Motorola Moto G6 - kérsz egy üveggel?

Sosem volt még ennyire gyönyörű egy középkategóriás Motorola, mert igen, a patinás amerikai gyártó neve ismét rajta van a fém/üveg házon, a hátlapon pedig két kamera figyel.

Kamerák, multimédia

A Moto G6 12 megapixeles főkamerát kapott, f/1,8-as blendéjű lencsével és PD-autofókusszal. A hátlapi rendszer része továbbá egy 5 megapixeles segédkamera a portrémódhoz és a háttérrel való játékhoz, a lent látható első két, elfogadható eredménnyel az éles és az életlen részek határán. A hátlapi modul mellett az előlapi, fixfókuszos, 8 megapixeles kamera is kapott LED villanót, továbbá HDR és arcszépítő funkciókat, aktív fényképek néven pedig opció minden fotóhoz pár másodpercnyi videó rögzítése. A két önfotó jobbra tekinthető meg.


[+]

Gyorsan indul és hatékony a Moto kamerafelülete: balra a HDR, a zseblámpa, az önkioldó, az aktív fénykép és a kézi mód érhető el. Jobbra egy zoomcsúszka, mellette pedig a módválasztó, a portrémód, a videofelvevő, a kameraváltó, a Google Lens képfelismerő, az exponáló és a galéria egy-egy ikonja. Kérhető panoráma, akad szövegbeolvasó, néhány AR-emoji, indítható lassított vagy gyorsított felvétel, illetve élő YouTube közvetítés. A kézi módban a fókusz, a záridő (1/6000 - 1/4 mp), az érzékenység (ISO100 - 3200), az expozíció és a fehéregyensúly állítható (4 séma). Aki DNG RAW fájlból dolgozna, a Manual Camera vagy más camera2 API-n alapuló szoftverrel nyersfájlban is rögzíthet, jó részletgazdagság mellett.

Nappal gyorsan és megbízhatóan dolgozik az automatika, nincs gond a fókusszal, pontos a fehéregyensúly és átalagos mennyiségű részlet rögzül mindenfelé, átlag feletti dinamikával. Ezen tovább tud javítani a HDR mód, bár némi túlexponálás így is, úgy is előfordul, plusz a 12 megapixeles eredményekbe belenagyítva a komolyabb zajmentesítés és túlélesítés nyomai is nyilvánvalóvá válnak. Ennyi bőven belefér a kategóriában, sőt: a G6 a makrók és esti körülmények között is kiegyensúlyozott marad. Nem téved el a fókusz vagy a fehéregyensúly, ugyanakkor magasabb érzékenység mellett már komolyabban elmosottak az eredmények, HDR-ben pedig némi pöttyös minta is felfedezhető a képeken. Aki világosabb és részletesebb képekre vágyik, a HDR mellett persze a kézi módot is bevetheti, a phabletet viszont atomstabil kézzel kell fogni, mivel optikai stabilizálás nem segít a bemozdulások ellen.

Az OIS hiánya 1080p-n, 60 FPS-sel rögzítve is nyilvánvaló: pont annyira remegősek a felvételek, amennyire az ember keze. 1080p-n 30 FPS-sel viszont már bekapcsol az elektronikus rásegítés, és a látószögből jócskán vágó megoldás egész hatékony mozgás közben.

Túlbuzgó viszont a sztereó hang zajszűrése: alig fordul el az ember egy hangforrástól, és mintha az teljesen megszűnne. Emellett némi alapzúgás is lefülelhető. Direkt figyeltem, hátha az egyik ujjam letakarta valamelyik mikrofont, de nem – a motós srácoknak térfelén a labda, hogy valamit kezdjenek a dologgal. Sajnos a képminőségtől sem dobtam hátast: a 30 és 60 FPS-es felvételek is inkább tűnnek felskálázott 720p-nek, a jófajta állóképes összképhez tehát problematikus videózás jár.


[+]

A lejátszás 1080p-ig stabil, a 4K videók már dadogósabban futnak, a HDR kódolásúak pedig sehogy. Mivel eleve opciók nélküli a szoftver, érdemes mindjárt egy VLC Playert feldobni, az ugyanis a legkülönfélébb kódolásokat és feliratokat is megjeleníti, plusz felkínálja a nagyítást a 18:9-es képarány kitöltésére. A Play Zene előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendszerez. FM-rádió és jó pár Dolby Audio hangszínséma és effekt is elérhető. Filmekhez, zenéhez, játékhoz és egyéni preferencia szerint is akadnak opciók, az előlapi beszélgetési és multimédiás hangszóró mégis akkor szól a legszebben, ha az EQ ki van kapcsolva. Az átlag feletti maximumon ilyenkor is elég éles és lapos a produktum.


[+]

A zúzósabb hangszerek és az érdesebb énekhang ráadásul megrecsegteti a modult, úgyhogy érdemes lejjebb venni a hangerőt, de akkor is legfeljebb közepesen szól, a mélyhangok pedig így is, úgy is hiányoznak. Sokkal korrektebb a fülesre jutó hang, bármiféle lefülelhető torzítás vagy zaj nélkül. Részletességben és dinamikában nyilván előnyben vannak a komolyabb hardverrel szerelt csúcskészülékek, plusz hangerőben is átlagos a helyzet, de azért komoly fejhallgatót kell rákötni, hogy ne legyen elég a kraft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés