Nokia 8.3 5G - A nevem Gond. James Gond

Még mindig nem lehet látni a legújabb James Bond filmet, viszont a főszereplő telefonját már mi is kipróbálhattuk. Sajnos a piacon valószínűleg nem arat majd akkora sikert, mint a vásznon.

Bevezető, külső, kijelző

Az első 5G-képes Nokia piacra lépés szempontjából rengeteget késett: ez tulajdonképpen megszokott dolog a Nokia-csúcsmobilok kapcsán, afféle hagyományként maradt meg, még bőven a HMD-éra előttről, de láthatóan az utódcég is szépen ápolja a szokást. A Nokia 8.3 5G azonban nem csak azért érdekes, mert a legfejlettebb mobiladat-kapcsolattal ez az első készülék a cég életében, hanem azért is, mert az alapvetően Sony és/vagy Ericsson vonalú James Bond-széria főszereplőjének mobiljaként lehet majd megtekinteni a Nincs idő meghalni / No Time to Die című részben. Ám, mivel a film forgalmazója online premier helyett rendes, mozis startot akar, így maga a film még többet tud késni a mobilnál, jelenlegi állás szerint 2021 április 2-án mutatják be, azaz egy év csúszással vetítik le a tervezett dátumhoz képest. A HMD azért nem várt ennyit.


[+]

Ami viszont a magyar piac szempontjából mindezeknél egész biztosan fontosabb, az a szomorú tény, hogy itthon a 8.3 nem lesz hivatalosan elérhető, és aki be is tudja majd szerezni magának, az egy ROM-szintű korlátozás miatt deaktivált 5G-vel fog találkozni, tehát kizárólag 4G-n használhatja majd az eszközt. Ahogy látjuk, manapság ez nem példátlan gyakorlat a gyártóknál, az 5G-hálózatok kapcsán nincs még olyan egységesség, ami egyszerűvé tenné az optimalizálást, és az első 5G-s Nokiát is rengeteget kellett volna itthon tesztelni, hogy stabilan tudjon létezni a friss mobilhálózaton.


[+]

Ez az, ami biztos és megerősített információként leírható, a többit alapvetően saját kútfőből tudjuk hozzátenni: elképzelhető, hogy az első, hazai adóterhekkel 200 ezer forint fölötti, de középkategóriás specifikációjú mobil esetén a hazai piacon várható darabszámok nem tennék rentábilissé a fejlesztést, de a Nokia márkanév mögötti cég tekinthetne erre hosszabb távú befektetésként, hiszen előbb vagy utóbb, valamelyik modell kapcsán biztosan meg kell majd ezt lépni: esélyesen azért várnak ki, mert az operátorokkal akarhatnak osztozni a költségekkel egy olyan, későbbi, elérhetőbb árú 5G-s termék apropóján, ami nagyobb volumenben tud majd a felhasználókhoz kerülni. Még egyszer hangsúlyozzuk: ezek itt nem hivatalos információk, de mi jelenleg nem tudunk reálisabb forgatókönyvet elképzelni arra, hogy miért nem indult ez már el hamarabb. A lényeg, hogy bár itthon is többen árulják már a mobilt, de ezek közül egyik sem hivatalos forgalmazóként teszi ezt, és amíg a központból, ROM-szinten nem veszik le a korlátozást, addig bizony marad 4G-s ez az eszköz Magyarországon. A vásárlóknak reményként egy későbbi, gyártói feloldás maradhat, addig viszont ezt az kütyüt inkább érdekességként, mintsem valódi alternatívaként tudjuk bemutatni olvasóinknak.


[+]

Érdekes módon a készülék dobozának mintha nem is szóltak volna, hogy egy James Bond-filmszereplőt rejt magában, egyetlen apró utalást sem látunk ebben a kontextusban, helyette egy teljesen hagyományos, fehér Nokia-doboz van előttünk, a szokásos, 2 év biztos rendszerfrissítést ígérő plecsnivel és Android One felirattal. A hátoldal elég részletesen taglalja a specifikációkat, odabent pedig hagyományos, USB-A-s adaptert és ehhez passzoló, de természetesen C-s végű kábelt talál a vevő. Fülhallgató nem része a csomagolásnak, viszont a mobil alján ott van a bizonyos 3,5 milliméteres jack csatlakozó, ami jelentősen megkönnyíti a vezetékes audio-átvitelt.


[+]

Egyáltalán nincs színválaszték, a 8.3 5G kizárólag ebben a Polar Night fantázianevű sötétkékben kerül gyártásra. Méreteivel kapcsolatban egyöntetű véleménynek tűnik, hogy túl nagy, és ebben tulajdonképpen van is valami: 171,9 x 78,6 x 9 milliméteres dimenzióin tényleg nem sokat segít az ergonomikus kialakítás, főleg úgy, hogy 220 grammos tömeget tartunk kézben. A hátul-középen lévő kamerapúp markáns, emiatt asztalon nyilván tud billegni a termék, és bizony a por is könynedén megül a karima tövében. Az alumínium oldalkeret fogása, felületkezelése kellemes, viszont az ujjlenyomatokat nagyon masszívan és feltűnően tudja gyűjteni. Elöl-hátul üveg felületeket látunk rajta, viszont ezek védelmi szintjéről nincs információ, ahogy IP-védettségről sem esik szó.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Nokia 8.3 5G Xiaomi Mi 10 OnePlus Nord Huawei P40 OnePlus 8
Képátló 6,81 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,44 hüvelyk 6,10 hüvelyk 6,55 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2400 1080 x 2340 1080 x 2400 1080 x 2340 1080 x 2400
Technológia IPS LCD AMOLED Fluid AMOLED HDR10 OLED Fluid AMOLED
Képfrissítés 60 Hz 90 Hz 90 Hz 60 Hz 90 Hz
Fehér fényerő 486 / 617 nit 490 / 1121 nit 583 / 610 nit 431 / 580 nit 483 / 1038 nit
Fehér fényerő (min.) 2,2 nit 2,0 nit 3,2 nit 1,6 nit 2,4 nit
Fekete fényerő 0,33 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1474:1 végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7849 K + kézi (6575-9146) 7351 / 6619 K + kézi 7321 / 6756 K + kézi 7312 / 6555 K + kézi 7280 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Joggal nevezhetjük átlagosnak a megjelenített kép minőségét, noha a 6,81 hüvelyk méretét tekintve egyértelműen túlmutat a sztenderdnél. Mindazonáltal egy jól megszokott, 1080 x 2400 pixeles, tehát 20:9-es Full HD+ panelről beszélünk bal felső kameralyukkal, ráadásul a kategóriában egyre kevésbé kedvelt IPS LCD technológiával, többek közt ennek lehet köszönhető az is, hogy a mindig aktív (always on) megjelenítést kihagyták a listából. A fényerő és a kontraszt közepes, ahogy a betekintési szögek terén is jóval előrébb van egy OLED panel, viszont jó a tükröződésgátló bevonat, széles tartományban állítható a fényerő, hatékonyan reagál a fényerő-automatika és a beállítási lehetőségek száma is megfelelő az akár napkeltétől napnyugtáig időzíthető sötét és variálható intenzitású kékfény-szűrt móddal, illetve a szintén állítható fehéregyensúllyal és számos egyéb PureDisplay opcióval. Táblázatunkban, a zárójelben a hideg és meleg közti csúszkán elérhető fehér színárnyalatokat tüntetjük fel, mindenféle egyéb kijelzőopció kikapcsolása mellett.


[+]

A mobil jobb oldalán találjuk az ujjlenyomat-olvasóval egybeépített bekapcsológombot, felül, egyébként tényleg jó magasan vannak a hangerőszabályzó gombok. Még mindig a jobb oldalon, de már a ház legtetejéhez közel találjuk a SIM-tálcát, a mi tesztpéldányunk dual SIM-es, így tehát egy nanoSIM-nek van fix helye és ezen kívül eldönthetjük, hogy microSD-t vagy egy másik nanoSIM-et teszünk a második helyre. Bal oldalon csak a Google Segéd dedikált gombját találjuk, funkciójában ezt nem is tudjuk változtatni, legfeljebb kikapcsolhatjuk, ha zavarna. Alul láthatjuk a multimédiás hangszóró kilépőrácsát, meg persze a két szokásos csatlakozót, a Type-C-t és a 3,5 milliméteres jacket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés