Alsó sor: 108 MP kézzel a helyére tolt fókusszal, 12 MP, 12 MP éjszakai mód, kétszeres nagyítás kézzel a helyére tolt fókusszal.

A zoom és az ultraszéles este csak nagyon indokolt esetben használandó, az éjszakai móddal ha zajosan is, de még látható képet lehet készíteni. De van még egy kamera az előlapon is a kijelzőbe vágva, ez egy 16 megapixeles (f/2.4) egység fix fókusszal. Ha kikapcsoltuk a valamiért alapértelmezetten aktív szépítő funkciókat, akkor egész vállalható végeredményt kapunk, de nekem úgy tűnik, hogy túlsimítja az éleket. Szórakozhatunk a szépítő módokkal, ha úgy akarunk kinézni, mint egy kínai porcelánbaba, vagy elmoshatjuk mesterségesen a hátteret portré móddal. Esti felvételek terén a szelfikamerával van a legkevesebb bajom, némi zajjal ugyan, de korrekt módon adja vissza a színeket. Szelfik: maxra csavart szépítő filterekkel, normál, portré, esti.

A videós teljesítmény már közel sem olyan jó, mint a szelfiké. Folyamatosak a becsillanások, a lencsék között nem lehet felvétel között váltani, csak digitálisan zoomolhatunk a képbe, de ennek eredménye vízfestményeket idéző. A maximum felbontás 1080p 30 fps-sel, a 4K kimaradt (az SoC képfeldolgozója nem bírná el), stabilizáció híján a kép folyamatosan remeg, ha mozgunk a telefonnal, a fókusz és a dinamika pedig ugrál. A hardver potensebb a végeredménynél, a szoftveren hasal el a dolog. A lencsék közti váltás hiánya azért érthetetlen, mert a kameraszoftver itt is kínál olyan módot, amiben az előlapi és a hátlapi kamera egyszerre rögzít videót.

A fenti videó az elérhető legnagyobb felbontásban nappal, benne némi digitális nagyítással a hídra. A szoftver felülete felkínálja a fotó módban látószögek váltására használható gombot a videó rögzítése közben is, de csak a digitális nagyítás mehet vele. Alant ugyanúgy 1080p és 30 fps, de már este, olyan látványos becsillanásokkal, amire J.J. Abrams elismerően csettintene.

Most jöjjön két videó az ultraszéles kamerával, ugyanúgy 1080p 30fps-sel, előbb jó nappali fények mellett, majd pedig este.


Végül pedig két videó a fix fókusszal megáldott előlapi kamerával, egy nappal és egy este is.

A felvett anyagokat a Mi Video applikációban vagy a Galériában tudjuk visszanézni, előbbi egyáltalán nem nyerte el tetszésemet, főleg mert a lokális fájlok böngészését teleszemeteli reklámokkal, a trendek fülön pedig random videókat dobál be a YouTube-ról. Köszönöm, nem akarok “Egy napig nem beszéltem, miközben csak kéket ettem és egy szekrényben ültem” típusú videókat nézni, köszönöm, ha pedig a saját YouTube feliratkozásaim érdekelnek, akkor az amúgy is előre telepített YouTube-ot nyitom majd meg, nem kötöm össze a Mi Videóval pluszban a fiókomat. Az előre telepített Zene is kínál streaming lehetőséget, ez is a YouTube-ról szedi a hangot, de van lehetőség lokális fájlokat is lejátszani, plusz egy rakás beállítást is kínál. Egyetlen problémám itt is a reklámok voltak, melyek fel-fel bukkantak az appban. Van még előre telepítve Spotify és YouTube Music is. A telefon hangszórója nem túl acélos, a célnak megfelel.

Mi Videó lokális fájlok reklámokkal, Mi Videó felfedezés fül, és a Zene app beállításai.Mi Videó lokális fájlok reklámokkal, Mi Videó felfedezés fül, és a Zene app beállításai.Mi Videó lokális fájlok reklámokkal, Mi Videó felfedezés fül, és a Zene app beállításai. Mi Videó lokális fájlok reklámokkal, Mi Videó felfedezés fül, és a Zene app beállításai. [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés