Logitech PowerShell - falná a játékokat

Bevezető, tartozékok

A videojátékok történetének pontos kezdetéről megoszlanak a vélemények, ám az tény, hogy valahol az 1950-es évek elején készítették az első ilyen játékokat, persze ezek még rendkívül kezdetlegesek voltak. A mobiltelefonok megjelenésével még elterjedtebbé váltak a programok, igazából a Nokia 3210-re telepített Snake indította el az igazi lavinát, az okoskészülékek pedig lassan már határtalan lehetőséget biztosítanak a fejlesztőknek. Az érintőkijelzők által nyújtott játékélmény viszont még mindig nem az igazi, mivel a képernyőkön elhelyezett gombok sok mindent letakarnak a tartalomból. Éppen ennek kiküszöbölésére, vagyis inkább javítására szolgál a Logitech újdonsága, mely a PowerShell fantázinevet kapta.

Logitech PowerShell
[+]

A svájci székhellyel rendelkező cég újdonsága nem csupán egy külső akkumulátorkabát, hanem egy játékvezérlő is, ami egy megfelelő készülékkel karöltve egy érintőkijelzővel rendelkező gamepaddé alakul. A koncepció egyébként elég jó, az árazás és a kompatibilitás már kevésbé, kérdés az, hogy így mekkora sikereket érhet el az eszköz az Apple felhasználók körében, hiszen kizárólag iPhone 5 és iPhone 5s és iPod Touch 5G készülékekkel működik együtt.

A doboz az előbbiektől függetlenül egész csinos lett, a ciánkék és fekete színekben pompázó csomagolás tetején a kütyü képe díszeleg. Benne természeten megtalálható maga az eszköz, valamint pakoltak még egy 3,5 milliméteres jack kivezető/hosszabbító és egy microUSB kábelt, valamint van még egy betétlap, ami az iPhone-oknál vékonyabb iPod Touch 5G-k behelyezését segíti.

Hirdetés

Külső, használhatóság

A külső megítélésénél fontos leszögezni, hogy az Apple az iOS 7 megjelenésével egyidejűleg kétféle MFi kontroller támogatását biztosította, méghozzá kétféle gombkiosztással (erről korábban már írtunk egy rövid bejegyzést). A PowerShell is ezek alapján készült, külsejét pedig úgy alakították ki, hogy kényelmes legyen a fogása, és ha kézben tartjuk, semmiképpen ne takarjuk le a kijelzőt. Az anyaghasználat kellemes, a kütyü hátsó része gumiborítást kapott, ezáltal jobban tapad a kezünkhöz. A belső rész viszont tiszta műanyag, vagyis ahogy behelyezzük a készüléket, sajnos lehet félni a karcolásoktól, még akkor is, ha ez a tesztidőszak alatt nem következett be.

Logitech PowerShell
[+]

Elölről látható, hogy a Logitech az Apple előírásainak eleget téve alkotta meg a PowerShell. Baloldalon egy négyirányú D-Pad és egy bekapcsolódombot vezérlő billentyű látható, jobboldalon pedig négy akciógomb figyelhető meg, melyeket az Xbox irányítójának megfelelő betűjelzésekkel látták el. Nyomáspontjuk rendben van, az elhelyezkedésük viszont kevésbé lett jól megoldva, bőven lett volna még hely arra, hogy messzebb kerüljenek egymástól, így ugyanis egy hosszabb játék során sokszor kifacsart ujjhelyzetet kell alkalmazni, ami nem csak fárasztó, de kényelmetlen is. Az akciógombok alatt nyomkodhatunk egy Pause, azaz szüneteltető billentyűt, ez kevésbé látható, burkolatba mélyesztett kivitelezéssel készült. Az iPhone vagy iPod eszközünk középre csúsztatható be, az itt látható lightning csatlakozó nagyjából húsz fokos szögben felfelé és lefelé is mozgatható, így ha kivesszük a benne lévő készüléket, akkor sem kell feszegetni semmit. Az iOS készülékek alján lévő hangszórókat egy kis nyílással vezetik a játékos felé, egy hangszóró talán jobb ötlet lett volna, főleg úgy, hogy a lighning csatlakozó hangátvitelre is képes. Ugyanakkor az is tény, hogy egy beépített hangszóróhoz kell némi áram is, tehát talán az energiatakarékosság is szerepet játszhatott abban, hogy ez nem így alakult.

Logitech PowerShell
[+]

A PowerShell jobboldalán láthatjuk a fülhallgató kimenetéhez vezető lyukat, ennek eléréséhez kell egyébként a mellékelt hosszabbítókábel. A baloldal a nyakba akasztó részen kívül egy kapcsolónak is otthont ad, ha ezt aktív állásba helyezzük, akkor a gamepad elkezdi a benne lévő készülék töltését. Az alsó részen kapott helyet a microUSB csatlakozó, sajnos ezen keresztül csak a Logitech újdonságát lehet etetni, egyszerre a két eszközt nem tudjuk árammal ellátni. Közvetlenül mellette hagytak egy kis nyílt területet, hogy a behelyezett eszköz némító és hangerőszabályzó gombjait szabadon elérhessük. Felülre két vállgombot szereltek, mutatóujjal tökéletesen elérhetők, kényelmes a fogásuk, nyomáspontjuk tökéletes.

Logitech PowerShell
[+]

A hátsó borítás műanyagból készült, ám az egészet befedték egy vékony gumiréteggel, hogy ne csússzon ki a kezünkből. A biztos fogás eléréséhez a két szélén recézett felületet alkalmaztak, így normál megmarkolás esetén sem lesz gondunk az eszközzel. A középen látható "G" betű a töltéshez kapcsolódik, ha merül a PowerShell, akkor pirosan világít, ha pedig töltjük, akkor kéken villog. A hátlap alá rejtették egyébként az 1500 mAh kapacitású akkumulátort, ami majdnem egy teljes készülékfeltöltésre elegendő. Láthatunk még egy ovális lyukat, ami nem csak a telefon kamerája miatt lett így megálmodva, hanem a PowerShellbe helyezett készüléket is úgy tudjuk kivenni, hogy ezen a résen keresztül kell megnyomni, majd kibillenteni.

Játékok, összegzés

Nem meglepő módon a játékok képezik a történet legérdekesebb részét, ám sajnos még nagyon kevés produktummal kompatibilis a PowerShell. A tesztalanyunkkal együttműködő játékok listája Logitech oldalán található meg, ezek között szemezgetve azért néhány nagyobb névvel is találkozunk, ilyen az Asphalt 8, a GTA San Andreas, a PAC-MAN, a Gangstar Vegas, a Dead Trigger 2, a Sonic 2, vagy a Prince of Persia. A néhány oldalas játékkínálatból azonban tényleg kitűnik, hogy még lenne min dolgozniuk a fejlesztőknek, ennél azért jóval több szükséges ahhoz, hogy valóban ütőképes legyen a kontroller. Az összekapcsoláshoz egyébként semmi varázslatra nincs szükség, a lightning csatlakozón keresztül a rendszer automatikusan elvégzi a feladatokat, a támogatott játékok pedig felismerik a külső eszközt, némelyik esetben például a program külön kijelzi a képernyőn, hogy az adott gomb melyik funkciót látja el.

Logitech PowerShell
[+]

A PowerShell javít a játékélményen, nem is keveset. Eleve már az nagyon jó dolog, hogy végre nem a kijelzőről kell vezérelni a dolgokat, hanem fizikai gombokat kapunk erre, így precízebben lehet a feladatokat végrehajtani. A képernyő teljes területét ki tudjuk használni, bármelyik szegletét láthatjuk, így ha mondjuk a bal alsó sarokban megjelenik valami, azt is könnyedén észre fogjuk venni. Abba lehet esetleg belekötni, hogy sokszor nem tűnnek el a virtuális gombok a készülék képernyőjéről, pedig ez lenne a logikus megoldás. Ráadásul akadnak olyan esetek is, amikor a kompatibilisnek mondott alkalmazásoknál sincs minden rendben, ilyen például a Dead Trigger 2, aminél a legtöbb funkció működik rendesen, csak a mozgást nem lehet a D-Paddel vezérelni. Az igazán jó irányításhoz ráadásul elfért volna még egy, vagy két darab joystick is, más kérdés, hogy a jelenleg támogatott játékok többségénél a rendelkezésünkre álló gombok bőven elegendőek, talán majd ha több FPS vagy autóversenyzős játékhoz lesz jó a PowerShell, akkor érdemesebb lesz egy új szériát kiadni.

Logitech PowerShell
[+]

A Logitech Poweshell 31 499 forintba kerül a gyártó oldalán, ami a teljesítményhez képest elég borsos összegnek mondható. Jó dolog, hogy a kontrollerbe egy akkumulátort szereltek, hiszen így külső töltőként is tudjuk használni, ám az említett árból már több, nagyobb kapacitású külső eszközt is be tudunk szerezni. A fő hangsúly itt inkább azon van, hogy vajon megéri-e a felárat az az élmény, ami a PoweShell ad, vagyis hogy végre nem a kijelzőről kell mindent vezérelni. Véleményem szerint erre a válasz nemleges, legalábbis egyelőre, hiszen az alkalmazáskínálat nagyon karcsú, sokszor a képernyőn maradnak a virtuális vezérlőgombok, ráadásul azoknál a játékoknál sem mindig tökéletes a működés, amivel elvileg kompatibilis a cucc. Érdemes tehát még várni egy kicsit, biztos, hogy hamarosan olyan kiegészítők érkeznek majd a Logitech-től és más gyártóktól, melyek valóban teljes értékű játékeszközzé varázsolják nem csak az iOS, hanem az Android vagy Windows Phone készülékeket is.

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés