NVIDIA Tegra 3 - Az első négymagos

Egy kis történelemóra

Az alig három éves múltra visszatekintő Tegra szériáról biztosan állíthatjuk, hogy a mobil telekommunikáció egyik meghatározó lapkakészletéről van szó. A névről valószínűleg mindenkinek a több magos mobilprocesszorok ugranak be, de nem volt ez mindig így. Az első generációs Tegrában egy egymagos processzor felelt a számítási műveletekért; többek között egy ilyen chipset duruzsolt a Microsoft-féle Zune HD zenelejátszóban is. Tavaly január 7-én pedig lehullott a lepel a második generációs Tegráról, a CES alkamával bemutatott SoC elsőként az LG Optimus 2X készülékben debütált. A Tegra 2 250 azóta szinte meghódította az androidos tablet-piacot: a felső kategóriás táblagépek szinte kizárólag az NVIDIA megoldására épülnek. A telefonok esetében egy kissé visszafogottabb a helyzet, a Tegra 2 250 térnyerése elmaradt; bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy több nagyobb gyártó is kihozta az NVIDIA újdonságával szerelt modelljét. Az LG a már említett Optimus 2X-szel indult, a Samsung a Galaxy R-t dobta piacra, a Motorola pedig egyenesen három modellben (Atrix 4G, Droid X2 és Photon) próbálta ki, hogy mit tuda kétmagos SoC.

LG Optimus 2X P990
LG Optimus 2X, az első Tegra 2-vel szerelt telefon

A Tegra 3 piacra kerülése előtt történt még egy fontos esemény, nyilvánosságra került ugyanis az NVIDIA roadmapje. A dokumentum a gyártó a következő évekre vonatkozó terveit tartalmazta, így az elkövetkezendő SoC-k is nyilvánosságra kerültek. Ez alapján az NVIDIA nem áll meg, a következő, Wayne művésznévre hallgató SoC már nyolc magos processzort tartalmazó kivitelben is piacra fog kerülni. A kiszivárgott dokumentum még egy érdekességre fényt derített: úgy tűnik, az NVIDIA mérnökei odavannak a képregényekért, az elkövetkezendő lapkakészletek kódnevei ugyanis egytől egyig szuperhősökhöz köthetők. A Kal-El Supermant idézi, a Wayne Batman, a Grey az X-men tagjaként ismeretes Jean Grey, a Logan a szintén X-men tag Wolverine, a Stark pedig a Vasember valódi nevét reprezentálja.

Körülbelül egy évvel a Tegra 2 bejelentése utén az NVIDIA a világ elé tárta a következő nagy dobását. A harmadik generációs lapkakészletet február 15-én, a barcelonai Mobile World Congress kiállításon mutatták be a nagyérdeműnek. Az akkor még Kal-El kódnévre hallgató chipset szinte minden téren túlteljesítette az elődöt. A legfontosabb eltérések a központi feldolgozóegységekben találhatók: a négy magos processzor mellé egy tizenkét magos grafikus gyorsító került. Az architektúrán és a chipek feladatkörein viszont nem nagyon változtattak, így felépítés szempontjából nem sok eltérés van a második és harmadik generációs Tegrák között. A bejelentésre pár hónappal elkezdtek szállingózni a benchmark-eredmények és a tesztvideók, melyek egy igen erős SoC képét rajzolták ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés