Hirdetés

LG V60 ThinQ 5G - hangoskönyv

Elsősorban zeneileg kiemelkedő az LG csúcsmodellje, de a többi összetevő kapcsán sincs panasz, ráadásul ehhez is jár(hat) másodlagos kijelző.

Bevezető

Lehet, hogy nem véletlen, hogy az LG most már tényleg komolyan nekilátott annak, hogy a mobilos iparágát megújítsa. Már tavaly is kavartak egy kört, mert a G8 után megjött a G8X, ami egy remek jószág volt kvázi ajándékba adott másodlagos kijelzővel, de aztán megjött a V60 ThinQ is (jelen tesztünk főhőse), azóta pedig a Velvet nevű, teljesen újszerű masinával kürtölik tele a sajtót, pedig még hivatalosan be sem mutatták. Lehet, hogy az LG-nek megint kijön a lépés és a Huawei némiképp nehézkes helyzete megnyitja az utat a gyártó számára, hogy megint felkerüljenek a térképre?


[+]

Az elveszett telefon története
Ken Hong szokás szerint a UPS-re bízta, hogy eljusson hozzánk a V60. Kaptunk tőle fuvarlevélszámot, azt láttam a cég oldalán, hogy relatív hamar Vecsésre ért a csomag, ott viszont egy Á. Zoltán nevű emberhez került, akiről azt gondoltam, hogy valami belsős tag, aki érkezteti a motyót, majd továbbküldi a címzetthez, azaz hozzánk. De baromira nem kerestek és nem történt semmi, szóval egy idő után felhívtam a UPS-t, ahol olyan dolgokat mondtak nekem, amitől lábon kihordtam egy infarktust. Szerintük ugyanis a tracking number birtokában akárki kikérheti Vecsésen a csomagot és odaadják neki, fogalmuk sincs, hogy kicsoda Á. Zoltán, de az a csomag már nincs náluk. Komolyan? Tucatnyi logisztikai segédmunkás kezén átmegy egy pakk, csak egynek kell eszébe jusson, hogy szóljon egy haverjának, aki bemegy és hazaviszi a csomagot, ez tényleg véresen komolyan így van? Igen, mondták, meg azt is, hogy tegyünk panaszt. Tettünk. Közben persze szóltunk Kennek, Bocha és Ákos még kimentek Vecsésre is, mert van ott is egy majdnem olyan nevű utca, mint a mienk, hogy hátha ott van a telefon, de persze nem. Felhívtam a magyar LG-t is, hogy mi történt, ott meg azt mondták, hogy várjál csak, valami csomag jött hozzájuk a portára, ami a mi nevünkre szól. És persze, hogy a V60 volt az. Ők továbbküldték nekem, én meg jól megnéztem a címkét a csomagon, ahol minden adatunk szerepelt (név, cégnév, cím, telefonszám), plusz rejtélyes okból az is, hogy LG Electronics Inc. Ami hangsúlyozottan nem a magyar LG cégneve, hanem a kinti HQ megnevezését duplázták a feladó sorából a címzetthez is (Ken kikészült, hogy ilyet hogyan lehet), szóval ez összezavarta szépen a rendszert és így került a doboz a hazai LG iroda portájára. Hogy a UPS ügyfélszolgálata milyen (nem működő faxszám, nem működő online panaszbejelentés, az ügyfélszolgálati telefonszámon pedig nincs várakozó zene csak néma csönd) az egy külön történet lehetne, de igazából a fontos az, hogy a V60 megkerült és meg tudjuk írni róla a tesztet.

Az LG V szériáját sokan (így mi is) azért szeretjük, mert van néhány olyan ismertetőjegye, amit szignifikánsan megtart generációról generációra. A legfontosabb ezek közül, hogy az LG egy jottányit sem enged abból, hogy a csúcsmodellek között is a legmagasabb minőségű audió eszköztárral lássa el a terméket, dedikált, magas minőségű DAC, 3,5 mm-es jack csatlakozó, több mikrofon és ASMR funkciók is akadnak, de ezek mellett minden más is eléggé rendben van, ahogyan azt egy minimum 300 ezer forintos modelltől elvárhatjuk.

És itt van a másik fontos dolog: az LG évek óta valamivel alacsonyabbra áraz, mint a Samsung (vagy a Huawei), ráadásul amióta rárepültek erre a kétkijelzős vonalra, azóta a legtöbb esetben ebbe az árba beleértendő, hogy kapunk mellé egy másodlagos panelt, aztán vagy használjuk, vagy pedig nem. Persze egy szolgáltató, vagy disztribútor dönthet úgy, hogy a második kijelző nélkül kínálja a V60, eddig ezt csak az amerikai T-Mobile lépte meg, ott 200 dollárral olcsóbb a termék így, de ezt hangsúlyozottan nem az LG határozza meg, ők csak simán felkínálják mindkét opciót. Nincs még magyar ára a terméknek, 1000 dollár körül vagyunk, de ha 800-ért odaadják magában, akkor az mindenféle árfolyamokkal és terhekkel átszámolva is versenyképes lehet, ha forintosítjuk. Ezt még nem tudjuk a cikk írásakor, azt viszont igen, hogy a hozzánk Koreából érkezett minta (köszi, Ken) pont az amerikai T-Mobile számára gyártott készletből került ki, ami egy magenta kezdőanimációt és a magyar nyelv hiányát jelenti, de a készülék megítélése enélkül is teljes. Még egy amerikai T-Mobile SIM-et is kaptunk hozzá, ha esetleg valamiért nálunk nem lépne fel a hálózatra a masina, szóval az LG mindent megtett, hogy mi megint jóval hamarább tesztelhessük az egyik csúcsmodelljüket, mint ahogyan az itthon megjelenik.

Szerencsére a kapott minta tökéletesen üzembiztos volt a hazai hálózatokon, szóval az amerikai SIM-et jól elraktuk arra az esetre, ha esetleg eljutunk 2021-ben is a CES-re (ezt majd a vírus fogja helyettünk eldönteni), a V60-ba pedig beköltöztem, immáron egy hete használom. Elöljáróban annyit, hogy ha valaki idén óhajt csúcsmodellt venni, akkor az LG termékére még akkor is érdemes egy pillantást vetni, hogy azért az utóbbi években a vásárlóknál is az Apple, a Samsung, a Huawei és a Xiaomi dominált, ám mostanság minden zászlóshajó irgalmatlan drágán nyit, még az is lehet, hogy az LG kicsit lefelé lóg majd ki a sorból. Persze ez nagyban függ majd attól is, hogy vajon itthon meg lehet-e venni a másodlagos kijelző nélkül, arra ugyanis nem mindenkinek van szüksége, viszont mindenképpen drágítja a terméket. És ostobaság lenne erőltetni a fullos pakkot, ha önmagában pont olyan áron lenne kapható a készülék, hogy az gondolkodásra serkentse a vásárlót, akkor nem logikus ezt a serkentést rögtön nullázni azzal, hogy csak a kétkijelzős csomag érhető el - jóval drágábban.

Doboz, külső

Jókora fekete dobozt kaptunk a kezünkbe, amely a korábbi kétkijelzős izék csomagolásához hasonlóan alapvetően két darabból áll. A felső téglalapban ül a másodlagos display, a nagyobb hasábban pedig maga a V60 és összes tartozéka található meg. Itt viszont nem lesz teljesen vidám a helyzet, mert nincs headset, csak egy Type-C kábel és egy ehhez tartozó, 25 W-os gyorstöltő üdögél a csomagban. A másodlagos kijelző szelencéjében még egy mágneses töltőátalakítót fogunk találni, amire akkor lesz szükség, ha úgy szeretnénk áramot adni a masinának, hogy nem szedjük le a kiegészítő panelt.


[+]

Maga a V60 ThinQ sem egy aprócska szerkezet, de ha beletesszük a másodlagos kijelzőnek helyet adó tokba, akkor simán olyan méretű lesz, mint egy hotelszobai Biblia. A termék önmagában is 218 grammot nyom, de a 6,8 hüvelykes (!) kijelző egyébként is determinálja a méretet, majdnem 17 centi magas, szóval nem marad észrevétlen. Ugyanakkor viszont a jókora kiterjedés ellenére kimondottan csinos, nekünk a Classy Blue árnyalat jutott (van fehér változat is), amit egy bronzos keret határoz meg, a hátlap pedig sötétkékben játszik. Kimondottan ízléses és visszafogott kombináció, de mégsem szokványosan unalmas.


[+]

A kijelző az előlap 83,6%-át tölti ki, ennél azért van már jobb érték a piacon, de a kávák kellően vékonyak így is. Felül egy félkör lóg be középen, ebben ül az előlapi kamera, de a panel felett maradt hely egy beszédhangszórónak is. Ami amúgy a multimédiából is kiveszi a részét, hogy sztereóban tudjon felcsendülni bármi. Egészen remek minőségben, amúgy. Maga a kijelző viszont nem hivalkodik a számok szintjén különösebben, egy 1080 x 2460 pixeles P-OLED panelről van szó, amely a HDR10+ minősítést is megkapta, majdnem 500 nites fehér fénysűrűséget mértünk, végtelen a kontraszt, kiválóak a betekintési szögek. Az ujjlenyomat-olvasó a panel alatt ücsörög, ez eddig az LG legjobb ilyen megoldása, tényleg gyors és szinte sosem téved.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés LG V60 ThinQ 5G Samsung Galaxy S20+ Xiaomi Mi 10 Pro Huawei P40 Pro OnePlus 8
Képátló 6,8 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,58 hüvelyk 6,55 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2460 1440 x 3200 1080 x 2340 1200 x 2640 1080 x 2400
Technológia P-OLED Dynamic AMOLED 2X AMOLED HDR10 OLED Fluid AMOLED
Képfrissítés 60 Hz 120 Hz 60 Hz 90 Hz 90 Hz
Fehér fényerő 491 nit 389 / 940 nit 491 / 1155 nit 446 / 596 nit 483 / 1038 nit
Fehér fényerő (min.) 2,5 nit 1,5 nit 2,0 nit 1,9 nit 2,4 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7444 K + kézi 6984 K + kézi 7345 / 6624 K + kézi 7312 / 6555 K + kézi 7178 / 6592 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A telefon tetején van a SIM-tálca, amelybe egy szolgáltatói lapkát és egy microSD-t tudunk berakni. Illetve a memóriabővítés helyett mehet be egy másik nanoSIM is, szóval hibrid megoldásról beszélhetünk. Jobb oldalon csak a kijelzőt izélgető gombot fogjuk megtalálni, bal felől viszont három billentyű is akad, ebből kettő a hangerőt kalibrálja, a harmadik pedig a Google Assistant indítására szolgál, ezt sehogy nem bírtam kigyomlálni a rendszerből, pedig lehetne a kamerához is rendelni akár. Vagy bármi máshoz. Alul pedig ott figyel a 3,5 mm-es jack, amivel a V60 talán az utolsó olyan idei csúcsgép, ahol ez adott. Plusz persze ott a Type-C és a hangszóró, valamint itt is, fent is és oldalt is találunk mikrofonfuratot, ezeknek komoly szerepük van abban, hogy a V60 úgy rögzít hangot, mint semmi más.


[+]

A hátlapon középre rendezték a kamerákat, épp csak egy leheletnyit emelkedik ki a síkból a modul, amin sorakoznak a szenzorok. Az egész motyó rendkívül prémium érzetű, nagyon össze van rakva, és még nem is értünk a dolgok végére, mert előbújik a csomagból a tokkal egybeépített másodlagos kijelző. Ez a Type-C csatlakozón át kommunikál a telefonnal, ha betesszük a V60-at, akkor kapunk egy igen nagy kiterjedésű valamit, hiszen a főkijelzőt gyakorlatilag megduplázzuk, márpedig kétszer 6,8 inch azért nem apró. A keletkezett formációt könyvszerűen lehet kinyitni, de a zsanér elég feszes, szóval kvázi bármilyen szögben megáll.

Tokban
Tokban [+]

A tok ugyan elég vaskos, de a vezeték nélküli töltés így is működik, ha pedig össze van csukva a szerkezet, akkor a külső rész tetején akad egy monokróm OLED kijelző, amin kvázi az állapotsáv információit láthatjuk viszont. Hívást ilyenkor is lehet fogadni az oldalsó gombokkal, mivel a tok tetején hagytak egy rést a beszélgetési hangszórónak, ezért kinyitás nélkül is lehet telefonálni. Alul viszont ilyenkor a Type-C csatlakozó nem elérhető, helyette egy mágneses toldattal tudjuk a kábelünkre átalakítót (mellékelve) szerelve tölteni a telefont. Maga a V60 ThinQ valamelyest vízálló (IP68), a tok viszont nem. Kicsit később megnézzük, hogy mire jó egy másodlagos kijelző és van-e egyáltalán értelme.

Hardver, UI

Snapdragon 865, 8 GB RAM, 128 GB belső tárhely. Ennél nem nagyon lehet most többet nyújtani, chipsetben semmiképp, hiszen a Qualcomm legfrissebb megoldása minden mérés és használati tapasztalat alapján talán a leggyorsabb mobilos processzor és az Adreno 650-es GPU sem viccel. RAM-ot ugyan lehetne még rámolni a termékbe, de annak túl sok értelme nincsen, 8 GB-tal is villámgyors minden, a belső tárhely pedig a csúcsmodelleknél az elégséges szint, de van bővíthetőség. Azért 128 GB elég gyorsan meg tud telni 8K videókkal, mert a V60 tud ilyesmit, noha olyan nagyon nagy gyakorlati jelentősége ennek még nincsen.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark LG V60 ThinQ 5G Samsung Galaxy S20+ Xiaomi Mi 10 Pro LG V50 ThinQ 5G OnePlus 8 Huawei P40 Pro
Rendszerchip Snapdragon 865 Exynos 990 Snapdragon 865 Snapdragon 855 Snapdragon 865 HiSilicon Kirin 990 5G
AnTuTu Bench. 8.x 513466 pont 518004 pont 592695 pont 431664 pont 580727 pont 501687 pont
Geekbench 5 (single/multi) 762 / 3161 pont 930 / 2858 pont 896 / 3326 pont 734 / 2626 pont 918 / 3417 pont 780 / 3178 pont
GFXBench Car Chase onscreen 43 fps 44 fps 42 fps 37 fps 43 fps 31 fps
GFXBench Car Chase offscreen 51 fps 50 fps 51 fps 42 fps 52 fps 44 fps
GFXBench Man. onscreen 59 fps 60 fps 88 fps 61 fps 60 fps 60 fps
GFXBench Man. offscreen 119 fps 121 fps 122 fps 99 fps 126 fps 116 fps
AndroBench Sequential Read 1352,61 MB/s 1611,64 MB/s 1727,61 MB/s 728,22 MB/s 1646,21 MB/s 1780,94 MB/s
AndroBench Sequential Write 620,32 MB/s 691,81 MB/s 753,44 MB/s 771,57 MB/s 729,78 MB/s 396,25 MB/s
AndroBench Random Read 204,00 MB/s 197,09 MB/s 228,32 MB/s 157,36 MB/s 214,38 MB/s 225,11 MB/s
AndroBench Random Write 215,31 MB/s 222,20 MB/s 213,21 MB/s 30,60 MB/s 200,05 MB/s 259,35 MB/s

A 10-es Android jelenléte nyilván nem meglepő, az LG kezelőfelülete pedig egyáltalán nem tolakodó módon, de okosan nyúl bele a Google rendszerébe. Van komplett gesztusvezérlés, de a gombokat is visszakérhetjük, az értesítési panel pedig itt is kétlépcsős, de a második lehúzásra a teljes kijelzőn megjelennek a gyorskapcsolók, ami kifejezetten jó ötlet. Akad időzíthető sötét mód, szemkímélés, meg tudja tolni a videózáskor a szaturációt is a gép, hogy látványosabban nézzenek ki a mozik a kijelzőn, lehet letölteni témákat és ikonszetteket is. Állítható a menüben az ikonok mérete és a rácskiosztás, de mehetnek az alkalmazások a kezdőlapokra is, ahol balra a Google ül, de őt onnan ki lehet rámolni és akkor körbe is fordulhat a rendszer, ha elértünk az utolsó oldalra, akkor kezdődik elölről.

[+]

Értesítési LED nincs, viszont always-on kijelzés nem csak van, de igen jól paraméterezhető is. Állítható a fényereje, van egy csomó téma gyárilag is, ahol a színekkel is játszhatunk, plusz azt is kérhetjük, hogy a telefon feloldása nélkül ezen a felületen babrálhassuk a zenelejátszót és pár gyorsfunkció (zseblámpa, WifFi, Bluetooth, kamera, némítás) is elérhető. Működik a duplakoppos felébresztés, ugyanakkor viszont meglepő módon hiányzik az arc alapú feloldás. A felső kamerabelógás sokféle módon maszkolható, ez is elég ötletes.

[+]

Szoftveres szempontból nyilván régiónként eltér, hogy mit kínál a V60 ThinQ, de az LG Health, az okosotthonos app és a diktafon mindenképpen adott lesz, az LG Pay azonban nem működik mifelénk. Van Smart Cleaning néven telefonkezelő, App Trash néven egy kuka a törölt alkalmazások visszaállítása kapcsán, az LG Mobile Switch pedig korábbi telefonról segít átköltözni. Ezen kívül megvan most is a QuickMemo+, a komplett Google csomag, a Game Launcher néven futó játékközpont, ahol videókat is rögzíthetünk, tilthatjuk az értesítéseket és azt is bekapcsolhatjuk, hogy ha 5 percnél tovább nem izélgetjük az adott játékot (mert elmentünk csinálni valami mást), akkor abból nem lép ki a rendszer, de csökkenti a fényerőt és leveszi a chipset teljesítményét. A telefonkarbantartó nem csak optimalizál, hanem van teszt üzemmódja is, szépen végigmegy a fontosabb hardveres elemeken és megnézi a júzerrel közösen, hogy azok működnek-e.

Másodlagos kijelző

Nem ez az első LG telefon, amihez járhat másodlagos kijelző, a korábbi V50-nél is opció volt, ahogyan a G8X esetében is így kerültek piacra a termékek. Az LG nem mondja azt, hogy ez kiváltja a hajíthatós megoldást (mint amilyen a Galaxy Fold), de sokkal olcsóbban kínál több helyet, ám ennek azért bőven vannak korlátai.

Tokban, hátulról
Tokban, hátulról [+]

Egyrészt a készülék tényleg irgalmatlanul méretes lesz. Másrészt lehet vékonyítani a kávákat, de a két kijelző között mindenképpen ott lesz egy fekete sáv, ami messze nem ugyanaz, mintha egy egybefüggő területen tudnánk működni. A két display alapesetben egyébként is különálló életet él, mintha két telefonunk lenne, különböző alkalmazásokat nyithatunk meg a két oldalon, ami bizonyos esetekben roppant praktikus, de azért vannak speciális megoldások is.


[+]

A dolog vezérléséhez a főkijelzőn egy aprócska, oldalt lebegő pöttyöt kell megérinteni, ilyenkor kapunk néhány lehetőséget, de ezek milyensége függ attól, hogy épp mivel ügyködünk. Bármikor - akár ujjmozdulattal is - meg lehet cserélni a két kijelző tartalmát, de egy csomó alkalmazás van, ami kiterjesztett módban (Wide view) futhat, ilyen a GMail, a Chrome, a YouTube, a Photos, vagy éppen a Maps, plusz az LG felrakta a Whale böngészőt is előre, ami például tud olyat, hogy amire kettőt kattintunk, az a másik kijelzőn nyílik meg.


[+]

Ha szövegbevitelre kerül a sor, akkor elforgatás után simán megoldható, hogy az egyik kijelzőn látjuk, hogy mit írunk, a másikon pedig ott lehet a virtuális gombsor, akár széthúzott elrendezésben is. Mivel a másodlagos kijelző jóval könnyebb, mint maga a telefon, ezért érdemes úgy variálni, hogy az alapkészülék feküdjön az asztalon és azon jelenjen meg a gombsor, a cucc másik felét pedig abba a szögbe tudjuk állítani, amibe óhajtjuk, nem fog eldőlni. A másik ilyen, fektetett kétkijelzős módban elérhető okosság a játékoknál működik, ugyanis az LG Gamepad nevű modult lehet a másodlagos panelre kivarázsolni, ami előre gyártott sémákat, vagy abszolút kusztomizálható kiosztást kínál, ha a játék alapból nem támogatja a külsős vezérlő használatát, akkor pedig rá lehet mappelni a virtuális gombjainkat bizonyos funkciókra.


[+]

Szóval van ötlet a dologban (videózásnál például a másodlagos kijelzőn mutatja a felvett időtartamot a telefon), de a kérdés nyilván az, hogy kell-e ez nekünk. És ez eléggé júzerfüggő, a kiterjesztett mód persze egy csomószor tök menő, de eddig is eléltünk nélküle, a V60 óriási méretűre hízik, nyilván csökken az üzemidő is, persze amikor le lehet ülni és pikk-pakk be tudunk gépelni egy emailt, akkor nagyon kellemes, de ha meg lehet venni a V60-at a külön tok nélkül, akkor én inkább arra szavaznék. Mert úgy versenyképes lehet az ára az idei mezőnyben, ha az amerikai 800 dollárból indulok ki és rádobálom a hazai terheket, akkor is beesik 300 ezer forint környékére talán, ami elég jó ajánlat egy csúcshardverrel ellátott, 5G-s telefonra, és akkor még a multimédiás képességekről nem is beszéltünk. De azonnal megtesszük.

Fotós képességek

Hátulról úgy néz ki, mintha itt számtalan kameránk lenne, de ez nincs így. Az elsődleges modul 64 megapixeles, F/1,8-as apertúrával, valószínűleg egy Sony IMX686-os szenzorral van dolgunk, szokás szerint quad-Bayer szűrős, tehát 16 megapixelen szállítja a legjobb eredményt. A másodlagos lencsénk ultraszéles látószögű, 13 megapixeles felbontást kínál, állítólag vatta új, de nem tudni, hogy ki gyártja. Az F/1,9-es apertúra viszont menőség, ahogyan a PDAF is, ami nem gyakori az ultraszéles látógszög mellett. Ez amúgy 119 fokos, így valamivel szélesebb, mint amit a V50 és a G8X kínál. Mindezek mellett akad egy ToF kamera a mélységélesség miatt, plusz egy fehéregyensúly-szenzor, valamint egy vaku.

Nincs viszont zoom modul, az LG szerint ez tök felesleges, mert a 64 megapixeles fotókból mindenféle trükkel elő tudnak állítani veszteségmentes, kétszeres zoomot. Hogy mennyire van igazuk, azt a következő képpárok hivatottak szemléltetni:

Ha nem is minden esetben, de azért valóban azt lehet mondani, hogy zoom lencse nélkül is elég ügyes a kétszeres nagyítás kapcsán a V60 rendszere, van olyan példa (a bevásárlóközpont homlokzata), ahol a zoom valóban hozzáad olyan részleteket a fotóhoz, ami a normál látószögnél nem látszik, egyáltalán nem tűnnek az eredmények digitálisnak, vagy rosszabb minőségűnek, mint az eredeti fotóknál. A felbontás 16 megapixeles, a zoom kapcsán csak ez érhető el, normál látószögre váltva viszont csinálhatunk 64 megapixeles méretű fotókat is, ezekből mutatnánk pár példát:

Igen, ahogyan az már a quad-Bayer megoldásoknál lenni szokott, a natív felbontásban történő fényképezés képminősége hagy maga után kívánnivalót. Noha tényleg jókora méretűek a felvételek, de a vonalélesség gyengébb, mint a lecsökkentett felbontású eredményeknél, kicsit több a képzaj is, akárhogyan is: egy telefonba szerelt szenzor ekkora felbontással nem fogja tudni meghazudtolni a fizika szabályait, sokkal nagyobb érzékelő kéne ahhoz, hogy 64 megapixelen is hibátlan fotókat kapjunk. Viszont ha megelégszünk kevesebb megapixellel (és ez azért általában majdnem mindig bőven elég), akkor a zoom mellett az ultraszéles látószögű lencsét is bevethetjük, alant jönnek a képpárok:

A normál látószöggel készült fotókra igazán nem lehet panasz. Éles, jók a színek, nincsenek elmosva a részletek, mégis kellően kevés a zaj, van témafelismerő automatika, ami kicsit még hozzápiszkál a telítettséghez és a szaturációhoz, de szerencsére nem esik túlzásba. Mindenféle extra beállítási trükközés nélkül jó minőségű képeket lehet lőni a termékkel, egyedül makróban nem erős, mert közelről már nem talál fókuszt. Az ultraszéles látószöggel is lehet jópofa dolgokat alkotni, jóval ügyesebb, mint amit a V50-ben találtunk, de azért itt már vannak korlátok, a képeik szélein erősen csökken a vonalélesség, a dinamika is gyengébb, a világosabb részek hajlamosak kiégni még akkor is, ha a termék HDR-t használ. De mindenképpen előrelépés, az etalon ebben most a P40 Pro, annak a közlében sincs a V60 megoldása. Mindkét látószöggel használható a dedikált esti mód, mutatjuk:

Ez azért messze nem olyan jó, mint amit mondjuk a Huawei tud (vagy a Xiaomi az Mi 10 kapcsán), viszont nem is tökörészik addig a masina a képekkel, mint más telefonok, egy-két másodperc elég ahhoz, hogy ilyen eredmények szülessenek. De itt azért már vannak hibák, egyrészt a képek tónusa kissé meleg, nagyon látszik, hogy a zaj eltüntetésének érdekében mos az algoritmus, ezért aztán a vonalélesség messze nem tökéletes. Az ultraszéles látószöggel nem biztos, hogy érdemes küzdeni, itt már szemcsésedés is előfordul.


[+]

A kamera szoftverében akadnak még üzemmódok, például a manuális mód, ahol kézzel állíthatunk mindenfélét. A záridőt (1/4000 és 20 másodperc között), az ISO-t (50-3200), a fehéregyensúlyt (2500 és 7500 K között), az EV-t és a fókuszt is lehet csavargatni. Plusz vannak beállítási sémák különböző helyzetekre (éjszakai égbolt, kávézó, emberek stb.), látunk hisztogramot és vízszintezőt is a komponálás során. És persze lehet DNG-be menteni, íme négy példa feldolgozás után, alattuk pedig a nyers fájl tölthető le. Kár, hogy a manuális mód csak 16 megapixelben dolgozik, így aztán a DNG-k sem lesznek ennél nagyobb felbontásúak.

Külön üzemmódot kapott a portré (ami az előlapi kamerával is elérhető), amiben rengeteg eltérő effektet tudunk létrehozni, lentre raktam pár példát. Az igazán jó eredményekhez a hátsó kamerarendszert ajánlott használni, mert a ToF modul sokat segít abban, hogy a hátteret leválassza az alanyról, az előlapi szenzor sem rossz, pedig “csak” 10 megapixeles felbontásra képes, de van autofókusz és HDR-t is tud. Itt egy példa.

[+]

Videózás és zene

Mozgóképek rögzítése kapcsán is van ok az örömre, mondjuk nem attól fogunk hasra esni, hogy 8K-ban is tud rögzíteni, mert ennek egyelőre vajmi kevés gyakorlati haszna van. Ennél sokkal fontosabb négy dolog: stabil framerate, patent stabilizáció, biztos fókuszálás és korrekt hang. És ezekben a V60 ThinQ simán ott van az élvonalban, ráadásul rengeteg opciót is kínál, nem mellesleg pedig a kézi mód videózásnál is elérhető, ilyenkor a bal-jobb hangcsatorna spektrumát is mutatja a gép, plusz babrálható az ISO, a fókusz, az EV és a fehéregyensúly is. Ilyenkor külön kapcsolható a zajszűrés, a mikrofonok érzékenysége, a LCF (low cut filter, kiszedi a mélyeket a hangsávból) és az LMT (limiter, hogy a túl hangos részeket torzítás nélkül adja vissza), szóval az a helyzet, hogy hozzáértő kezekben a V60 ThinQ rengeteg beállítást kínál, de persze automata módban sem lesz rá panasz.


[+]

Ugyanakkor viszont nem minden esetben tud minden kamerát és felbontást prezentálni. A szuperstabilizációs mód maximum Full HD-ban működik, ilyenkor látószöget sem lehet váltani, este ráadásul nem annyira ügyes (de ez általában jellemző ezekre a megoldásokra), nappal viszont elég korrekt, alant egy tesztfelvétel, ahol konkrétan lezúzok egy lépcsőn gyalog, de ez meg sem kottyan neki.

4K-ban is van természetesen stabilizáció, de főleg 30 fps használata mellett lehet ezt érezni. Ilyenkor lehet a másik kamerára is kapcsolni, ha viszont már 60 fps a vágyunk, akkor marad a főkamera, de az legalább gond nélkül tudja a digitális zoomot, erre is mutatunk alul két példát, egy nappali és egy esti felvételt:

8K-ban videózni azért manapság még elég felesleges huncutság, de képes rá a termék, csak győzzük tárhellyel és akkumulátorral, mindenesetre a rend kedvéért két 8K-s felvételt is prezentálunk:

Amit el lehet mondani összességében eddig, hogy a szuperstabi nagyon baba, a 4K-s felvételek is rendben vannak, 30 fps mellett érdemes inkább dolgozni, mert olyankor tudunk látószöget váltani és a stabilizáció is jobb. Jut eszembe, egy ilyen videóval még adós vagyok, szóval íme:

Amiben nagyon erős minden esetben az LG, az a felvett hang minősége. Három mikrofonnal dolgozik a gép, az egy dolog, hogy a manuális módban lehet a hangot is csavargatni, de alapból is igen ügyes. Zajos környezetben pedig a "voice bokeh" funkció lesz a barátunk, ami azt tudja, hogy egy csúszkán állíthatjuk menet közben, hogy mennyire fókuszáljon a beszélőre a mikrofon és mennyire engedje be a háttérzajt. Ez működik úgy is, hogy az alany a telefon előtt áll és úgy dumál, meg úgy is, hogy a kezében van a termék és kommentálja a látottakat, egy ilyet mutatunk lent:

Szelfi videót 4K-ban tudunk rögzíteni, az előlapi kamerában is van autofókusz, ami manapság még mindig nem gyakori. Jó fényviszonyok esetén megfelel a minőség az elvártaknak, este már nagyon szemcsés, nagyon zajos az eredmény, ezt is mutatnánk:

Most, hogy megtekintettünk mintegy 10 videót, mindenképpen leszögezhetjük, hogy az LG-nél nem vették félvállról ezt a funkciót, még ASMR videót is lehet csinálni, ha valakinek ez a vágya. Nem mondanám, hogy minden szituációban ez a legjobb készülék videózásra, de az az állítás megállja a helyét, hogy ha a felhasználó tudja, hogy milyen helyzetben milyen módot érdemes választania, akkor a V60 ThiniQ az egyik legsokoldalúbb megoldás, ha videózni óhajtunk egy telefonnal. Arról nem is beszélve, hogy van rajta 3,5 mm-es jack, tehát mindenféle mikroportokat is lehet hozzá csatakoztatni.


[+]

És ha már jack, akkor essen szó az audio képességekről is, amiben a tesztkészülék irgalmatlanul jó. Az LG az ESS Technology ES9219-es SABRE DAC megoldását választotta, ami vitán felül markánsan a legjobb, amit bárki okostelefonba berak. A sztereó hangszórók remekül szólnak, hangosak, ha nem hallottam volna a Xiaomi Mi 10 Pro dedikált megoldását ezügyben, akkor azt mondanám, hogy a legjobb, amivel az utóbbi időben találkoztam. Ha viszont kap egy high-end fülhallgatót a gép, akkor ez a telefon végre tényleg ki tudja hozni a csúcs fülesekben rejlő potenciált, nagyon tág határok között állítható hangzásképekkel, 3D effektekkel és hihetetlen minőséggel tesz minden zenét át egy másik dimenzióba. Csak lábjegyzet, hogy nem maradt ki az FM-rádió sem, az viszont egyáltalán nem lényegtelen, hogy a diktafon funkció is elképesztően sokoldalú.

[+]

HD Voice recorder néven fut az alkalmazás, megtaláljuk benne ugyanazt a panelt, amit a manuális videózásnál is látunk (gain, LCF és LMT csúszkák), tettek bele Studio Mode néven egy olyan funkciót is, hogy a fülesen hallgatott zenére rá tudunk énekelni és a két hangsávot összerakja (erről nem mutatok példát, mert egészen biztos, hogy sokkal jobban írok, mint ahogyan énekelek), természetesen sztereóban rögzít, van koncert mód, itt is van ASMR és normál, beszélgetéseket rögzítő beállítás is. Ilyen összetettségű hardvert és szoftvert senki sem kínál a piacon az LG-n kívül.

Adatátvitel, akkumulátor

Adatkommunikációs szempontból a gyártó szerint nyilván az a legfontosabb, hogy van a termékben 5G modem, ami egyelőre jó drága, plusz egyelőre nem is nagyon tudjuk kihasználni. A teszt írásakor két hazai szolgáltató (Vodafone és Telekom) tud nyújtani valami jelzésértékű lefedettséget, nyilván ez folyamatosan bővül, de az átlagfelhasználónak egyelőre tökmindegy, hogy 4G-n, vagy éppen 5G-n lóg a telefonja. A szolgáltatónak már nem az: minél többen ülnek át 5G-re, annál jobban felszabadul a 4G-n a kapacitás, jobban eloszlik a terhelés és végeredményben ez növeli a felhasználói élményt is.


[+]

Az LG V60-ban persze minden más adatkommunikációs forma is megvan, 802.11 a/b/g/n/ac/ax szabványú WiFi-t nyújt, 5.1-es Bluetooth került bele (aptX HD támogatással), a Type-C porton 3.1-es az USB sebessége, pozícionáláshoz pedig GPS, BDS, GALILEO és GLONASS műholdakra támaszkodik. Nem hiányzik az NFC chip, infra viszont nincs. A beszélgetési hangminőség kiváló, a beszédhangszóró tiszta és elég hangos is lehet, kihangosítva pláne ütőképes. A böngésző lehet a Chrome (ez is futhat kiterjesztett nézetben, mindkét kijelzőre elterjedve), illetve benne van a Whale, ami tud olyat is, hogy egy linkre kétszer kattintva a tartalom a másik kijelzőn nyílik meg. Sebességprobléma semmiféle esetben nincs.

[+]

Ha már ilyen jókora tepsi lett a V60, akkor nem meglepő módon beletoltak egy igen méretes akkumulátort is. Az 5000 mAh-s telep tényleg bírja a hardcore használatot is, a kétnapos töltési ciklusra nyugodtan be lehet rendezkedni. Maximális fényerővel néztem WiFi-n fogadott videót, a teljes lemerülésig 14 órát kellett volna bámulnom a mozit, ami kellemes eredmény. Van vezeték nélküli töltés, illetve a Quick Charge 4+ technológiának hála konnektorról gyorsan etethető a termék, persze 5000 mAh nem viccel, egy órát így is rá kell szánni a teljes regenerálódásra, de aztán egy ideig nem kell keresni a töltőkábelt.


[+]

Értékelés: LG V60 ThinQ 5G
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 10 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Az LG V60 ThinQ 5G (hogy teljes nevén hivatkozzunk reá) az LG eddigi legjobb okostelefonja. A kérdés az, hogy ez mire elég, mert a többiek is le tudnak tenni ezt-azt az asztalra. Az vitán felül áll, hogy hangminőségben nem nagyon van ellenfele, a rögzített hang is remek, a visszaadott hang is kivételes, a dedikált quad-DAC nem véletlenül került bele. Örömteli, hogy van IP68-as védelem, nem maradt le a 3,5 mm-es jack dugasz, igen korrekt a főkamera, frankón működik Full HD mellett a stabilizáció, gyors és pontos a P-OLED kijelző alá rakott biometrikus szenzor és csodásan alakul az üzemidő. Mindenkinél más a szempontrendszer telefonválasztás során, mert a felsoroltak nagyon hasznos és sok esetben egyedi tulajdonságok (és nálam mindenképpen fontosnak számítanak), de az ellenfelek is tudnak ezt-azt: a kijelző képfrissítési rátájának emelése egyre gyakrabb a csúcsmodellek között, van pár gép, ami az ultraszéles látószög, vagy éppen az esti mód kapcsán jóval erősebb, a monitorhoz kötés lehetősége is ügyesebb egy Samsungnál, gyorsabb a töltés néhány esetben, szóval a V60 sem az a csúcsmodell, ami minden szempontból mindennél jobb, ilyet ugyanis egyszerűen nem lehet csinálni. A nagy kérdés persze, hogy milyen áron lesz majd, ha végre megjön hozzánk is hivatalosan, erre viszont még várni kell pár hónapot, ami azért kellemetlen, mert addigra sok dolog változhat a piacon, jönnek új versenyzők (Note 20? Mate 40? Zenfone 7?), a jelenlegi, tényleg baromi drága, de hasonló tudású csúcsmodellek ára vélhetően csökken, plusz a V60 esetén az is nagy kérdés lesz, hogy muszáj lesz-e a másodlagos kijelzővel együtt megvenni a motyót. Pillanatnyilag az amerikai árakból tudunk kiindulni, ha a 800 dolláros alapot vesszük, akkor sem áll meg a magyar terhekkel kalkulálva 330 lepedő alatt a vége, de ha csak kétkijelzős kiszerelésben lesz kapható, simán becsúszhat 400 ezer forint fölé is a történet, ami már bőven túlzás. Persze változhat az árfolyam, meg ha eltelik pár hónap, akkor közben csökkenhet a termék ára is, de sajnos az LG sem tudott egy olyan telefont alkotni, amely alávág a mostani csúcsmodelleknek árban, miközben számos ponton megveri őket tudásban. Baromi jó telefon a V60, titkon reméltem, hogy egy igazi sötét ló lesz, hogy majd megáll 300k alatt és közben képes megverni a Samsungot, a Xiaomit, a OnePlust, vagy a Huawei-t. Ez nem jött össze, de akárhogyan is alakul az ára, egy Tetszett plecsnit már csak a kiemelkedő audio képességeiért is megérdemel.

LG V60 ThinQ

Bog

Specifikáció

LG V60 ThinQ 5G
LG V60 ThinQ 5G Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE/5G
Méret 169,3 x 77,6 x 8,9 milliméter
Tömeg 218 gramm
Színvariációk classy blue, classy white
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 6,8 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 2460 (395 ppi)
Kijelző típusa P-OLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Snapdragon 865
Processzor típusa 1 x 2,84 + 3 x 2,42 GHz Cortex-A77 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A55
Processzor csíkszélessége 7 nm (EUV)
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 650
RAM mérete 8 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 128 GB (UFS 3.0)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/20/28/32
B25/26/28/32/66
5G N1/N3/N7/N28/N77/N78
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE / 5G van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 1200 Mbps / ? Mbps
IrDA / Bluetooth van / 5.1 (A2DP, LE, aptX HD)
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
USB USB-Type C (USB 3.1, MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma / rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 10
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok Asphalt 9, Modern Combat 5, Sniper Fury, DH5
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek LG Health, HD diktafon, LG ThinQ, Booking.com, telefonkezelő, Whale browser
Multimédia
Fő kamera 64 megapixel (27mm, F/1,8, OIS, Dual pixel PDAF) + 13 megapixel (12 mm, autofókusz, F/1,9) + ToF
Másodlagos kamera 10 megapixel (autofókusz, f/1,9)
Videófelvétel 8K (30 FPS) 4K (30, 60 FPS), 1080p (30, 60, 960 FPS)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (amerikai modellekben)
Üzemidő
Alap akkumulátor 5000 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
giroszkóp, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, fényérzékelő, képernyőbe épített optikai ujjlenyomat-olvasó, mindig aktív kijelző, gesztusfunkciók, sztereó hangszóró, quad-DAC, másodlagos kijelző (opcionális), szuperstabi mód, 3,5 mm-es jack csatlakozó

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Hirdetés