Nokia 2.1 - kétsávos út, 30-as táblával

A HMD Global második Android Go telefonja sztereó előlapi hangszóróval fűszerezi meg a pofonegyszerű receptet, a gigászi telep pedig hosszú használatot biztosít, ha nem is zökkenőmenteset.

Külső, kijelző, csomagolás

Néha belefutunk egy igazi ritkaságba vagy különlegességbe, amit viszonyítási alap nélkül értékelünk, és éppen azt ismerjük el, hogy szűk közönségnek szállít valami egyedit, még ha meg is kérték az árát. Legtöbb tesztalanyunk azonban a mobilos fősodor tagja, a belépőszinttől egészen félmillió forintig, és olyan sűrű a mezőny, hogy szükségszerűen ár/érték arányra terelődik konklúziónk. Nem egy HMD-érás Nokia volt alapvetően rendben egyberakva, aztán rágattak olyan árcédulát, ami a régen tündöklő márkanévvel ugyan összhangban volt, a piaci realitással viszont nem – ilyen volt a Nokia 3.1 legutóbb.


[+]

A Nokia 2.1 árazásakor is vastagon fogott a toll, 37-43 ezer forintért jócskán átértelmezve a belépőszint felső határát, és akad bőven ellenlábas a független piacon. Belefért mégis abba az árképzésbe, amivel némi hűségidő mellett fillérekért hozzá lehet jutni szolgáltatónál, és a phablet pont azok körében lehet sikeres, akik szűkre szabott pénztárcával és különösebb ingerküszöb nélkül fáradnak be az operátorhoz alapszintű mobilért, nagy képernyővel. A Nokia 2.1 a 5,5”-es HD kijelzőjéhez korrekt plasztik konstrukció, kellemesen leegyszerűsített, így nem vészesen lomha Android Go felület, két nanoSIM foglalat, külön microSD kártyahely, 4000 mAh-s telep és extraként sztereó előlapi hangszóró tartozik.


[+]

Ez kapásból jó indítás, amihez kellemesen egyszerű és jó fogású forma, illetve 174 grammos, 153,6 x 77,6 x 9,7 milliméteres paraméterek tartoznak. Ez nem kevés, és a plasztik ház jócskán szétterül az ember tenyerében, ám amikor piacszinten nyúlik a képernyő, mint a rétestészta, lassan a 20:9-es arányt elérve, a Nokia 2.1 16:9-es képernyője még a káváival együtt is elnyomogatható egyetlen hüvelykujjal. Nem nyúlik túl messzire ugyanis a panel teteje, a matt, egyszerűségében mutatós konstrukció pedig kellően masszív a hosszabb használathoz. Alulra microUSB port, felülre pedig 3,5 milliméteres kimenet került, míg az előlap tetejére 5 megapixeles kamera, fénymérő és közelségérzékelő, Nokia felirat, illetve alul-felül egy-egy hangszóró. Az értesítő LED valahova azért odaférhetett volna.

Kijelző-teszt
Mérés Nokia 2.1 Alcatel 3x Xiaomi Redmi 5 uleFone Armor X
Képátló 5,5 hüvelyk 5,7 hüvelyk 5,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1440 720 x 1440 720 x 1440
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 388 nit 378 nit 484 nit 562 nit
Fehér fényerő (min.) 15 nit 2,3 nit 1,1 nit 25,5 nit
Fekete fényerő 0,32 nit 0,26 nit 0,26 nit 0,30 nit
Kontrasztarány 1251:1 1729:1 1861:1 1874:1
Színhőmérséklet 8393 K + kézi 8070 K + kézi 7423 K 8008 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A 267 ppi-s, nem túl éles, de nem is szőrös rajzolatú LCD panel a spórolósabb fajtából való: fényereje odakint csak árnyékban elég, éjjel pedig túl világos marad, a kalibráció meg kékes, korrekció lehetősége nélkül. Oldalról rápillantva még némi elszíneződés is megfigyelhető, de azért nem a régi, negatívba forduló horrorpanelek egyikéről van szó. A lomha érintési érzékenységért kár, de ezért már a visszafogott hardvert kell okolni. A védőüveg típusát a gyártó nem pontosítja, a rezgőmotor kissé gyéren rázza meg az ember kezét. Hasznos az értesítések befutásakor felvillanó környezeti kijelző, és jól jön este a sárgás szemkímélő mód, viszont nincs lehetőség a három alsó virtuális gombot rendszerszinten elrejteni.


[+]

A kártyafoglalatokhoz a puha, vékony hátlap lepattintása után lehet hozzáférni – visszanyomkodva érződik némi hézag a telep és a plasztik fedőelem között, ez az összeszerelés egyetlen bizonytalansága. Maga az akkumulátor nem cserélhető, mert komolyabban be lett süllyesztve, mondjuk a Nokia 2.1 remek üzemidejével nincs is rá szükség. Az ujjlenyomat-olvasóra ennyiért viszont lett volna, ehelyett hátul csak a 8 megapixeles kamera és a LED villanó, valamint aranyfestéssel a Nokia felirat pillantható meg. Erre erősít rá a kamerakeret és az oldalkeret hasonló festése. A négyzetes doboz egy mezei töltőfejet, microUSB kábelt, fapados headsetet és némi leírást rejt.

Hirdetés

Snapdragon 425, Android Go 8.1

A Nokia 2.1 a négymagos Snapdragon 425 SoC-t veti be, 1,4 GHz-re skálázott Cortex-A53 magokkal és az Adreno 308 GPU-val, és alapvetően nem érződik lomhábbnak, mint mondjuk a Nokia 3.1, nyolcmagos MediaTekkel. Az 1 GB RAM és a 8 GB-os tároló felét szabadon kínáló, bővíthető hardver persze annyira szűkös, hogy Android Góért kiált, és éppen erre találta ki a Google a kevesebb hely- és erőforrás igényű rendszer változatot. A kártyafüggetlen piacon persze akad a 2.1-nél több magból és gigabájtból álló konkurencia, viszont a 8.1-es Androidon alapuló felület előnyére szóljon, hogy kigyomláltak minden olyan vizuális inputot és alkalmazásfelesleget, amitől a rendszernavigáció vánszorogna.


[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Nokia 2.1 Alcatel 3x Xiaomi Redmi 5 uleFone Armor X
Rendszerchip Snapdragon 425 MediaTek MT6739 Snapdragon 450 MediaTek MT6739
AnTuTu Bench. 7.x nem futott le 38355 pont 70322 port 47381 pont
Geekbench 4.x (single/multi) 613 / 1604 pont nem futott le 756 / 3477 pont 669 / 1861 pont
GFXBench Manhattan onscreen 6,1 fps 4,7 fps 18 fps 5,1 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 2,7 fps 2,2 fps 9,4 fps 2,7 fps
AndroBench Sequential Read 284,05 MB/s 209,97 MB/s 277,95 MB/s 255,79 MB/s
AndroBench Sequential Write 52,25 MB/s 110,05 MB/s 113,54 MB/s 91,63 MB/s
AndroBench Random Read 50,26 MB/s 18,65 MB/s 36,25 MB/s 14,74 MB/s
AndroBench Random Write 12,02 MB/s 7,71 MB/s 16,69 MB/s 10,05 MB/s


[+]

Csak pár alapvető Google alkalmazás maradt, közülük is webes környezetben fut a Térkép Go változata, a Gmail és a Segéd pedig kevesebb tárhelyet foglal a szokásosnál. Jól jön a Files Go, ami javaslatokat tesz helyfelszabadításra, az FM-rádió meg csak szimplán kellemes és egyre ritkább extra. Nyilván nem válik a 2.1 gamer telefonná, a komolyabb 3D-s játékok ugyanis dadognak, mint a benzinmotor gázolajjal tankolva, és egy-kettő közülük elég, hogy a bővíthető tároló megteljen. Az egyszerűbb címek mindenesetre rendben elfutnak. Azért a duplakoppos felébresztés és a kezelősáv lecsukása opció lehetett volna, ehelyett a gyors kameraindítás adott a bekapcsoló dupla lenyomásával.


[+]

A bevitel a jól felszerelt Gboarddal elsőre problémás volt, mert gyorsan böködve a karaktereket a rendszer azt hitte, ujjhúzós bevitel mellett döntöttem. Ez utóbbit kilőve viszont sem a pontossággal, sem a pötyögés sebességével nem akadt gond, plusz akad egy sor opció az átméretezéstől kezdve a magyar nyelvi csomagig. A telefonkönyv a két SIM-ről, a készülékről és az online fiókokból gond nélkül rántja be a névjegyeket, pár rendezési és csoportosítási elv mellett, a Gmail és az üzenetek pedig ügyesen intézi a szöveges kommunikációt.


[+]

A Chrome a Google-fiókhoz tartozó előzményeket, jelszavakat és kedvenceket szinkronizálja, inkognitó módot kínál és vékony pénztárcának csökkent az adatforgalmon. Előfordul várakozás betöltéskor és dadogás görgetéskor, de alapvetően elfogadható belépőszinten a sebesség, inkább az alkalmazáskezelés jelzi, hogy költségsapkával dolgoztak. Meglehetősen lomha a tároló, ezért az indítás és a váltás is ráérős, plusz a szűkös memória miatt csak néhány kisebb app marad gyorsítótárban. A Google részvétele és a HMD szoftveres eltökéltsége mindenesetre garantálja a jövőben érkező Android Go (Pie Edition) érkezését, filléres hardverhez pedig továbbra is jól passzol a fapados rendszer.

Kamerák, multimédia

A Nokia 2.1 fixfókuszos, 5 megapixeles kamerát kapott elöl, képernyővillanóval és vakuval, ilyen képet lő. A 8 megapixeles hátnapi modul középtempójú autofókuszt kínál és LED villanót. A szoftver egyszerű és célravezető: az egyik oldalon a kameraváltó, a vaku, a HDR, az önkioldó és az arcszépítő, a másikon az exponáló, a galéria és a videofelvevő érhető le. Készíthető panoráma, kézi módban pedig a mérési mód, a fókusz, a fehéregyensúly és az expozíció állítható. RAW mentés, Camera2 API támogatás vagy optikai képstabilizálás nincs.


[+]

A nappali képeket meglátva az embert optimizmus fogja el: élénk színek, megbízható fehéregyensúly és a közepes dinamikán ügyesen javító, bár lomha HDR mód teszi a dolgát. Belenagyítva aztán kiderül: brutális zajmentesítést használ a HMD Global, így a széleken és a hasonló tónusú részeken előszeretettel mos egybe a rendszer mindent, főleg este, amikor azért nem az igazi a helyzet. Nem vészesen alacsony a részletesség, csak 8 megapixelen nincs sok lehetőség a képekbe zoomolni vagy vágni, illene tehát az algoritmuson finomítani. Kellemesen széles amúgy az f/2-es rekeszértékű lencse látószöge, az érintőfókuszt a makrók pedig átlagos részletgazdagsággal hálálják meg. Videó legfeljebb 1080p-ben lőhető 30 FPS-sel, átlagos-átlag feletti minőségben, közepes dinamikával. Sajnos semmiféle stabilizálás nem segít be, így mozgás közben nem csak a fókusz, a lencsék is bizonytalanok. Átlagos a sztereó hangfelvétel minősége, szerencsére nincs túlszűrve.

A Play Zene előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendszerezi a helyben tárolt vagy a Google előfizetéses tartalmait, sok widgettel, egyszerű hangszínszabályzóval és a FLAC formátum meghajtásával. A slusszpoén persze nem a szoftver, hanem a sztereó hangszórópár, amely kellemesen erélyesen szólal fel, és a minősége sem rossz. Kissé élesek a hangok a maximumon, és egy komolyabb sztereó okostelefonnak több tere van, markánsabb mélyekkel. Ám éppenséggel akad egy rakás középkategóriás mobil, sőt drágább is, amelyik rosszabbul szól, mint a 2.1, és még le is takarja az ember az alsó, monó hangszórót, ami itt ugye nem fordulhat elő.


[+]

A jack kimenetre tiszta, zaj- és torzításmentes hang jut közepes hangerővel – a drágább mobilok részletességben és dinamikában azért jóval többet kínálnak. A dobozolt headsetnél érdemes minőségibb fajtát csatlakoztatni, és akkor rendben van a zenehallgatás. A galéria csak az alapvető video formátumokat játssza le, azokat is 1080p-ig. A VLC sem tud ennél több pixellel vagy a HDR kódolással megbirkózni, viszont meghajtja az AC3 hangot, a feliratokat és az alternatív kódolásokat. Mozizáshoz sem utolsó a sztereó hangszóró, az alacsony kontrasztarány és a nem túl sötét képernyő feketék viszont már elvesznek az élményből.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Nokia 2.1 két nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával és a hazai LTE sávok támogatásával, legfeljebb 150/50 Mbps-os átviteli rátával 4G-n. A beszélgetési hangerő nem rossz, zajos környezetben is érteni a másikat, viszont a minőség közepes, lehetne tisztább. Különösebb zajszűrés nem segíti a mikrofonokat a másik oldal szempontjából. A WiFi 802.11b/g/n típusú (HotSpot, Direct), a Bluetooth 4.1-es (A2DP, LE), az USB pedig 2.0-s (microUSB, MTP, OTG). A Nokia 2.1 gyorsabban pozicionál, mint a 3.1, és stabilabban tartja a jelet. Az A-GPS mellett a GPS, a GLONASS és a BeiDou műholdakat használja hivatalosan, plusz a GPS Test listájában felbukkant egy-egy SBAS szatellit is. A pozíciószerzés szobabelsőben is megvan, viszont nem segít be iránytű vagy giroszkóp. Akad gyorsulásmérő és hangszenzor, kimaradt az NFC és a barométer.


[+]

A 4000 mAh-s telep a visszafogott hardver és rendszer mellett hosszú-hosszú használatot tesz lehetővé két kábelen csüngés között, felhasználási módtól függően 6-8 óra képernyőidővel és 2-3 napos töltési rátával, amit 2 amperes adapter igyekszik három órán belül letudni. A visszafogott készenléti fogyasztással az igazán ritkán mobilozók jó sokáig kihúzhatják két töltés között, ez a belépő Nokia egyik legfőbb erénye. Az egyébként is remek üzemidőn pofonegyszerű akkumulátorkímélő mód tud kozmetikázni, de aligha lesz szükség rá.


[+]

Értékelés: Nokia 2.1
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 6 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A 2.1-es Nokia nem akar csak a nevéből élni, ami a nemrég nálunk járt és leszerepelt 3.1 csípős kritikája. 37-43 ezer forint persze sok egy plasztik házas, négymagos, közepes minőségű HD panellel és kamerákkal szerelt phabletért, aminek az érintési érzékenysége is lehetne jobb, a kártyafüggetlen piacon faképnél hagyja egy Redmi 5 Plus vagy M6 Note. A kulcs viszont a kedvező szolgáltatói ajánlatokban keresendő, és a HMD vélhetőleg pont ide szánja a visszafogott Android Gót bevető, éppen ezért nem vészesen lassú 2.1-et. Megkülönböztető jegye pedig akad: az egyik az átlag feletti, és saját szegmenséből kiemelkedő sztereó előlapi hangszóró, a másik pedig a méretes és kitartó akkumulátor.

Míg a power user jobban jár az alkalmazáskezelés, a képernyő, a fotózás és a videózás oldaláról, ha tovább gyűjtöget, és a középkategóriában néz szét, alapmobilként, nagy képernyővel és szolgáltatói kedvezménnyel a 2.1 megfelelő választás lehet. Inkább az a kérdés, hogy aki eleve nem tervezi okostelefonját egész nap gyötörni, vajon zsebre vág-e egy ekkora tepsit? Nokia 1 kisebb és olcsóbb, kamerás és akkumulátoros kompromisszummal, a 2.1 viszont karakteresebb, navigációban erősebb és egy ennyire telített piacon is lehet keresnivalója, úgyhogy egy plecsnit kiérdemel.

Nokia 2.1

Bone123

Specifikáció

Nokia 2.1
Nokia 2.1 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 153,6 x 77,6 x 9,67 milliméter
Tömeg 174 gramm
Színvariációk kék/réz, kék/ezüst, szürke/ezüst
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (267ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 425
Processzor típusa 4 x 1,4 GHz Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 308
RAM mérete 1 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 8 GB (a rendszer kb. 4 GB-ot foglal)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
LTE B1/3/5/7/8/20/28/38/40
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 21 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.1 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n, Direct, hotspot
USB microUSB 2.0 (MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő GPS, GLONASS, BeiDou
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 8.1 Oreo (Go Edition)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Nokia Care
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autofókusz, LED segédfény
Másodlagos kamera 5 megapixel, fixfókusz
Videófelvétel 1080p (30 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 4000 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő (3G) n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, fénymérő, közelségérzékelő, gyorsulásmérő
 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

Előzmények

 • Nokia 3.1 - ennyiért pont egyes

  Hiába a jól összerakott ház és a korrekt kijelző, ha öreg a forma és a hardver, a belépőszintű produktumra pedig középkategóriás árazást sütöttek. A Lumia 630 méltó utódja? Bocs, majd legközelebb.

 • Nokia 1 - go, Android, go!

  A Nokia 1 a belépő szint alja, ezen viszont az Android 8.1-es Android Go szoftververzió próbál segíteni - több-kevesebb sikerrel. Nagyon lassú és szerény, cserébe olcsó és egy e-mailt pont meg lehet nézni rajta.

 • Nokia 2 - kegyelemkettes

  A legolcsóbb Nokia okostelefonnak igazából nem ebben a régióban lehet sikere, mert tudása igen alapszintű, csak az akkumulátor emeli ki a mezőnyből.

Hirdetés