2019. január 22., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Oukitel K10 - minek ide Paks II?

11000 mAh-s telepével az Oukitel maratonistája világ körüli útra vihető, ám hiába a FullView kijelző vagy a négy kamera, most sem figyeltek oda a részletekre.

Hirdetés

Külső, kijelző

Ki ne gondolkodott volna el energiáért jajveszékelő okostelefonját szorongatva, hogy mi lenne, ha valaki laptopos akkumulátort pakolna egy mobilba, és az energiaválságnak egyszer s mindenkorra lőnének? Noha akad az Oukitelnek iPhone X és egyéb tömegtermékeket mimikáló klónja, nem lehet azt mondani, hogy tervezőmérnökei ne kapnának szabad kezet. A különleges, radikális formavilág mellett az oukiteles srácok egyik heppje éppen a fenti fejfájás kiküszöbölése, döbbenetes méretű telep beépítésével a legkülönfélébb kategóriájú okostelefonjaikba. Így lehet aztán, hogy míg egyes méregdrága ketyerék 24 órát alig bírnak ki két töltés között, a K10000 ugyanennyit bekapcsolt képernyővel kibír.


[+]

Az Oukitel kisebb legenda azon feltörekvő kínai gyártók körében, amelyek mindenképpen specifikációban akarnak vásárlót fogni a szoftverfelület vagy a kamera finomhangolása helyett, a K10-nek a neve pedig pont nem árulja el a lényegét: a batár nagy, 283,5 grammos házba zárt, 11000 mAh-s telepet. Igen, az előbbi nem elírás, akad könnyebb táblagép az Oukitel hathüvelykes mobiljánál, a 18:9-es képarány ellenére pedig nyilván kávamentesebb mobil is: a 167,4 x 78,5 x 13 milliméteres, fémvázas ketyere bizony permanens nyomot hagy a farmer zsebében. Viszont még mindig jobb egy ilyen mobillal nekimenni a dzsungeltúrának, mint egy fele ekkorával, meg két hordozható töltővel, plusz egy kábellel. Ahány óriásakkumulátoros mobilja van az Oukitelnek, úgy tűnik: az egyhetes üzemidőre reális piaci igény van.

Az Archos Diamond Omega is phablet, mégis eltörpül az Oukitel K10 mellett
Az Archos Diamond Omega is phablet, mégis eltörpül az Oukitel K10 mellett [+]

Halkan jegyezném meg, hogy mégse tarthatja magát a K10 rekordernek, a Doogee BL12000 a nevével árulkodik a rálicitálásról, az Ulefone Power 3 Max pedig 13000 mAh-nyi energiát készül kínálni. Szerintem nincs sok hátra, és elérjük a 20000 mAh-s fejezetet is, aztán pedig visszatérünk az aktatáska-mobilokhoz. Az ekkora energiaforrásnak természetesen a használhatóság issza meg a levét: a K10-et csak az óriások fogják tudni egy kézzel kezelni, és rájuk szabták a hátlapi ujjlenyomat-olvasó helyét is a 21 + 8 megapixeles kamerarendszer alatt is, mások válthatnak fogást az eléréséhez. A bekapcsoló, jobbra jó helyen van, a két hangerőgomb kitapintása viszont nyújtózkodást igényel, a 1080 x 2160 pixeles panel teljes kezelése pedig két kezet. Hiába fürkészi a tekintet, jack dugasznak ekkora házon sem jutott hely, így az adat- a töltő- és a jack átalakítós USB-C kábel is az alsó portba csúszhat, aminek nem vagyok a barátja.

Bárcsak inkább ne került volna rá gyárilag fólia...
Bárcsak inkább ne került volna rá gyárilag fólia... [+]

A gyártó egyébként a szokásosnál hosszabb töltő- és adatkábelt mellékelt, aminek vélhetőleg az 5V / 5A-es myACT megaszupergyorstöltő az oka. A csomagolás tartalma viszont trehányul lett összeválogatva: USB-OTG kábelből kettő is jutott, SIM-tűből viszont nulla. Füles sem akad, ellenben ocsmány képernyővédő fóliából kettő is. Az egyik eleve rajta volt a K10-en, gyári légbuborékokkal és szivárványszerű, igénytelen fényvisszaveréssel, jobb lett volna ha kihagyják a fóliát. A bal oldali tálca eléréséhez ügyeskedni kellett otthon, de azért jó eséllyel a legtöbb K10-es dobozban akad SIM-tű. A kipiszkálása után a tálca vagy két nanoSIM-et, vagy egy nanoSIM-et és egy microSD-t fogad be. A csomagolás végezetül egy átlátszó tokot is rejt, hogy a K10 még terebélyesebb legyen, plusz némi nyomtatványt.


[+]

A tesztcucc külleme pont annyira szedett-vedett, mint csomagolása: az oldalkeret kopogtatásra fém, a képernyő keskeny és a hátlap szélesebb kerete plasztik, a kijelzőt üveg védi, a hátlapot pedig valódi borjúbőr borítja, kivéve a műanyag lencsevédőt és a kiemelkedő Oukitel feliratot. Szépnek nevezze az, aki annak gondolja, az Oukitel phablet mindenesetre karakteres, és ami ennél fontosabb: remekül össze lett rakva, szorongatásra nem nyekken meg és multifunkcionális féltéglának sem utolsó. Az egyedüli hiányérzetet a por- és vízálló minősítés kimaradása kelti, plusz, aki csak ránézett, a K10-et strapatelefonnak hitte, ám 283,5 grammon ilyen tulajdonságok sem fértek bele. Négy kamera bezzeg igen: az előlapon 13 + 8 megapixeles, hátul pedig 21 + 8 megapixeles kombináció munkálkodik, egy, illetve két LED villanóval.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Oukitel K10 Xiaomi Redmi Note 5A Oukitel U7 Plus Motorola Moto E4 Plus
Képátló 6,0 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 541 nit 466 nit 442 nit 463 nit
Fehér fényerő (min.) 13,1 nit 1,7 nit 17,6 nit 7,3 nit
Fekete fényerő 0,38 nit 0,25 nit 0,44 nit 0,32 nit
Kontrasztarány 1424:1 1864:1 1066:1 1447:1
Színhőmérséklet 9723 K + kézi 7923 K + kézi 8137 K 7273 K

Az előlapon akad még értesítésjelző, fénymérő, közelségérzékelő és persze beszélgetési hangszóró. És bár a kávák sem aprók errefelé, azért a 18:9-es IPS panelé a főszerep, amely kellően világos napfény alatti használathoz, kitűnőek a betekintési szögei, viszont borzasztóan kékesre lettek kalibrálva a színei. Ráadásul a kontraszt is túl lett tolva, így hiába élénkek a színek, a fehér hátterű honlapok és menüpontok kimosottnak tűnnek. Az érintési érzékenységre vagy a rezgőmotor erősségére nincs panasz, és az az igazság hogy az előlapi képernyőarány sem vészes, tudva, hogy egy kisebb falu éves energiaigénye lapul mögötte. A K10-et a GearBest küldte tesztre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Oukitel U7 Plus - oUlcsó megoldás

  Az U7 Plus minden tekintetben belépő szintű phablet, nem is akar más lenni, annak viszont meglepően jó, az ára is ennek megfelelő, kivéve a remek ujjlenyomat-olvasót, mert az aránylag ritka ebben a műfajban.

 • Oukitel K7000 - túlélőkabát

  Kint rendkívül hideg van, az Oukitel K7000 külső tartozéka mégsem meleget, hanem a 2000 milliamperórás akkumulátor mellett 5000 milliamperórányi extra energiát áraszt. Íme az okostelefon, opcionális óriásteleppel.

 • Oukitel A58 - oUkosóra

  Az Oukitel második nekifutása a kiegészítőknek egyrészt jobban sikerült, mint az első, másrészt sorra hozza ugyanazokat a problémákat, mint az A28. Viszont olcsóbb lett és már irtó hangos is.

 • Oukitel K10000 - a falu bikája

  Brutális méretű akkumulátort kapott a kínai gyártó új terméke, természetesen maga az eszköz sem kicsi, kézben tartani pedig hosszú távon kimondottan fárasztó.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.