Lollipop rendszerbemutató

Hirdetés

Üzemidő, egyebek, vélemény

Az új Android verzióban debütált a Project Volta, mely egy több összetevőből álló, az üzemidő növelését célzó csomagot takar. Az immár alapbeállításnak számító ART futtatókörnyezet, az aktuális viszonyokhoz alkalmazkodó adaptív fényerő és az időzített feladatokat menedzselő JobScheduler egyaránt jó hatással van a rendelkezésre állásra, mindez állítólag másfél órányi extra készenlétet jelent. Ha pedig 15% alá csökken a töltöttségi szint, aktiválható a battery saver, mely az erőforrás-igényes munkák, a fényerő és a CPU visszafogásával mentheti ki az embert a pácból. Több külföldi portál panaszkodott a hektikus üzemidőre, esetünkben nem volt ingadozás, a teszt során használt Nexus 5 konzisztensen egy napig bírta egy feltöltéssel.

A nagyobb újdonságok mellett számos aprósággal is bővült a rendszer. Ilyen például a Tap and go, mely NFC-alapon költözteti át az adatokat az előző készülékről. A biztonság fejlesztésére fokozottan odafigyelt a keresőóriás, a felturbózott képernyőzár és a háttértár titkosítása és a SELinux szolgáltatások is megjelentek a Lollipopban. A rendszer immár a 64 bites processzorokat is támogatja, a fejlesztők pedig szintén rengeteg újdonságot kaptak.

Indokolt volt tehát a nagy szavak használata a lepel lerántásakor, a Lollipop valóban az egyik legnagyobb Android-frissítés a rendszer történetében. A material design felpezsdíti a Holo óta ekkorát nem mozduló állóvizet, az összetett és logikus animációkba könnyen belefeledkezik az ember. A felpimpelt képernyőzár, a tovább csiszolt értesítési rendszer, az újragondolt gyorsbeállítások és a számos apró figyelmesség mind ráerősít arra, hogy az Android 5.0-t remek élmény legyen használni.

Más kérdés, hogy a Google-appok már említett inkonzisztenciája egy kissé zavaró tud lenni. Ezek azonban orvosolható hibák, remélhetőleg egy hamarosan érkező frissítésben javításra is kerülnek majd.

Minket tehát meggyőzött a Lollipop, mely remélhetőleg minél hamarabb eljut a nem-Nexus készülékekre is. Mi pedig kíváncsian várjuk, hogy mit hoznak ki a Material designból a gyártók.

dr. Kind

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés