Hirdetés

2017. október 18., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Nokia Lumia 625 - 4G az ablakpárkányon

Újabb Lumia, ezúttal a kamera kapott picit nagyobb hangsúlyt, illetve a kijelző méretét növelték a finnek. Egyébiránt ez a Lumia is pont olyan, mint a többi.

Bevezető

Kedvelem a Windows Phone platformot, mert egyszerű, áttekinthető, logikus és mert mindig ugyanolyan. Akármelyik Nokiát, HTC-t, vagy Samsungot nézem, pont ugyanaz a menü, minden ugyanott van, még kábé a gombokat is ugyanott találom. És ez jó, ha abból indulunk ki, hogy nem mindenki született IT szakembernek, hogy nem mindenki akar mindenféle extra ROM-okat telepítgetni a telefonjára, de mindenki vágyik a megbízhatóságra, a stabilitásra és a kiszámíthatóságra.

Nokia Lumia 625
[+]

Viszont pont ebből következik, hogy ha egy WP8-as telefont láttál, akkor láttad az összeset. Nincsen olyan szabadsága a gyártónak, mint az Android kapcsán, nincsen lehetőség arra, hogy mélyen beletúrva az rendszer lelkébe olyan módon átalakított felületeket láthassunk, amennyire eltér mondjuk egy Galaxy S4, egy HTC One és egy Huawei P6. Korlátozott a mozgástér, néhány extra alkalmazásban ki is merülnek a lehetőségek, ráadásul a hardver is valamennyire kötött. Ráadásul úgy specifikálta a Microsoft a követelményeket, hogy a legcsirkébb, minimális meghatározott hardveren is virgoncan fusson a felület, így aztán semmi sem motiválja a gyártókat, hogy négymagos izomgépeket építsenek, maximum a RAM mérete határozza meg kicsit, hogy milyen programok telepíthetők.

Nokia Lumia 625
[+]

Ez viszont azt eredményezte, hogy a legtöbb WP8-as telefon nem tud olyat mutatni, amitől hanyatt kéne esni. Ritka kivétel lehet majd a Lumia 1020 a bedurvított kamerájával, de a termékportfólió többi része csak apró dolgokban tér el, főleg méretben, anyaghasználatban és a RAM mennyiségében érhetőek tetten az eltérések. Ráadásul akinek már van egy WP8-as telefonja, az nem fog akarni egy másikat, amikor még a jelenlegi is vidáman működik, nincs az a cserélgetési őrület, mint egyes felhasználó csoportoknál az Android kapcsán. És persze ebből is érezhető, hogy a WP8 kicsit máshová lő: olyan emberek lehetnek vele elégedettek, akik a telefonjukra használati tárgyként tekintenek, nem akarnak csicsákat, csak tudni akarják, hogy a készülék minden körülmények között meg fogja nyitni a böngészőt, lehet hallgatni vele zenét, kicsit fotózgatni és leveleket letölteni. És pont ezért tudtam nemrég pont ajánlani a Lumiát egy embernek, aki Symbianról kénytelen átállni valami másra, mert az utolsó, N8-ra érkezett rendszerfrissítés kvázi kinyírta azt a 256 MB tárhelyet, ahol az OS mellett el kéne még férnie mondjuk a levelezésnek is. De nem fér.

Nokia Lumia 625
[+]

A Nokia pedig - nem is tehet mást - ontja magából a WP rendszerű okostelefonokat, eddig is ők voltak a number one windowsos telefongyártók, most meg aztán pláne azok, hiszen a redmondi cég meg is vette a finn cég mobilos részlegét, meg hozzá 32 ezer embert, szóval ha eddig bárki abban reménykedett, hogy a Nokia majd egyszer beszáll az Android rendszerű cuccok piacára is, akkor végképp eltemethette ilyen irányú vágyait. A Lumia név marad, a Nokia valószínűleg nem, de az XXL GSM-től kapott 625-ös még abszolút a finnek égisze alatt született, ez még hivatalosan is Nokia.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.